Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 06/07/1998 (MΠΕ)

Μέτρα αποζημιώσεων όπως και στις περιπτώσεις πλημμύρων και σεισμών θα ισχύσουν για τους πολίτες των οποίων τα σπίτια ή οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές του διημέρου. Αυτό ανακοινώθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του κεντρικού συντονιστικού διυπουργικού οργάνου για τις πυρκαγιές, στο οποίο εξετάστηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Παράλληλα, θα γίνει καταγραφή των δασικών εκτάσεων που καταστράφηκαν ώστε να κηρυχθούν αναδασωτέες.

Στο μεταξύ, υπό έλεγχο έχουν τεθεί τα περισσότερα μέτωπα των πυρκαγιών από τις δυνάμεις της δασοπυρόσβεσης, ύστερα και από την εξασθένηση των ισχυρών ανέμων.

Έφθασε χθες στη Νέα Υόρκη προερχόμενος από το Σαντ Λοϊς του Μισούρι, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ. Σήμερα, ο κ. Τσοχατζόπουλος θα παρακαθίσει σε πρόγευμα, που οργανώνει το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Aιχμές ότι πολλές από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων ημερών μπορεί να οφείλονται σε εμπρηστές που έδρασαν βάσει οργανωμένου σχεδίου, άφησαν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δημόσιας Διοίκησης, Γιώργος Ρωμαίος και Αλέκος Παπαδόπουλος, μετά τη σύσκεψη στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. "Δεν μπορούμε να ανευθυνολογούμε. Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Ερευνούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος. "Ανακύπτουν ερωτηματικά. Συνεχίζονται οι έρευνες για να έχουμε πλήρη εικόνα. Οταν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία, θα μιλήσουμε", είπε από την πλευρά του ο κ.Ρωμαίος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του από τον Αυλώνα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήταν λάθος η απόφασή της να εκχωρήσει την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης στην πυροσβεστική. "Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαρύτατες. Ενώ είχε αρχίσει η θερινή αντιπυρική περίοδος να επιχειρηθεί η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από την δασική στην πυροσβεστική υπηρεσία". Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου του ΚΚΕ, Σπύρου Χαλβατζή: Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ εκτίμησε ότι η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στην πυροσβεστική "οδήγησε στην αποδιάρθρωση της δασικής υπηρεσίας".

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το ξέσπασμα της μεγάλης πυρκαγιάς του Σεϊχ-Σου, που κατέστρεψε το 55% του δάσους (16.600 στρέμματα), προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στο μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκης. Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο, σε ανακοίνωσή του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης του έργου "αποκατάσταση και αξιοποίηση του δάσους-πάρκου", Κώστας Παπαδόπουλος, τονίζει ότι -μέσα στο χρόνο που πέρασε- αξιοποιήθηκαν πλήρως τα 3 δισ. δρχ. που διέθεσε η Πολιτεία για τα έργα. Ολοκληρώθηκε η Α' φάση των αντιδιαβρωτικών έργων και των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και φυτεύτηκαν ένα εκατομμύριο πλατύφυλλα δενδρύλλια

"Αισθάνομαι υπερήφανος για την πολιτική την οποία άσκησα με διαφάνεια και ευαισθησία και δεν με αγγίζει οποιαδήποτε εισαγγελική έρευνα", δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Η καθημερινή". Σχολιάζοντας την έρευνα των εισαγγελέων στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες υπογραμμίζει:"Οι άδειες παραμονής που έχω δώσει σε αλλοδαπούς δεν είναι παράτυπες. Το δηλώνω κατηγορηματικά. Το δικαίωμα αυτό παρέχεται από το νόμο, το άσκησαν και οι προηγούμενοι υπουργοί".

Τη διαβεβαίωση πως οι χώρες τους είναι αποφασισμένες να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο επανέλαβαν, κατά τη συνάντηση τους, ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Αφανασιέφσκι. Ο Ρώσος αξιωματούχος που μετέβη στο Βελιγράδι, εξέφρασε τη ρωσική θέση πως η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας παραμένει πιστή στους όρους της συμφωνίας Γέλτσιν-Μιλόσεβιτς, καθώς το Βελιγράδι έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για την αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ομάδας Επαφής, της ΕΕ και του ΟΑΣΕ, την επανέναρξη των συνομιλιών με τους Αλβανούς της σερβικής επαρχίας καθώς και την παροχή βοήθειας με στόχο την επιστροφή των προσφύγων.

Την αποφασιστικότητά τους να συνεισφέρουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, υιοθετώντας κοινές προτάσεις, διακήρυξαν χθες ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Νικολάι Αφανασιέφσκι, από την Πρίστινα, την οποία επισκέφθηκαν σε μια προσπάθεια να προωθήσουν την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στο Βελιγράδι και τους εκπροσώπους των Αλβανών. Όπως είπε ο κ. Χόλμπρουκ, το πρώτο βήμα της "συνεχούς" παρουσίας της διεθνούς κοινότητας στην επαρχία θα είναι η οργάνωση "διπλωματικών αποστολών παρατηρητών, οι οποίες θα ξεκινήσουν το έργο τους άμεσα".

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο, όπου συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και των Αλβανών αυτονομιστών.

Την αποκατάσταση περίπου 40.000 προσφύγων από την περιοχή Γκάλι της Αμπχαζίας, οι οποίοι μένουν προσωρινά σε σχολεία και άλλα ιδρύματα της Γεωργίας, συζήτησε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Γεωργίας. Οι αρχές θα συνεχίσουν να παρέχουν στους πρόσφυγες τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως ψωμί, νερό και θέρμανση, ενώ το συμβούλιο αποφάσισε ότι τα παιδιά και οι δάσκαλοί τους θα μεταφερθούν σε κέντρα αναψυχής της Γεωργίας, όπου θα παραμείνουν μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Ισχυρούς βόρειους ανέμους στο Αιγαίο και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σε όλη τη χώρα ο καιρός αρχικά θα είναι αίθριος αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει τοπικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 16 μέχρι 31 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 μέχρι 34 και στο Αιγαίο από 23 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι 19 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 6 July 1998 - 5:40:09 UTC