Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 20/08/1998 (MΠΕ)

Δύο χάλκινα μετάλλια και πολλές άλλες επιτυχίες κατέκτησαν οι Έλληνες αθλητές στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, που διεξάγεται στη Βουδαπέστη. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Κατερίνα Θάνου και ο Χάρης Παπαδιάς. Η ελληνίδα πρωταθλήτρια τερμάτισε 3η στα 100 μ., πετυχαίνοντας πανελλήνιο ρεκόρ, ενώ ο Χάρης Παπαδιάς σημείωσε νέα ατομική επίδοση. Καλή εμφάνιση έκανε και ο Χρήστος Πολυχρονίου στη σφαιροβολία, καταλαβάνοντας την έκτη θέση. Η Μιρέλα Τζελίλη κατετάγη 9η στον ακοντισμό και ο Κώστας Κουκοδήμος στο μήκος, κατέλαβε την 10η θέση.

Στη μάχη για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1999, εισέρχεται από την ερχόμενη Δευτέρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, θα έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις για την οριστικοποίηση των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού. Ο νέος προϋπολογισμός θα είναι αυστηρός, αλλά δε θα προβλεπει νέους φόρους, ούτε φοροαπαλλαγές.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη, με έμφαση στην εγκατάσταση των πυραύλων S-300, στον ορίζοντα της επίσκεψης του Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα.

Η έλλειψη τήρησης των αναγκαίων μέτρων πυροπροστασίας, ανοίγει το δρόμο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από το δημόσιο, σύμφωνα με απόφαση σταθμό του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) σε συνεργασία με όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο, θα αντιδράσει για να μην υπάρξουν παρεμβάσεις και εμπόδια στην ελεύθερη έκφραση για την ενημέρωση του λαού. Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ, με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Ευάγγελου Γιαννόπουλου, ότι θα συμπεριληφθεί στον Ποινικό Κώδικα, διάταξη με βάση την οποία θα διώκονται αυτεπάγγελτα και θα τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, όσοι δημοσιογράφοι μεταφέρουν άκριτα υβριστικά και συκοφαντικά μηνύματα.

Το νομοσχέδιο για την παλλαϊκή άμυνα διασφαλίζει τους όρους της συνολικής κινητοποίησης όλων των πολιτών, τόσο σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών, όσο και στην περαιτέρω θωράκιση της χώρας. Αυτό επανέλαβε στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά τη συζήτηση των άρθρων του σχετικού νομοσχεδίου. Παράλληλα, ο υπουργός, υπογράμμισε ότι "πρέπει οι Ενοπλες Δυνάμεις να απαλλαγούν από τις δευτερεύουσες αρμοδιότητές τους", ενώ επεσήμανε ότι "λόγω του δημογραφικού προβλήματος, μέσα σε ένα χρόνο έχει μειωθεί κατά 20% η προσέλευση οπλιτών, στο στράτευμα".

Απαράδεκτες θεωρεί το ΔΗΚΚΙ τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου, για τη θέσπιση διάταξης στον Ποινικό Κώδικα που προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη των δημοσιογράφων που μεταφέρουν υβριστικά και συκοφαντικά μηνύματα. Σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι η διάταξη αυτή αποτελεί ευθεία απειλή κατά της ελευθερίας του Τύπου και οδηγεί σε περιορισμό της Δημοκρατίας. Καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του γιατί η κυβέρνηση ολισθαίνει συνεχώς σε αντιδημοκρατικές μεθόδους.

"O άνθρωπος δε θα αργήσει να πατήσει το πόδι του στον Αρη και μάλιστα ο κόκκινος πλανήτης μπορεί να διαμορφωθεί, έτσι ώστε να ζήσει σε αυτόν, κατά την επόμενη εικοσαετία". Τα λόγια αυτά ανήκουν στον κορυφαίο Ελληνα πυρηνικό φυσικό της ΝΑΣΑ, Αθανάσιο Οικονόμου, ο οποίος ευρισκόμενος στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Ζιάκα Γρεβενών, μίλησε στην εφημερίδα "Μακεδονία". Ο κ. Οικονόμου , που ανήκει στην ερευνητική ομάδα της ΝΑΣΑ για την εξερεύνηση του διαστήματος και ήταν από τους επικεφαλείς της αποστολής του Παθφάϊντερ, μιλά με υπερηφάνια για την ελληνική του καταγωγή και καυχιέται ότι οι Ελληνες μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα από όλους , καθώς όπως είπε "το ελληνικό δαιμόνιο είναι δημιουργικό".

Με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από 50 χώρες του κόσμου ξεκινά στις 2 Σεπτεμβρίου στη Χάλκη διεθνές σεμινάριο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με θέμα "Διαμορφώνοντας το μέλλον της Ευρώπης". Μεταξύ των συμμετεχόντων στο σεμινάριο θα είναι οι υπουργοί εξωτερικών της Αλβανίας, Π.Μίλο, της Βουλγαρίας Ν. Μιχαήλοβα και της Αρμενίας Β. Οσκανιάν, ο υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας ,Ντ. Νταϊάνου, οι υφυπουργοί εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ρ. Ζαρεσκι, και της Λιθουανίας Κ. Σερκσνυς, ο Έλληνας υφυπουργός Άμυνας Δημήτρης Αποστολάκη, ο Aμερικανός μεγαλοεπιχειρηματίας Τζώρτζ Σόρος καθώς διπλωμάτες, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και δημοσιογράφοι έγκριτων εφημερίδων και περιοδικών. Πρόκειται για το ένατο σεμινάριο που διοργανώνει το ΕΛΙΑΜΕΠ σε ετήσια βάση στη Χάλκη όπου λειτουργεί το μικρό συνεδριακό κέντρο που ιδρύθηκε το 1985 με την ανακήρυξη του νησιού, από την UNESCO με ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης , σε Νησί Ειρήνης και Φιλίας των Νέων του Κόσμου. Οι εργασίες του σεμιναρίου θα αρχίσουν στις 3 και θα ολοκληρωθούν στις 9 Σεπτεμβρίου.

Στα 77 δισ.δρχ αποτιμήθηκε ο χώρος που κατέχει η HELEXPO-ΔΕΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που ολόκληρη η ακίνητη περιουσία του εθνικού εκθεσιακού φορέα ανέρχεται σε 85 δισ. Τα στοιχεία αυτά κοινοποίησε η εταιρία "Lambert Smith Hampton", που πραγματοποίησε τη σχετική μελέτη, στο πλαίσιο της επικείμενης ιδιωτικοποίησης της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η Γιουγκοσλαβία αγνόησε το αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης για έκτακτη σύνοδο της μεικτής διασυνοριακής επιτροπής η οποία ερευνά τα περιστατικά που σημειώνονται στα σύνορα μεταξύ των δύο κρατών Ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Περικλί Τέτα, υποστήριξε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, κατηγορώντας της σερβικές αρχές ότι έχουν επανειλλημμένα στο παρελθόν αγνοήσει παρόμοια αιτήματα της αλβανικής πλευράς.

Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα θα αρχίσει σύντομα πάλι τη λειτουργία της, διαβεβαίωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στην Αλβανία, Μαρίζα Λίνο, τον πρωθυπουργό της χώρας, Φατός Νάνο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Κόχα Γιον", σε συνάντηση που είχαν, τόσο ο κ. Νάνο, όσο και η κ. Λίνο αναφέρθηκαν στα μέτρα ασφάλειας της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Τίρανα, μετά από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης στις 14 Αυγούστου να ανασταλεί η λειτουργία της πρεσβείας, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου - σύμφωνα με τα οποία - Ισλαμιστές δεν απέκλειαν και το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής ενέργειας στην αμερικανική πρεσβεία των Τιράνων.

Αρνητικές επιπτώσεις και στη Βουλγαρία έχει η οικονομική κρίση της Ρωσίας, ενώ όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Ε.Μπακαρτζίεφ, εκείνο που προέχει είναι να γίνει ισχυρότερο το Λεβ για να ανταπεξέλθει στους κραδασμούς. "Η κατάσταση εκεί είναι πολύ σύνθετη και γίνεται ακόμη δυσκολότερη με τις κυμαινόμενες ισοτιμίες που θεσμοθετήθηκαν. Αυτό όμως σε καμμία περίπτωση δεν είναι δική μας έννοια. Η δική μας ευθύνη είναι να προετοιμαστούμε για την επίσκεψη του Προέδρου στη Μόσχα. Προετοιμάζονται 4 συμβάσεις που αφορούν τα πολιτιστικά, τη συνοριακή συνεργασιά, το περιβάλλον και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος" είπε ο κ. Μπακαρτζίεφ.

To αρχηγείο της ειρηνευτικής δύναμης (UNPREDEP) των Ηνωμένων Εθνών που σταθμεύει στα Σκόπια, δεν επιβεβαιώνει ούτε όμως διαψεύδει είδηση που μετέδωσε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι μέσω της ΠΓΔΜ διοχετεύονται όπλα προς τους αυτονομιστές αντάρτες του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου". Σε δηλώσεις του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, o επικεφαλής της UNPREDEP στα Σκόπια, Μαρκ Μεκενβόι ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί αύξηση στον αριθμό των παράνομων διελεύσεων από την Αλβανία στην ΠΓΔΜ, θέμα για το οποίο, όπως είπε, έχει ενημερωθεί ήδη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, χωρίς όμως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Ο Τούρκος υπουργός προεδρίας αρμόδιος για θέματα ναυτιλίας, Μπουρχάν Καρά, παραδέχτηκε ότι είναι δυνατή η μεταφορά των πυραύλων S-300 που αγόρασε η Κύπρος από την Ρωσία για μέσου των Στενών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ" ο κ. Καρά απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Αρετής Αχμέτ Νουρεττίν Αϊντίν σχετικά με την υπόθεση του ρωσικού πλοίου "Νατάσα-1", το οποίο πριν από ένα διάστημα σταμάτησαν οι τουρκικές αρχές στα στενά των Δαρδανελίων και το οποίο μετέφερε επτά εκτοξευτήρες πυραύλων, δήλωσε τα εξής: "Όπως είναι γνωστό το εμπόριο όπλων είναι νόμιμο και γίνεται ανάμεσα σε δύο χώρες βάσει διμερών συμφωνιών. Η Τουρκία δεν έχει ευθύνη και αρμοδιότητα τα υποβάλει ερωτήσεις σχετικά με τον εξοπλισμό μίας χώρας που γίνεται στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών".

Βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι αρχικά σχεδόν αίθριος και το απόγευμα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 μέχρι 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 20 μέχρι 34 και στα νησιά του Αιγαίου από 23 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 20 August 1998 - 5:40:11 UTC