Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 01/07/1998 (MΠΕ)

Σε επιφυλακή έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από τον καύσωνα. Το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε να ληφθούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο "ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ". Η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, ζήτησε να τεθεί σε επιφυλακή ο μηχανισμός της ΔΕΗ, ώστε να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε έκτακτα φαινόμενα, τα οποία θα παρουσιαστούν εξαιτίας της αναμενόμενης αύξησης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΕΜΥ προβλέπει σήμερα για τη Θεσσαλονίκη αίθριο καιρό. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 24-37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Αθήνα η θερμοκρασία θα φτάσει στους 38 βαθμούς.

Αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις του τραπεζικού τομέα, μετά την εντυπωσιακή προσφορά της EUROBANK για την αγορά της Τράπεζας Κρήτης, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον και από άλλους τραπεζικούς ομίλους για τις υπόλοιπες τράπεζες, που ιδιωτικοποιούνται.

Η παρακμή, η στασιμότητα και η μετριότητα κυριαρχούν σήμερα στην Ελλάδα και τα αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας χθες στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Η κυβέρνηση, είπε, είναι αποκομμένη από τη ζώσα πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός έχει αποτύχει και την αποτυχία αυτή την πληρώνουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Με την ομιλία του στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, ο κ. Καραμανλής ολοκλήρωσε την 4ήμερη περιοδεία του στη Δ.Μακεδονία

"Οι άκριτες ιδιωτικοποιήσεις και μάλιστα κερδοφόρων και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων του Δημοσίου, δε λύνουν, αλλά αυξάνουν τα προβλήματα της οικονομίας και του λαού", δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, κατά την επίσκεψή του στο κεντρικό εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά. Ο κ. Τσοβόλας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "μεθοδεύει στον ΟΣΕ και στους άλλους συγκοινωνιακούς φορείς, νέα επέμβαση στα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα και στις αποδοχές των εργαζομένων.

Θετικά χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τα ψηφίσματα που εκδόθηκαν από τον ΟΗΕ για το Κυπριακό. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο διεθνής παράγων θα πρέπει να αντιμετωπίσει την Τουρκία ανάλογα, ώστε να υπάρξει και στην πράξη λύση του κυπριακού ζητήματος.

Δίδεται σήμερα στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για την ψηφιακή-συνδρομητική τηλεόραση. Το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει θέματα που αφορούν τον αποκλεισμό από την ψηφιακή αγορά όσων ενέχονται σε δημόσια έργα και προμήθειες. Επίσης, θα καθορίζονται λεπτομέρειες γύρω από τις προϋποθέσεις οικονομικής βιωσιμότητας και το πόθεν έσχες των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της ψηφιακής-συνδρομητικής τηλεόρασης.

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία κατέρχονται την Παρασκευή οι υπάλληλοι της Ιονικής Τράπεζας, ύστερα από σχετική απόφαση που έλαβε ο σύλλογός τους. Πάντως, στις κινήσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των 4.300 εργαζομένων της Ιονικής, αρχίζουν να διαφαίνονται πιο προσεκτικοί χειρισμοί, όσον αφορά τους πελάτες της τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι ανέβαλαν την προγραμματισμένη για χθες τετράωρη στάση εργασίας, λόγω των αυξημένων τραπεζικών συναλλαγών που διενεργούνται κατά την τελευταία ημέρα του μήνα.

Η κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, αποτέλεσαν το κύριο σημείο των συναντήσεων που είχε η αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό, Φατός Νάνο, αρχηγούς κομμάτων, καθώς και με τον πρόεδρο της Βουλής, Σκεντέρ Γκινούσι.

Με την υιοθέτηση κοινού ανακοινωθέντος και 15 συστάσεων προς τη βουλγαρική κυβέρνηση, ολοκληρώθηκε σήμερα στη Σόφια η έκτη συνεδρίαση της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Βουλγαρίας, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξαρτάται κυρίως από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Επίσης εκφράστηκε ικανοποίηση για τα όσα έχει πετύχει η κυβέρνηση Κόστοφ στον τομέα της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων της σταθεροποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Αρχισαν στη μεθοριακή πόλη Τραν της Βουλγαρίας, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας, τα γυμνάσια "Ακρογωνιαίος λίθος ΄98" με τη συμμετοχή Βουλγάρων και Αμερικανών στρατιωτών. Ο αντιστράτηγος Νικολάι Κόλεφ, υπαρχηγός του ΓΕΣ της Βουλγαρίας, υπογράμμισε το γεγονός ότι τα γυμνάσια διεξάγονται χωρίς τη χρήση όπλων και στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του τοπικού νοσοκομείου, για τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει 550 χιλιάδες δολάρια.

Μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από τις αρχές της ΠΓΔΜ στο χωριό Βέλιστε, κοντά στην πόλη Στρούγκα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο καθημερινά πλέον εκδίδει ανακοινώσεις που αφορούν σε λαθρεμπόριο όπλων. Τα όπλα ήταν κρυμμένα σε υπόγεια αποθήκη σπιτιού του χωριού, το οποίο κατοικείται από Αλβανούς. Μεταξύ αυτών βρέθηκαν 16.000 σφαίρες και 86 χειροβομβίδες. Επίσης σε ένα ακόμη χωριό που κατοικείται από Αλβανούς βρέθηκαν 19 αυτόματα όπλα, πολλές χειροβομβίδες και πυρομαχικά.

Αίθριο καιρό και άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 20 μέχρι 38 βαθμούς, στο Ιόνιο από 22 μέχρι 36 και στα νησιά του Αιγαίου από 23 μέχρι 34 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός, με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία που θα φτάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 1 July 1998 - 5:40:06 UTC