Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 10/08/1998 (MΠΕ)

Σε ύφεση βρίσκονται όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών στις περιοχές που δοκιμάστηκαν σκληρά τις τελευταίες ημέρες από τον πύρινο εφιάλτη, εκτός από τις φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Καλαμπάκα Τρικάλων, στη Μαμουσιά Αιγίου και στην Καρύταινα Αρκαδίας, που όμως δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές. Περισσότερες από 250 ομάδες ανδρών των ενόπλων δυνάμεων περιπολούν κυρίως τη νύχτα σε επικίνδυνες για πρόκληση πυρκαγιών περιοχές, ενώ οι οικονομικές ενισχύσεις, δανειοδοτήσεις και αποστολή λυομένων κατοικιών έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, κατά το πρότυπο των σχεδίων αντιμετώπισης σεισμών.

Στο μεταξύ, ως ύποπτος εμπρησμού συνελήφθη από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 25χρονος Θεσσαλονικιός, που φέρεται ότι κατείχε ασύρματο με τις συχνότητες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Ο Αντώνιος Σταματάκης ο οποίος κρατείται και θα οδηγηθεί αύριο στον εισαγγελέα, συνελήφθη χθες το βράδυ σε σκουπιδότοπο ανάμεσα στις κοινότητες Λαγηνών και Φυλήρου, όπου λίγα λεπτά πριν είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Στην Αντίπαρο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, όπου και θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογο του Λεονέλ Ζοσπέν, που βρίσκεται στη χώρα μας για διακοπές. Οι δύο πρωθυπουργοί θα συζητήσουν διμερή και διεθνή θέματα.

Παράταση της λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου στο Κοζλοντούι ακόμη και μετά το 2010 δρομολογείται με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης "Καθημερινής". Η εφημερίδα επικαλείται δύο απόρρητα τηλεγραφήματα από την ελληνική πρεσβεία στη Βιέννη (15.7.1998) και τη Γ1 διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών (20.7.1998), στα οποία αναφέρεται ότι "επίκειται λήψη απόφασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για δανειοδότηση έργων, με σκοπό την ασφαλή παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών του Κοζλοντούι".

Δεκαπέντε κορίτσια από τη Βόρειο Ηπειρο βαπτίστηκαν ομαδικά την Πέμπτη, στον ιερό ναό Αγ. Κοσμά στο Μίχα, στη διάρκεια της παραμονής τους στην κατασκήνωση της συντονιστικής φοιτητικής ένωσης βορειοηπειρωτικού αγώνα (ΣΦΕΒΑ). Τα νέα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας είχαν εκδηλώσει την επιθυμία τους να βαπτισθούν και είχαν λάβει τη γραπτή, σύμφωνη δήλωση των γονιών τους. Αφού πρώτα κατηχήθηκαν στην κατασκήνωση του μορφωτικού συλλόγου Πατρών όπου φιλοξενούνται τα προγράμματα της ΣΦΕΒΑ, τελέσθηκε το ιερό μυστήριο.

Στα 3,1 δισ. δολάρια ανέρχονται οι ξένες επενδύσεις στη Ρουμανία, την περίοδο Δεκεμβρίου 1990-Μαΐου 1998, αναφέρει ο ρουμανικός Τύπος, επικαλούμενος πληροφορίες από την εθνική επιτροπή στατιστικής . Σύμφωνα με την εφημερίδα "LIBERTATEA", το Μάιο της τρέχουσας χρονιάς οι ξένες επενδύσεις ανήλθαν σε 16 εκατ. δολ.., ποσό που αντιπροσωπεύει το 0,5% του προαναφερθέντος συνόλου. Την πρώτη θέση ανάμεσα στους ξένους επενδυτές το μήνα αυτό κατέχει η Γερμανία, με ποσοστό 41,4% επί του συνόλου. Ακολουθούν η Γαλλία με 31,9%, η Ουγγαρία με 7,6% και η Αυστρία με 5,1%. Με το εμπορικό ισοζύγιο της Ρουμανίας ασχολείται από την πλευρά της η εφημερίδα ZIUA. Μεταφέρει εκτίμηση του εθνικού συνδέσμου εξαγωγέων και εισαγωγέων της χώρας, σύμφωνα με την οποία το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Ρουμανίας θα φτάσει στο τέλος του 1998 στο ποσό των 3 δισ. δολ.

Επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία προγραμματίζει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Καμπέρρα στόχος της επίσκεψης του κ. Χαντζίσκι - η ημερομηνία της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί ή επιβεβαιωθεί ακόμα - είναι η σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών, η συνεργασία στον οικονομικό τομέα και κυρίως η εγκατάσταση διπλωματικών αρχών και η δημιουργία πρεσβείας της ΠΓΔΜ στην Αυστραλία.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας θα ξεκινήσει τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος αστυνομικών για καταχρηστική άσκηση καθήκοντος κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο. Όπως μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Beta επικαλούμενο σερβικές πηγές στην Πρίστινα η έρευνα αφορά εμπρησμούς στα χωριά Μαλίσεβο και Λαπούσνικ τους οποίους διέπραξαν Σέρβοι αστυνομικοί μερικές μέρες μετά τις μάχες που σημειώθηκαν στην περιοχή, μεταξύ των Αλβανών ανταρτών και των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας.

Θετικό βήμα χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Νίκολα Σάινοβιτς το έγγραφο που συνέταξε η Ομάδα Επαφής και περιγράφει διάφορες μορφές αυτονομίας που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το έγγραφο που παρέδωσε την Παρασκευή ο Βρετανός πρέσβης στο Βελιγράδι Μπράιαν Ντονέλι στον κ.Σάινοβιτς, περιέχει θέματα προς συζήτηση όσον αφορά το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Στο Μαυροβούνιο μεταβαίνει σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Νικολάι Αφανασιέσκι όπου θα συναντηθεί με την επίσημη ηγεσία. Όπως ανακοινώθηκε ο κ. Αφανασιέσκι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, τον πρωθυπουργό, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, με τους οποίους θα συζητήσει τις προϋποθέσεις για την ίδρυση ρωσικού προξενείου στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκορίτσα. Ο κ. Αφανασιέσκι θα παραμείνει στο Μαυροβούνιο με τη σύζυγό του για δεκαπενθήμερες διακοπές. Κ.Γ.

Συγκλονιστικός ήταν ο τελικός του 13ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος μπάσκετ, που ανέδειξε νικητή την ομάδα της Γιουγκοσλαβίας με σκορ 64 - 62 (ημίχρονο 30 - 35) απέναντι στην εθνική ομάδα της Ρωσίας Στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου η Ρωσία είχε τον έλεγχο του αγώνα με τις σπουδαίες εξάρσεις των Καράσεφ και Κουντέλιν, και μπήκε στα αποδυτήρια με διαφορά πέντε πόντων. Οι "Πλάβι" κρατήθηκαν όρθιοι χάρη στις προσπάθειες των Μποντίρογκα και Ρέμπραστα και κατάφεραν να ισοφαρίσουν για πρώτη φορά 11,30 λεπτά πριν από το τέλος.

Σχεδόν αίθριος αναμένεται ο σημερινός καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Στη Θεσσαλονίκη, ο καιρός θα είναι επίσης αίθριος και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-34 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 10 August 1998 - 5:40:10 UTC