Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-07-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 21:17 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 17/07/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι Ειδήσεων:

  • Αθενς: Αποδοτική η συνεδρίαση του προεδρείου του ΣΑΕ.
  • Το ζήτημα της βουλευτικής ασυλίας επανέφεραν στο προσκήνιο οι συμπεριφορές των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Γεράσιμου Γιακουμάτου και Βαρσάμη Γιοβανούδα, που θα βρεθούν την Τρίτη ενώπιον του συμβουλίου Δεοντολογίας του κόμματος.
  • Συνάντηση Βενιζέλου - Σάμαραγκ
  • Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή "Αλυκές" της Θάσου.
  • Διακοπές πολιτικών της ΠΓΔΜ στη Χαλκιδική
  • Ομαλοποιείται σταδιακά η υδροδότηση στη Θεσσαλονίκη.
  • Η Κύπρος αποχώρησε από τους αγώνες CISM στην Αγκυρα
  • Δηλώσεις Μουράτοφ για τους S-300
  • Το Ισραήλ διαψεύδει τουρκικά δημοσιεύματα για τους S-300
  • Στυλιανίδης: Συμφωνούμε με τις προτάσεις Σολάνα
  • Εκατομμύρια πλαστά δολάρια στην Αλβανία.
  • Τουρκική εταιρία ανέλαβε την κατασκευή του οδικού άξονα Ρογκοβίνας - Ελμπασάν
  • Νέα μικρή άνοδο, 0,96%,σημείωσε κατά τη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Σοφοκλέους, ο Γενικός Δείκτης Τιμών.
  • Κανονικά θα αγωνιστεί η ΑΕΚ στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ
  • Αίθριο καιρό προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Την πλέον αποδοτική συνάντηση του Προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που έχει πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέας Αθενς, τις διήμερες εργασίες του συλλογικού οργάνου εκπροσώπησης των απόδημων Ελλήνων, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε στα γραφεία του ΣΑΕ στην Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης, με την ολοκλήρωση της Συνάντησης. Στη συνεδρίαση, στην οποία προήδρευσε ο Ανδρέας Αθενς, εκτός από τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ, συμμετείχαν τα μέλη - βουλευτές της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό (Γ. Νιώτης, Β. Πάπας, Π. Κουναλάκης, Τ. Ιντζές, Ν. Ακριτίδης και Π. Ψωμιάδης), καθώς και ο πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης των ομογενών βουλευτών, βουλευτής του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου Δημήτρης Δόλλης. Ο κ. Αθενς αναφερόμενος στα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο επεσήμανε τη μεγάλη επιτυχία του Παγκόσμιου Εράνου για την ενίσχυση των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, έρανος ο οποίος απέδωσε μέχρις στιγμής το ποσό των 200. 000.000 δρχ., ενώ για τον τελικό απολογισμό, οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους, για να κατατεθούν όλα τα χρήματα, από κρατικούς φορείς και ιδιώτες, που έχουν ανακοινωθεί. Οπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ το ποσό που τελικά θα συγκεντρωθεί θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία και λειτουργία των 20 ιατρικών κέντρων σε 6 χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, την Ουκρανία, τη Γεωργία, την Αρμενία, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν και τη Ρωσία.

Το ζήτημα της βουλευτικής ασυλίας επανέφεραν στο προσκήνιο οι συμπεριφορές των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Γεράσιμου Γιακουμάτου και Βαρσάμη Γιοβανούδα, που θα βρεθούν την Τρίτη ενώπιον του συμβουλίου Δεοντολογίας του κόμματος. Συγκεκριμένα, επανατίθεται από πολλούς βουλευτές το αίτημα για αναθεώρηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, ενόψει και της αναθεώρησης του Συντάγματος. Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ευάγγελο Γιαννόπουλο, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού και βασικός εισηγητής της πλειοψηφίας στην Βουλή για την αναθεώρηση, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε να μη συγχέεται η πολιτική με τα προσωπικά ζητήματα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, εκτίμησε ότι ο βουλευτής έχει λιγότερα δικαιώματα από τον πολίτη. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας αφήνονται αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Τόσο, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αρης Σπηλιωτόπουλος, υποστήριξαν ότι η ουσία του ζητήματος είναι στην άρνηση της κυβέρνησης να δεχτεί την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την άρση της ασυλίας.

Συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαραγκ, και του Προέδρου της Διυπουργικής Επιτροπής "Ολυμπιάδα 2004", Ευάγγελου Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού. Κατά τη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και μέλος της ΔΟΕ, Λάμπης Νικολάου και το μέλος της ΔΟΕ, Αλέξι Γκιλάντυ. Μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος δήλωσε τα εξής: "Η συνεργασία που είχαμε με τον κ. Σάμαραγκ ήταν πρακτική και δημιουργική μέσα σ' ένα απολύτως φιλικό κλίμα συναντίληψης γύρω από τα θέματα που απασχολούν την προετοιμασία του 2004. Η αρμοδιότητα, το κύρος και κυρίως η γνώση του κ. Σάμαραγκ είναι για μας πολύτιμος αρωγός".

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το πρωί η φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην περιοχή "Αλυκές" της Θάσου. Στον τόπο της πυρκαγιάς βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας Θάσου και Καβάλας, ενώ παίρνουν μέρος και τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία Θάσου καίγονται πεύκα και θάμνοι, ενώ δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Συρροή πολιτικών προσωπικοτήτων από την ΠΓΔΜ στη Ελληνική Μακεδονία για τις θερινές τους διακοπές. Στο ξενοδοχειακό συγκρότημα "Πόρτο-Καρράς", στο Μαρμαρά της Χαλκιδικής, αναπαύονταν τις τελευταίες δώδεκα ημέρες ο Πρόεδρος του κόμματος VMRO-DPMNE της γειτονικής χώρας Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και η αντιπρόεδρος του ίδιου κόμματος Ντόστα Ντίμοφσκα, ενώ από χθες κάνει τις διακοπές του στο ίδιο ξενοδοχείο της Χαλκιδικής και ο πρόεδρος του κόμματος "Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση" της ΠΓΔΜ Βασίλ Τοπούρκοφσκι. Το VMRO-DPMNE, είναι σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ και θεωρείται βέβαιη η άνοδός του στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα.

Ομαλοποιείται σταδιακά η υδροδότηση στη Θεσσαλονίκη. Η πόλη, στο μεγαλύτερο μέρος της, είχε μείνει από χθες το πρωί και για ένα εικοσιτετράωρο χωρίς νερό, λόγω βλάβης σε κεντρικό αγωγό του Οργανισμού Υδρευσης Θεσσαλονίκης.

Να διακόψει την παρουσία της και να αποχωρήσει από τους Πανευρωπαϊκούς Στρατιωτικούς Αγώνες Πεντάθλου στην Άγκυρα αναγκάστηκε η κυπριακή αντιπροσωπεία λόγω της απαράδεκτης συμπεριφοράς της τουρκικής οργανωτικής επιτροπής. Στους αγώνες, που άρχισαν στις 13 Ιουλίου και περατώνονται στις 22 Ιουλίου, την Κύπρο αντιπροσώπευσαν ο βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας και Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας CISM (Παγκόσμια Οργάνωση Στρατιωτικών Αγώνων), Νίκος Σερδάρης, και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού, Ανώτερος Αστυνόμος Μιλτιάδης Νεοκλέους. Σύμφωνα με τον κ. Σερδάρη, η απαράδεκτη τουρκική συμπεριφορά αφορούσε τη "μη ανάρτηση της κυπριακής σημαίας στο γήπεδο και στους υπόλοιπους χώρους διεξαγωγής των αγώνων, σε αντίθεση με την ανύψωση των σημαιών άλλων χωρών, που λαμβάνουν μέρος". Σε σχετική έκθεση διαμαρτυρίας, που υποβλήθηκε από τους κυρίους Σερδάρη και Νεοκλέους προς τον Βέλγο Πρόεδρο του CISM και τον Τούρκο Πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, σημειώθηκε επίσης η "μη συμπερίληψη της Κύπρου στον κατάλογο των χωρών που συμμετείχαν στους αγώνες". Αναφέρεται πως "έγινε προσπάθεια παρουσίασης της αποστολής μας σαν Ελλήνων εκπροσώπων της "Νότιας" Κύπρου".

Ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόρκι Μουράτοφ, προσπάθησε σήμερα να διασκεδάσει τις ανησυχίες που προέκυψαν από το πλήθος δηλώσεων Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων τόσο για την αντίθεσή τους στο θέμα της εγκατάστασης των S-300, όσο και για το θέμα των υπερπτήσεων και την ανάγκη μείωσης της έντασης στο νησί. "Όλα θα είναι εντάξει. Μην ανησυχείτε και ας μην κάνουμε θόρυβο τεχνητό. Αυτό είναι το κυριότερο. Αυτό είναι που θέλουν εκείνοι που δε θέλουν το συμβόλαιο", τόνισε ο κ. Μουράτοφ. Μιλώντας μετά τη σύντομη επίσκεψη εργασίας στον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Μουράτοφ σημείωσε ότι η Ρωσία πιστεύει πως "κανείς δεν πρέπει να δημιουργεί, ιδιαίτερα τεχνητά το κλίμα έντασης", το οποίο, είπε δεν υπάρχουν λόγοι να υφίσταται. Επανέλαβε για πολλοστή φορά πως οι S-300 αποτελούν "μια κανονική ανταλλαγή και κανονική συνεργασία μεταξύ των δύο ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών και δεν υπάρχει τίποτε που μπορεί να ανησυχεί οποιονδήποτε". Αναφορικά με τις δηλώσεις των Αμερικανών ότι για αυτούς υφίσταται μόνο θέμα οικειοθελούς μορατόριουμ πτήσεων, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι εάν η Κυπριακή Δημοκρατία αποκτήσει τους S-300 θα μπορεί μόνη της να εγγυάται την απαγόρευση των υπερπτήσεων.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ απέρριψε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, ότι ο Διοικητής της ισραηλινής Αεροπορίας δήλωσε ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να κτυπήσει το αντιαεροπορικό σύστημα S-300, που αγόρασε η Κύπρος από τη Ρωσία. Ανακοίνωση της ισραηλιτικής πρεσβείας αναφέρει ότι "ο Εκπρόσωπος του Στρατού και ο Διοικητής της Αεροπορίας, Υποστράτηγος Εϊτάν Μπεν Ελιάχου, διευκρινίζουν ότι στη συνέντευξη στην τουρκική τηλεόραση (ο κ. Ελιάχου) ανέφερε ξεκάθαρα ότι ούτε η Αεροπορία, ούτε το Ισραήλ έχουν οποιαδήποτε ανάμιξη στο θέμα της εγκατάστασης των πυραύλων στην Κύπρο".

Η κυπριακή κυβέρνηση συμφωνεί με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι για μείωση της έντασης και των εξοπλισμών στην Κύπρο, αλλά τονίζει ότι ο "πιο παραγωγικόις τρόπος είναι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποστρατικοποίηση ανεξαρτήτου διαδικασιών". Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Σολάνα στην Ουάσιγκτον για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα.

Μεγάλα ποσά πλαστών δολαρίων εισήχθησαν από την Ελβετία στην Αλβανία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η αλβανική εφημερίδα "Κόχα Γιον". Σύμφωνα με πληροφορίες η αλβανική αστυνομία ενημερώθηκε από την ομοσπονδιακή αστυνομία της Ελβετίας. Το ποσό των πλαστών χαρτονομισμάτων είναι μεγάλο και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για εκατομμύρια δολάρια των οποίων ο ακριβής αριθμός είναι δύσκολο να εξακριβωθεί.

Η ελληνική εταιρία Σαραντόπουλος φάινεται πως έχασε τελικά την αποκλειστικότητα κατασκευής δρόμων στην Αλβανία, αφού τουρκική κατασκευαστική εταιρία δρόμων πήρε με δημοπρασία το δεύτερο σημαντικό τμήμα Ρογκοβίνα - Ελμπασάν επί του οδικού άξονα Ανατολής - Δύσης. Το τμήμα Ρογκοβίνα - Ελμπασάν είναι 38 χιλιόμετρα και το κόστος ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια δολάρια, και σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπεγράφη το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών. Η τουρκική εταιρία BHC υπόσχεται ότι θα παραδώσει το έργο δύο μήνες πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

Νέα μικρή άνοδο, 0,96%,σημείωσε κατά τη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Σοφοκλέους, ο Γενικός Δείκτης Τιμών και διαμορφώθηκε στις 2. 738,68 μονάδες, ενώ η αξία των ανήλθε στα 60,868 δισ. δραχμές.

Τέλος η αγωνία για την ΑΕΚ. Η ποδοσφαιρική ομάδα της "Ενωσης" θα δώσει τελικά το παρών στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, την περίοδο 1998 - 1999, μετά από την απόφαση που πήρε σήμερα το αθλητικό δικαστήριο της Λοζάνης. Το αθλητικό δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση της ENIC για αναστολή, ενός χρόνου, της απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η συμμετοχή, στην ίδια διοργάνωση, ομάδων με κοινή ιδιοκτησία. Έτσι οι δύο ομάδες που ανήκουν στην ENIC, η ΑΕΚ και η Σλάβια Πράγας θα συμμετέχουν κανονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα, στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ της νέας περιόδου. Πλέον η ΑΕΚ μπορεί να συνεχίσει απερίσπαστη την προετοιμασία της για τη νέα χρονιά, ενώ στις 31 Ιουλίου, θα περιμένει μαζί με τον ΠΑΟΚ την κλήρωση του β' προκριματικού γύρου του ΟΥΕΦΑ, για να μάθει τον αντίπαλο της.

Αίθριο καιρό προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Θεσσαλονίκη όμως το απόγευμα θα συννεφιάσει. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα σημερινά επίπεδα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 17 July 1998 - 18:40:08 UTC