Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-08-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 27/08/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Κοινό ανακοινωθέν Σημίτη - Κληρίδη - Eπιβεβαιώνεται η απόλυτη ταύτιση Αθήνας και Λευκωσίας σχετικά με τους μελλοντικούς χειρισμούς για το Κυπριακό.
  • Με μεγάλες απώλειες, της τάξης του 7,7%, έκλεισε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
  • Γ. Παπαντωνίου: η δραχμή δεν θίγεται άμεσα από την οικονομική κρίση στη Ρωσία.
  • Την εκτίμηση ότι η κρίση στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι παροδική διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
  • O υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος θα εγκαινιάσει την Κυριακή, το νέο γενικό προξενείο της Ελλάδας στην Κορυτσά.
  • Σε συνάντηση κορυφής στη Χαλκιδική, συμμετέχουν από σήμερα εκπρόσωποι των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης. Μεθαύριο οι ηγέτες των τεσσάρων σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Βουλγαρίας, θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής.
  • Τη Δευτέρα, ή το αργότερο την Τρίτη, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι βάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. - Ανακοινώσεις Αρσένη ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
  • Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.
  • Ιερά Σύναξη εκατό ιεραρχών αρχίζει αύριο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
  • Διπλάσιοι επισκέπτες αναμένονται φέτος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
  • Γ΄ Βαλκανικό Συνέδριο Γενετικής του ανθρώπου: Εφαρμογή μεθόδων μείωσης του οξειδωτικού στρες.
  • Γ. Κασουλίδης: "Η Κυπριακή Δημοκρατία ενισχύει την άμυνά της επειδή υπάρχουν 35.000 Τούρκοι στρατιώτες στη Β. Κύπρο και επειδή νοιώθει ότι απειλείται".
  • Δεκατρία άτομα έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που συνεχίστηκαν χθες στο δυτικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.
  • Ζέστη και αυξημένη υγρασία θα επικρατήσουν αύριο στη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο επιβεβαιώνεται η απόλυτη ταύτιση Αθήνας και Λευκωσίας σχετικά με τους μελλοντικούς χειρισμούς για το Κυπριακό, εκδόθηκε μετά τη συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι η ενίσχυση της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα της Κύπρου και χρέος της Ελλάδας, ενώ ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος η Ελλάδα δεσμεύεται ότι θα υποστηρίξει και στρατιωτικά την Κύπρο έναντι οποιασδήποτε απειλής. Οι κ.κ. Σημίτης και Κληρίδης επανέλαβαν ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και υπογράμμισαν ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση αναβολής της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Μεγαλόνησο. Στο κοινό ανακοινωθέν επισημαίνεται η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδεται στις συζητήσεις για το Κυπριακό που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, στη Νέα Υόρκη, ενώ σημειώνεται ότι η Κύπρος είναι ανοιχτή σε ιδέες που θα συμβάλλουν στη μείωση των εξοπλισμών στο νησί και στη μελλοντική αποστρατιωτικοποίησή του.

Με μεγάλες απώλειες, της τάξης του 7,7%, έκλεισε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, υποχωρώντας κατά 192, 4 μονάδες, στις 2.281,3. Η αξία των συναλλαγών στη Σοφοκλέους διαμορφώθηκε στα 76,5 δισεκατομμύρια δραχμές. Πάντως, το κλίμα αναμένεται να βελτιωθεί χάρη στην παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος, που θα χορηγήσει συνάλλαγμα στην αγορά, με επιτόκιο 14%. Η πίεση στη δραχμή μειώθηκε κατακόρυφα σήμερα, καθώς το Χρηματιστήριο στο fixing έκλεισε με εκταμίευση ποσού, κοντά στο οποίο κινούνται οι εκταμιεύσεις σε μια ομαλή μέρα στο χρηματιστήριο. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος, σχετικά με τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο υπογράμμισε ότι η δραχμή δεν θίγεται άμεσα από τη οικονομική κρίση στη Ρωσία, απλώς πιέζεται επειδή υπάρχει ρευστοποίηση κερδών από τα ελληνικά ομόλογα όπως και από τα ομόλογα άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Την εκτίμηση ότι η κρίση στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι παροδική διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική και η δραχμή είναι θωρακισμένη από τη στιγμή που έχει εισαχθεί στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών.

O υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος θα εγκαινιάσει την Κυριακή, το νέο γενικό προξενείο της Ελλάδας στην Κορυτσά. Τον Έλληνα υπουργό θα συνοδεύουν ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνος Πρεβεδουράκης, στελέχη της ελληνικής πρεσβείας και οι επικεφαλής των προξενικών αρχών των Τιράνων και του Αργυροκάστρου. Πριν την τελετή των εγκαινίων του γενικού προξενείου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας θα συναντηθούν με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ.Πάγκαλος θα εγκαινιάσει την ελληνική βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Κορυτσάς. Επίσης, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κορυτσάς, της ελληνικής μειονότητας, καθώς και με Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Με κεντρικό θέμα "Το μήνυμά μας για το 1999", αρχίζει σήμερα στη Χαλκιδική, η συνάντηση Ευρωσοσιαλιστών, στο πλαίσιο του "Summer University, το οποίο διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Πρόκειται ένα θερινό πολιτικό σεμινάριο για νέους και νέες από όλη την Ευρώπη, που δραστηριοποιούνται στον πολιτικό στίβο. Τη φετινή εκδήλωση θα τιμήσουν - μεταξύ άλλων - με την παρουσία τους, ως ομιλητές, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Heinz Fischer. Στο πλαίσιο του Summer University, οι ηγέτες των τεσσάρων σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Βουλγαρίας θα μετέχουν από μεθαύριο σε συνάντηση κορυφής, προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες στενότερης συνεργασίας τους για την ανάπτυξη του σοσιαλιστικού κινήματος στη χώρα.

Τη Δευτέρα, ή το αργότερο την Τρίτη, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι βάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Αυτό γνωστοποίησε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος έκανε ανακοινώσεις ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Ο κ. Αρσένης διαβεβαίωσε ότι τα μαθήματα στα σχολεία θα ξεκινήσουν στις 12 Σεπτεμβρίου και τόνισε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν χωρίς οργανικά κενά. Γνωστοποίησε ότι όλα τα βιβλία είναι έτοιμα και τόνισε ότι θα υπάρξουν πάρα πολλά σεμινάρια ώστε οι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν για τα νέα βιβλία. Αναφορικά με την πρόσθετη διδακτική στήριξη που λειτούργησε πιλοτικά στους τελευταίους μήνες του προηγούμενου σχολικού έτους, το πρόγραμμα αυτό γενικεύεται και στο Λύκειο από το Σεπτέμβριο. Ο κ. Αρσένης σημείωσε ότι εφέτος θα γίνουν 9.500 διορισμοί, εκ των οποίων το 80% από την επετηρίδα και το 20% από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Συνεχίστηκε σήμερα για δεύτερη μέρα η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, με αντικείμενο τα οικονομικά της εκκλησίας και τις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Σερρών, Μάξιμος, δεν σχολίασε τις δηλώσεις Γιαννόπουλου σχετικά με τις παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και σοβαρότερα θέματα με τα οποία ασχολούνται οι ιεράρχες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει τη θέση της Νέας Δημοκρατίας υπέρ του Αρχιεπισκόπου, επισήμανε ότι ο κ. Χριστόδουλος δεν χρειάζεται συνήγορο και πρόσθεσε ότι ένας πνευματικός ηγέτης δεν πρέπει να εμπλέκεται σε κομματικές αντιπαραθέσεις.

O Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων αναχωρεί σήμερα το απόγευμα (ώρα Αμερικής) για την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να μετάσχει μαζί με άλλους 100 περίπου ιεράρχες του Oικουμενικού Θρόνου από όλο τον κόσμο, στην Ιερά Σύναξη, η οποία πραγματοποιείται κάθε διετία στο Oικουμενικό Πατριαρχείο. Oι εργασίες της Ιεράς Σύναξης θα πραγματοποιηθούν από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου και θα διεξαχθούν υπό την προεδρία του Παναγιότατου Oικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Διπλάσιοι επισκέπτες αναμένονται φέτος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που γιορτάζοντας τα 63α γενέθλιά της, ενισχύει το ρόλο της ως διεθνούς κέντρου οικονομικής συνεργασίας και επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει τον απλό πολίτη με εκδηλώσεις λαϊκού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, από φέτος γίνονται θεσμός οι μεγάλες χορηγίες, για την προβολή της ΔΕΘ εντός και εκτός των συνόρων. Η αυλαία για την 63η γενική έκθεση ανοίγει στις 8 το βράδυ της 4ης Σεπτεμβρίου, οπότε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα εγκαινιάσει τη διοργάνωση. Ακολουθεί η παραδοσιακή δεξίωση στον κήπο του Κυβερνείου. Στις 9.30 το βράδυ του Σαββάτου 5 Σεπτεμβρίου, ο κ.Σημίτης θα μιλήσει στο δείπνο, στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", όπου και θα παρουσιάσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Παράταση της ζωής κατά 40% ήταν το αποτέλεσμα πειραμάτων σε ζώα και σε ορισμένους ανθρώπους με την εφαρμογή μεθόδων μείωσης του οξειδωτικού στρες, ενώ επόμενο βήμα της έρευνας θα είναι η μελέτη γονιδίων που παρατείνουν τη ζωή. Αυτά επισήμανε, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσής του στο Γ΄ βαλκανικό συνέδριο γενετικής του ανθρώπου, ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τέξας, Γιάννης Παπακωνσταντίνου. Ο καθηγητής, μιλώντας για την αιτιογένεση του γήρατος, τόνισε ότι η γήρανση προκαλείται από το εξωτερικό περιβάλλον (καυσαέριο, γρήγοροι ρυθμοί ζωής κτλ.) αλλά και το εσωτερικό. Αναφερόμενος στο λεγόμενο οξειδωτικό στρες, εξήγησε ότι όσο γηράσκει το κύτταρο ο μεταβολισμός αλλάζει εκκρίνοντας τοξίνες που καταστρέφουν το DNA, τις πρωτεΐνες και συνεπώς το κύτταρο.

"Η Κυπριακή Δημοκρατία ενισχύει την άμυνά της επειδή υπάρχουν 35.000 Τούρκοι στρατιώτες στη Β. Κύπρο και επειδή νοιώθει ότι απειλείται". Αυτό δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λισσαβόνα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης. Η συνέντευξη δόθηκε σε Πορτογάλους και ξένους δημοσιογράφους με την ευκαιρία της EXPO '98. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι "θα δημιουργηθούν οι συνθήκες πολύ σύντομα είτε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είτε για τη μείωση των εξοπλισμών στο νησί, κάτι που, αν γίνει, η Κύπρος δεν θα χρειάζεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση της άμυνάς της".

Δεκατρία άτομα έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που συνεχίστηκαν χθες στο δυτικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες της σερβικής αστυνομίας. Τα πτώματα τεσσάρων από τους δεκατρείς νεκρούς, τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης Τζάκοβιτσα, ανήκουν σε άνδρες ηλικίας 20-25 ετών, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη προσπάθειά τους να εισέλθουν το πρωί από την Αλβανία μεταφέροντας όπλα και πυρομαχικά. Στην Πρίστινα χθες μετέβη από το Βελιγράδι και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Κρίστοφερ Χιλ, ο οποίος εκπροσωπεί την Ουάσιγκτον στις επαφές της με Βελιγράδι και Πρίστινα. Ο κ.Χιλ συναντήθηκε με τον μετριοπαθή ηγέτη των αλβανοφώνων, Ιμπραχήμ Ρουγκόβα.

Ζέστη και αυξημένη υγρασία θα επικρατήσουν αύριο στη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 17 μέχρι 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 19 μέχρι 35 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός αλλά από το απόγευμα βαθμιαία θα συννεφιάσει. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 27 August 1998 - 17:05:22 UTC