Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 07:43 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 03/08/1998 (MΠΕ)

Το κυπριακό και η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S- 300 θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς. Ο κ.Μπερνς αναμένεται να έχει ένα φάκελο με προτάσεις για μια διέξοδο στην κυπριακή υπόθεση, που ταλανίζετε από τους πυραύλους S-300 και από την αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς. Στόχος των αμερικανικών προτάσεων είναι η ματαίωση της εγκατάστασης των S -300 με την εγκαθίδρυση ενός νέου καθεστώτος στην Κύπρο, με το οποίο θα αποτραπούν οι υπερπτήσεις ελληνικών και τουρκικών μαχητικών και θα εισάγει ορισμένες ρυθμίσεις περιορισμού των εξοπλισμών εκατέρωθεν.

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Γιαννάκης Ομήρου, αναφερόμενος στην εγκατάσταση των S-300 στο νησί, τόνισε ότι η Μεγαλόνησος ως κυρίαρχο κράτος εξοπλίζεται με γνώμονα τις αμυντικές της ανάγκες και δεν χρειάζεται υποδείξεις. Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε ο κ.Ομήρου, θα συνέβαλαν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή αν απηύθυναν τις υποδείξεις τους προς την Τουρκία, η οποία φέρνει συνεχώς στην Κύπρο μοντέρνα οπλικά συστήματα αμερικανικής προελεύσεως κατά παράβαση των αμερικανικών νόμων. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, από την πλευρά του επαναλαμβάνοντας τις απειλές δήλωσε ότι το διαχωριστικό τείχος θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερα εάν η κυπριακή κυβέρνηση δεν διαπραγματευτεί στη βάση της ύπαρξης δύο λαών και δύο κρατών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ στη θέση Κουκουνάρι της Σταμάτας, ενώ 70 άνδρες της πυροσβεστικής και ένα αεροσκάφος προσπαθούν να θέσουν τη φωτιά υπό ελέγχο. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει το δύσβατο της περιοχής, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καεί δεκάδες στρέμματα με πεύκα και θάμνους. Νέα πυρκαγιά όμως ξέσπασε και στην Ιο, ενώ σε εξέλιξη παραμένει και το πύρινο μέτωπο στη Μπαμπίνη Αμφιλοχίας. Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στο Τουρκολέκα Αρκαδίας. Σήμερα απολογείται στην ανακρίτρια Πύργου Ηλείας, ο 56χρονος υπάλληλος της δασικής υπηρεσίας, Δημήτρης Πατρινός, που κατηγορείται για εμπρησμό σε βαθμό κακουργήματος.

Αιματηρή ήταν και αυτή η έξοδος των εκδρομέων για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Από το μεσημέρι της Παρασκευής σε 237 τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα, 24 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 320 τραυματίστηκαν.

Συνεχίζονται οι επιτυχίες για την εθνική μας ομάδα μπάσκετ στο 13ο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Αθήνα. Οι παίχτες του Παναγιώτη Γιαννάκη κέρδισαν χθες στο ΟΑΚΑ το Πουέρτο Ρίκο με σκορ 71 - 64 για τη β' φάση της διοργάνωσης και πέτυχαν την τέταρτη τους νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια. Με τη νίκη αυτή οι διεθνείς μας παραμένουν στην πρώτη θέση του Ε' ομίλου, μαζί με τη Γιουγκοσλαβία. Σήμερα η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει στις 10 το βράδυ τη Ρωσία σε ένα κρίσιμο αγώνα που θα διεξαχθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στα υπόλοιπα παιχνίδια που έγιναν χθες Γιουγκοσλαβία - Καναδάς 95 - 55, Ρωσία - Ιταλία 71 - 55, Ισπανία - Βραζιλία 73 - 63, Αργεντινή - ΗΠΑ 74 - 87 και Αυστραλία - Λιθουανία 71 - 61. Στους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις από 13 - 16 η Ιαπωνία κέρδισε τη Σενεγάλη με 60 - 55 και η Νιγηρία την Κορέα με 89 - 65.

Διαστάσεις με μηνύσεις και διώξεις έχει πάρει η αντιδικία του Γιώργου Νταλάρα με τα μέλη του οργανισμού φεστιβάλ Κασσάνδρας, μετά την επεισοδιακή αναβολή της προχθεσινής συναυλίας του τραγουδιστή στο θέατρο της Σίβηρης. Η συναυλία είχε άδοξο τέλος, αφού μισή ώρα μετά την έναρξή της υπήρξε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την χερσόνησο της Κασσάνδρας. Από τον πανικό που δημιουργήθηκε μεταξύ των θεατών δύο άτομα τραυματίστηκαν. Οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ και ο τραγουδιστής αλληλομηνύθηκαν. Πέντε άτομα συνελήφθηκαν, τα οποία στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθερα.

Την παραίτησή του θα υποβάλλει σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Ολτάν Σουνγκουρλού. Ο Τούρκος υπουργός θα προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια μετά την απόφαση του Κοινοβουλίου για την ταυτόχρονη διεξαγωγή βουλευτικών και δημοτικών εκλογών στην Τουρκία στις 18 Απριλίου του 1999. "Είμαι βέβαιος ότι ο συνάδελφος που θα αναλάβει αυτή τη θέση για τους δέκα μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές θα κάνει καλή δουλειά", δήλωσε ο κ. Σουνγκουρλού.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις του σερβικού στρατού εναντίον χωριών του Κοσσυφοπεδίου. Πάνω από 10.000 αλβανόφωνοι πρόσφυγες, το 1/3 των οποίων είναι παιδιά, έχουν απομακρυνθεί από τις ζώνες των αιματηρών συγκρούσεων και καταφθάνουν σταδιακά στην παραλιακή πόλη του Μαυροβουνίου. Χθες, το σερβικό πυροβολικό βομβάρδισε το χωριό Νέκοβτς αναγκάζοντας περισσότερους από 5.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν πανικόβλητοι τις εστίες τους και να καταφύγουν για προστασία στα δάση.

Αίθριος καιρός προβλέπεται για σήμερα σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ασθενείς, στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο κατά τη διάρκεια της ημέρας πρόσκαιρα πολύ ισχυροί. Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Αθήνα το θερμόμετρο θα δείχνει από 26 έως 37 βαθμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 3 August 1998 - 5:05:09 UTC