Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 07:36 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 07/08/1998 (MΠΕ)

Συνεχίζει η πύρινη λαίλαπα το καταστροφικό της έργο σε πολλές περιοχές της χώρας. Απειλούνται σπίτια, ενώ δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης έχουν γίνει στάχτη. Σε επιφυλακή παραμένουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Ανθούσα και τη Ραφήνα για τυχόν αναζωπυρώσεις. Στις δύο περιοχές εκδηλώθηκαν νέα μέτωπα τα ξημερώματα, τα οποία τέθηκαν υπό έλεγχο. Στο μεταξύ, τις καμένες περιοχές περιφρουρούν πυροσβεστική, αστυνομία, στρατός και κάτοικοι. Με εντολή του υπουργού Μεταφορών τίθενται στη διάθεση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, 500 οχήματα του ΟΤΕ και ανθρώπινο δυναμικό για επιτήρηση των καμένων περιοχών. Αεροσκάφη και πιλότους θα διαθέσει η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την ενίσχυση του έργου των ομάδων περιφρούρησης. Η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί στο Πεντελικό και σε δασικές περιοχές των νομών, Μεσσηνίας, Ηλείας και Αχαΐας που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι νεκροί από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στην Αττική έχουν φτάσει τους, έξι ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στο Λεκανοπέδιο. Ανεξέλεγκτες είναι οι φωτιές στα Καλάβρυτα, ενώ αναζωπυρώθηκε η φωτιά στην περιοχή Λάλα. Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στην Κεφαλλονιά.

Ικανοποιημένη από την αντιμετώπιση της καταστροφής δηλώνει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, επισήμανε ότι θα πρέπει να εκτιμηθεί το γεγονός ότι σώθηκαν ζωές και περιουσίες, ενώ έκανε λόγο για μάχη που κερδίθηκε με απώλειες. Ο κ.Ρωμαίος εμφανίστηκε ανήσυχος για το ενδεχόμενο νέων εμπρησμών, προσθέτοντας ότι έχει ζητηθεί η συνδρομή των γαλλικών και ιταλικών πυροσβεστικών αεροσκαφών. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πέντε συλλήψεις υπόπτων, ενώ εξετάζονται υπολείμματα εμπρηστικών μηχανισμών που βρέθηκαν σε είκοσι πληγείσες περιοχές. Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για εμπρησμό εκ προθέσεως, παρήγγειλε μέσω του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, στους κατά τόπους εισαγγελείς Πρωτοδικών.

Αποδοκίμασε το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής το νομοσχέδιο Τζουμάκα και εκφράζει προβληματισμό για τη συνταγματικότητα τεσσάρων διατάξεων του. Με έκθεση του αντιτίθεται κατηγορηματικά στις διατάξεις για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε καμένες δασικές περιοχές. Υπογραμμίζει ότι η αναδάσωση καμένων εκτάσεων είναι υποχρεωτική για την πολιτεία, ενώ υπενθυμίζει τις αποφάσεις του συμβουλίου της επικρατείας με τις οποίες δεν μπορεί να αποχαρακτηριστεί δασική έκταση. Για υπερβάλλοντα ζήλο και πρωτοφανή ταχύτητα του επιστημονικού συμβουλίου πριν καν κατατεθεί το σχέδιο νόμου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, έκανε λόγο ο υπουργός Γεωργίας.

Κρίσιμο παιχνίδι για την είσοδο στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου δίνει απόψε στις 10 το βράδυ στο ΟΑΚΑ η εθνική μας μπάσκετ. Οι παίχτες του Παναγιώτη Γιαννάκη θα αντιμετωπίσουν την Ισπανία στα προημιτελικά του 13ου παγκοσμίου πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Αθήνα και θα επιδιώξουν να πάρουν τη νίκη που θα τους φέρει κοντά σε ένα μετάλλιο. Ο αγώνας είναι νοκ άουτ και οι διεθνείς μας δεν έχουν περιθώρια για άσχημη εμφάνιση. Αισιοδοξία επικρατεί όμως στο γαλανόλευκο στρατόπεδο, αφού όλοι οι καλαθοσφαιριστές φαίνονται αποφασισμένοι να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα και να ανέβουν ένα ακόμη σκαλί της επιτυχίας. Κατάμεστο αναμένεται να είναι το βράδυ το ΟΑΚΑ, από Έλληνες φιλάθλους, αφού τα εισιτήρια του αγώνα έχουν ήδη εξαντληθεί. Για τα προημιτελικά θα γίνουν σήμερα επίσης οι αγώνες Γιουγκοσλαβία - Αργεντινή, ΗΠΑ - Ιταλία και Λιθουανία - Ρωσία.

Με τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη θα συναντηθεί ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, που αρχίζει σήμερα επίσημη επίσκεψη στο νησί. Η συζήτηση των δύο ανδρών θα επικεντρωθεί στις αμερικανικές προτάσεις για το "μορατόριουμ" πτήσεων . Όμως η μετατόπιση της έμφασης από το θέμα των πυραύλων S-300 στην ουσία του Κυπριακού και η ενταξιακή πολιτική της Κύπρου αποτελούν την κυρίαρχη επιδίωξη της κυπριακής κυβέρνησης και θα βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών Κληρίδη-Κρανιδιώτη. Ο κ.Κρανιδιώτης, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μεγαλόνησο θα συναντηθεί και με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη.

Με την πρέσβειρα της Ρωσίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, συναντήθηκε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης. Θέματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και διεθνούς ενδιαφέροντος κυριάρχησαν στη συνάντησή τους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται τον προσεχή Σεπτέμβριο με αφορμή τη συμπλήρωση 170 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στο 5,1% έκλεισε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο πληθωρισμός σημείωσε πτώση σε σχέση με τον Ιούνιο οπότε είχε κλείσει στο 5,2%. Κρίσιμος μήνας θεωρείται ο Αύγουστος προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο πληθωρισμός πέσει κάτω από το 5%.

Με "Magic de Spell", "Γιώργο Γάκη και οι Troublemakers" και "Βάλια Κάλντα", ανοίγει σήμερα το βράδυ η αυλαία του πιο δυνατού τριήμερου του Αυγούστου, στο αμφιθέατρο της Σίβηρης, στη Χαλκιδική.

Τα σχέδια του ΝΑΤΟ για επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να ολοκληρωθούν σήμερα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον, ο οποίος συμφώνησε με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, ότι όσο συνεχίζεται η βία στο Κόσοβο τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες στρατιωτικής επέμβασης.

Περιοδεία στην περιοχή Αργυροκάστρου, Δρόπολης και Αγίων Σαράντα θα πραγματοποιήσει ο Έλληνας πρέσβης στα Τίρανα, Κωνσταντίνος Πρεβεδουράκης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο Αργυροκάστρου Κωνσταντίνο Κακιούση και τον σύμβουλο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, Νίκο Βλαχάκη. Η περιοδεία εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών της ελληνικής πρεσβείας με τη μειονότητα και σε συνέχεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου.

O ηγέτης των Αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα κήρυξε την 7η Αυγούστου ημέρα πένθους για τις δολοφονίες πολιτών στο Κοσσυφοπέδιο. Όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου, Β92 σε ανακοίνωση του το κόμμα Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσυφοπεδίου απευθύνει έκκληση στις ΗΠΑ, στην Ε.Ε. στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβουν δράση και να τιμωρήσουν εκείνους που διατάζουν την εκτέλεση εγκλημάτων στο Κόσοβο.

Ανοδικά κινήθηκε χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, σημείωσε άνοδο 0,49% και διαμορφώθηκε στις 2.706,06 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 34,5 δισ. δραχμές.

Λίγες νεφώσεις θα υπάρχουν σήμερα στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα, κυρίως τις απογευματινές ώρες, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα να βρέξει πρόσκαιρα στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα διατηρηθεί σχεδόν αίθριος. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Αθήνα το θερμόμετρο θα δείχνει από 27 έως 37 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 7 August 1998 - 5:05:08 UTC