Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 12/07/1998 (MΠΕ)

Mε επίσκεψη στην Ιο ολοκληρώνει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος την τριήμερη περιοδεία του στις Κυκλάδες. Χθες, ο κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε την Ανάφη όπου του απονομέθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης και αναμνηστική πλακέτα και στη συνέχεια μετέβη στη Σαντορίνη όπου οι κάτοικοι του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Την ανατροπή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ζητά το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Δασκαλάκης, ο οποίος προειδοποιεί ότι αν αυτό δεν συμβεί, ο ίδιος θα προσχωρήσει στο ΔΗΚΚΙ. Σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής", ο κ.Δασκαλάκης κατηγορεί τον κ.Σημίτη και "την ιστορική ηγεσία που τον στηρίζει" ότι "οδηγούν το ΠΑΣΟΚ σε διάσπαση", ισχυριζόμενος ότι εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής πολλά στελέχη του κόμματος κατευθύνονται προς το ΔΗΚΚΙ. Επίσης στην "Κυριακάτικη Καθημερινή" ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου υποστηρίζει ότι οι διαφωνίες στο κόμμα "προέρχονται από ανθρώπους που αντιδρούν αποκλειστικά και μόνο επειδή έχουν μπει στο περιθώριο και δεν έχουν ικανοποιήσει τις προσωπικές τους φιλοδοξίες". Ο κ.Παπαντωνίου παραδέχεται ωστόσο ότι οι διαφωνούντες έχουν απήχηση σε τμήματα του πληθυσμού τα οποία υφίστανται το κόστος από τις αλλαγές.

Συνάντηση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο του ΠΑΣΟΚ και του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD έχει στο Μόναχο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι η πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στις δύο χώρες, οι τελευταίες κοινοτικές εξελίξεις μετά τη σύνοδο κορυφής του Κάρντιφ, η ξενοφοβία και η ενσωμάτωση των μεταναστών. Ο κ.Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί με εκπροσώπους και μέλη της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων της Γερμανίας και της ελληνικής κοινότητας του Μονάχου.

"Δεν ξεχνώ", σημαίνει ότι η Κύπρος δεν λησμονεί την τουρκική εισβολή του 1974 και λαμβάνει μέτρα για να μην επαναληφθεί". Αυτή ήταν η απάντηση του Προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη στην απειλή του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ περί νέου Αττίλα σε περίπτωση εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300. Ο κ.Κληρίδης πρόσθεσε ότι μόνο εάν σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης του νησιού δεν θα εγκατασταθούν οι πύραυλοι στην Κύπρο. Ο κ.Κληρίδης ο οποίος από χθες βρίσκεται στη Μόσχα, προσκεκλημένος του δημάρχου της ρωσικής πρωτεύουσας για να παραστεί στην έναρξη των Παγκόσμιων Αγώνων Νέων, θα συναντηθεί αύριο με τον Ρώσο ομόλογό του, Μπόρις Γιέλτσιν. Στο επίκεντρο των συνομιλιών Γιέλτσιν-Κληρίδη θα είναι το κυπριακό και η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Koμπίνα δεκάδων δις δραχμών σε βάρος της Εθνικής και της Ιονικής Τράπεζας απετράπη την τελευταία στιγμή με τη σύλληψη του 56χρονο Γεράσιμου Θεοτοκάτου, ο οποίος εμφανιζόταν ως επιχειρηματίας. Ο Θεοτοκάτος ο οποίος κρατείται στην Ασφάλεια Αττικής και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα με τις κατηγορίες της πλαστογραφίας και της απόπειρας απάτης ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, κατέθεσε αρχικώς στην Εθνική Τράπεζα μια πλαστή επιταγή 1,5 δις και στη συνέχεια με έγγραφο της Ιονικής επιχείρησε να πιστώσει το λογαριασμό του με το ποσό των 67 δις στο υποκατάστημα της Ιονικής Τράπεζας στην Καλλιθέα Χαλκιδικής. Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στην απάτη και διευθυντικών στελεχών της Ιονικής.

Στη διαπίστωση ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας και τη διασφάλιση της ειρήνης στα Βαλκάνια, κατέληξαν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εργασίας της πρωτοβουλίας Royaumont που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, οι 100 και πλέον σύνεδροι, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανισμών από τα Βαλκάνια, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, έθεσαν ήδη τις βάσεις για τη δρομολόγηση κοινών προγραμμάτων προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο της συνάντησης επιχειρήθηκε ηδιερεύνηση του κλίματος που διαμορφώνεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσον αφορά τη σταθερότητα και την καλή γειτονία των λαών στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των επικοινωνιών, των θεσμών και της έρευνας.

Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες θα προκύψουν στην αλβανική αγορά στο εγγύς μέλλον, χάρη στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας. Το αυξημένο ρίσκο δεν εκλείπει, αλλά οι αποκρατικοποιήσεις των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της γειτονικής χώραςαλλάζουν το σκηνικό, επιτρέποντας επενδυτικά "ανοίγματα" στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της βιομηχανίας χαλκού και χρωμίου, των πετρελαίων, της ενέργειας και της τεχνολογίας.Αυτά τόνισε -μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων- ο επικεφαλής του Κέντρου Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών της Αλβανίας, Ilir Gadeshi. Ο Αλβανός καθηγητής βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη,συμμετέχοντας στη συνάντηση εργασίας των μη κυβερνητικών οργανισμών των Βαλκανίων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την πρωτοβουλία Royaumont.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική έρευνα που διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη κυκλώματος ιατροδικαστών που εξέδιδε ψευδείς βεβαιώσεις ότι ήταν χρήστες, έμποροι ναρκωτικών.

Αρχίζει την Τετάρτη το 27ο Δεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ Ολύμπου. Το φεστιβάλ διοργανώνει η εταιρεία Πιερικών Μελετών "Εστία Πιερίδων Μουσών" σε συνεργασία με το δήμο Κατερίνης και τις κοινότητες του νομού. Το φεστιβάλ που πραγματοποιείται στους πρόποδες του Ολύμπου θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουλίου.

Με επιτυχία συνεχίζει τη λειτουργία της η γενική εμπορική έκθεση "Εγνατία '98" η οποία θα διαρκέσει έως τις 13 Ιουλίου.Η έκθεση που φέτος φιλοξενεί περισσότερους από 70 εκθέτες θα είναι πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Στην Τουρκία σχεδιάζει να μεταβεί τον προσεχή Σεπτέμβριο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλιν Ολμπράιτ σύμφωνα με δημοσίευμα της "Χουρριέτ". Η εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις του προϊστάμενου της υπηρεσίας Πολιτικού Σχεδιασμού του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκέγκ Κρέγκ, αναφέρει ότι στα σχέδια της κ.Ολμπράιτ επί του παρόντος περιλαμβάνεται μία επίσκεψη στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο. Η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης θα οριστικοποιηθεί μετά την επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον τον Σεπτέμβριο στη Ρωσία.

Διευρύνεται το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων στην Αλβανία καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης της Αλβανίας, Θύμιο Κόντι, υπέγραψε χθες την τροπολογία του νόμου "περί πολιτικών κομμάτων", με την οποία νομιμοποιείται η δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας. Ο νόμος "περί πολιτικών κομμάτων" που είχε ψηφιστεί επί καθεστώτος Μπερίσα το 1992 έθετε εκτός νόμου το αλβανικό κομμουνιστικό κόμμα. Η Βουλή στις 9 Απριλίου ενέκρινε τροπολογία του συγκεκριμένου νόμου εναντίον της οποίας τάχθηκε μόνο το Δημοκρατικό Κόμμα.

Την πρώτη θέση μεταξύ των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων στις αναδυόμενες αγορές, κατέχει ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός "Gazprom", σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού περιοδικού "Βusiness Week". H εταιρία αναρριχήθηκε φέτος κατά ένα "σκαλοπάτι", αφού πέρυσι κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη σχετική κατάταξη του εντύπου. Στη δεύτερη θέση υποβιβάζεται φέτος η "Telebras", τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της Βραζιλίας, χάνοντας τα πρωτεία από τη ρωσική εταιρία. Δυναμική είσοδο στη λίστα κάνει ένας όμιλος τηλεπικοινωνιακών εταιριών, με έδρα το Χονγκ-Κονγκ, που πέρυσι δεν εμφανιζόταν καν στην κατάταξη.

Στις 10 το βράδυ στο Παρίσι θα διεξαχθεί ο μεγάλος τελικός του Μουντιάλ, μεταξύ Βραζιλίας και Γαλλίας. Χθες στο μικρό τελικό, η έκπληξη του φετεινού παγκοσμίου κυπέλου η Κροατία κέρδισε την Ολλανδία με 2-1 κατακτώντας την τρίτη θέση στο πρώτο Μουντιάλ που έλαβε μέρος ως ανεξάρτητη χώρα.

Σχεδόν αίθριο καιρό με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέχρι μέτριοι και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15-32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 16-34 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 18-30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-32 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 12 July 1998 - 9:05:07 UTC