Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-07-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 11/07/1998 (MΠΕ)

Mετά τη νέα αναστάτωση στις πτήσεις που σημειώθηκε το πρωί, κανονικά διεξάγονται πλέον τα δρομολόγια της Ολυμπιακής Αεροπλοϊας. Σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων, για τις καθυστερήσεις που έφταναν και τη μία ώρα ευθύνεται η αυξημένη κίνηση στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο αλλά και η άρνηση των πιλότων να πραγματοποιήσουν πτήσεις σε ύψος κάτω από τα 10.000 πόδια. Για απαράδεκτη συμπεριφορά μίας ολιγάριθμης συντεχνίας που ταλαιπωρεί αναίτια τους πολίτες και πλήττει τον τουρισμό έκανε λόγο ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης.

Σε διαρροή υγραερίου οφείλεται η έκρηξη στις 3.30 τα ξημερώματα σε ισόγειο εργαστήριο χρυσοχοϊας στην οδό Χαλεπά στα Άνω Πατήσια, που προκάλεσε ζημιές σε δεκάδες κτίρια και αυτοκίνητα. Από την έκρηξη κατέρρευσε ο πρώτος όροφος του κτιρίου με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ο Γεώργιος και η Θεώνη Χαρίση και ο 17χρονος γιος τους Γιάννης. Η κατάσταση της υγείας του ζεύγους, που νοσηλεύονται στο ΚΑΤ, κρίνεται σοβαρή, ενώ ο γιος τους διέφυγε τον κίνδυνο.

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζει την περιοδεία του στις Κυκλάδες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Σε μία σεμνή τελετή το πρωί στην Ανάφη, απενεμήθη στον κ. Στεφανόπουλο, που είναι ο πρώτος Πρόεδρος Δημοκρατίας που επισκέπτεται το νησί, το χρυσό κλειδί της πόλης και αναμνηστική πλακέτα. Στη συνέχεια μετέβη στη Σαντορίνη.

Συνάντηση με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο του ΠΑΣΟΚ και του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD, θα έχει σήμερα και αύριο στο Μόναχο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι η πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στις δύο χώρες, οι τελευταίες κοινοτικές εξελίξεις μετά τη σύνοδο κορυφής του Κάρντιφ, η ξενοφοβία και η ενσωμάτωση των μεταναστών. Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους και μέλη της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων της Γερμανίας και της ελληνικής κοινότητας του Μονάχου. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση των ευρωβουλευτών του SPD σε ανταπόδοση της επίσκεψης που πραγματοποίησε η γερμανική αντιπροσωπεία το Σεπτέμβριο του 1997 στην Αθήνα.

Στη διαπίστωση ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας και τη διασφάλιση της ειρήνης στα Βαλκάνια, καταλήγουν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εργασίας της πρωτοβουλίας Royaumont, στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, οι 100 και πλέον σύνεδροι, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανισμών από τα Βαλκάνια, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, έθεσαν ήδη τις βάσεις για τη δρομολόγηση κοινών προγραμμάτων προς αυτή την κατεύθυνση.

Tην εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν έχει αξιοποιήσει στο έπακρο το ρόλο του διαμεσολαβητή για την εκτόνωση της κρίσης στο Κόσοβο, διατύπωσε ο Γιουγκοσλάβος καθηγητής Dragoljub Micunovic, επικεφαλής του Κέντρου για την Εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας (DC). Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μιτσούνοβιτς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει παρέμβει πολύ πιο αποφασιστικά στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου. "H χώρα σας έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες. Ωστόσο, με την ιδιότητα του μοναδικού βαλκανικού κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με τη στρατηγική γεωγραφική της θέση, θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης", υπογράμμισε ο Γιουγκοσλάβος καθηγητής.

Το θέμα του Κοσσυφοπεδίου έγινε αιτία οξείας αντιπαράθεσης ανάμεσα στο γενικό γραμματέα της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων της Αλβανίας Kastriot Muco και τον πρόεδρο της Ένωσης Ηνωμένων Εθνών Γιουγκοσλαβίας Andreja Miletic , κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Βαλκανικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (FEBANGO) που ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Ο κ Muco υποστήριξε ότι πρέπει να αναγνωριστεί στην αλβανική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης ενώ ο κ Miletic τόνισε ότι είναι αδιανόητο για τους Σέρβους να κάνουν λόγο για αυτονομία των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπέδιου Ο κ Miletic υπογράμμισε ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου είναι εμιγκρέ που πήγαν εκεί για να εργαστούν και επισήμανε ότι η περιοχή αυτή αποτελεί την καρδιά της Σερβίας.

"Δεν ξεχνώ" σημαίνει ότι η Κύπρος δεν λησμονεί την τουρκική εισβολή του 1974 και λαμβάνει μέτρα για να μην επαναληφθεί". Στη δήλωση αυτή προέβη ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα, απαντώντας στην απειλή του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ότι "εάν οι Ελληνοκύπριοι έχουν ξεχάσει τι συνέβη, η Τουρκία μπορεί να το επαναλάβει". Απαντώντας εξάλλου στην απειλή του Μεσούτ Γιλμάζ ότι σε περίπτωση εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο η Τουρκία θα απαντήσει με αντίστοιχη εγκατάσταση πυραύλων στα κατεχόμενα, ο κ.Κληρίδης επισήμανε ότι μια τέτοια εξέλιξη δε θα ήταν παρά "μια παράνομη ενέργεια των κατοχικών στρατευμάτων".

Διαστάσεις επιδημίας έλαβε, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, ασθένεια που εμφανίστηκε στα κατεχόμενα και προσβάλλει τα παιδιά, τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα. Παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του λεγόμενου "υπουργείου Υγείας" του ψευδοκράτους, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, οι γιατροί στα κατεχόμενα επικρίνουν, τονίζει ο τουρκοκυπριακός τύπος, "την αδιαφορία που επιδεικνύει το "υπουργείο Υγείας" στο πρόβλημα". Σύμφωνα πάντα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, τα νοσοκομεία στα κατεχόμενα έχουν γεμίσει παιδιά που έχουν προσβληθεί από την "άγνωστη ασθένεια" της οποίας κύριο σύμπτωμα είναι ο υψηλός πυρετός.

Την κορυφή της Ευρώπης θέλει να κατακτήσει η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των εφήβων. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει βάλει πλώρη για το χρυσό μετάλλιο στο 18ο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ που διεξάγεται στην πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας. Η ελληνική ομάδα, που κέρδισε άνετα χθες στους "8" τη διοργανώτρια χώρα, Βουλγαρία με σκορ 106 - 74, θα αντιμετωπίσει σήμερα στα ημιτελικά της διοργάνωσης την Ισπανία. Αυτό θα είναι το προτελευταίο βήμα της εθνικής, μας στην προσπάθεια που κάνει για κατάκτηση της πρώτης θέσης. Οι έφηβοι μας, που μέχρι στιγμής δεν έχουν γνωρίσει την ήττα στη διοργάνωση, θέλουν να ξεπεράσουν σήμερα και το εμπόδιο των Ισπανών και να βρεθούν στον αυριανό τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Όμως και η ομάδα της Ισπανίας, όπως ακριβώς και η ελληνική, είναι αήττητη στη διοργάνωση και είχε τερματίσει στην πρώτη θέση του Β' ομίλου, γι αυτό και πολλοί μιλούν για έναν πρόωρο τελικό. Στο δεύτερο ημιτελικό θα αναμετρηθούν η Λετονία με την Κροατία και η νικήτρια ομάδα θα βρεθεί στον αυριανό τελικό, όπου θα περιμένει τον αντίπαλο της.

Εν αναμονή του μεγάλου τελικού του Μουντιάλ που θα διεξαχθεί αύριο στις 10 το βράδυ στο Παρίσι, μεταξύ της Βραζιλίας και της Γαλλίας, οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου θα παρακολουθήσουν σήμερα την ίδια ώρα στο "Παρκ Ντε Πρενς", το μικρό τελικό, της παρηγοριάς. Η Ολλανδία, μια από τις πιο πλήρεις ομάδες του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου θα βρεθεί αντιμέτωπη με την έκπληξη της διοργάνωσης, Κροατία. Οι Ολλανδοί, μετά τον αποκλεισμό τους στα πέναλτι από τους Βραζιλιάνους θέλουν τουλάχιστον την 3η θέση, ώστε να κλείσουν με πανηγυρικό τρόπο τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση. Οι "οράνιε" έχουν πάρει στο παρελθόν δύο φορές τη δεύτερη θέση στο Μουντιάλ, αλλά ποτέ την τρίτη. Από την άλλη, οι Κροάτες θα επιδιώξουν να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα, ώστε να κατακτήσουν την τρίτη θέση. Άλλωστε το χάλκινο μετάλλιο, σύμφωνα με δηλώσεις τους, θα ισοδυναμεί με κατάκτηση του τροπαίου. Ενα ακόμη ενδιαφέρον σημείο που παρουσιάζει ο σημερινός μικρός τελικός, είναι ότι ο αρχηγός της Κροατίας, Νταβόρ Σούκερ, σε περίπτωση που πετύχει κάποιο γκολ θα στεφθεί πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση. Αυτή τη στιγμή, έχει πέντε τέρματα, όσα ο Βιέρι από την Ιταλία και ο Μπατιστούτα από την Αργεντινή. Οι ποδοσφαιρόφιλοι όμως όλοι του πλανήτη περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον και αγωνία τον αυριανό μεγάλο τελικό. Η Βραζιλία, μπορεί να είναι θεωρητικά το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, όμως η Γαλλία θα αγωνίζεται με 12 παίχτες, αφού θα έχει στο πλευρό της τους φιλάθλους της, ως διοργανώτρια χώρα. Στο παρελθόν, Βραζιλία και Γαλλία έχουν αναμετρηθεί οκτώ φορές, με τους Βραζιλιάνους να έχουν τέσσερις νίκες, έναντι δύο των Γάλλων, ενώ δύο παιχνίδια έληξαν ισόπαλα.

Συνεχίζονται στη Γερμανία τα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας για την εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών. Οι διεθνείς μας, που γνώρισαν χθες την πρώτη τους ήττα στο τουρνουά "Σούπερ Καπ" που διεξάγεται στην πόλη Βρέμη, από τη διοργανώτρια χώρα με σκορ 85 - 75, θέλουν να επιστρέψουν στις νίκες και στις καλές εμφανίσεις. Απόψε οι παίχτες του Παναγιώτη Γιαννάκη θα αντιμετωπίσουν τη Γαλλία, με στόχο να βελτιωθούν και να μην επαναλάβουν τα λάθη τους. Άλλωστε οι μέρες για την έναρξη του Μουντομπάσκετ πλησιάζουν και οι άνδρες μας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην κορυφαία διοργάνωση μπάσκετ του πλανήτη. Αύριο, τρίτη και τελευταία μέρα του γερμανικού τουρνουά η ελληνική ομάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Ρωσία.

Αίθριο καιρό αλλά και τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 34 βαθμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 12 July 1998 - 1:16:05 UTC