Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 10/07/1998 (MΠΕ)

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η πτώση του στο επίπεδο του 2% στο τέλος του 1999, ώστε να εκπληρωθεί ένας από τους βασικούς όρους για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, οδηγεί την κυβέρνηση στη λήψη δραστικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρεί στην υλοποίηση δέσμης μέτρων για τις αγορές τροφίμων και ανταλλακτικών, καθώς εκτιμάται ότι από την εφαρμογή τους θα επέλθουν μειώσεις τιμών, τόσο στα ανταλλακτικά των αυτοκινήτων, όσο και σε δεκάδες είδη διατροφής και οικιακής χρήσης.

Το τρίτο πακέτο μετοχών του ΟΤΕ, ίσο με το 15% θα διατεθεί το Φθινόπωρο μέσω των χρηματιστηρίων της Αθήνας και της Νέας Υόρκης, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου. Παράλληλα, ο οργανισμός θα προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου και αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου, με στόχο να συγκεντρωθεί περίπου ένα τρις δραχμές, το οποίο θα διατεθεί σε επενδύσεις και στον εκσυγχρονισμό του ΟΤΕ.

Πλήρη επιτυχία σημείωσε η δοκιμαστική βολή δύο πυραύλων του συστήματος S- 300, χθες στο πεδίο βολής Αστραχάν, νότια της Μόσχας, παρουσία κυπριακής αντιπροσωπείας.

Το Σενγκτού, η Πρωτεύουσα της Νότιας Πολιτείας Σιτσουάν, ήταν ο χθεσινός σταθμός της 9ήμερης επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη στην Κίνα. Το Σενγκτού, είναι η γενέτειρα του μεγάλου μεταρρυθμιστή Ντενγκ Σιάο Πινγκ και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά και βιομηχανικά κέντρα της χώρας, με 9 εκατομμύρια κατοίκους. Ιδιαίτερα θερμοί ήταν οι λόγοι, με τους οποίους το Προεδρείο της Τοπικής Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης υποδέχθηκε τον κ. Κακλαμάνη, τονίζοντας ότι η παρουσία του στην Κίνα, δημιουργεί ένα καινούργιο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, που θα τις κάνει ακόμη στενότερες και ουσιαστικότερες, τόσο σε διακρατικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση στον Πειραιά. Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική είναι ουσιαστικά ένας φαύλος κύκλος, ενώ επεσήμανε ότι φραγμός στην κυβερνητική πολιτική σημαίνει φραγμός στην ίδια την ΟΝΕ και στα στρατηγικά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Επίσης, αναφέρθηκε και στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα στο ρόλο που ασκουν. Οπως είπε η κ. Παπαρήγα, ο ΣΥΝ συντηρεί τη συζήτηση περί κεντροαριστερής συνεργασίας, διαπραγματεύεται ανοικτά και κρυφά τις καρέκλες των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, παζαρεύει τη μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που διακηρύσσει ότι η κυβερνητική πολιτική είναι συντηρητική και αυταρχική. Το ΔΗΚΚΙ, συνέχισε η ΓΓ του ΚΚΕ, επικρίνει σταθερά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και όμως δεν περνάει το ποτάμι. Προτιμά με την έντονη κριτική του να καλλιεργεί αυταπάτες ότι η λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση" θα αλλάξει το σημερινό ΠΑΣΟΚ.

"Η παραίτηση του προέδρου του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, Γ. Κασσιμάτη είναι μια μορφή αντίδρασης στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει το ΕΡΣ σε μοχλό προώθησης κυβερνητικών επιλογών ή στην καλύτερη περίπτωση σε διακοσμητικό όργανο, επικύρωσης αποφάσεών της", δήλωσε το μέλος του ΕΡΣ και υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, Μάκης Κοψίδης.

Συνέχισε και χθες την ανοδική του πορεία ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.674,28 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 1, 75%. Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 214,3 δισ. δρχ. Στον τραπεζικό τομέα η μετοχή της Τράπεζας Εργασίας έκλεισε στις 35.341 δρχ., (συνολικά διακινήθηκαν 3.625.804 μετοχές, μέσα σε αυτές είναι σίγουρα και το πακέτο μετοχών του κ. Εφραίμογλου), η Πίστεως στις 27.930 δρχ., η Ιονική στις 17. 590 δρχ., η Κτηματική στις 24.405 δρχ. και η Εθνική στις 47.600δρχ. Στο βιομηχανικό τομέα, η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στις 8.290 δρτχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 3.740 δρχ. και η Ιντρακόμ στις 12.955 δραχμές.

Νέες έντονες φήμες κυκλοφόρησαν στη χρηματιστηριακή αγορά περί εξαγοράς του πακέτου μετοχών των μεγαλομετόχων της Τράπεζας Εργασίας Λ.Εφραίμογλου και της οικογένειας Φαφαλιού, από τον όμιλο Λάτση. Οι χρηματιστηριακές φήμες ήθελαν τη μεταβίβαση των μετοχών να μην έχει γίνει ακόμα, αλλά να πραγματοποιείται με τιμή μετοχής σε ένα εύρος από 33.000 δρχ. εως 42.000 δρχ., με εντονότερα να ακούγεται τιμή μεταβίβασης ανά μετοχή, οι 40.000 δρχ.

Το Εθνικό Συμβούλιο του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αλβανία υιοθέτησε πρόταση του Προεδρείου του Κόμματος και αποφάσισε να αποχωρήσει οριστικά από τη Βουλή. Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για οριστική αποχή από τη Βουλή, δικαιολογείται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κόμματος κ. Μπερίσα, με "τη βία που ασκεί το κράτος σε βάρος μελών και οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος, με την επιστροφή στις δουλειές τους πρώην μελών των κομμουνιστικών μυστικών υπηρεσιών SIGURIMI, καθώς και με τη σύσταση της Επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε τα αίτια της περσινής κρίσης στη χώρα".

Με φυλάκιση από 3 έως και 12 έτη, πρόστιμο έως και 30 εκατομμυρίων λεβ (30. 000 γερμανικά μάρκα), καθώς και με κατάσχεση της περιουσίας ή μέρους της, θα τιμωρούνται όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στη Βουλγαρία. Αυτό προβλέπει ο νέος νόμος για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, που ψηφίστηκε κατά άρθρο από τη βουλγαρική Βουλή. Ο νομοθέτης προέβλεψε επίσης τη συγκρότηση "Γραφείου Οικονομικής Κατασκοπείας" το οποίο θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών. Δια του νόμου, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι ασφαλιστικές και επενδυτικές εταιρίες, οι συμβολαιογράφοι κ.ά. υποχρεώνονται να ενημερώνουν το Γραφείο όταν συνάπτουν συμφωνίες αξίας άνω των 30 εκατομμυρίων λεβ και έχουν βάσιμες υποψίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Οι αρχές της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας δεν πρόκειται να επιτρέψουν εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι τονίζοντας ότι "οι σύμμαχοι στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι απόλυτα σύφμωνοι ότι τέτοιου είδους ξένη μεσολάβηση δεν θα επιτραπεί στη χώρα μας". Ο πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος είπε ότι οι συγχρονισμένες συναντήσεις της Ομάδας Επαφής του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ θεωρούνται ως οργανωμένες νέες πιέσεις κατά της Σερβίας του σερβικού λαού και της Γιουγκοσλαβίας και κατήγγειλε ότι πρόθεση των δυτικών δυνάμεων και του ΝΑΤΟ είναι να εγκαταστήσουν στρατιωτικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο χωρίς μάχη και χωρίς τη συγκατάθεση των αρχών της Γιουγκοσλαβίας.

Τοπικές βροχές κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, στη βόρεια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις και πρόσκαιρες καταιγίδες στα κεντρικά ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 17 μέχρι 31 και στα νησιά του Αιγαίου από 19 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 17 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 10 July 1998 - 5:40:09 UTC