Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-07-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 08/07/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Βιβλίο της κρατικής ασφάλειας με τα ονόματα των αλλοδαπών που πήραν παράνομα άδειες παραμονής στην Ελλάδα παρέλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών.
  • Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Το πρόγραμμα εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών θα ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα.
  • Με τον αμερικανό ομόλογό του Ουίλιαμ Κοέν συναντάται σήμερα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος.
  • Δ. Ρέππας: Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει στο ζήτημα των Σκοπίων.
  • Τα διαπιστευτήριά τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επέδωσαν οι νέοι πρεσβευτές της Βουλγαρίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, της Τζαμάϊκα και του Μπαλί.
  • Την Ελλάδα θα επισκεφτεί την Πέμπτη ο Επίτροπος Padraig Flynn, αρμόδιος για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων.
  • Μειώνονται οι τιμές είκοσι εννέα φαρμάκων και αυξάνονται οι τιμές ογδόντα επτά.
  • Σε εξέλιξη δύο πυρκαγιές στο Μπούζι Δομοκού και στο Βαθύ Αυλίδος.
  • Mόνο τρεις αμαξοστοιχίες κοινωνικών αναγκών θα κυκλοφορήσουν αύριο στο σιδηροδρομικό δίκτυο της περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης.
  • Θέματα τουρισμού, κοινωνικής πολιτικής και δημόσιας υγείας θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης της Κοινοτικής Επιτροπής 5, στη Θεσσαλονίκη.
  • Συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.
  • Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο αλλά και στην συνοριακή γραμμή Αλβανίας-Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας.
  • Ουγγαρία : πρωθυπουργός ο Ορμπάν.
  • Με συναυλία του B.B. King στο θέατρο της Σίβηρης στη Χαλκιδική, συνεχίζονται την Παρασκευή οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κασσάνδρας.
  • Αήττητη ολοκλήρωσε τους αγώνες του ομίλου της, η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των εφήβων, στο 18ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
  • Τρίτο παιχνίδι θα χρειαστεί ανάμεσα στη Χίο και τα Χανιά, προκειμένου να αναδειχθεί η ομάδα που θα περάσει στα ημιτελικά του πρωταθλήματος πόλο ανδρών.
  • Άνοδος 1,20% στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
  • Τοπικές βροχές, κυρίως στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα, και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Βιβλίο της κρατικής ασφάλειας με τα ονόματα των αλλοδαπών που πήραν παράνομα άδειες παραμονής στην Ελλάδα αλλά και με τα στοιχεία των ανθρώπων που τις ζήτησαν παρέλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γιώργος Γεράκης. Το βιβλίο βρέθηκε δίπλα σε κάδο απορριμμάτων απέναντι από την είσοδο των δικαστηρίων της Ευελπίδων, μετά από τηλεφώνημα αγνώστου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο βιβλίο που βρέθηκε περιέχονται ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες για την έρευνα που αφορά στο κύκλωμα διαφθοράς στην αστυνομία.

Το πρόγραμμα εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών θα ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Τόνισε ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που δεν έχει σχέση με τις μετοχοποιήσεις και επανέλαβε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το πρόγραμμα εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών προβλέπει δέσμη συνδυασμένων δράσεων, μεταξύ των οποίων η αλλαγή του καταστατικού για το προσωπικό, η μείωση του εργατικού κόστους και η βελτίωση των υπηρεσιών προς του πολίτες. Οι αστικές συγκοινωνίες, τόνισε ο κ. Ρέππας, πρέπει να έχουν μεγαλύτερη σχέση με τους δήμους, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουίλιαμ Κοέν συναντάται σήμερα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο Έλληνας υπουργός σε ομιλία του στο Ίδρυμα Carnegie, για την Προώθηση της Παγκόσμιας Ειρήνης, στην Ουάσιγκτον, εξέφρασε την άποψη ότι πιθανή ένοπλη επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο είναι "αδιανόητη" χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας, υπό τις συνθήκες της "αδιαίρετης ευρωπαϊκής ασφάλειας". Επεσήμανε δε τη σημασία της πρόσφατης συνάντησης του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με το Ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν, τονίζοντας ότι "πριν το ΝΑΤΟ κατευθυνθεί σε οποιουδήποτε είδους στρατιωτικά μέτρα, πρέπει να εξαντληθούν όλα τα πολιτικά μέσα".

Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει στο ζήτημα των Σκοπίων, ξεκαθάρισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, για το θέμα, σε ραδιοφωνικό σταθμό. Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι όσα διατυπώνονται γύρω από το ζήτημα της ονομασίας είναι απλώς προβληματισμοί. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση μεταξύ των δύο χωρών γίνεται στον ΟΗΕ και όχι σε διμερές επίπεδο.

Τα διαπιστευτήριά τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, επέδωσαν το μεσημέρι οι νέοι πρεσβευτές στη χώρα μας της Βουλγαρίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, της Τζαμάϊκα και του Μπαλί. Η τελετή έγινε παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη και του Γενικού Γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Εμμανουήλ Γκίκα. Ο κ. Στεφανόπουλος ευχήθηκε στους νέους πρεσβευτές καλή επιτυχία στο έργο τους.

Την Ελλάδα θα επισκεφτεί την Πέμπτη ο Επίτροπος Padraig Flynn, αρμόδιος για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων. Στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη χώρα, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει επαφές με κυβερνητικά στελέχη, ενώ θα επισκεφθεί και δύο νοσηλευτικά ιδρύματα.

Αλλαγές στις τιμές ορισμένων φαρμάκων ανακοίνωσε το μεσημέρι το Υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα μειώνονται έως 7% οι τιμές είκοσι εννέα φαρμάκων ευρείας κυκλοφορίας, τα οποία εισάγονται στην ενιαία λίστα φαρμάκων. Επίσης αυξάνονται μέχρι 4% οι τιμές ογδόντα επτά φαρμάκων που αφορούν σε παράγωγα αίματος, εμβόλια και ανοσοσφαιρίνες, που χορηγούνται μόνο από νοσοκομεία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι αυξήσεις σε ορισμένα φάρμακα οφείλονται στη διαφοροποίηση του κόστους που προέκυψε από την ένταξη της χώρας μας στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε έκταση με καλαμιές στην περιοχή Μπούζι Δομοκού. Στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν επίγειες δυνάμεις και τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Βαθύ Αυλίδος.

Mόνο τρεις αμαξοστοιχίες κοινωνικών αναγκών θα κυκλοφορήσουν αύριο στο σιδηροδρομικό δίκτυο της περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι υπάλληλοι του ΟΣΕ στη Βόρεια Ελλάδα. Αιχμή της δυσαρέσκειας των εργαζομένων αποτελεί η συρρίκνωση του δικτύου στην Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και η πώληση κερδοφόρων τμημάτων του σε ιδιώτες. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση χρηματοδότηση έργων εκσυγχρονισμού, ώστε να αναβαθμιστεί το βορειοελλαδικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Θέματα τουρισμού, κοινωνικής πολιτικής και δημόσιας υγείας θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης της Κοινοτικής Επιτροπής 5, στη Θεσσαλονίκη. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Νίκος Σκουλάς, ενώ θα παραβρεθούν τα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης.

H τελευταία δημόσια συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο ασχολήθηκε με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Στη συνεδρίαση εξετάστηκε, όπως είπε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου, Αλέκος Μαρκίδης, "η διακρατική προσφυγή της Κύπρου εναντίον των παραβιάσεων των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που συνεπάγεται η συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή και στρατιωτική κατοχή". Τους επόμενους δύο-τρεις μήνες θα κριθούν από το πανευρωπαϊκό όργανο σημαντικές πτυχές του κυπριακού, ενώ παράλληλα αναμένεται να εκδοθεί πολύ σύντομα η τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εφαρμογή της καταδίκης της Άγκυρας στην προσφυγή της Ελληνοκύπριας, Τίνας Λοϊζίδου.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο αλλά και στην συνοριακή γραμμή Αλβανίας-Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, όπου, σύμφωνα με αλβανικές πηγές, οι Αλβανοί αυτονομιστές προσπαθούν να ανοίξουν διάδρομο για την ασφαλή μεταφορά όπλων και πυρομαχικών από την Αλβανία στο Κοσσυφοπέδιο. Συγκρούσεις σημειώνονται και στα χωριά, που βρίσκονται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Πρίστινα-Πετς, ο οποίος είναι η κύρια οδική αρτηρία που συνδέει το ανατολικό με το δυτικό τμήμα της επαρχίας.

Με ψήφους 222 υπέρ, έναντι 119 κατά και 8 αποχές, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, αναδεικνύοντας και επίσημα τον Βικτορ Ορμπαν, πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Νέων Δημοκρατών, στο πρωθυπουργικό αξίωμα. Ο Ορμπαν δήλωσε ότι θα ξεκινήσει αμέσως την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, ενώ οι προτεραιότητες παραμένουν στην άσκηση πολιτικής για την εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ της Ουγγαρίας και των δυτικών οργανισμών.

Με συναυλία του B.B. King στο θέατρο της Σίβηρης στη Χαλκιδική, συνεχίζονται την Παρασκευή οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κασσάνδρας. Καθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, στον εκθεσιακό χώρο του Αμφιθεάτρου θα λειτουργεί έκθεση-ντοκουμέντο με φωτογραφίες από τη ζωή και το έργο του Μ. Θεοδωράκη.

Αήττητη ολοκλήρωσε τους αγώνες του ομίλου της, η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των εφήβων, στο 18ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται στην πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κέρδισε σήμερα τη Ρωσία με σκορ 103 - 94 και τερμάτισε στην πρώτη θέση του Α' ομίλου, παιρνώντας ήδη στους "8" και θα αγωνιστεί με την ομάδα που θα καταταγεί στην 4η θέση του Β' ομίλου.

Τρίτο παιχνίδι θα χρειαστεί ανάμεσα στη Χίο και τα Χανιά, προκειμένου να αναδειχθεί η ομάδα που θα περάσει στα ημιτελικά του πρωταθλήματος πόλο των ανδρών. Οι δύο αντίπαλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι και πάλι αύριο, αφού χθες επικράτησε η Χίος με 10 - 9 και πλέον οι ομάδες είναι ισόπαλες στις νίκες με 1 - 1.

Το καλό κλίμα των τελευταίων ημερών, διατηρήθηκε και σήμερα στη Σοφοκλέους. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε και νέα άνοδο της τάξεως του 1,20% και διαμορφώθηκε στις 2.628,40 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 80 δισεκατομμύρια δραχμές.

Τοπικές βροχές, κυρίως στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα, και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 μέχρι 28 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 μέχρι 31 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 23 μέχρι 33 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 8 July 1998 - 17:40:08 UTC