Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-07-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 04/07/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Υποχωρεί σταδιακά ο καύσωνας - Υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν και σήμερα το μεσημέρι.
  • Πυρκαγιά στη Χαλκιδική - Μαίνονται οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.
  • Στο νομό Φθιώτιδας περιοδεύει ο πρωθυπουργός.
  • Τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο κοντά στη βραχονησίδα Ίμια παραβίασε χθες τουρκική ακταιωρός.
  • Δεκαήμερη περιοδεία Τσοχατζόπουλου στις ΗΠΑ.
  • Από το νομαρχιακό Συμβούλιο Δράμας τιμήθηκαν ο Έλληνας βουλευτής στο Σουηδικό κοινοβούλιο, Νίκος Παπαδόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Χρήστος Καρυπίδης και ο Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρος Κουζινόπουλος.
  • Εκδήλωση του ΚΚΕ για την αμυντική βιομηχανία στη χώρα μας.
  • Νέος σεισμός 5,1 Ριχτερ στα Άδανα - Τραυματίστηκαν τετρακόσια άτομα.
  • Διήμερο εκδηλώσεων ελληνοτουρκικής φιλίας στη Χίο.
  • Κηδεύτηκε στην Πτολεμαϊδα ο δήμαρχος της πόλης, Πέτρος Τόττης, που σκοτώθηκε χθες σε τροχαίο δυστύχημα έξω από τη Θεσσαλονίκη.
  • Την επίσκεψή του στην Κύπρο ολοκλήρωσε ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ.
  • Επαφές Χόλμπρουκ σε Πρίστινα και Βελιγράδι.
  • Στο Μουντιάλ σήμερα τα παιχνίδια Αργεντινή - Ολλανδία και Γερμανία - Κροατία.
  • Σήμερα και αύριο στο Βόλο το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου εφήβων και νεανίδων.
  • Αύριο η κλήρωση των ευρωπαϊκών κυπέλλων στο μπάσκετ.
  • Ισχυροί βόρειοι άνεμοι και κανονικές θερμοκρασίες αναμένονται αύριο σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Υποχωρεί από το απόγευμα το κύμα καύσωνα που έπληττε τη χώρα τις τελευταίες μέρες, ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ισχυρές καταιγίδες, κυρίως στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο. Ο καύσωνας συνεχίστηκε και σήμερα μέχρι το μεσημέρι. Το μεσημέρι η θερμοκρασία έφτασε τους 39 βαθμούς στο Ηράκλειο, τους 37 στη Λάρισα και τους 33 στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο σε επιφυλακή παραμένουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας, ενώ μέχρι και αύριο τα μεσάνυχτα θα επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις πλαζ και τα κάμπινγκ του ΕΟΤ. Αυξημένη είναι η κίνηση στα λιμάνια και στα αεροδρόμια της χώρας. Στο μεταξύ πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Βόρεια Ελλάδα από τις υψηλές θερμοκρασίες. Στη Σικελία δίχρονο αγοράκι πέθανε από ασφυξία μέσα σε αυτοκίνητο όπου είχε παραμείνει επί έξι ώρες καθώς ο πατέρας του ξέχασε να το πάει στον παιδικό σταθμό.

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι στη Χαλκιδική, στην περιοχή μεταξύ Νικήτης και Αγίου Νικολάου. Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή η φωτιά επεκτάθηκε σε διπλανό πευκοδάσος. Σύμφωνα με το αρμόδιο συντονιστικό γραφείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σχεδόν σε κάθε νομό υπάρχει τουλάχιστον μία πυρκαγιά. Πυρκαγιές μαίνονται στον Πρόδρομο Θηβών και στις περιοχές Οινοφύτων και Αυλώνας, Βοιωτίας. Στην Αυλώνα εκκενώθηκε η περιοχή καθώς καίγονται ακόμη και κατοικίες. Στον ίδιο νομό, πυρκαγιές μαίνονται στις περιοχές Θίσβης, Δοβρενών, Προδρόμου και Παύλου, Λιβαδειάς. Υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές που είχαν ξεσπάσει σε δασικές εκτάσεις στην Καλαμάτα, τη Μεγαλόπολη και τα Χανιά. Εξακολουθούν να μαίνονται οι πυρκαγιές στο Σοφικό και το Δερβένι Κορινθίας, συνεχίζοντας το καταστροφικό τους έργο. Στην Αττική υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στο Καματερό, το Μπραχάμι, τη Νέα Ερυθραία και την Καισαριανή.

"Δεν κάνουμε άσκοπες θυσίες ούτε ισοπεδώνουμε την τύχη αδύναμων κοινωνικών ομάδων στο όνομα αφηρημένων ιδεολογημάτων", δήλωσε ο πρωθυπουργός από τη Λαμία, στο πλαίσιο περιοδείας του στο νομό Φθιώτιδας. Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων και υπογράμμισε ότι η πρόσφατη πώληση των τραπεζών Μακεδονίας-Θράκης και Κρήτης δείχνει την ισχυρή εμπιστοσύνη που επιβεβαιώνει τις προσπάθειες που έγιναν. Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία την οποία κατηγόρησε για αοριστολογίες. Απαντώντας με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για λαϊκισμό και ανικανότητα.

Τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο κοντά στη βραχονησίδα Ίμια παραβίασε χθες τουρκική ακταιωρός, η οποία παρακολουθούσε Έλληνα βοσκό που έβοσκε τα ζώα του. Ακταιωρός του ελληνικού λιμενικού και περιπολικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού ανάγκασαν την τουρκική ακταιωρό να αποχωρήσει από τα ελληνικά ύδατα.

Δεκαήμερη περιοδεία στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο υπουργός Αμυνας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Αλ Γκορ και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Το ταξίδι του κ.Τσοχατζόπουλου αναμένεται να σηματοδοτήσει εξελίξεις στα εξοπλιστικά μας προγράμματα, καθώς ο Έλληνας υπουργός θα ενημερωθεί από δύο μεγάλες εταιρίες αεροσκαφών σχετικά με τις δυνατότητες των αεροσκαφών τύπου F-15 και F-16, για την αγορά των οποίων ενδιαφέρεται η χώρα μας.

"Ο πόθος μας, είναι πώς θα μπορέσουμε καλύτερα να βοηθήσουμε την πατρίδα Ελλάδα, τον τόπο που γεννηθήκαμε και κρατάμε βαθιά στο νου και την καρδιά μας", δήλωσε συγκινημένος ο Έλληνας βουλευτής στο Σουηδικό κοινοβούλιο Νίκος Παπαδόπουλος, παραλαμβάνοντας από το Νομάρχη Δράμας την τιμητική πλακέτα που του απένειμε, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δράμας για την προσφορά του στην Ελλάδα και τον απόδημο ελληνισμό. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν επίσης ο καταγόμενος από τη Δράμα Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Χρήστος Καρυπίδης και ο Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρος Κουζινόπουλος.

Επαυξημένη επαγρύπνηση για τα Βαλκάνια ζήτησε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, μιλώντας σε εκδήλωση για την κατάσταση της αμυντικής βιομηχανίας στη χώρα μας, που διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση μετείχαν και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των διαφόρων κλάδων της αμυντικής βιομηχανίας. Ο κ. Κολοζώφ στην ομιλία του επισήμανε ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση έχουν κυριευθεί από τον πυρετό των ιδιωτικοποιήσεων, τον οποίο μεταφέρουν και στον ευαίσθητο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας. Υπογράμμισε δε τη στενή σχέση της εθνικής ασφάλειας και του κρατικού ελέγχου των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

Τετρακόσια άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ που καταγράφηκε στις 5.15 το πρωί στα Άδανα. Ο σεισμός αποτελεί συνέχεια της σεισμικής δραστηριότητας που κορυφώθηκε το περασμένο Σάββατο με ισχυρή δόνηση μεγέθους 6,3 Ρίχτερ η οποία έγινε η αιτία να χάσουν την ζωή τους 145 άτομα, να τραυματιστούν περισσότεροι από χίλιοι πολίτες και να καταστραφούν ολοσχερώς 802 σπίτια. Σημειώνεται ότι 4.000 σπίτια στα Άδανα και το Τζεϊχάν έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και κρίθηκαν ακατάλληλα προς κατοίκηση.

Διήμερο εκδηλώσεων ελληνοτουρκικής φιλίας με τη συμμετοχή Ελλήνων, Τούρκων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων διοργανώνει από το πρωί στη Χίο η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας. Στόχος των εκδηλώσεων είναι να τονιστεί ότι ο δρόμος της ειρήνης και της φιλίας είναι η απάντηση σε αυτούς που θέλουν να σπείρουν εθνικιστικό μίσος και να δημιουργήσουν αναταραχή στην περιοχή. Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιείται και στο Τσεσμέ, στα παράλια της Τουρκίας, χωρίς όμως τη συμμετοχή των Ελληνοκυπρίων στους οποίους οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια εισόδου στη χώρα.

Κηδεύτηκε σήμερα στην Πτολεμαϊδα ο δήμαρχος της πόλης, Πέτρος Τόττης, που σκοτώθηκε χθες σε τροχαίο δυστύχημα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Η κηδεία του έγινε στο Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας στην Πτολεμαϊδα, παρουσία των τοπικών αρχών, δημάρχων από όλη τη χώρα και πλήθους κόσμου. Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο κατέθεσε στη μνήμη του χρηματικό ποσό για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και κήρυξε τριήμερο πένθος στην πόλη.

Την ελπίδα να ξαναρχίσουν το Σεπτέμβριο οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο οποίος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη μεγαλόνησο. Οι επαφές που είχε με τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς δεν είχαν αποτέλεσμα, ενώ ο κατοχικός ηγέτης απαίτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους πριν προσέλθει σε συνομιλίες για το Κυπριακό. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Κόρντοβεζ χαρακτήρισε θετικές τις επαφές του με τις δύο πλευρές και γνωστοποίησε ότι το Σεπτέμβριο θα επισκεφθεί και πάλι την Κύπρο προκειμένου να προωθήσει φόρμουλα για επανέναρξη των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς.

Με την ηγεσία των Αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου συναντήθηκε σήμερα στην Πρίστινα ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος στη συνέχεια μετέβη στο Βελιγράδι για νέες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σήμερα εξάλλου βρίσκεται στο Βελιγράδι και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Νικολάι Αφανισιέφσκι για συνομιλίες με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η Μόσχα για τη διευθέτηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

Συγκλονιστικές στιγμές, όμοιες με αυτές που έζησαν χθες οι φίλοι του ποδοσφαίρου στους δύο πρώτους προημιτελικούς του Μουντιάλ, θα επιδιώξουν να μας χαρίσουν σήμερα άλλες τέσσερις ομάδες. Στον πρώτο προημιτελικό της ημέρας, η Αργεντινή αναμετράται με την Ολλανδία στο γήπεδο "Βελοντρόμ" της Μασσαλίας. Στις 10 το βράδυ στη Λιόν, η Γερμανία θα αντιμετωπίσει την Κροατία, στον τέταρτο και τελευταίο προητελικό του Μουντιάλ. Στα παιχνίδια που έγιναν χθες, η Βραζιλία κέρδισε 3 - 2 τη μαχητική Δανία και θα αντιμετωπίσει στον πρώτο ημιτελικό που θα γίνει την Τρίτη, τη νικήτρια ομάδα του αγώνα Ολλανδία - Αργεντινή. Η Γαλλία πήρε την πρόκριση κερδίζοντας στο τελευταίο πέναλτι 4 - 3 την Ιταλία και θα αντιμετωπίσει την Τετάρτη τη νικήτρια του ζευγαριού Γερμανία - Κροατία.

Το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου εφήβων και νεανίδων διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Βόλο και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των φιλάθλων, αφού πολλά από αυτά τα παιδιά ίσως αποτελέσουν τον κορμό της εθνικής μας ομάδας στην Ολυμπιάδα του 2004.

Στην πόλη του Μονάχου στρέφονται αύριο τα βλέμματα των ελληνικών ομάδων μπάσκετ που αγωνίζονται τη νέα περίοδο στην Ευρώπη. Στο ξενοδοχείο "Σέρατον" ο Γ.Γ της ΦΙΜΠΑ, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς θα κάνει την κλήρωση των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας θα βρεθούν οι εκπρόσωποι των εφτά ελληνικών συλλόγων, που συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα, το Ευρωκύπελλο και το κύπελλο Κόρατς. Μαζί με τις ομάδες της χώρας μας, στην κληρωτίδα θα μπουν άλλοι 141 σύλλογοι που αγωνιούν για την τύχη τους στις διοργανώσεις.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι και κανονικές θερμοκρασίες αναμένονται αύριο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του βόρειου Αιγαίου προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες το απόγευμα στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18 μέχρι 32 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 μέχρι 34 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί με βαθμιαία εξασθένιση ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 5 July 1998 - 1:25:17 UTC