Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 28/07/1998 (MΠΕ)

Έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται υπό το βάρος των εκατέρωθεν δηλώσεων των τελευταίων ημερών, συγκαλεί σήμερα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος και Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέημς Ρούμπιν, επιτέθηκε χθες με ασυνήθιστες εκφράσεις κατά του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, κάνοντας λόγο για απρεπή συμπεριφορά, η οποία, όπως είπε, έχει δημιουργήσει μείζον θέμα στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ. Αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Πάγκαλου ότι οι Ελληνοαμερικανοί ψηφοφόροι δεν θα υποστηρίξουν ξανά υποψηφίους για την αμερικανική προεδρεία, ο κ. Ρούμπιν δήλωσε ότι η χώρα του δεν χρειάζεται συμβουλές έξωθεν για τη λειτουργία του δημοκρατικού της συστήματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν ενδιαφέρονται για την επίλυση του Κυπριακού, να κινηθούν στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και όχι να προσπαθούν να τις ανατρέψουν. Οι ΗΠΑ και οι άλλοι παράγοντες της Διεθνούς Κοινότητας μπορούν να παίξουν το ρόλο έντιμου διαμεσολαβητή για τη λύση του κυπριακού προβλήματος "εφόσον επιθυμούν να τεθεί σε εφαρμογή το πολιτικό πλαίσιο, που έχει αποφασίσει η Διεθνής Κοινότητα και οι διεθνείς οργανισμοί", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος υπενθύμισε ότι "η αμερικανική πρωτοβουλία διακηρύχθηκε ή ανακοινώθηκε με έναν πολύ υψηλό τόνο και καλλιεργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες, προσθέτοντας ότι "οι ΗΠΑ είναι αυτές που θα αποφασίσουν για το ρυθμό που θα έχει αυτή η πρωτοβουλία και για το πως θα εξελιχθεί".

Δεν υπάρχει κρίση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, υπάρχει μόνο διαφορά αντιλήψεων για τον χαρακτήρα του Κυπριακού, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας λίγο μετά την κήρυξη των εγκαινίων πολιτιστικής εκδήλωσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη Θεσσαλονίκη. "Το να παραδέχεσαι με ειλικρίνεια και μάλιστα όταν υπάρχουν σχέσεις συμμάχων μεταξύ δύο χωρών με μακρά ιστορική παράδοση όπως η Ελλάς και οι ΗΠΑ, δεν αποτελεί κρίση", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Στη συνέχεια επεσήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει μονόπλευρο αφοπλισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στερώντας της το δικαίωμα αεράμυνας. Ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε τη διαφωνία του στις απόψεις εκείνων που θέλουν να παραβλέψουν ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα εισβολής, προσπαθώντας να το παρουσιάσουν σαν ένταση που οφείλεται στην εγκατάσταση των S-300.

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης εξέφρασε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Άντριου Άθενς, ο οποίος καταλόγισε σφάλμα στις δηλώσεις των εκπροσώπων του προέδρου Κλίντον και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι στην Κύπρο δεν έγινε τουρκική εισβολή. Πάντως επεσήμανε ότι δεν πρέπει να "κλείσουμε την πόρτα" στο Λευκό Οίκο.

Πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο ανέλαβε η Ελλάδα. Ήδη βρίσκονται στο Βελιγράδι ο αρμόδιος Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης κ. Αποστολίδης και ο διευθυντής βαλκανικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κοράντης, οι οποίο επέδωσαν στον Πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, γραπτό μήνυμα του Κώστα Σημίτη. Το μήνυμα περιέχει τις ελληνικές θέσεις για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας που αναπτύχθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου στα Τίρανα, από τον οποίο ο Αλβανός ομόλογός του Πασκάλ Μίλο ζήτησε να ασκήσει η Ελλάδα την επιρροή της στην ηγεσία του Βελιγραδίου για την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

Συνεχίζουν το καταστρεπτικό τους έργο σε πολλές περιοχές της χώρας οι πυρκαγιές, κάνοντας στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης γης. Στην Περαχώρα Λουτρακίου οι φλόγες απειλούν κατοικημένη περιοχή, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στην Κρανιά Ολύμπου, στην Καστανούσα Σερρών, στο Κορωπί, το Πικέρμι, τη Νέα Μάκρη, τη Μεσσηνία, την Κορινθία, τη Νεμέα Αργολίδας.

το Φθινόπωρο θα ληφθεί η τελική απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης των αυτοκινήτων. Μετά από σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, χαρακτήρισε θετικό το μέτρο της απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων, ωστόσο, όπως είπε, ο τρόπος και ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου θα εξαρτηθούν από τις αντοχές του προϋπολογισμού του 1999.

Την προμελέτη για την κατασκευή του έργου της υποθαλάσσιας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης παρουσίασε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης. Οι φορείς της πόλης κατέληξαν σε κοινή λύση για το έργο και ο υπουργός δεσμεύτηκε για την χρηματοδότηση της προμελέτης, προκειμένου το έργο, το κόστος του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 85 δισ. δρχ, να ενταχθεί στο γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Τη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι πανέτοιμο για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, έδωσε ο υπουργός εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για όλο το υπό εξέλιξη μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που αφορά, τόσο την Αυτοδιοίκηση Α' και Β΄ βαθμού, όσο και την αποκέντρωση, καθώς και για την τεχνική προετοιμασία των Νομαρχιακών και Δημοτικών Εκλογών του Οκτωβρίου.

Κύπρος, Ελλάδα και Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού ξεκινούν από το Σεπτέμβριο κοινή διαφωτιστική εκστρατεία για προώθηση της δίκαιης υπόθεσης της Κύπρου. Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχαν τα μέλη της Ένωσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, Δημήτρης Δόλλης ανέφερε ότι αυτό συμφωνήθηκε κατά τις σημερινές επαφές των ελληνικής καταγωγής βουλευτών και γερουσιαστών με τον πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη και τον κ. Κασουλίδη.

Αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσει την πίεσή της προς το Ισραήλ, προκειμένου αυτό να συμφωνήσει στις αμερικανικές προτάσεις για την επιστροφή περισσοτέρων εδαφών της δυτικής όχθης στις παλαιστινιακές αρχές, απηύθυνε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ.

Καύσωνα προβλέπει για το επόμενο διήμερο η Εθνική μετεωρολογική Υπηρεσία που εξέδωσε έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Προβλέπει σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας σήμερα και αύριο σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 40 και τους 41 βαθμούς Κελσίου. Ο υδράργυρος θα πέσει ελαφρώς την Πέμπτη στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα, ωστόσο μέχρι και το Σάββατο η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 28 July 1998 - 5:40:08 UTC