Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-08-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 17/08/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Σε τακτική δικάσιμο για τις 19 Μαρτίου του 1999 παραπέμφθηκαν οι δύο Τούρκοι που ανάρτησαν την τουρκική σημαία σε στύλο της ΔΕΗ στο λιμάνι της Καλύμνου. - Κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης και προσβολή του εθνικού αισθήματος.
  • Mε απώλειες 1,63% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. - Ψύχραιμη χαρακτηρίστηκε η αντίδραση της ελληνικής χρηματαγοράς στις ανακοινώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Σεργκέι Κιριγιένκο.
  • Δηλώσεις Σπηλιωτόπουλου για την απόδραση ανήλικων κρατουμένων από τις φυλακές Αυλώνα. - Δηλώσεις Γιαννόπουλου.
  • Υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση για την προμήθεια στη χώρα μας τεσσάρων ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης.
  • Κατοικημένη περιοχή απειλεί η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στην Αγία Γαλήνη του Ρεθύμνου.
  • Μήνυμα του πρωθυπουργού με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
  • Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομικών παραπέμπονται είκοσι δύο τελωνειακοί υπάλληλοι.
  • Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με την Κτηματική.
  • Τον κίνδυνο να κλείσουν εργοστάσια του νομού Θεσσαλονίκης επισημαίνουν οι Μ. Σπυριδάκης και Α. Σαχίνης υποψήφιοι νομάρχης και δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
  • Στην Άγκυρα βρίσκεται σήμερα ο αμερικανός μεσολαβητής Τόμας Μίλερ.
  • Από τις 21 μέχρι τις 23 Αυγούστου το συνέδριο των αποδήμων Χαλκιδικιωτών - Στις 24 Αυγούστου αρχίζει το συνέδριο των απόδημων Κυπρίων.
  • Συνασπισμοί κομμάτων στη FYROM για τις εκλογές του Οκτωβρίου.
  • Έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της βομβιστικής επίθεσης στη βόρεια Ιρλανδία.
  • Αρχίζει αύριο στη Βουδαπέστη το 17ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου.
  • Τοπικές καταιγίδες μικρής διάρκειας στα ηπειρωτικά και διατήρηση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Σε τακτική δικάσιμο για τις 19 Μαρτίου του 1999 παραπέμφθηκαν οι δύο Τούρκοι οι οποίοι τα ξημερώματα ανάρτησαν την τουρκική σημαία σε στύλο της ΔΕΗ στο λιμάνι της Καλύμνου. Ο εισαγγελέας της Κω άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης και προσβολή του εθνικού αισθήματος. Μετά την απαγγελία της κατηγορίας οι Τούρκοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. Σε δηλώσεις τους οι κατηγορούμενοι επισήμαναν ότι δεν είχαν σκοπό να προκαλέσουν. Την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης για την τουρκική απειλή υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Λευτέρης Βερυβάκης. Ο Δήμαρχος Καλύμνου Γιώργος Διακομιχάλης έκανε λόγο για συγκεκριμένη προβοκατόρικη ενέργεια.

Mε απώλειες 1,63% έκλεισε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, πέφτοντας στις 2.539,35 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών στη Σοφοκλέους περιορίστηκε στα 35 δισεκατομμύρια δραχμές. Ψύχραιμη χαρακτηρίστηκε η αντίδραση της ελληνικής χρηματαγοράς στις ανακοινώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Σεργκέι Κιριγιένκο για αλλαγή της ζώνης διακύμανσης του Ρουβλίου. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος και επισήμανε ότι η νέα πολιτική που θα ακολουθηθεί θα βοηθήσει την κεφαλαιαγορά της Ρωσίας να είναι πιο ευέλικτη.

Ευθύνες στον υπουργό Δικαιοσύνης, Ευάγγελο Γιαννόπουλο, για την απόδραση ανήλικων κρατουμένων από τις φυλακές Αυλώνα επιρρίπτει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος. Συγκεκριμένα ο κ. Σπηλιωτόπουλος επισημαίνει ότι ο υπουργός δεν μερίμνησε για την υποδομή των φυλακών. Από την πλευρά του ο κ. Γιαννόπουλος επέρριψε ευθύνες στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, στη φρουρά της αστυνομίας και στη διεύθυνση Σωφρονιστικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση για την προμήθεια στη χώρα μας τεσσάρων ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης. Η συνολική δαπάνη φτάνει τα 18 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ η παράδοση των ελικοπτέρων θα γίνει τον Νοέμβριο του 1999. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης και εκπρόσωποι γαλλογερμανικής εταιρείας. Τα ελικόπτερα παντός καιρού θα χρησιμοποιούνται για τη διάσωση ναυαγών και τη μεταφορά κατοίκων απομακρυσμένων νησιών. Έχουν τη δυνατότητα να διανύουν, χωρίς ανεφοδιασμό, απόσταση 180 ναυτικών μιλίων και μπορούν να μεταφέρουν δώδεκα άτομα και έξι φορεία.

Κατοικημένη περιοχή απειλεί η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στην Αγία Γαλήνη του Ρεθύμνου. Το μεσημέρι η φωτιά αναζωπυρώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων, εξαιτίας των οποίων είναι αδύνατο να πετάξουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στον Αυχένα Κατάρας, στην Καλαμπάκα και στο Καλέμτσι Ιωαννίνων. Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στην Μεσσηνία.

Μήνυμα με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Στο μήνυμα επισημαίνεται ότι η φετινή διοργάνωση της Έκθεσης θα αντικατοπτρίζει την επιτυχημένη πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις αισιόδοξες προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας της χώρας.

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομικών παραπέμπονται είκοσι δύο τελωνειακοί υπάλληλοι με την κατηγορία της συμμετοχής σε λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων. Η απάτη σε βάρος του δημοσίου έγινε με τη μέθοδο των εικονικών εφοδιασμό σε θαλαμηγούς και πλοία. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν το ερώτημα της δυνητικής αργίας.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με την Κτηματική. Πάντως, περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το "γάμο" των δύο τραπεζών θα συγκεκριμενοποιηθούν μόνο στις αρχές του ερχόμενου μήνα, καθώς για τότε αναμένεται να αναβληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής. Η συνέλευση, που βάσει προγράμματος, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, μάλλον θα μετατεθεί χρονικά στις αρχές Σεπτεμβρίου, ελλείψει της απαιτούμενης πλειοψηφίας του 67% των μετόχων.

Τον κίνδυνο να κλείσουν εργοστάσια και να ιδιωτικοποιηθούν εξαναγκαστικά επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης επισημαίνουν οι Μ. Σπυριδάκης και Α. Σαχίνης υποψήφιοι νομάρχης και δήμαρχος Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Συγκεκριμένα σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε περιοχή εξυπηρέτησης των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών συμφερόντων του "πολυεθνικού κεφαλαίου" στα Βαλκάνια και την παρευξείνια περιοχή.

Στην Άγκυρα βρίσκεται σήμερα ο αμερικανός μεσολαβητής Τόμας Μίλερ μεταφέροντας πακέτο ιδεών με σκοπό την επανέναρξη των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Ο κ. Μίλερ θα επισκεφθεί την Αθήνα και τη Λευκωσία στις 9 Σεπτεμβρίου και στο τέλος του ίδιου μήνα θα φτάσει στην περιοχή ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Το Α΄ Συνέδριο Αποδήμων Χαλκιδικιωτών διοργανώνει η νομαρχία Χαλκιδικής από τις 21 ως τις 23 Αυγούστου στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου "Σιθωνία" στο Πόρτο Καρράς. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 150 απόδημοι και θα αναπτυχθούν θέματα εθνικού, οικονομικού και πολιτιστικού χαρακτήρα που απασχολούν τους ομογενείς. Στο μεταξύ, αρχίζει στις 24 Αυγούστου στο Συνεδριακό Κέντρο της Λευκωσίας το συνέδριο των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Απόδημων Κυπρίων και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα. Σαράντα περίπου εκπρόσωποι αποδήμων Κυπρίων από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ελλάδα, την Αφρική και τον Καναδά θα συμμετάσχουν στο συνέδριο.

Τη λύση των συνασπισμών σκέφτονται τα περισσότερα κόμματα στη FYROM καθώς θεωρούν απίθανο το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης στις εκλογές του Οκτωβρίου. Το εθνικιστικό κόμμα VMRO, η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας αυτή τη στιγμή, επιδιώκει ήδη τη δημιουργία συνασπισμού με το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

Ο συντονισμός των ερευνών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της βομβιστικής επίθεσης στη βόρεια Ιρλανδία, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 28 άνθρωποι, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης των επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων της Βρετανίας και της βόρειας Ιρλανδίας. Για το θέμα συναντήθηκαν επίσης οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, οι οποίοι τόνισαν ότι οι δύο κυβερνήσεις θα συνεργαστούν στενά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Οι βρετανικές αστυνομικές αρχές συνέλαβαν ως υπόπτους για την επίθεση πέντε σκληροπυρηνικούς καθολικούς.

Αρχίζει αύριο στη Βουδαπέστη το 17ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Στίβου. Οι αθλητές και αθλήτριες της χώρας μας αναχώρησαν για την ουγγρική πρωτεύουσα, ωστόσο από τη διοργάνωση θα λείπουν οι Λάμπρος Παπακώστας, Κώστας Γκατσιούδης, Σπύρος Βασδέκης και Νίκη Ξάνθου, λόγω τραυματισμών. Παρόλα αυτά η ελληνική ομάδα εξακολουθεί να διεκδικεί πανευρωπαϊκές διακρίσεις.

Τοπικές καταιγίδες μικρής διάρκειας θα εκδηλωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά, ενώ στο Αιγαίο θα διατηρηθούν οι βόρειοι άνεμοι, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα κεντρικά και βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι και το απόγευμα τοπικά θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 μέχρι 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 20 μέχρι 35 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθεί τοπική καταιγίδα κυρίως στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 21 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 17 August 1998 - 16:40:16 UTC