Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 11/08/1998 (MΠΕ)

Η επέκταση, και για τους πυροπαθείς, του μέτρου των αποζημιώσεων που ισχύει για τους πλημμυροπαθείς και σεισμοπαθείς ανακοινώθηκε χθες μετά από διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέκο Παπαδόπουλο. Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, τα μέτρα που αποφασίστηκαν προβλέπουν την χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας διακοσίων χιλιάδων δραχμών, αποζημιώσεων δύο εκατομμυρίων δραχμών για οικοσκευές καθώς και δανείων, είτε στεγαστικών είτε για την αποκατάσταση επαγγελματικών χώρων. Υπογράφηκε ακόμη κοινή υπουργική απόφαση για τη διεύρυνση των μέτρων αποζημίωσης ώστε να αποζημιωθούν και οι αγρότες που έχασαν τις καλλιέργειές τους. Επίσης η Ελλάδα θα παρέμβει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να μην χαθούν οι επιδοτήσεις για το ελαιόλαδο, ενώ θα αποκατασταθούν οι ζημιές και στα δίκτυα άρδευσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Παράλληλα έχει ήδη αρχίσει από τις νομαρχίες η διαδικασία καταγραφής και εξατομίκευσης των ζημιών, ενώ δόθηκαν εντολές στα συνεργεία που κάνουν απογραφές να προβαίνουν στη διάκριση των νόμιμων από τα παράνομα κτίσματα που έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές.

"Με τη στάση της κυβέρνησης αποδεικνύεται η έλλειψη ενός πλαισίου στρατηγικής για μια δυναμική παρέμβαση, τόσο για την αποκατάσταση των πληγέντων από τις πυρκαγιές, όσο και για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος", τόνισε η Νέα Δημοκρατία, δια μέσου του εκπροσώπου της, Αρη Σπηλιωτόπουλου. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι "η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα εξαπάτησης των πληγέντων σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τις εγκληματικές της ευθύνες για την πρωτοφανή καταστροφή των δασών και του περιβάλλοντος". Πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση επέρριψε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε χθες την Περαχώρα Κορινθίας που αποτεφρώθηκε από τις τελευταίες πυρκαγιές.

Τη σαφή διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η χρήση των δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων της χώρας έδωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας". Ο κ. Λαλιώτης υπογράμμισε ότι σε αυτές τις εκτάσεις δεν μπορεί να οικοδομηθεί τίποτα, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. "Όπου έχει αλλάξει η χρήση ορισμένων εκτάσεων, αυτό έχει γίνει με Προεδρικό διάταγμα των προηγούμενων δεκαετιών και κυρίως στην εποχή της χούντας", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Επανέλαβε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση του Εθνικού Κτηματολογίου σε 350 οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι από τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους και μέχρι το 1994 δεν υπήρχε εθνικό κτηματολόγιο. "Για να μην γίνει κτηματολόγιο σημαίνει ότι ορισμένοι δεν το ήθελαν", κατέληξε ο κ. Λαλιώτης.

Δεκάδες ηλικιωμένοι πέθαναν από θερμοπληξία τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα και την Κύπρο εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας που ανεβάζει το δείκτη δυσφορίας. Θάνατοι από θερμοπληξία σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και πόλεις της Κύπρου και τα θύματα ήταν άτομα που έπασχαν από καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα. Οι υπηρεσίες υγείας των δύο χωρών ενημερώνουν το κοινό για προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών του καύσωνα και απευθύνονται κυρίως σε όσους ηλικιωμένους μένουν μόνοι τους.

Τη σημασία που αποδίδει στην επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με την ομάδα εργασίας, που θα αναχωρήσει σήμερα για τη Ρωσία για να προετοιμάσει την επίσκεψή του. Ο Πρόεδρος Στογιάνοφ προσδιόρισε τους δυο βασικούς στόχους που θα επιδιώξει στη ρωσική πρωτεύουσα: Τη συντομότερη συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας και της Ρωσίας και την έναρξη στο εγγύς μέλλον των εργασιών της μικτής κυβερνητικής επιτροπής για εμπορική- οικονομική και επιστημονική - τεχνική συνεργασία. Οι δυο πλευρές, σύμφωνα με τον κ.Στογιάνοφ, πρόκειται να υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της τελωνειακής εξυπηρέτησης, ενώ ενδέχεται να υπογράψουν και συμφωνία νομικής συνεργασίας.

Κλεμμένα αυτοκίνητα από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Τσεχία εντοπίζει καθημερινά η Ιντερπολ στη Βουλγαρία γράφει η εφημερίδα "Τρουντ". Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιντερπολ τα αυτοκίνητα αυτά καταλήγουν στη ΠΓΔΜ, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Το υπουργείο Άμυνας της ΠΓΔΜ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για ναρκοθέτηση των συνόρων Γιουγκοσλαβίας-ΠΓΔΜ, μετά από σχετική καταγγελία του εκπροσώπου της δύναμης του ΟΗΕ (UNPREDEP), που έχει αναπτυχθεί εντός της ΠΓΔΜ, για προβλήματα που προκαλούνται στις περιπόλους της ειρηνευτικής δύναμης, από την διασπορά των ναρκών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της ΠΓΔΜ Πεταρ Ατανασοφ, υποστήριξε ότι νάρκες κατά προσωπικού έχουν τοποθετηθεί στη πλευρά των γιουγκοσλαβικών συνόρων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις στις 9 Ιουλίου.

Tην πρόθεση της Άγκυρας να μη συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία επέβαλε στην Τουρκία να πληρώσει αποζημίωση στην κ. Τιτίνα Λοϊζίδου, πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απαγόρευση που της επιβλήθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής να χρησιμοποιεί την περιουσία της στην Κηρύνεια, κατέστησαν σαφή αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Oι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η απόφαση στερείται του αναγκαστικού της εκτέλεσης και δεν πήρε υπόψη της τις νέες ντε φάκτο πραγματικότητες στην Κύπρο, την ύπαρξη της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου'', δηλαδή του κράτους των κατεχομένων που αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία, και προσθέτουν ότι η κ.Λοιζίδου έπρεπε να στραφεί εναντίον της 'ΤΔΒΚ', όπου, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, η Τουρκία, αν και διατηρεί στρατό 35.000 ανδρών, δεν έχει καμία εξουσία.

Επίσκεψη πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, στο Ισραήλ, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη, από τις 5 μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο των επισκέψεων αυτών, ο κ. Γιλμάζ, που θα συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών, θα συναντηθεί με τον βασιλιά Χουσέιν, στην Ιορδανία, με τον ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Εζέρ Βάισμαν, στο Ισραήλ. Επαφές θα έχει, τέλος, με τον Γιασέρ Αραφάτ, στη Γάζα.

Καλός θα είναι σήμερα ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Σχεδόν αίθριος καιρός προβλέπεται για τη Θεσσαλονίκη, όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 11 August 1998 - 5:40:09 UTC