Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 26/08/1998 (MΠΕ)

Έκρηξη σημειώθηκε 35 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα σε Ι.Χ. αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στην οδό Περισσού 73, στον Περισσό. Πυροτεχνουργοί της αστυνομίας ερευνούν τα αίτια της έκρηξης. Στο μεταξύ, η οργάνωση Αυτόνομοι Πυρήνες Εξεγερτικής Δράσης, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που έγινε χθες τα ξημερώματα με γκαζάκια, στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην Κυψέλη.

Άγονο κήρυξε η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας το διαγωνισμό για την πώληση της Ιονικής. Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της τράπεζας, οι προσφορές των δύο αμερικανικών εταιριών απορρίφθηκαν γιατί δεν πληρούσαν τους όρους της προκήρυξης, ενώ η προσφορά του ομίλου Λάτση κρίθηκε μη ικανοποιητική ως προς το τίμημα. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί το αργότερο σε τρεις μήνες. Το ναυάγιο στη διαδικασία πώλησης της Ιονικής, οδήγησε σε μεγάλη πτώση των τιμών του χρηματιστηρίου.

Ως "φιάσκο" χαρακτηρίσε το διαγωνισμό για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας το ΔΗ.Κ.ΚΙ. Με ανακοίνωσή του, το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα επεσήμανε ότι η υπόθεση της Ιονικής αποτελεί "απόδειξη των παιχνιδιών που παίζονται από ντόπιους και ξένους μεγαλοπαράγοντες, σε βάρος της ελληνικής δημόσιας περιουσίας και του λαού".

Το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου εξακολουθεί να ισχύει όπως ίσχυε τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πάγκαλου για τους S-300, ενώ η Νέα Δημοκρατία διακρίνει στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, προσπάθεια αποστασιοποίησης.

Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων, που θα έχουν σήμερα ο πρωθυπουργός, με το Βούλγαρο ομόλογο του Ιβάν Κοστόφ, που πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στη χώρα μας.

Σταδιακή μετοχοποίηση του ΟΤΕ, η οποία δεν θα ξεπερνά το 45%, ενώ το ελάχιστο όριο συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου ορίζεται στο 55%, προβλέπεται με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μητρώου ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου. Όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση, η ρύθμιση αυτή κινείται στο πλαίσιο της πολιτικής για μετοχοποίηση του ΟΤΕ και για επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού και των επενδύσεων της επιχείρησης. Εξάλλου με άλλη τροπολογία της υπουργού Ανάπτυξης το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να εκδίδει μετοχοποιήσιμους τίτλους σε φυσική μορφή ή με λογιστικές εγγραφές (άυλοι τίτλοι), οι δικαιούχοι των οποίων θα μπορούν να τους ανταλλάσσουν με μετοχές ΔΕΚΟ. Η νέοι μετοχοποιήσιμοι τίτλοι θα εξομοιώνονται φορολογικά με τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Για το Κυπριακό και το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300 ενημέρωσε χθες τον Μιλτιάδη Έβερτ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος. Σε δηλώσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι είναι σταθερή η πολιτική της κυβέρνησης να εμμένει στην ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής επάρκειας και ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την πλευρά του ο κ. Έβερτ δήλωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να συναποφασίζουν για τα εθνικά ζητήματα και εξέφρασε ανησυχία για τη δήλωση Πάγκαλου ότι η Κύπρος αποφασίζει για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων και η Ελλάδα παρεμβαίνει μόνο συμβουλευτικά.

Αναγκαστικές προσλήψεις ατόμων με ειδικές ανάγκες, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα προβλέπονται μεταξύ άλλων, σε σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, η συζήτηση του οποίου άρχισε στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Οπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα καταλαμβάνουν υποχρεωτικά το 5% των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα και το 8% στον ιδιωτικό. Για την απασχόληση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα τίθενται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η οικονομική τους ευρωστία.

Με απώλειες της τάξης του 3.6%, στις 2.479,05 μονάδες, έκλεισε χθες ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ενώ η αξία των συναλλαγών στη Σοφοκλέους διαμορφώθηκε στα 51,460 δισ.δρχ. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 48.100 δρχ., της Κτηματικής στις 24.700 δρχ, της Ιονικής στο limit down στις 16.170, και της Alpha Τράπεζας Πίστεως στις 24.500 δρχ. Στο βιομηχανικό κλάδο, η μετοχή του ΟΤΕ διαμορφώθηκε στις 7.800 δρχ και της "Ιντρακόμ" στις 12.350, ενώ η κοινή της "Τιτάν" έκλεισε στις 20.000 δρχ.λ

Kατά 19% αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα στο πρώτο εικοσαήμερο του Αυγούστου, αποτυπώνοντας την ανοδική τάση του τελευταίου επταμήνου. Η θετική αυτή πορεία δημιουργεί προσδοκίες για εισπράξεις που, στο τέλος του μήνα, θα υπερβούν κατά 10 δισ. δρχ τα αντίστοιχα περσινά μεγέθη. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβλέπει πλεόνασμα ύψους 150 δισ.δρχ για το σύνολο του 1998, εάν τα έσοδα εξακολουθήσουν να εισρέουν στα δημόσια ταμεία με τους ίδιους ρυθμούς και κατά τους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο του επταμήνου Ιανουαρίου-Ιουλίου, οι εισπράξεις ξεπέρασαν κατά 140 δισ.δρχ τους προβλεπόμενους στόχους, προσπορίζοντας στα δημόσια ταμεία 5.469,6 δισ. δρχ, έναντι 4.762 δισ. πέρυσι.

Σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα "Κόχα Γιον", ο Γενικός Γραμματέας του "Δημοκρατικού Κόμματος" του Σαλί Μπερίσα, Ρίντσαν Μπόντε, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα, τοποθετήθηκε υπέρ της συμμετοχής της Αλβανίας στην Ισλαμική Διάσκεψη. Με συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βασίλης Μέλος, τάσσεται εναντίον της συμμετοχής της Αλβανίας στην Ισλαμική Διάσκεψη, τονίζοντας ότι τόσο από ιστορικής, όσο και από γεωγραφικής άποψης, η Αλβανία ανήκει στη Δύση.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα φτάσουν στα Σκόπια οι 300 νέοι στρατιώτες οι οποίοι θα ενισχύσουν την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην ΠΓΔΜ. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της UNPREDEP, Μάρκ Μέκενβοϊ, οι 300 στρατιώτες προέρχονται κυρίως από τη Σουηδία και η πλειοψηφία αυτών θα τοποθετηθεί στα νέα σημεία παρατήρησης της ειρηνευτικής δύναμης στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Αλβανία και την Γιουγκοσλαβία. Υπενθυμίζεται ότι την αύξηση του αριθμού των στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης που εδρεύει στα Σκόπια αποφάσισε στις 21 Ιουλίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ταυτόχρονα με την έγκριση της παράτασης της θητείας έως τις 28 Φεβρουαρίου του 1999. Το Συμβούλιο Ασφαλείας διέταξε επίσης και την αποστολή στη χώρα 26 ειρηνευτών με την ιδιότητα παρατηρητών και ενίσχυση της ειρηνευτικής αστυνομίας με 12 άνδρες. Με την άφιξη των 300 ειρηνευτών, ο αριθμός των στρατιωτών που υπηρετούν στην UNPREDEP θα φτάσει τους 1.050.

Δεύτερη στρατιωτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο σχεδιάζουν Ισραήλ, Τουρκία και ΗΠΑ στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 1999, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Γενί Γιουζγίλ". Οι πληροφορίες της εφημερίδας που προέρχονται, όπως επισημαίνει, από έγκυρες ισραηλινές πηγές, αναφέρουν ότι στην νέα άσκηση, η οποία χαρακτηρίζεται ως "επιχείρηση αναζήτησης και διάσωσης", θα ενταχθούν και αεροπορικές βάσεις ενώ το πρόγραμμά της θα είναι πιο πολύπλοκο από εκείνο της άσκησης που διεξήχθη πέρσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περσινή ναυτική αμερικανο- ισραηλινο - τουρκική άσκηση είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του αραβικού κόσμου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέβαλε την εφαρμογή της απόφασης για απαγόρευση των πτήσεων των αεροσκαφών της γιουγκοσλαβικής δημόσιας εταιρείας αερομεταφορών "JAT" προς και από τα κράτη-μέλη της. Όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, επικαλούμενο πηγές του Συμβουλίου Υπουργών της Κοινότητας, η απόφαση για την απαγόρευση των πτήσεων της JAT βρήκε αντίθετους τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα και η εφαρμογή της ενδεχομένως θα συζητηθεί εκ νέου στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Η ενίσχυση των βορείων ανέμων θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 μέχρι 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 20 μέχρι 35 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 22 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 26 August 1998 - 5:40:15 UTC