Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 08/07/1998 (MΠΕ)

Άμεσα αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που έθετε θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως "απαράδεκτη" την αξίωση της Τουρκίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για αστήριχτους ισχυρισμούς, αμυνόμενος υπέρ του ελληνικού δικαιώματος για τη διασφάλιση της άμυνας των νησιών.

Την ανάγκη να πιεσθεί τόσο ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς της Γιουγκοσλαβίας όσο και ο λεγόμενος Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου να αποδεχθούν μία ευρεία αυτονομία της περιοχής μέσα στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας χωρίς αλλαγές συνόρων, επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Διεθνές Τηλεοπτικό Δίκτυο, CNN. Ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε "στρατηγική" την αντίληψη ότι δεν πρέπει να αλλάζουν τα σύνορα, ούτε να δίνονται δικαιώματα στις μειονότητες μέσω της βίας να επιτυγχάνουν την αλλαγή συνόρων. Ο υπουργός Άμυνας απαντώντας σε ερώτηση για τον ΑΣΚ είπε ότι δίνει μία επικίνδυνη προοπτική επειδή ζητά ανεξαρτησία και κάλεσε τη Δύση να βοηθήσει τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα να συνεχίσει την προσπάθειά του "ώστε να δημιουργήσει από την αρχή θεσμούς και δομές για να λειτουργήσει στο μέλλον η αυτονομία στην περιοχή".

Δοκιμαστικές βολές του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300, που πρόκειται να προμηθευτεί η Εθνική Φρουρά της Κύπρου, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή σε πεδίο δοκιμών, που βρίσκεται σε απόσταση 1. 200 χλμ. νότια της Μόσχας, με τη συμμετοχή Κύπριων αξιωματικών, που έχουν εκπαιδευτεί στο σύστημα.

Στη Σαγκάη, στην πολυανθρωπότερη πόλη της Κίνας βρίσκεται από χθες το πρωί ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, μετά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Πεκίνο, όπου είχε συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας. Απαντώντας σε προσφώνηση της Προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Σαγκάης, Chen Tiedi, ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε τη Σαγκάη ατμομηχανή της νέας μεγάλης πορείας του κινεζικού λαού για την πραγματοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της χώρας, το οποίο έχει ήδη αποδώσει σημαντικούς καρπούς, που εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάθε επισκέπτης. Σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης θα συμπληρώσει την ξενάγησή του στην πόλη και το απόγευμα θα μεταβεί στο Ξιάν, όπου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία των Τοπικών Αρχών και Συνελεύσεων.

Περίπου τριάντα τόνοι αλλοιωμένων τροφίμων - ζωϊκής προέλευσης - κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Ειδικότερα, ύστερα από ελέγχους που πραγματοποίησαν υπάλληλοι των υγειονομικών υπηρεσιών σε χώρους αποθήκευσης τροφίμων σε καταστήματα, εντόπισαν 29.354 κιλά ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων, από τα οποία τα 3.222 κιλά ήταν κρέατα και παρασκευάσματα κρέατος, 6.778 κιλά γαλακτοκομικά προϊόντα, 7.312 κιλά αλιεύματα και 12.023 κιλά άλλα προϊόντα, όπως κατεψυγμένες πίτσες, κροκέτες και άλλα. Οπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου Τροφίμων στη Θεσσαλονίκη, όλα τα κατασχεθέντα τρόφιμα έχουν ήδη καταστραφεί και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα συνέβαλαν στην αλλοίωση της ποιότητας των τροφίμων.

Aύξηση της τάξης του 6,5% παρουσίασαν πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές, φτάνοντας στα 9,4 δισ. ECU, έναντι εισαγωγών 22,6 δισ. Σε ιδιαίτερα προσοδοφόρες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα εξελίσσονται σταδιακά η Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, όπου οι εξαγωγές πραγματοποίησαν άλμα της τάξης του 23,8% και 29,2% αντίστοιχα. Παράλληλα, αξιοσημείωτη -19,6%- είναι η άνοδος των εξαγωγών προς τη Βόρεια Αμερική. Πάντως, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένουν η σημαντικότερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, παρά το γεγονός ότι αποτελούν και τη μόνη γεωγραφική περιοχή προς την οποία οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν στην περίοδο 1992-1997. Αυτά τονίζονται στο στατιστικό δελτίο εξαγωγών για την εν λόγω πενταετία, που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΒΒΕ.

Δεν απέκλεισε την πιθανότητα μιας στρατιωτικής αναμέτρησης με τη Σερβία ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας, Λουάν Χαϊνταράγκα στην περίπτωση "που συνεχιστεί η εθνική εκκαθάριση που επιχειρείται στο Κοσσυπέδιο και αποβούν άκαρπες οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση του προβλήματος". Σε συνέντευξή του, που δημοσίευσε η ιταλική εφημερίδα "Corriere Della Sera", ο Αλβανός υπουργός επισήμανε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί τον πόλεμο "αλλά η πιθανότητα μια στρατιωτικής αναμέτρησης -αν δεν τελεσφορήσουν οι προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος- θα μπορούσε να είναι η πραγματικότητα". Ο πόλεμος αυτός δεν θα είναι πόλεμος μεταξύ δύο στρατών, αλλά πόλεμος μεταξύ δυο λαών, φέρεται να είπε ο κ.Χαϊνταράγκα.

Επίσκεψη στην Αλβανία θα πραγματοποιήσει στις 14 και 15 Ιουλίου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Σκοπός της επίσκεψης, σύμφωνα με την εφημερίδα "Σέκουλι", είναι η υπογραφή συμφωνίας, η οποία προβλέπει τη χορήγηση 5 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αλβανία, που θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση της ναυτικής βάσης του Pashaliman στον Αυλώνα.

Δάνειο 40 εκατομμυρίων ECU για τον εκσυγχρονισμό οδικών τμημάτων στη βουλγαρική επικράτεια του ευρωπαϊκού διαδρόμου 4, χορηγεί στη Σόφια η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα εφημερίδα "Κοντινέντ" της Σόφιας, τα χρήματα θα εξασφαλιστούν στο πλαίσιο του προγράμματος "Μεθοριακές διαβάσεις στο διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο" και η σχετική συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί σύντομα από τη βουλγαρική βουλή. Το συνολικό ποσό που θα δαπανηθεί για την υλοποίηση του προγράμματος υπολογίζεται στα 95 εκατομμύρια ECU, από τα οποία τα υπόλοιπα 55 εκατομμύρια θα εξασφαλιστούν από το πρόγραμμα PHARE της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το βουλγαρικό δημόσιο.

Μετά από πολύμηνη αναβολή εξαιτίας πολιτικών διαφωνιών άρχισε η λειτουργία του αεροδρομίου του Μόσταρ για την εξυπηρέτηση των πολιτών με επίσημη τελετή παρουσία του ύπατου αντιπρόσωπου της Διεθνούς Κοινότητας στη Βοσνία, Κάρλος Γουέστεντορπ. Το αεροδρόμιο λειτουργεί μετά από 6 χρόνια και 4 μήνες μετά από απόφαση του ύπατου αντιπρόσωπου της Διεθνούς Κοινότητας στη Βοσνία, καθώς η μουσουλμανική και η κροατική πλευρά δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε θέματα διοίκησης του αερολιμένα. Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων νότια του Σεράγεβο και λειτουργούσε για πτήσεις αεροπλάνων του ΝΑΤΟ από την έναρξη του πολέμου στη Βοσνία το 1992.

Άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για σήμερα η Ε.Μ.Υ. στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 19 μέχρι 34 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 μέχρι 36 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 μέχρι 33 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 19 μέχρι 33 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 8 July 1998 - 8:05:08 UTC