Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 27/07/1998 (MΠΕ)

Νέα σκληρή επίθεση κατά της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσε χθες από την Κομοτηνή ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ζητώντας από τις ΗΠΑ να αφήσουν τον τουρκικό και τον ελληνικό λαό να ζήσουν ειρηνικά. Μιλώντας από τον άμβωνα της εκκλησίας, ο κ. Πάγκαλος κατηγόρησε και πάλι την Ουάσιγκτον για ανακολουθία λόγων και έργων και ζήτησε να αφήσουν επιτέλους τους δυο λαούς να επιλύσουν ειρηνικά τα προβλήματά τους, όπως αυτοί επιθυμούν. Ο κ. Πάγκαλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δράση του αμερικανικού προξενείου της Θεσσαλονίκης που κάθε φορά εφευρίσκει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο χώρο της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ενώ τέλος παρατήρησε ότι το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή έχει περιορισμένο ρόλο και καλά θα είναι να συμμορφώνεται σ' αυτό το ρόλο.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την τουρκική επιθετικότητα που έχει ως στόχο της την απομάκρυνσή της χώρας μας από την ευρωπαϊκή της πορεία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει καμιά "έκπτωση" από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, δηλώνει σε συνέντευξη του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος προέβλεψε νέα εισροή κεφαλαίων στη χώρα μας από Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν χθες στο αεροδρόμιο του ελληνικού, όταν αγανακτισμένοι επιβάτες, οι πτήσεις των οποίων καθυστερούσαν, επιτέθηκαν σε υπαλλήλους εδάφους της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Κι ενώ συνεχίζεται η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, η διοίκηση της Ολυμπιακής προκήρυξε συμπληρωματικό διαγωνισμό για την πλήρωση των υπολοίπων 43 θέσεων εποχικών ιπταμένων συνοδών και φροντιστών. Η προθεσμία υποβολή αιτήσεων λήγει αύριο.

Εικοσιέξι νεκροί και 351 τραυματίες είναι ο απολογισμός των θυμάτων των τροχαίων δυστυχημάτων που σημειώθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, τώρα και η Ιταλία παίρνει το δρόμο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους στην διάρκεια του α΄ παγκοσμίου πολέμου. Σχετική πρόταση πρόκειται να κατατεθεί στο ιταλικό κοινοβούλιο, με τις υπογραφές πάνω από 100 βουλευτών όλων των παρατάξεων. Η πρόταση θα συζητηθεί το Σεπτέμβριο.

"Πόντιους Πιλάτους" κατονόμασε "εκείνους που ορίζουν τις τύχες του κόσμου", ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στο μνημόσυνο του ήρωα Ανδρέα Μιχαηλίδη, στην Καλέπια της Πάφου. "Θέτουν στην ίδια μοίρα το θύμα και το θύτη", είπε ο κ. Ομήρου, ευθυγραμμίζοντας, έτσι, την κυπριακή στάση με τις θέσεις της ελληνικές πλευράς, οι οποίες τάραξαν τις τελευταίες ημέρες "τα ήρεμα νερά" των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Στο μεταξύ, ο αρχηγός του Δημοκρατικού συνασπισμού Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε "καθ' όλα ελληνοπρεπή" τη στάση των δύο Ελλήνων Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών και τόνισε ότι η Κύπρος δίνει την ίδια απάντηση στους Αμερικανούς, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί εκβιασμούς.

Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τις προσπάθειες για τη σύλληψη των Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, οι οποίοι καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, οι Αμερικανοί αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στη σύλληψη τους, φοβούμενοι όταν θα προκαλέσουν νέο κύκλο αίματος, δεδομένου ότι οι δύο Σέρβοι ηγέτες έχουν την αμέριστη υποστήριξη του σερβικού λαού. Η αμερικανική πολιτική στο θέμα αυτό αλλάζει κατεύθυνση, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, και επικεντρώνει τις προσπάθειες προκειμένου να απογυμνώσει τους Σέρβους ηγέτες από κάθε οικονομική, πολιτική και ατομική δύναμη την οποία διαθέτουν.

Ενισχύεται το κύμα καύσωνα σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, καθώς η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 22 ως 37 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 27 July 1998 - 8:21:28 UTC