Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 21/08/1998 (MΠΕ)

Οι θεσμικές, οικονομικές, πολιτικές ευρωπαϊκές εξελίξεις και η Ατζέντα 2000 θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών, που θα έχουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Αυστρίας, κύριοι Σημίτης και Κλίμα. Θα συζητηθούν επίσης, όλα τα θέματα της διεθνούς πολιτικής επικαιρότητας.

Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων μετά το χρυσό της Άννας Βερούλη το 1982, χάρισε χθες στους Έλληνες φιλάθλους η Όλγα Βαζδέκη από το Βόλο, καθώς επικράτησε στον τελικό του τριπλούν με άλμα 14 μ. και 55 εκ. Είναι το τρίτο μετάλλιο της χώρας μας στη Βουδαπέστη και το ένατο στην ιστορία ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κατατίθεται σύντομα στη Βουλή, το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το θεσμικό και διαδικαστικό πλαίσιο του εθνικού κτηματολογίου. Παράλληλα, μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτοι δασικοί χάρτες, που συντάσσονται σε όλες τις υπό κτηματογράφηση περιοχές.

Απάντηση έδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών στο διάβημα διαμαρτυρίας στο οποίο προέβη η κυβέρνηση του Βελιγραδίου προς την ελληνική κυβέρνηση για τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου που καταλόγισε ευθύνες στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς για τις σφαγές αμάχων στο Κόσοβο. Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου υπογραμμίστηκε ότι "η θέση της Ελλάδας στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου είναι σταθερή και δεδομένη". Τονίζοντας ακόμη ότι η χώρα μας τάσσεται υπέρ της άμεσης διακοπής των εχθροπραξιών στην περιοχή, της έναρξης διαλόγου για το θέμα και της παροχής διευρυμένης αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο, εντός των συνόρων της Σερβίας.

Νέο ατύχημα για την πολεμική μας αεροπορία. Αεροσκάφος τύπου Φάντομ F-4 που εκτελούσε εκπαιδευτική άσκηση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή, βορείως του νατοϊκού πεδίου βολής της Άνδρου. Στο Φαντομ F-4 επέβαιναν δύο πιλότοι για την τύχη των οποίων δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σαφείς πληροφορίες. Το αεροσκάφος μετείχε μαζί με δύο αεροσκάφη τύπου Μιράζ - 2000 και άλλα τρία Φάντομ F-4 σε εκπαιδευτική άσκηση της πολεμικής μας αεροπορίας που προέβλεπε την εξάσκηση των πιλότων σε αναχαιτίσεις εχθρικών αεροσκαφών. Το ρόλο των εχθρικών αεροσκαφών έπαιζαν τα τέσσερα Φάντομ και των φιλικών τα δύο Μιράζ. Κατά τη διαδικασία αερομαχιών στην οποία είχαν εμπλακεί όλα τα αεροσκάφη οι πιλότοι του μοιραίου Φάντομ έχασαν τον έλεγχο του αεροσκάφους που έπεσε στη θάλασσα. Στην περιοχή διεξάγονται έρευνες από ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας και σωστικά πλοία για να εντοπίσουν τους δύο πιλότους και τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Με ορισμένες αλλαγές που έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την παλλαική άμυνα. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου υποχρεούνται όλες οι ελληνίδες μέχρι 60 ετών, με εξαίρεση όσες έχουν ανήλικα παιδιά ή προβλήματα υγείας να εκπαιδεύονται για 4 ημέρες και χωρίς όπλα, ώστε να μπορούν να συμβάλλουν στην άμυνα της χώρας. Προβλέπει για άνδρες και γυναίκες άδεια μετά αποδοχών για δημοσίους υπαλλήλους και όσους έχουν εξαρτημένη εργασία ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες την καταβολή αποζημίσωης που θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Με άλλη διάταξη συστήνεται Εθνική Επιτροπή Εξοπλισμών Ενόπλων Δυνάμεων που θα διαχειρίζεται προσφορές υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων και Ταμείο Εθνικής Αμυνας με σκοπό την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος αξιοποίησης των στρατοπέδων. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι το Φθινόπωρο θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο θα είναι η δυνατή η δημιουργία νέων στρατοπέδων και η αξιοποίηση όσω είναι ανενεργά.

Εως τη Δευτέρα θα αναρτηθούν στις νομαρχίες τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το 65 έως 70% των διαγωνιζομένων απέτυχαν ενώ οι 8 στους 10 έγραψαν κάτω από τη βάση σε κάποιο μάθημα.

Με πτώση 0,96% έκλεισε χθες ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Διαμορφώθηκε στις 2.675,84 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών στη Σοφοκλέους ανήλθε στα 45,6 δισ.δρχ. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Κτηματικής έκλεισε στις 27.100 δρχ, της Εθνικής στις 53.280, της Ιονικής στις 17.600, της Εργασίας στις 30.750 και της Αlpha Τράπεζας Πίστεως στις 26.660 δρχ. Στο βιομηχανικό κλάδο, η μετοχή του ΟΤΕ διαμορφώθηκε στις 8.150 δρχ, ενώ εκείνη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 3.360. Οι κοινές μετοχές της "Ιντρακόμ" και της "Τιτάν" έκλεισαν αντίστοιχα στις 10.900 και 21.700 δραχμές.

Ξεκαθαρίζει -τη Δευτέρα- το τοπίο γύρω από την πώληση της Ιονικής Τράπεζας, καθώς γνωστοποιείται το ακριβές τίμημα που θα προσφέρουν οι "μνηστήρες" της. Οι τράπεζες Εργασίας και Πίστεως, που φέρονται ως οι δύο υποψήφιοι αγοραστές, θα αποφασίσουν την τιμή που θα δώσουν, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, το μεσημέρι της 24ης Αυγούστου. Εν αναμονή του ανοίγματος των φακέλων, η αγωνία κορυφώνεται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και την Εμπορική Τράπεζα. Εάν το τίμημα που θα δοθεί για την εξαγορά της Ιονικής δεν είναι το ευκταίο, η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει από την αρχή, τη στιγμή, μάλιστα, που πλησιάζει η ομιλία του πρωθυπουργού στην 63η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να κηρύξει άγονο το διαγωνισμό, εάν οι προσφορές των υποψήφιων αγοραστών δεν είναι ικανοποιητικές. Σε περίπτωση μη επιτεύξεως ικανοποιητικού τιμήματος, ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί σε 15 ημέρες. Tην απορία της και την έντονη ανησυχία της για την απίστευτη, όπως χαρακτηρίζει την επίθεση εναντίον του ορθόδοξου καθεδρικού ναού της Σκόδρας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας. "Η άνευ προηγουμένου ιεροσυλία προσβάλλει βάναυσα το χώρο λατρείας όπου κηρύσσεται η ειρήνη και η καταλογή", τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζεται: "Παρά ταύτα οι πιστοί θα συνεχίσουν να πορεύονται με αποφασιστικότητα την οδό της αλληλοκατανόησης και της ειλικρινούς αγάπης". Από την έκρηξη καταστράφηκε ολοσχερώς το Ιερό Βήμα και η ανατολική πλευρά του ναού.

Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της βουλγαρικής βουλής Ιορντάν Σοκόλοφ και του Γενικού Εισαγγελέα της Βουλγαρίας Ιβάν Τατάρτσεφ σχετικά με το άνοιγμα νέων διόδων στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Στις δηλώσεις απάντησε με άρθρο της η εφημερίδα ΄Νόβα Μακεδόνια' των Σκοπίων, κατηγορώντας την για χυδαία ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της ΠΓΔΜ.

Επιθέσεις εναντίον τρομοκρατικών στόχων στο Αφγανιστάν πραγματοποιήσαν χθες οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ως αντίποινα για τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των πρεσβειών των ΗΠΑ στην Ανατολική Αφρική, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον. "Σήμερα αντεπιτεθήκαμε" δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος διέκοψε εσπευσμένα τις διακοπές του σε θέρετρο της Μασσαχουσέτης, ενώ έκανε γνωστό πως οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τρομοκρατική βάση του Αφγανιστάν, καθώς και μια αποθήκη χημικών όπλων στο Σουδάν.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις και πιθανόν καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 μέχρι 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 20 μέχρι 35 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί βροχή και καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 21 August 1998 - 9:04:34 UTC