Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-07-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 21:10 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 21/07/1998 (MΠΕ)

Συνεχίζουν να απολογούνται στο συμβούλιο δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας οι βουλευτές του κόμματος, Γεράσιμος Γιακουμάτος και Βαρσάμης Γιοβανούδας. Εφόσον οι εξηγήσεις των δύο βουλευτών δεν κριθούν ικανοποιητικές το συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να τους παραπέμψει στο πειθαρχικό με το ερώτημα της διαγραφής. Με αφορμή τις συμπεριφορές των κκ. Γιοβανούδα και Γιακουμάτου, ομάδα βουλευτών του κόμματος προτίθενται να επανακαταθέσουν πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος περί βουλευτικής ασυλίας.

Ξενώνας ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, με στόχο την αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη άπορων ασθενών και φορέων του AIDS, πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στους επόμενους μήνες στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας- Πρόνοιας, Θεόδωρο Κοτσώνη, που βρίσκεται στη πόλη, η δημιουργία ξενώνα αποβλέπει στην παροχή ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών, στη ψυχοκοινωνική υποστήριξη, στην εύρεση εργασίας σε οροθετικά άτομα και στην προσπάθεια εξομάλυνσης των ενδο-οικογενειακών σχέσεων. Για την επίτευξη των στόχων αυτών θα αναπτυχθεί συνεργασία με φυλακές, με μη κυβερνητικές οργανώσεις και με εθελοντές. Ο ξενώνας, αντίστοιχος του οποίου λειτουργεί από το 1993 στον Πειραιά, είναι περιφερειακή υπηρεσία του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και αποτελεί ένα από τα μέτρα δράσης της κυβέρνησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση του ιού HIV.

Στα πλαίσια της ενίσχυσης της αλβανικής αστυνομίας από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας παραδόθηκε σήμερα το μεσημέρι στο στρατόπεδο Ιζμπερίς, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών κ. Θόδωρου Πάγκαλου και του υπουργού δημόσιας τάξης της Αλβανίας κ. Περικλή Τέτα αλεξίσφαιρα γιλέκα, στολές επιχειρήσεων κλπ, τα οποία προορίζονται για την δύναμη ταχείας επέμβασης της Αυλώνας. Η παροχή της παραπάνω βοήθειας γίνεται υπό τον συντονισμό της ΜAPE ενώ στην τελετή παράδοσης παραβρέθηκε ο υποδιοικητής της συνταγματάρχης Μάουρο Γκιαβαρντίνι. Το πρωτόκολλο παράδοσης από ελληνικής πλευράς υπέγραψαν ο διοικητής της ΕΛΔΑΛ -2 ταγματάρχης πεζικού Κωνσταντίνος Ροδόπουλος και ο αστυνόμος Χρήστος Λούκας, ως εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου δημόσιας τάξης.

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, η οποία αποτέφρωσε περισσότερα από 10.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Υπό έλεγχο είναι και η μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιαλεία, η οποία έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών. Αντίθετα σε εξέλιξη είναι φωτιά στη Φιλιππιάδα.

Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε στηθαίο γέφυρας, στο Ηράκλειο Κρήτης. Νεκροί είναι ο Γιώργος Ξυδάκης, 19 χρόνων, ο Ματθίας Καραγιαννάκης, 21 χρόνων, ο στρατιώτης Κωνσταντίνος Καλονάκης, 20 χρόνων και η αδελφή του Σοφία 23 χρόνων. Όλοι τους ήταν κάτοικοι του χωριού Προφήτης Ηλίας, Ηρακλείου Κρήτης και επέστρεφαν από το πανηγύρι του πολιούχου. Το δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα στο 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ηρακλείου - Προφήτη Ηλία.

Τη δυσαρέσκειά του σχετικά με τη χθεσινή παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου ''Παπαγεωργίου'', εξέφρασε -δια στόματος του υφυπουργού, Θεόδωρου Κοτσώνη- ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Κώστας Γείτονας. Στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κοτσώνης διευκρίνισε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πληροφορήθηκε την παραίτηση από τις εφημερίδες και από δελτία τύπου, αφού δεν υπήρξε επίσημη επιστολή. "Δεν αντιλαμβάνομαι την παραίτηση δια του Τύπου", είπε, σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο κ. Γείτονας.

Τις αίθουσες εκπαίδευσης των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών στο νέο κτίριο της γενικής γραμματείας πληροφορικών συστημάτων εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους ρυθμούς εγκατάστασης του συστήματος TAXIS, που αφορά στη μηχανοργάνωση του υπουργείου Οικονομικών. Με την ολοκλήρωσή του, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων και θα παραλαμβάνουν τη φορολογική τους ενημερότητα μέσα σε λίγα λεπτά.

Τη θεσμοθέτηση ετήσιων ειδικών βραβείων για τα ομογενειακά ΜΜΕ (γραπτός τύπος, ραδιο-τηλεοπτικά προγράμματα) αποφάσισε το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ. Επιδιώκει με αυτό τον τρόπο να υπογραμμίσει τη σημαίνουσα θέση που κατέχουν τα ομογενειακά ΜΜΕ στο χώρο του Ελληνισμού της διασποράς και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες για την συσπείρωση του ελληνικού στοιχείου και τόνωση του ελληνικού πνεύματος στο εξωτερικό.

Δύο σπείρες Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών, που μετέφεραν και διακινούσαν στην Ελλάδα ποσότητες ηρωίνης και χασίς, εξάρθρωσαν οι αστυνομικές αρχές στην Καστοριά και στον Πειραιά. Αστυνομικοί μεταβατικού αποσπάσματος συνέλαβαν τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής έξω από το Αργος Ορεστικό τρεις λαθρομετανάστες από τη γειτονική χώρα, οι οποίοι μετέφεραν συνολικά 36,5 κιλά χασίς σε φούντα. Στο μεταξύ, στην οδό Θήρας στα Καμίνια Πειραιά, συνελήφθησαν χθες από την ασφάλεια ο τρεις αλλοδαποί που είχαν στην κατοχή τους 1 κιλό και 740 γραμμάρια ηρωίνη.

Και βιολογικά προϊόντα θα πωλούνται στο εξής στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Κοινοτικού Προγράμματος "Green Plan", που υλοποιείται στην Κεντρική Μακεδονία. Το πρόγραμμα, που έχει ως στόχο την ενθάρρυνση του ελληνικού κοινού για την παραγωγή και κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, "τρέχει" υπό την αιγίδα της αναπτυξιακής εταιρίας "ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α. Ε" της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και τοπικούς φορείς. Τα βιολογικά προϊόντα που θα πωλούνται στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης είναι λαχανικά και φρούτα εποχής, όσπρια, αλεύρι και ζυμαρικά. Οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται να τα προμηθευτούν, θα τα βρουν στη λαϊκή αγορά της Αλλατίνη κάθε Δευτέρα, της Ροτόντας κάθε Τετάρτη, της Καυτατζόγλου κάθε Παρασκευή και της Μαρτίου κάθε Σάββατο.

Στην άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον συγκεκριμένων προσώπων, για χορήγηση σε αλλοδαπούς παράνομων αδειών παραμονής στην Ελλάδα, προσανατολίζεται ο εισαγγελέας Γεράκης. με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει από φακέλους του τμήματος αλλοδαπών και την εξέταση μαρτύρων.

Πρώτη φορά παγκοσμίως θα παρουσιαστούν συγκεντρωμένα 60 περίπου πορτραίτα του Φαγιούμ, στο πλαίσιο έκθεσης, που θα λειτουργήσει στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, τον Αύγουστο. Τα πορτραίτα του Φαγιούμ είναι νεκρικές προσωπογραφίες που κατασκευάστηκαν με τη μέθοδο της καυστικής και συνόδευαν τα ταριχευμένα σώματα των νεκρών ώστε να πιστοποιείται έτσι η ταυτότητά τους.

Σε σύγκρουση έχει οδηγηθεί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ με εννέα κοινοπραξίες κατασκευαστικών εταιριών, που ανέλαβαν την κατασκευή τμημάτων του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων. Τα υπουργείο αρνείται να παραλάβει τμήματα του δρόμου, συνολικού μήκους 80 χλμ., καθώς έχει εντοπίσει δυνάμει επικίνδυνες κακοτεχνίες στην κατασκευή τους. Οι κακοτεχνίες διαπιστώθηκαν πριν από δύο χρόνια, και οι εταιρίες προχώρησαν σε επισκευές, οι οποίες δεν κρίθηκαν όμως ικανοποιητικές

Το ενδεχόμενο ίδρυσης στην Κύπρο μίας Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ανάλογης με εκείνες που λειτουργούν σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. και σε χώρες που είναι υποψήφιες για να ενταχθούν, ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του προέδρου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ε.Ε., Τομ Τζένκινς, με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου, Ανδρέα Μουσιούτα. "Με τον κ. Τζένκινς και τους συνεργάτες του είχαμε μία πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση και η παρουσία του εδώ είχε ως σκοπό τη διεύρυνση της ενδεχόμενης ίδρυσης και στην Κύπρο μίας τέτοιας επιτροπής", είπε ο κ. Μουσιούτας. "Έχουν εκφραστεί διάφορες απόψεις", ανέφερε ο υπουργός τονίζοντας ότι έχει "αναφερθεί στα θεσμικά όργανα που λειτουργούν στην Κύπρο, που είναι το εργατικό συμβουλευτικό σώμα και η οικονομική συμβουλευτική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών και στο ενδεχόμενο να καλυφθεί από τα υφιστάμενα αυτά όργανα η δραστηριότητα, η οποία επιδιώκεται να καλυφθεί από τη δημιουργία της νέας επιτροπής".

Μνημόσυνο για τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε στο ναό της Αγίας Αικατερίνης σε προάστιο της Ουάσιγκτον, με πρωτοβουλία του Παγκύπριου Συλλόγου της περιοχής Ουάσιγκτον. Σε ομιλία του, ο Πρέβης της Κύπρου στις ΗΠΑ, Άνδρος Νικολαίδης, ευχαρίστησε την ομογένεια για τη συνεχή συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου και ζήτησε την ενδυνάμωση των προσπαθειών αυτή την περίοδο που η Κύπρος απειλείται συστηματικά από την Τουρκία, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση δε δείχνει την απαιτούμενη κατανόηση για την ανάγκη της ενίσχυσης της άμυνας της Κύπρου.

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες από το Γκρόζνι, η κατάσταση στην Τσετσενία επιδεινώθηκε μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στην πόλη Γκούντερμς στα μέσα Ιουλίου, ανάμεσα στις ένοπλες ομάδες της ισλαμικής οργάνωσης Wahhabite και τους στρατιώτες της τσετσενικής Εθνικής Φρουράς. Ο γενικός εισαγγελέας της Τσετσενίας, Καβάζ Σερμπίγιεφ δήλωσε ότι ένοπλα αποσπάσματα στρατιωτών της φρουράς, που απολύθηκαν με διάταγμα του Τσετσένου προέδρου, συγκεντρώνονται στο χωριό Στάργε Ατάγκι, μετά από εντολή του πρώην προέδρου, Ζέλιμκαν Γιανταρμπίγιεφ. Οι κεντρικοί δρόμοι του Γκρόζνι και οι βασικές είσοδοι και έξοδοι της πρωτεύουσας, καθώς επίσης πόλεις και χωριά της δημοκρατίας θα κλείσουν από σήμερα, όπως επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Ασφάλειας, Άσλαμπεκ Αρσάγιεφ. Ο Τσετσένος υπουργός δήλωσε ότι θα κατάσχονται και θα καταστρέφονται ταυτότητες και όπλα που θα βρίσκονται στα χέρια των πολεμιστών που έχει απολύσει ο πρόεδρος. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εθνικών και Εξωτερικών Υποθέσεων του Νταγκεστάν, Μαγκομεντσάλι Γκουσάγιεφ, δήλωσε ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν οι προσπάθειες διείσδυσης των μελών της οργάνωσης Wahhadite στην Τσετσενία, διευκρινίζοντας ότι οι αρχές του Νταγκεστάν δεν θα χρησιμοποιήσουν βία εναντίον τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "οι πολιτικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του θρησκευτικού εξτρεμισμού δεν έχουν εξαντληθεί ακόμη".

Οι μάντεις της Ρουμανίας θα μπορούν να διδάσκονται το επάγγελμά τους και μάλιστα να παίρνουν δίπλωμα, εάν ο βουλευτής, Μάνταλιν Βοϊτσού, καταφέρει να επιτύχει στο σχέδιο για τη δημιουργία σχολής για τους "προφήτες". Ο κ. Βοϊτσού δήλωσε ότι έχουν ήδη υποβληθεί αιτήσεις όχι μόνο από τη Ρουμανία αλλά και από χώρες του εξωτερικού, όπως η Σουηδία, η Γαλλία και η Γερμανία, εθνικότητες οι οποίες, όπως είπε, επιθυμούν να εγγραφούν στη σχολή. Οι υποψήφιοι πρέπει πρώτα να περάσουν "ένα τεστ ικανότητας", πριν τους επιτραπεί να προχωρήσουν σε μαθήματα χειρομαντείας, μαγείας και άλλων ειδών μαντείας που θα διαρκούν αρκετούς μήνες. "Η σχολή θα βοηθήσει στη μείωση της απάτης από άτομα που υποστηρίζουν ότι είναι μάντεις χωρίς να έχουν κανένα ταλέντο για να προβλέπουν το μέλλον", τόνισε ο Ρουμάνος βουλευτής. Στη Ρουμανία οι περισσότεροι μάντεις είναι τσιγγάνικης καταγωγής και ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιώντας μάλιστα και διαφημίσεις σε έντυπα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε σήμερα στην Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης Τιμών. Συγκεκριμένα, παρουσίασε άνοδο 1,97% και διαμορφώθηκε στις 2.825,51 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 67,758 δισ. δραχμές. Στον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στο limit up στις 54.000 δρχ., πραγματοποιώντας συναλλαγές 8 δισ. δρχ.

Αίθριος καιρός προβλέπεται για αύριο στη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 21 July 1998 - 18:05:08 UTC