Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-07-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 09/07/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Γ. Παπαντωνίου: Η εισαγωγή ενός ακόμη πακέτου 15% των μετοχών του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο θα είναι η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή κίνηση στην ιστορία της ελληνικής οικονομίας.
  • Η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις διαρθρωτικές αλλαγές της κυβέρνησης, δηλώνει ο Κώστας Σκανδαλίδης.
  • Δ. Ρέππας: το θέμα της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ήταν πρόταση της χώρας μας, άλλα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη λόγω της άρνησης της Τουρκίας.
  • Mεροληπτική υπέρ της Τουρκίας η έκθεση του αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άγκυρα. - Κυβερνητικός εκπρόσωπος: η Αθήνα έχει ζητήσει τη διερεύνηση του θέματος και την απόδοση ευθυνών.
  • Στον υπουργό Εργασίας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, παρέδωσε η ηγεσία της ΓΣΕΕ τις θέσεις της σχετικά με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.
  • Επίσκεψη Μαντέλη στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας.
  • Ν. Σκουλάς: οι τουρίστες που θα επισκεφτούν την Ελλάδα θα είναι φέτος περισσότεροι κατά 10%-12%.
  • Σε ημερίδα της Νέας Δημοκρατίας για τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση μίλησε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής.
  • Έκθεση της προεδρίας περιφερειακού σχηματισμού της ομάδας του Δουβλίνου για τα ναρκωτικά παρουσίασαν ο Θεόδωρος Πάγκαλος και η Μαριέττα Γιαννάκου - Κουτσίκου.
  • Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το πόρισμα των ιατροδικαστών για το θάνατο των εξαδέλφων Γιώργου Καραλή και Γιώργου Λοϊζου.
  • Βγήκε σήμερα από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ο Δημήτρης Κουσουρής.
  • Τέσσερις νεκροί και 87 τραυματίες από έκρηξη στην αιγυπτιακή αγορά στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
  • Στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ και στο τέλος του μηνός ο πρόεδρος της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.
  • Σε σταθερά επίπεδα κυμαίνεται η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Νέα άνοδος της τάξης του 1,75% στο Χρηματιστήριο.
  • Χωρίς τον Μίλαν Γκούροβιτς στο Μουντομπάσκετ η εθνική Γιουγκοσλαβίας.
  • Τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Την εκτίμηση ότι η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο ενός ακόμη πακέτου 15% των μετοχών του ΟΤΕ θα είναι η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή κίνηση στην ιστορία της ελληνικής οικονομίας, διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Η εισαγωγή του 15% των μετοχών του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε το πρωί στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι η κίνηση αυτή αντανακλά την αυξανόμενη δύναμη του ΟΤΕ και πρόσθεσε ότι το συνολικό ποσό που θα προκύψει από τη διάθεση μετοχών 15%, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ και το δάνειο που θα ληφθεί, θα υπερβεί το ένα τρισεκατομμύριο δραχμές.

Υπάρχει ομόφωνη απόφαση για τη στήριξη των διαρθρωτικών αλλαγών και συμφωνία στην ιεράρχηση των στόχων. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Στη συνεδρίαση μετείχαν εκτάκτως οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφέρθηκε στις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος με τον ομόλογο του, Ουϊλιαμ Κοέν και τόνισε ότι το θέμα της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ήταν μια ιδέα - πρόταση της χώρας μας, η οποία έχει συζητηθεί άλλα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη λόγω της άρνησης της Τουρκίας. Ερωτηθείς αν ασκήθηκαν πιέσεις στον Έλληνα υπουργό Άμυνας, κατά τις επαφές που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους, για το θέμα των πυραύλων S - 300 ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την επιθυμία να μην πραγματοποιηθεί η παράδοση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δείξει καλή θέληση με την αναβολή των S - 300, ενώ υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να παραμένει εσαεί αιχμάλωτη των διαθέσεων της Τουρκίας.

Mεροληπτικές υπέρ της Τουρκίας όσον αφορά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση, είναι οι εκτιμήσεις που περιέχονται στην έκθεση αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του στην Αγκυρα. Στην έκθεση απολογισμού της δράσης του προς τους προϊσταμένους του ο αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία, Βρετανός Μάικ Λέικ, υπερτονίζει τις οικονομικές προοπτικές της γειτονικής χώρας, ενώ αποσιωπά την έλλειψη δημοκρατίας, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πολιτική διαφθορά που επικρατεί στην Τουρκία. Ο αξιωματούχος της Κομισιόν σχολιάζει επίσης την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ισχυριζόμενος ότι "διατάραξε τη γεωπολιτική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια", ενώ για τη συμπεριφορά της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ισχυρίζεται ότι "μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές, στρατηγικές και ψυχολογικές επιπτώσεις για την αξιοπιστία της Ενωσης, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε άλλους εταίρους της κοινότητας".

Τις εκτιμήσεις που περιέχονται στην έκθεση του αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία, Βρετανού Μάικ Λέικ, σχολίασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Τύπου δήλωσε έκπληκτος για τη στάση του αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν αξιωματούχοι της κοινότητας που υποτίθεται ότι προωθούν τα συμφέροντά της, να δρουν έτσι ώστε να προωθούν συμφέροντα μιας άλλης χώρας. Γνωστοποίησε τέλος ότι η Αθήνα έχει ζητήσει από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ τη διερεύνηση του θέματος και την απόδοση ευθυνών.

Στον υπουργό Εργασίας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, παρέδωσε η ηγεσία της ΓΣΕΕ τις θέσεις της σχετικά με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι ζητούν πλαφόν 10% στη μερική απασχόληση των εργαζομένων, απάλειψη της διάταξης για τη μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στις περιοχές με μεγάλη ανεργία και τη σύμφωνη γνώμη του 50% τουλάχιστον των εργαζομένων στις μικρές επιχειρήσεις για την αύξηση των ωρών απασχόλησης. Η ΓΣΕΕ ζητά ακόμη την κατάργηση της υπερεργασίας, τον περιορισμό των υπερωριών και τη θέσπιση αντικινήτρων για την απασχόληση των συνταξιούχων.

Διήμερη επίσκεψη στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας άρχισε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τάσος Μαντέλης. Οι επαφές του Έλληνα υπουργού θα αφορούν κυρίως την ανάπτυξη διμερών θεμάτων στους τομείς των συγκοινωνιών, επικοινωνιών και μεταφορών, ενώ αναμένεται να υπογραφεί και συμφωνία για τις οδικές συγκοινωνίες μεταξύ Ελλάδας και Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας.

Την εκτίμηση ότι οι ξένοι τουρίστες που θα επισκεφτούν την Ελλάδα θα είναι φέτος περισσότεροι κατά 10%-12%, διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Νίκος Σκουλάς, επικαλούμενος τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία των πρώτων μηνών του 1998. Η θετική πορεία του εισερχόμενου τουρισμού εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσει περαιτέρω την ανοδική τάση που άρχισε να διαμορφώνεται ήδη από πέρυσι.

Σε ημερίδα της Νέας Δημοκρατίας για τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση μίλησε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα γίνουν αφετηρία για την δημιουργία νέων κοινωνικών συμμαχιών.

Έκθεση της προεδρίας περιφερειακού σχηματισμού της ομάδας του Δουβλίνου για τα ναρκωτικά παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και η εθνική συντονίστρια για τα ναρκωτικά Μαριέττα Γιαννάκου - Κουτσίκου. Στην έκθεση χαρακτηρίζεται ως μείζον πρόβλημα η παραγωγή και διάθεση ναρκωτικών ενώ υπογραμμίζεται ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ανησυχητική. Αναφορικά με την αντιμετώπιση της "μάστιγας του αιώνα", ο κ. Πάγκαλος και η κ. Κουτσίκου γνωστοποίησαν ότι η χώρα μας πρόκειται να διαμορφώσει πρόταση που θα καταθέσει στη συνάντηση κορυφής της Βιέννης. Προς την κατεύθυνση αυτή ζητήθηκε και η συμμετοχή της Τουρκίας, η οποία όμως αρνήθηκε να συνεργαστεί.

Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το πόρισμα των ιατροδικαστών για το θάνατο των εξαδέλφων Γιώργου Καραλή και Γιώργου Λοϊζου που βρέθηκαν νεκροί στις 3 Ιουνίου σε φουσκωτό σκάφος στα ανοιχτά του Μαραθώνα. Σύμφωνα με το πόρισμα ο Καραλής σκότωσε τον Λοϊζο και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, ενώ υπογραμμίζεται ότι δεν υπήρξε η ανάμειξη τρίτου προσώπου σε όσα συνέβησαν στο φουσκωτό. Από τις εργαστηριακές αναλύσεις προέκυψε ότι τα δύο ξαδέλφια είχαν κάνει χρήση χασίς, ενώ ο Λοϊζος είχε καταναλώσει και μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Βγήκε σήμερα από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ο 24χρονος φοιτητής Δημήτρης Κουσουρής που πριν από τρεις εβδομάδες είχε πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Οι δράστες φέρονται να είναι μέλη της οργάνωσης "Χρυσή Αυγή".

Τέσσερις νεκροί και ογδόντα επτά τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός έκρηξης που σημειώθηκε το απόγευμα στην αιγυπτιακή αγορά στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Η έκρηξη αποδίδεται σε διαρροή γκαζιού σε κάποιο από τα καταστήματα της αγοράς, ωστόσο δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο έκρηξης βόμβας.

Επίσκεψη στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει στις 20 Ιουλίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ και στο τέλος του μηνός ο πρόεδρος της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Οι κύριοι Γιλμάζ και Ντεμιρέλ θα συναντηθούν με τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς και τον ψευδοπρωθυπουργό, Ντερβίς Ερόγλου. Στο μεταξύ, φτάνει αύριο στα κατεχόμενα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός, Ισμαήλ Χακί Καρανταγί. Ο Καρανταγί θα παραμείνει στα κατεχόμενα δύο μέρες και θα επιθεωρήσει στρατιωτικές μονάδες, ενώ θα συναντηθεί με το Ραούφ Ντενκτάς.

Σε σταθερά επίπεδα κυμαίνεται η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία το Μάιο κυμάνθηκε στο 10,2% του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το στατιστικό γραφείο της Ε.Ε. Το επίπεδο της ανεργίας ανάμεσα στις 15 χώρες μέλη της Ε.Ε ήταν σταθερό από το Μάρτιο στο 10,2% συγκρινόμενο με το 10,7% που σημειώθηκε πέρσι. Το Λουξεμβούργο έχει το χαμηλότερο δείκτη ανεργίας με ποσοστό 2,2% ενώ η Ισπανία τον υψηλότερο με 18,8%.

Συνέχισε και σήμερα την ανοδική του πορεία ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.674,28 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 1, 75%. Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 214,3 δισεκατομμύρια δραχμές.

Δεν θα μπορέσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο καλαθοσφαιριστής Μίλαν Γκούροβιτς, ο οποίος πέρυσι αγωνιζόταν ως Έλληνας στην ομάδα του Περιστερίου, να συμμετέχει στο Μουντομπάσκετ, με την εθνική Γιουγκοσλαβίας. Ο Γ.Γ. της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Ζόραν Ράντοβιτς, δήλωσε ότι Γκούροβιτς και Στογιάκοβιτς, σύμφωνα με τους κανόνες της FIBA, μπορούν να συμμετάσχουν με την εθνική Γιουγκοσλαβίας, μετά από τρία χρόνια αφότου επιστρέψουν την ελληνική υπηκοότητα.

Τοπικές βροχές κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, στη βόρεια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις και πρόσκαιρες καταιγίδες στα κεντρικά ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 17 μέχρι 31 και στα νησιά του Αιγαίου από 19 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 17 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 9 July 1998 - 17:05:08 UTC