Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-08-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 25/08/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Η πορεία της εθνικής οικονομίας δεν επηρεάζεται από την πώληση ή μη της Ιονικής, υπογραμμίζουν οι Γιάννος Παπαντωνίου και Δημήτρης Ρέππας.
  • Την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα της Ιονικής. - Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
  • Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το απόγευμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος.
  • Για το Κυπριακό και το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300 ενημέρωσε σήμερα τον Μιλτιάδη Έβερτ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος. - Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις Πάγκαλου από τον Δ. Ρέππα - Αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία.
  • Από τουρκικό περιπολικό προέρχονταν οι οκτώ σφαίρες που δέχτηκε το πρωί η ψαρόβαρκα του Ελληνοκύπριου Αντώνη Ταμένου από το Παραλίμνι. - Δ. Ρέππας: το επεισόδιο ήταν μια προσπάθεια των δυνάμεων κατοχής να αποδείξουν ότι έχουν κρατική υπόσταση. Ι. Κόστωφ: Η Ελλάδα είναι για μας η πόρτα για την είσοδό μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Πρόταση για διάλογο επί της ουσίας πρότεινε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας.
  • Τριαντάχρονος αγρότης πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα και τραυμάτισε Αλβανό λαθρομετανάστη, σε αγροτική περιοχή του νομού Πέλλας.
  • Ποινική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας Λευκάδας εναντίον του Ιωάννη Γιαννιώτη, οδηγού του ταχύπλοου που εμβόλισε χθες ψαρόβαρκα και τη βύθισε.
  • Κηδεύτηκε το απόγευμα ο σκιτσογράφος Αντώνης Καλαμάρας.
  • Ληστεία σημειώθηκε το μεσημέρι στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην οδό Άγγελου Σικελιανού στο Νέο Ψυχικό.
  • Κατά 10% διολίσθησε σήμερα το ρωσικό ρούβλι έναντι του δολαρίου.
  • Με τους αγώνες των ομάδων τυφλών Άγκυρας-Λέτσε Ιταλίας και "Πυρσός" Θεσσαλονίκης-Αθηνών αρχίζει την Πέμπτη το Διεθνές Τουρνουά Ποδοσφαίρου που διοργανώνει η Αθλητική Ένωση Τυφλών "Ο Πυρσός".
  • Η ενίσχυση των βορείων ανέμων θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Ούτε η πορεία της εθνικής οικονομίας ούτε η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων επηρεάζονται από την πώληση ή μη της Ιονικής Τράπεζας, δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, αμέσως μετά από σύσκεψη που είχε για το θέμα με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι σε περίπτωση που ο διαγωνισμός δεν αποβεί καρποφόρος, αυτό θα γίνει σε μια επόμενη φάση καθώς δεν μπορεί να προεξοφληθεί η έκβαση ενός διαγωνισμού. Κάτι τέτοιο είναι μέσα στη φύση του κόσμου των ανοικτών αγορών, στο οποίο ζει πλέον η ελληνική οικονομία, πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι η πορεία της οικονομίας δεν επηρεάζεται από την πώληση ή μη μιας μεσαίας τράπεζας. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τόνισε ότι η πορεία της οικονομίας της χώρας είναι σταθερή, θετική και ανοδική και υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να έχει ευθύνη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επειδή το ενδιαφέρον για την πώληση της Ιονικής δεν ήταν το επιθυμητό.

Την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα της Ιονικής. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για φιάσκο και ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε ότι οι συνέπειες από το φιάσκο της Ιονικής δεν εντοπίζονται μόνο στην τράπεζα αλλά συνδέονται με τις αποκρατικοποιήσεις και την πορεία προς την Οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Σε ανακοίνωση του Συνασπισμού επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί δημόσια περιουσία και εισπράττει αέρα. Ως "φιάσκο" χαρακτήρισε το διαγωνισμό το ΔΗΚΚΙ που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η υπόθεση της Ιονικής αποτελεί "απόδειξη των παιχνιδιών που παίζονται από ντόπιους και ξένους μεγαλοπαράγοντες, σε βάρος της ελληνικής δημόσιας περιουσίας και του λαού". Ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης. Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εισέπραξε ράπισμα μη εμπιστοσύνης για την πώληση της Ιονικής. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ο Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι η αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται για το συμφέρον της τράπεζας, αλλά επιδιώκει να ασκήσει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Έκανε δε λόγο για δημαγωγία και ψεύδος και διαστρέβλωση των πραγμάτων.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το απόγευμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει μεταξύ άλλων σειρά μέτρων για την αποσυμφόρηση των φυλακών, τα οικονομικά εγκλήματα, τους έγκλειστους τοξικομανείς και τη μετατροπή σε πρωτοδικεία των ειρηνοδικείων και πταισματοδικείων. Συζητήθηκε επίσης η διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης για αυτεπάγγελτη δίωξη των δημοσιογράφων που μεταδίδουν ανώνυμα υβριστικά ή συκοφαντικά συνθήματα.

Για το Κυπριακό και το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300 ενημέρωσε σήμερα τον Μιλτιάδη Έβερτ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος. Σε δηλώσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι είναι σταθερή η πολιτική της κυβέρνησης να εμμένει στην ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής επάρκειας και ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την πλευρά του ο κ. Έβερτ δήλωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να συναποφασίζουν για τα εθνικά ζητήματα και εξέφρασε ανησυχία για τη δήλωση Πάγκαλου ότι η Κύπρος αποφασίζει για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων και η Ελλάδα παρεμβαίνει μόνο συμβουλευτικά. Για αλγεινές δηλώσεις έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος. Αναφερόμενος στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι απλώς ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Διευκρίνισε ότι το πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου καθορίζεται από το ενιαίο αμυντικό δόγμα και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη στο νησί. Κατέληξε δε λέγοντας ότι η Κύπρος αποτελεί αυτοτελή οντότητα, υπάρχει όμως συνεργασία με την Ελλάδα για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα. Ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε τις δηλώσεις Πάγκαλου ως δείγμα σεβασμού της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τουρκικό περιπολικό προέρχονταν τελικά οι οκτώ σφαίρες που δέχτηκε το πρωί η ψαρόβαρκα του Ελληνοκύπριου Αντώνη Ταμένου από το Παραλίμνι, τη στιγμή που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή Κάππαρη. Ευτυχώς ο κ.Ταμένου δεν τραυματίστηκε. Οπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της αστυνομίας, στο τουρκικό περιπολικό επέβαιναν πέντε ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες. Πυροβολισμούς, που όμως δεν βρήκαν το στόχο τους, δέχτηκε και ο Νεόφυτος Ψαράς, που βρισκόταν στην ίδια περιοχή, επίσης με την ψαρόβαρκά του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, χαρακτήρισε το επεισόδιο ως προσπάθεια των δυνάμεων κατοχής να αποδείξουν ότι έχουν κρατική υπόσταση. Ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης Χρήστος Στυλιανίδης έκανε λόγο για παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διερευνά το επεισόδιο και θα προβεί σε έντονα διαβήματα.

Τη σπουδαιότητα της επικείμενης επίσκεψής του στην Αθήνα στις 26 Αυγούστου, μετά από πρόσκληση του Ελληνα ομολόγου του, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβαν Κόστοφ, σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, την οποία δημοσιεύουν όλες οι μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες. "Για μας η Ελλάδα είναι η πόρτα για την είσοδό μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση", είναι η απάντηση του Ιβαν Κόστοφ στην ερώτηση τί προσδοκά από την επίσκεψή του στην Ελλάδα, υπογραμμίζει πρωτοσέλιδα η εφημερίδα "Ντεμοκράτσια".

Πρόταση για διάλογο επί της ουσίας με τους άλλους υποψηφίους και αποφυγή μιας στείρας αντιπαράθεσης σε επίπεδο εντυπώσεων, πρότεινε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα. Ο κ. Βούγιας κάλεσε τους άλλους υποψηφίους να αφήσουν κατά μέρος τον "βουλευτικό λόγο", όπως τον αποκάλεσε - και τα κόμματα τα οποία αντιπροσωπεύουν - και να επικεντρώσουν την προσοχή και την επιχειρηματολογία τους στα καίρια προβλήματα της πόλης.

Τριαντάχρονος αγρότης πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα και τραυμάτισε Αλβανό λαθρομετανάστη, σε αγροτική περιοχή του νομού Πέλλας, για λόγους αντεκδίκησης. Πρόκειται για τον Ιορδάνη Φερεκίδη, κάτοικο Αγίου Λουκά Πέλλας, ο οποίος αμέσως μετά την αιματηρή επίθεση διέφυγε και καταζητείται από την αστυνομία. Ο αγρότης πυροβόλησε από μεγάλη απόσταση και τραυμάτισε στο στήθος τον 29χρονο Γκέργι Σιμόνι, από την πόλη Σκόδρα της Αλβανίας, επειδή - όπως υποστηρίζουν συγχωριανοί του - είχε συμπεριφερθεί άσχημα στον πατέρα του.

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παράβαση του διεθνούς κανονισμού αποφυγής συγκρούσεων άσκησε ο εισαγγελέας Λευκάδας εναντίον του Ιωάννη Γιαννιώτη, οδηγού του ταχύπλοου που εμβόλισε χθες ψαρόβαρκα και τη βύθισε. Κατά το συμβάν έχασε τη ζωή του ο ερασιτέχνης ψαράς Σπύρος Καρφάκης 48 ετών και τραυματίστηκε ο Γιάννης Μουτελιάς 64 ετών. Η δίκη του Γιαννιώτη ορίστηκε για τις 10 Νοεμβρίου.

Κηδεύτηκε το απόγευμα ο σκιτσογράφος Αντώνης Καλαμάρας που πέθανε σε ηλικία 65 ετών από καρδιακή προσβολή. Σε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζεται ότι ο αγαπητός συνάδελφος υπηρέτησε με ευθύνη και αρετή την ελληνική δημοσιογραφία.

Ληστεία σημειώθηκε το μεσημέρι στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην οδό Άγγελου Σικελιανού στο Νέο Ψυχικό. Ο δράστης κατάφερε να αποσπάσει εννέα εκατομμύρια δραχμές και διέφυγε με μοτοσικλέτα.

Κατά 10% διολίσθησε σήμερα το ρωσικό ρούβλι έναντι του δολαρίου. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Γερμανία στήριξαν την επιλογή του Ρώσου Πρόεδρου Γιέλτσιν για επανατοποθέτηση του Βίκτορ Τσερνομίρντιν στην πρωθυπουργία. Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας συνεχίζει τις προσπάθειές του για σχηματισμό κυβέρνησης.

Με τους αγώνες των ομάδων τυφλών Άγκυρας - Λέτσε Ιταλίας και "Πυρσός" Θεσσαλονίκης-Αθηνών αρχίζει στις 17.45 την Πέμπτη στο μίνι γήπεδο Νικολούδη στη Χαριλάου, το Διεθνές Τουρνουά Ποδοσφαίρου που διοργανώνει η Αθλητική Ένωση Τυφλών "Ο Πυρσός". Σε αυτήν την πρωτότυπη αναμέτρηση μετέχουν οι ομάδες τυφλών του Λέτσε Ιταλίας, της Άγκυρας Τουρκίας, η ομάδα "Πυρσός" Θεσσαλονίκης και η ομάδα της Αθήνας.

Η ενίσχυση των βορείων ανέμων θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 μέχρι 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 20 μέχρι 35 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 22 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 25 August 1998 - 16:05:25 UTC