Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-08-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:28 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 03/08/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Κατοικημένες περιοχές απειλεί η φωτιά που μαίνεται στην Πεντέλη. - Μέτωπα στο Διόνυσο, το Ντράφι και την παλαιά Πεντέλη.
  • Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 56χρονος υπάλληλος της δασικής υπηρεσίας Δημήτρης Πατρινός που κατηγορείται για εμπρησμό.
  • Η νέα αμερικανική "φόρμουλα" για τους S-300 στο επίκεντρο της συνάντησης Κρανιδιώτη-Μπερνς. - Επαφές Μίλερ σε Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
  • Συναντήσεις Κληρίδη με την επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στην Κύπρο, Ντέμπορα Γκρέιζ και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Τσιζόφ.
  • Ευελιξία του χρηματιστηρίου και ασφάλεια της χρηματαγοράς οι στόχοι του νομοσχεδίου για την εισαγωγή εταιρειών στο Χρηματιστήριο.
  • Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, συναντήθηκε το μεσημέρι αντιπροσωπεία του πολιτικού συνδέσμου γυναικών.
  • Δηλώσεις Παπαντωνίου για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία οι συντάξεις των δικαστικών θα πρέπει να φτάνουν το 80% του μισθού.
  • Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα στο 22ο χιλιόμετρο του δρόμου Δράμας-Καβάλας.
  • Αναχώρησαν το απόγευμα από τη Θεσσαλονίκη τα 55 παιδιά από τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, που φιλοξένησε ο δήμος Καλαμαριάς.
  • Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Με ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας θα επιτηρούν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας τα σύνορα της χώρας με το Ιράκ.
  • Μικρή πτώση κατά 0,29% στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
  • Οι "Βάτραχοι" του Αριστοφάνη το Σάββατο, στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 27ου Φεστιβάλ Ολύμπου.
  • Με τη Ρωσία αγωνίζεται στις 10 το βράδυ η εθνική μας ομάδα μπάσκετ στο πλαίσιο του 13ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μπάσκετ που γίνεται στην Αθήνα.
  • Διατήρηση των βόρειων ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Κατοικημένες περιοχές απειλεί η φωτιά που μαίνεται στην Πεντέλη. Το μεσημέρι εκκενώθηκε ο οικισμός στη Ραπεντόσα, ενώ μεγάλα μέτωπα μαίνονται στο Διόνυσο, το Ντράφι και την παλαιά Πεντέλη, όπου εκκενώθηκαν το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο και το Πίκπα καθώς και όλες οι κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην περιοχή. Κάηκε μία αποθήκη και ένα αυτοκίνητο. Το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά στο Μοναστήρι της Καισσαριανής, όμως τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο. Νεκρός βρέθηκε ένας άντρας αγνώστων στοιχείων, ενώ εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Στο μεταξύ, για δέκατη πέμπτη μέρα εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά στον Όλυμπο που κατέκαψε μέχρι στιγμής δασική έκταση δέκα χιλιάδων στρεμμάτων. Η φωτιά στους Θρακομακεδόνες τέθηκε υπό έλεγχο. Υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά στην Ίο.

Προφυλακιστέος κρίθηκε το μεσημέρι ο 56χρονος υπάλληλος της δασικής υπηρεσίας Δημήτρης Πατρινός, εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση. Ο κατηγορούμενος απολογήθηκε το μεσημέρι στην Ανακρίτρια Ηλείας και ισχυρίστηκε ότι είναι αθώος. Αργότερα οδηγήθηκε στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας.

Μια πρώτη "ανίχνευση" των ελληνικών προθέσεων σε ότι αφορά τις νέες αμερικανικές προτάσεις για το Κυπριακό ήταν η σημερινή συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη Νίκολας Μπερνς με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η νέα αμερικανική φόρμουλα για τους πυραύλους S-300 και η απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Κύπρο. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας των κρίσιμων διαβουλεύσεων που θα έχει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στην Αγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία ο απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπερνς επανέλαβε την αμερικανική πρόταση για ακύρωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων ως ένδειξη "καλών προθέσεων" της ελληνικής πλευράς για μείωση της έντασης στο νησί. Ο κ. Κρανιδιώτης αναφέρθηκε στις ευθύνες που έχει η Αγκυρα με την αδιάλλακτη στάση της και επανέλαβε πως η ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου έχει ως μοναδικό στόχο την οικοδόμηση μιας ικανής δύναμης αποτροπής επιθετικών ενεργειών.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, είχε σήμερα η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στην Κύπρο, Ντέμπορα Γκρέιζ. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης απέφυγε να κάνει δηλώσεις για το περιεχόμενο της συνάντησης. Αρκέστηκε να σχολιάσει ότι είχε μια καλή συζήτηση με τον πρόεδρο Κληρίδη. Νωρίτερα, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, συναντήθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Τσιζόφ. Αμέσως μετά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα ανησυχεί για την ένταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί, αλλά επισήμανε πως το αδιέξοδο δεν οφείλεται στο θέμα εγκατάστασης των S-300.

Η μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου και η ασφάλεια για τη χρηματαγορά και τους επενδυτές είναι οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για την εισαγωγή εταιρειών στο Χρηματιστήριο, που παρουσίασε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για την εισαγωγή μιας εταιρείας στη Σοφοκλέους απαιτείται η δημοσίευση ισολογισμών επί τρία συνεχή χρόνια. Επίσης καταργείται η υποχρέωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και θα επιτρέπεται η απευθείας πώληση μετοχών κατά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, συναντήθηκε το μεσημέρι αντιπροσωπεία του πολιτικού συνδέσμου γυναικών. Σε δηλώσεις του ο κ. Στεφανόπουλος τάχθηκε υπέρ της ενεργότερης συμμετοχής των γυναικών στα πολιτικά δρώμενα της χώρας και κάλεσε τα κόμματα να στελεχώσουν τους συνδυασμούς τους με περισσότερες γυναίκες, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Καραμάνου και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Έλσα Παπαδημητρίου, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της συνάντησής τους με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία οι συντάξεις των δικαστικών θα πρέπει να φτάνουν το 80% του μισθού, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Ο κ. Παπαντωνίου έκανε λόγο για αχαριστία των δικαστικών και επισήμανε ότι είναι αδιανόητο κάποιες κοινωνικές ομάδες να αποφασίζουν μόνες τους για τα δικά τους εισοδήματα.

Ζευγάρι βρήκε τραγικό θάνατο όταν το Ι.Χ επιβατικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε απ' την πορεία του και ''καρφώθηκε'' σε δέντρο στο 22ο χιλιόμετρο του δρόμου Δράμας-Καβάλας. Νεκροί είναι ο Ηλίας Δημητριάδης, 39 χρόνων από τη Δράμα και η Μαρία Ιατρού, 28 χρόνων από τη Χωριστή Δράμας.

Αναχώρησαν το απόγευμα από τη Θεσσαλονίκη τα 55 παιδιά από τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, που φιλοξένησε επί ένα περίπου μήνα ο δήμος Καλαμαριάς. Τα μικρά Σερβόπουλα θα μεταβούν σιδηροδρομικώς στη Σερβία, όπου αναμένεται να βρίσκονται αύριο.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο μεταξύ σερβικών δυνάμεων και αλβανοφώνων, ιδίως στις κεντρικές και δυτικές περιοχές, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί πάλι η οδική σύνδεση της πρωτεύουσας Πρίστινα και της πόλης Πέτς. Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι εκκλήσεις για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης. Ο υπουργός εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας είχε συνομιλίες με τον ομόλογο του από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας , δήλωσε δε ότι οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αρχές του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας θα επιτηρούν στο εξής οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας τα σύνορα της χώρας με το Ιράκ, στην προσπάθειά τους να εμποδίζουν την είσοδο των Κούρδων ανταρτών. Όπως γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες, γιγαντιαίες οθόνες θα εγκατασταθούν στα σύνορα με σκοπό την παρεμπόδιση των διεισδύσεων του ΡΚΚ από το Β. Ιράκ στην Τουρκία.

Μικρή πτώση κατά 0,29%, σημείωσε σήμερα στη Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης Τιμών και διαμορφώθηκε στις 2.789,23 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 49,2 δισεκατομμύρια δραχμές.

Οι "Βάτραχοι" του Αριστοφάνη πρόκειται να παρουσιαστούν το Σάββατο, στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 27ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου ανεβαίνει με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Μπέζο και τον Πέτρο Φιλιππίδη.

Με τη Ρωσία αγωνίζεται στις 10 το βράδυ η εθνική μας ομάδα μπάσκετ στο πλαίσιο του 13ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μπάσκετ που γίνεται στην Αθήνα. Η ελληνική ομάδα έχει πετύχει μέχρι τώρα τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Βελτιωμένη απόδοση της ομάδας μας υποσχέθηκε ο ομοσπονδιακός προπονητής Παναγιώτης Γιαννάκης μετά το νικηφόρο αγώνα με το Πουέρτο Ρίκο.

Διατήρηση των βόρειων ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο καιρός θα είναι αίθριος σε όλη τη χώρα ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 22 μέχρι 38 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 24 μέχρι 34 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 24 μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 3 August 1998 - 17:03:26 UTC