Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-07-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 21:21 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 22/07/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Τρεις πυροσβέστες βρήκαν τραγικό θάνατο στην Αθήνα κατά την ώρα του καθήκοντός τους.
  • Ποινή οριστικής διαγραφής από το κόμμα επέβαλε στο βουλευτή Βαρσάμη Γιοβανούδα, το πειθαρχικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας και 9 μηνών στο Γεράσιμο Γιακουμάτο
  • "Η ελληνική απάντηση θα είναι εντελώς διαφορετική αυτή τη φορά, αν υλοποιηθούν οι τουρκικές απειλές για νέο 1974", διεμήνυσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ.
  • Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ αύριο.
  • Αναρτώνται αύριο στα λύκεια της χώρας οι πίνακες με τις βαθμολογίες όσων διαγωνίστηκαν στις φετινές γενικές εξετάσεις. Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε σήμερα ο Γεράσιμος Αρσένης.
  • Ενταλμα σύλληψης εναντίον του "Περίανδρου", μέλους της ακροδεξιάς οργάνωσης "Χρυσή Αυγή", εκδόθηκε σήμερα.
  • Εξαιρετικά βαριά κρίνουν την κατάσταση του ματιού της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, οι θεράποντες ιατροί στο "Απολλώνειο" θεραπευτήριο.
  • Επιστολή Κυπριανού προς τον Α. Κακλαμάνη
  • Νέα επιστολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στον πρόεδρο Κληρίδη
  • Μπακαρτζίεφ: Δεν επίκειται ανασχηματισμός της κυβέρνησης Κόστοφ
  • Αίθριο καιρό σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπει για αύριο η ΕΜΥ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Τρεις πυροσβέστες βρήκαν το μεσημέρι τραγικό θάνατο κατά την ώρα του καθήκοντός τους. Νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Αστυνομικά της Ηλιούπολης στην Αθήνα εντοπίστηκαν τα πτώματα των τριών άτυχων ανδρών της πυροσβεστικής υπηρεσίας, οι οποίοι συμμετείχαν στις προσπάθειες να σβήσουν τη φωτιά που απειλούσε τον οικισμό. Πρόκειται για τον αρχιπυροσβέστη Θεμιστοκλή Μαυραϊδή 41 χρόνων, τον επίσης αρχιπυροσβέστη Δημήτριο Μαλούχο 47 ετών και τον πυροσβέστη Αλέξανδρο Διαβολή, 26 χρόνων. Οι τρεις άνδρες επέβαιναν σε πυροσβεστικό όχημα του Β' Πυροσβεστικού Σταθμού της Αθήνας το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις έπαθε βλάβη. Στη συνέχεια οι τρεις πυροσβέστες τυλίχθηκαν από το πύρινο μέτωπο. Στην προσπάθειά τους να γλυτώσουν από τη φωτιά εγκατέλειψαν το όχημα και προσπάθησαν να ξεφύγουν πεζοί. Χωρίς όμως να τα καταφέρουν αφού εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες και βρήκαν τραγικό θάνατο.

Ποινή οριστικής διαγραφής από το κόμμα επέβαλε στο βουλευτή Βαρσάμη Γιοβανούδα, το πειθαρχικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας που εξέταζε επί τρεις ώρες το θέμα που προέκυψε μετά από μήνυση 25χρονης στη Θεσσαλονίκη. Το πειθαρχικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης να επιβάλλει ποινή προσωρινής διαγραφής 9 μηνών από το κόμμα στο Γεράσιμο Γιακουμάτο, για ανάρμοστη συμπεριφορά. Η απόφαση για τις ποινές ήταν ομόφωνη και κατέληξαν σ' αυτήν τα μέλη του πειθαρχικού συμβουλίου που συνεδρίασαν μετά την παραπομπή του θέματος χθες το βράδυ από τον πρόεδρο του κόμματος, Κωνσταντίνο Καραμανλή σ' αυτό, αφού προηγουμένως το συμβούλιο δεοντολογίας αποφάσισε να παραπέμψει μόνο τον Βαρσάμη Γιοβανούδα.

"Η ελληνική απάντηση θα είναι εντελώς διαφορετική αυτή τη φορά, αν υλοποιηθούν οι τουρκικές απειλές για νέο 1974". Αυτό διεμήνυσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, που διατύπωσε σχετικές απειλές από τα κατεχόμενα, με αφορμή την επέτειο της εισβολής. "Η Ελλάδα, όπως όλα τα κράτη, όσο και αν επιθυμεί την ειρήνη, έχει εθνική αξιοπρέπεια, εθνικό κύρος και εθνική υπερηφάνεια, και αυτό δε μπορεί να το προσβάλει κανείς με απειλές πολέμου", τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης που τον επισκέφτηκαν στο προεδρικό μέγαρο.

Με αμαξοστοιχίες κοινωνικών αναγκών θα εξυπηρετηθούν αύριο οι επιβάτες του ΟΣΕ σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Οι σιδηροδρομικοί συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΕΣΣΕ. Η Συνομοσπονδία αντιδρά στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου που αφορά στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Στο πλαίσιο της απεργίας, πραγματοποιείται και στάση εργασίας στην Ολυμπιακή Αεροπορία από τις 12-3 το μεσημέρι, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αλλαγές στα δρομολόγια.

Αναρτώνται αύριο το μεσημέρι στα λύκεια της χώρας οι πίνακες με τις βαθμολογίες όσων διαγωνίστηκαν στις φετινές γενικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις από το υπουργείο Παιδείας αναμένεται πτώση των βάσεων στην Α' δέσμη, άνοδο στη Δ', ενώ στη Β' και Γ' δέσμη οι βάσεις θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα. Θέματα που αφορούν στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, στην προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά και στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων για την παιδεία συζήτησαν σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης.

Ενταλμα σύλληψης εναντίον του Αντώνη Ανδρουτσόπουλου ή "Περίανδρου", μέλους της ακροδεξιάς οργάνωσης "Χρυσή Αυγή", εξέδωσε τακτική ανακρίτρια που ερευνά την υπόθεση ξυλοδαρμού του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή και δύο φίλων του, πριν από ένα μήνα στην Ευελπίδων. Ο Ανδρουτσόπουλος, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει τα θύματα της επίθεσης και εδώ και ένα μήνα είναι άφαντος, κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και κρίθηκε επικίνδυνος για τη διάπραξη νέων κακουργημάτων.

Εξαιρετικά βαριά κρίνουν την κατάσταση του ματιού της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, οι θεράποντες ιατροί στο "Απολλώνειο" θεραπευτήριο. Μέχρι το μεσημέρι, δεν ήταν σε θέση να κάνουν καμία σχετική πρόβλεψη. Η κ. Πετραλιά που εκτιμάται ότι θα μείνει στο νοσοκομείο τουλάχιστον πέντε ημέρες, υποβλήθηκε χθες το βράδυ σε χειρουργική επέμβαση συρραφής του σκληρού χιτώνα και του κάτω βλεφάρου. Η βουλευτής, που παραθέριζε στη Σκόπελο, τραυματίστηκε σοβαρά από ομπρέλα θαλάσσης, την οποία παρέσυρε δυνατός άνεμος.

"Η Ελλάδα ολόκληρη, κυβέρνηση, πολιτικός κόσμος και λαός, είναι το δεδομένο βασικό στήριγμα του αγώνα του κυπριακού λαού για επιβίωση και δικαίωση". Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της βουλής των αντιπροσώπων της Κύπρου, Σπύρος Κυπριανού, σε επιστολή που απέστειλε σήμερα προς τον πρόεδρο της βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη απαντώντας στο μήνυμά του για την 24η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Ο κ. Κυπριανού εξαίρει στο μήνυμά του τους αγώνες του κ. Κακλαμάνη στο πλευρό του κυπριακού λαού, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και ενότητα των δυνάμεων του Ελληνισμού.

Την απογοήτευσή της για τη στάση που τηρεί η αμερικανική κυβέρνηση στο Κυπριακό, εκφράζουν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον η Κυπριακή Oμοσπονδία Αμερικής, η ΠΣΕΚΑ και οι προεδροι όλων των κυπριακών σωματείων. Στην επιστολή τονίζεται ιδιαίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να στέκονται απαθείς και να αδιαφορούν μπροστά στις πρόσφατες επιθετικές απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου.Oι ομογενείς καλούν τον Αμερικανό Πρόεδρο να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αγκυρα ότι μετά από 24 χρόνια θα πρέπει να τερματιστεί η παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου και να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων", στη Βουλγαρία, μέσα στο καλοκαίρι, απέκλεισε ο αντιπρόεδρός της, Ευγκένι Μπακαρτζίεφ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Κόστοφ είναι η πρώτη που για 14ο μήνα δουλεύει "ήσυχα και με την υποστήριξη της κοινής γνώμης". Με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νοβινάρ" της Σόφιας, ο κ.Μπακαρτζίεφ διασκέδασε τις φήμες που τον θέλουν να διεκδικεί τη θέση του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι "ο Ιβάν Κόστοφ κάθεται πολύ σταθερά στην καρέκλα του και κανένας δεν μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα". Αναφερόμενος στο νέο τριετές επενδυτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Κοστοφ, ο Βούλγαρος αξιωματούχος υπογράμμισε πως επείγει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών και εξήρε τις προσπάθειες των κυβερνώντων για την αύξηση των αποδοχών και τη μείωση του φορολογικού βάρους, από τις αρχές του 1999.

Αίθριο καιρό σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπει για αύριο η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς μέτριοι στα ανατολικά και ισχυροί στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα σημερινά επίπεδα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 22 July 1998 - 18:40:07 UTC