Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 23/07/1998 (MΠΕ)

Τρεις πυροσβέστες και ένας ακόμη πολίτης βρήκαν τραγικό θάνατο χθες το μεσημέρι στην περιοχή Αστυνομικά της Ηλιούπολης στην Αθήνα. Οι τρεις πυροσβέστες περικυκλώθηκαν από τη φωτιά την ώρα που ασκούσαν το καθήκον τους, συμμετέχοντας στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς που απειλούσε τον οικισμό. Από τις πυρκαγιές στην Αττική με κύρια μέτωπα τον Υμηττό και τη Σαρωνίδα τραυματίστηκαν έξι ακόμη άτομα, ενώ κάηκαν σπίτια αυτοκίνητα και δεκάδες στρέμματα δασικής γης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και σύσσωμη η αντιπολίτευση εξέφρασαν την οδύνη τους για τον τραγικό θάνατο των τεσσάρων ατόμων στον Υμηττό, ενώ η κυβέρνηση δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη Χαλκιδική χθες το απόγευμα, αυτή τη φορά έξω από τη Νέα Φώκαια, ενώ αναζωπυρώθηκε η φωτιά σε ένα τμήμα της περιοχής Παλιουρίου που είχε εκδηλωθεί από το περασμένο Σάββατο. Τις βραδινές ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να τις θέσουν τα δύο αυτά μέτωπα υπό μερικό έλεγχο.

Ποινή οριστικής διαγραφής από το κόμμα επέβαλε στο βουλευτή Βαρσάμη Γιοβανούδα, το πειθαρχικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας που εξέταζε επί τρεις ώρες το θέμα που προέκυψε μετά από μήνυση 25χρονης στη Θεσσαλονίκη. Το πειθαρχικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης να επιβάλλει ποινή προσωρινής διαγραφής 9 μηνών από το κόμμα στο Γεράσιμο Γιακουμάτο, για ανάρμοστη κοινοβουλευτική συμπεριφορά. Η απόφαση για τις ποινές ήταν ομόφωνη και κατέληξαν σ' αυτήν τα μέλη του πειθαρχικού συμβουλίου που συνεδρίασαν μετά την παραπομπή του θέματος από τον πρόεδρο του κόμματος, Κωνσταντίνο Καραμανλή σ' αυτό, αφού προηγουμένως το συμβούλιο δεοντολογίας αποφάσισε να παραπέμψει μόνο τον Βαρσάμη Γιοβανούδα.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις τελευταίες προκλήσεις και τις απειλές της Τουρκίας. "Είναι θέμα εθνικής αξιοπρέπειας να απαντήσουμε αν δεχτούμε επίθεση", διεμήνυσε στην Άγκυρα ο κ. Στεφανόπουλος. Το πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, στο μεταξύ, επικαλούμενο Τούρκο αξιωματούχο, προανήγγειλε την πραγματοποίηση περαιτέρω διαβουλεύσεων ανάμεσα σε Τούρκους και Έλληνες αξιωματούχους, για την παράταση του μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων και την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Ο αξιωματούχος, δήλωσε ότι έχει δρομολογηθεί διαδικασία για τη διεξαγωγή συναντήσεων, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Η εξωτερική και αμυντική πολιτική με αιχμή τις εξελίξεις στο κυπριακό εξετάστηκε χθες στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού και τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι ήταν μία προετοιμασία για την αυριανή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο θα ασχοληθεί με την εξοπλιστική και αμυντική θωράκιση της χώρας.

Με προβλήματα θα γίνουν σήμερα η μετακινήσεις των πολιτών και οι συναλλαγές τους με τις ΔΕΚΟ, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Τα αστικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη δεν θα κυκλοφορήσουν από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3.00 το απόγευμα, ενώ με αμαξοστοιχίες κοινωνικών αναγκών θα εξυπηρετηθούν οι επιβάτες του ΟΣΕ σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Στο πλαίσιο της απεργίας της ΓΣΕΕ, πραγματοποιείται και στάση εργασίας στην Ολυμπιακή Αεροπορία από τις 12-3 το μεσημέρι, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αλλαγές στα δρομολόγια.

Αναρτώνται σήμερα στα λύκεια της χώρας οι πίνακες με τις βαθμολογίες όσων διαγωνίστηκαν στις φετινές γενικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις από το υπουργείο Παιδείας αναμένεται πτώση των βάσεων στην Α' δέσμη, άνοδο στη Δ', ενώ στη Β' και Γ' δέσμη οι βάσεις θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα. Θέματα που αφορούν στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, στην προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά και στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων για την παιδεία συζήτησαν σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης.

Καμιά τροποποίηση στον τρόπο πρόσληψης των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν πρόκειται να γίνει δεκτή, όπως είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Αλέκος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος παρέδωσε και το τελικό σχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις στο δημόσιο, το οποίο προβλέπει διαπραγματεύσεις σε τρία επίπεδα και θα ψηφιστεί το Φθινόπωρο από τη Βουλή.

Τρία άτομα συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη με δεκάδες πήλινα αγγεία και άλλα αντικείμενα των μυκηναϊκών και κλασικών χρόνων. Όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση ασφαλείας Θεσσαλονίκης, σαράντα τρία αρχαία αντικείμενα βρέθηκαν σε Ι.Χ. αυτοκίνητο στην περιοχή Ασβεστοχωρίου. Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος των τριών ατόμων που συνελήφθησαν ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων, ενώ αναζητείται το άτομο που προμήθευσε τα αντικείμενα.

Η τουρκική βουλή καταψήφισε την πρόταση μομφής που κατέθεσε το ισλαμιστικό Κόμμα της Αρετής εναντίον του πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ, με την κατηγορία της διαφθοράς. Το Κόμμα της Αρετής κατηγορεί τον Μεσούτ Γιλμάζ για κατάχρηση εξουσίας κατά την παράδοση κρατικής γης της βορειοδυτικής Τουρκίας, στον επιχειρηματικό όμιλο Koc Holding για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής αυτοκινήτων. Η πρόταση μομφής απορρίφθηκε με 276 ψήφους κατά έναντι 230 υπέρ, ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τρεις ακόμη κατηγορίες για διαφθορά οι οποίες απειλούν σημαντικά την πολιτική του καριέρα.

Οι ισλαμικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν χθες στην Τσετσενία, αψηφώντας το προεδρικό διάταγμα για την απόλυσή τους και παράδοση των όπλων τους, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Οι αρχές της Τσετσενίας αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα Γκρόζνι, καθώς η 24ωρη προθεσμία για τον αφοπλισμό των δυνάμεων της ισλαμικής οργάνωσης Wahhabite έληξε χωρίς κανένα σημάδι συναίνεσης. Ο πρόεδρος της Τσετσενίας, Άσλαν Μασκάντοφ, διέταξε την Κυριακή τη διάλυση των ισλαμικών ομάδων που συγκρούστηκαν με την κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα στην πόλη Γκούντερμς, ανατολικά του Γκρόζνι, ενώ παράλληλα, έθεσε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Δύο μέλη της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της εταιρίας "Διεθνής Πυρηνική Ενέργεια". Οι ακτιβιστές της οργάνωσης εμφάνισαν ένα πανώ με το οποίο διαμαρτύρονταν για την πρόταση γαλλο-γερμανικής κοινοπραξίας η οποία προβλέπει την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στα παράλια της Μικράς Ασίας. Άλλοι διαδηλωτές οι οποίοι αλυσσοδέθηκαν στο λόμπυ του ξενοδοχείου απομακρύνθηκαν από το προσωπικό ασφαλείας του ξενοδοχείου. Η "Διεθνής Πυρηνική Ενέργεια" η οποία αποτελείται από την γερμανική Siemens και τη γαλλική Framatome, είναι ο βασικός διεκδικητής της ανάληψης του έργου για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στα νότια τουρκικά παράλια.

Αίθριο καιρό σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μέτριοι στα ανατολικά και ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις.Αίθριος θα είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 ως 33 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 23 July 1998 - 5:40:07 UTC