Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 31/08/1998 (MΠΕ)

Τερματίζεται σήμερα το πρωί η αγωνία για τους υποψηφίους φοιτητές, καθώς αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας, οι βάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Φέτος, θα εισαχθούν περίπου 63. 000 υποψήφιοι, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από πέρσι. Όπως εκτιμάται οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν μικρή πτώση σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Επίσης, διορίζονται 7.310 νέοι εκπαιδευτικοί για την κάλυψη κενών θέσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αποφασισμένος να καταψηφίσει το διορισμό του Βίκτορ Τσερνομίρντιν στη θέση του πρωθυπουργού εμφανίστηκε ο ηγέτης των Ρώσων κομμουνιστών Γενάντι Ζιουγκάνοφ το κόμμα του οποίου κατέχει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή. Η εξέλιξη αυτή, δυσχεραίνει την εκτόνωση της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, που μαστίζει τη Ρωσία, προκαλώντας αναστροφή του θετικού κλίματος που επικρατούσε νωρίτερα, για αποκατάσταση της σταθερότητας στις διεθνείς χρηματαγορές. Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, τονίστηκε ότι η Δύση είναι έτοιμη να βοηθήσει μόνο στην περίπτωση που η Ρωσία συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Νέα διπλωματική εκστρατεία ξεκινά ο Γλαύκος Κληρίδης για την επίλυση του Κυπριακού στη διάρκεια της διάσκεψης του Κινήματος των Αδεσμεύτων η οποία και διεξάγεται στο Δέρβαντ της Νότιας Αφρικής.

Στην Αθήνα φτάνει σήμερα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του, Κώστα Σημίτη. Ο κ. Ζοσπέν επισκέπτεται τη χώρα μας, για να μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα "Σύγχρονη Αριστερά", που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

Διήμερη επίσκεψη στο νομό Φλώρινας θα πραγματοποιήσει στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, ο κ. Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί το Αμύνταιο, τη Φλώρινα, τα φυλάκια Νίκης και Αγίας Παρασκευής, τις Πρέσπες, το φυλάκιο Κούλας και τον οικισμό των Ψαράδων.

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι κάτοικοι της Κορυτσάς στον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος εγκαινίασε το νέο γενικό προξενείο της Ελλάδας στην Κορυτσά. "Η επίσκεψη του κ. Πάγκαλου στην όμορφη και ιστορική πόλη της Κορυτσάς για τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου, γίνεται σε μια ιστορική στιγμή των ελληνοαλβανικών σχέσεων", υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, υποδεχόμενος τον Ελληνα ομόλογό του. Κοινή ήταν η εκτίμηση των δυο υπουργών ότι το ελληνικό προξενείο στην Κορυτσά θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης, καθώς και των όμορων περιοχών. Η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στη Μοσχόπολη, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ενωσης Βλάχων Αλβανίας.

Την ενόχλησή της εξέφρασε η Τράπεζα της Αλβανίας για τη λειτουργία ανεπίσημης πιστωτικής αγοράς, στα πλαίσια της οποίας Αλβανοί πολίτες δανείζουν χρήματα σε ιδιώτες και εταιρίες, ενώ έχουν περάσι είκοσι μόλις μήνες από τη διάλυση των πυραμιδικών σχημάτων και την φοβερή κρίση που προκλήθηκε στη χώρα. Ο διευθυντής της Τράπεζας της Αλβανίας, Σκελκίμ Κάνι προειδοποιεί τους δανειστές για τον κίνδυνο να χάσουν τα χρήματά τους και μάλιστα σημειώνει ότι ο κίνδυνος αυτός αυξάνει, καθώς αναπτύσσεται αυτή η αγορά, παρόλο που, όπως είπε, "καλλιεργείται η ιδέα ότι μια τέτοιου είδους αγορά δεν είναι επικύνδινη ούτε για τους ιδιώτες και τις εταιρίες που εμπλέκονται, ούτε για την οικονομία της χώρας εν γένει".

Το Ζάγκρεμπ και την Τούζλα επισκέφτηκε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, στη διάρκεια της σύντομης περιοδείας της στα Βαλκάνια, παραμονές της διάσκεψης κορυφής στη Μόσχα, μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Στην πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ, η κ. Ολμπράιτ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Φράνιο Τούτζμαν και επισκέφτηκε τους Αμερικανούς στρατιώτες. Η Αμερικανίδα υπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο Τούτζμαν περαιτέρω βήματα προς τη δημοκρατία και την πολυεθνική κοινωνία, πολιτικές μεταρρυθμίσεις και παροχή μεγαλύτερης ελευθερίας στα μέσα ενημέρωσης, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία της με την ύπαρξη στενών δεσμών και σχέσεων εξάρτησης ανάμεσα στο Ζάγκρεμπ και τους Κροάτες της Βοσνίας. Ο κ. Τούτζμαν αρνήθηκε την κριτική που δέχτηκε λέγοντας ότι "το καθεστώς της Κροατίας δεν μπορεί να θεωρηθεί αυταρχικό" και ότι "η Κροατία αποδεικνύεται συνεπής στην ανάπτυξη της δημοκρατικής διαδικασίας από όλες τις απόψεις".

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει αποφασιστικά μέτρα για την καταπολέμηση των ομάδων τρομοκρατών στο Κοσσυφοπέδιο απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, με αφορμή την ανακάλυψη κοντά στην Πρίστινα μαζικού τάφου 22 Σέρβων κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου. "Η συμπεριφορά ορισμένων κρατών, που στο έδαφός τους επιτρέπουν τη λειτουργία κέντρων στρατολόγησης μελών για τις ανάγκες των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Κοσσυφοπέδιο και που χρηματοδοτούν τις οργανώσεις αυτές, υποθάλπει την τρομοκρατία και αποτελεί εμπόδιο στις προσπάθειες αποκατάστασης του διαλόγου για την ειρηνική επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών.

Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σήμερα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις και σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 14 μέχρι 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 μέχρι 31 και στα νησιά από 20 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 31 August 1998 - 5:40:18 UTC