Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 04/09/1998 (MΠΕ)

Τη βεβαιότητα ότι και η φετινή 63η διοργάνωση της ΔΕΘ θα στεφθεί από πλήρη επιτυχία εκφράζει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο μήνυμα του. Ο πρωθυπουργός φτάνει σήμερα στι 18:15 το απόγευμα στο αεροδρόμιο Μακεδονία, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου. Στις οκτώ το βράδυ θα εγκαινιάσει τη διεθνή έκθεση και στις 22:30 θα δοθεί προς τιμήν του δεξίωση στο κυβερνείο από τον πρόεδρο της HELEXPO, Αντώνη Κούρτη.

Την πλήρη υποστήριξη τους, αλλά και τις θερμότερες ευχές τους, για την επιτυχία της 63ης διεθνούς εκθέσεως εκφράζουν στα μηνύματα τους, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων. Σε μήνυμα του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, υπογραμμίζει τη σημασία της ΔΕΘ για την οικονομική ζωή όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Βαλκανικής γενικότερα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πραγματοποιήσει περιοδεία αύριο και μεθαύριο στη Φλώρινα. Το πρωί της Κυριακής θα συναντηθεί με το μητροπολίτη Αυγουστίνο Καντιώτη, ενώ θα επισκεφτεί τα φυλάκια Νίκης και Αγίας Παρασκευής, καθώς και τις Πρέσπες.

Απέρριψε ο ΓΓ του ΟΗΕ τις αξιώσεις του Ραούφ Ντεκτάς για λύση συνομοσπονδίας στην Κύπρο. Ο Κόφι Άναν ενημερώθηκε για το Κυπριακό από τον πρόεδρο Κληρίδη σε συνάντηση τους, στο περιθώριο της διάσκεψης των Αδεσμεύτων, που πραγματοποιείται στη Ν. Αφρική.

"Οι ΗΠΑ δε θα πρέπει να βλέπουν κοντόφθαλμα τα συμφέροντα τους, αλλά θα πρέπει να κάνουν πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της στρατηγικής και της πολιτικής τους", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, από το Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής όπου βρίσκεται, για την προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για εκλογή της ως ένα από τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης, σημείωσε ότι η αμερικανική αντίδραση στις προκλητικές προτάσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς για εγκαθίδρυση συνομοσπονδίας δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο, δεν ήταν ιδιαίτερα θετική και ότι θα μπορούσε να είναι πιο ικανοποιητική.

Τις έντονες αντιδράσεις της ΝΔ και του ΚΚΕ, προκάλεσε το νομοσχέδιο για τη ψηφιακή τηλεόραση που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. " Με το νομοσχέδιο θωρακίζεται η δημοκρατική και διαφανής παροχή ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας", τονίζει η κυβέρνηση.

Την ανησυχία της κυβέρνησης για τη διεθνή οικονομική κρίση διατύπωσε χθες ο υπουργός Τύπου μετά την κοινή συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής και πολιτικής γραμματείας του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο κύκλος της κρίσης, η οποία όμως, ελέγχεται.

Κρίσιμη ψηφοφορία διεξάγεται σήμερα στη Ρωσία για την ανάληψη πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν σε μια κίνηση καλής θέλησης θα παρουσιάσει ένα νέο πολιτικό κείμενο, το οποίο προβλέπει τη μείωση των προεδρικών εξουσιών υπέρ της κυβέρνησης.

Ποινική δίωξη για βιασμό, παράνομη κατακράτηση και για κλοπή, άσκησε ο εισαγγελέας Βέροιας, σε βάρος του 23χρονου Αλβανού λαθρομετανάστη που ομολόγησε ότι βίασε μαζί με άλλους δύο συμπατριώτες του Αγγλίδα τουρίστρια, υπάλληλο του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών, σε αγροτική περιοχή έξω από τη Νάουσα Ημαθίας. Ο νεαρός λαθρομετανάστης, Αριάν Κίκο στην ανάκριση αποκάλυψε τα ονόματα δύο ομοεθνών του, που συμμετείχαν στον ομαδικό βιασμό. Πρόκειται για τους Ρεν Ρίνα 27 χρονών και Ρετζέμ Ρίνα 25 ετών, οι οποίοι αναζητούνται από τις αστυνομικές αρχές της περιοχής.

"Η Τουρκία σήμερα απέχει περισσότερο από κάθε άλλη φορά, από την προοπτική της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως τελικά θα γίνει μέλος". Την επισήμανση αυτή έκανε ο Σύμβουλος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής των Βρυξελλών, Eberhard Rhein, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο διεθνές συνέδριο με θέμα: "Διαμορφώνοντας το μέλλον της Ευρώπης" που διοργανώνει από σήμερα μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου στη Χάλκη, το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.

Τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι πραγματοποιούνται στα κυλικεία όλων των σχολείων της περιφέρειας, μετά από διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Αθανάσιου Βασιλόπουλου. Σκοπός των ελέγχων αυτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, είναι η βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών λειτουργίας των κυλικείων και η προστασία της υγείας των μαθητών από τη διάθεση ακατάλληλων ή την προσφορά απαγορευμένων ειδών.

Μια διαφορετική συναυλία, στις 12 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να αγγίξει τις καρδιές όλων των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη συναυλία με τους Φοίβο Δεληβοριά, το συγκρότημα "Ημισκούμπρια" και άλλους καλλιτέχνες, οι οποίοι θα τραγουδήσουν για τα παιδιά με σύνδρομο Down. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο σύλλογο γονέων παιδιών με σύνδρομο Down Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες αυτής της τόσο ξεχωριστής και ιδιαίτερης κατηγορίας παιδιών, που εκτός από προσοχή και στοργή, χρίζουν ιδιαίτερης βοήθειας. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Παλαί ντε Σπορ και οι τιμές του εισιτηρίου είναι 3.000 δραχμές (κερκίδα) και 4.000 δραχμές (πλατεία).

Είκοσι χιλιάδες περίπου κάτοικοι της πόλης του Κοσσυφοπεδίου, Πρίζρεν και των γύρω χωριών, εγκατέλειψαν τις εστίες τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, εξαιτίας των έντονων συγκρούσεων μεταξύ των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και των Αλβανών αυτονομιστών που ξέσπασαν στην περιοχή. Όπως μετέδωσε το κέντρο πληροφοριών "Μέντια Τσένταρ" των Σέρβων δημοσιογράφων του Κοσσυφοπεδίου, στην περιοχή του Πρίζρεν οι συγκρούσεις που ξέσπασαν τη Δευτέρα και κορυφώθηκαν την Τρίτη, συνεχίστηκαν την Τετάρτη. Οι σερβικές ομάδες ασφαλείας που εδρεύουν σε τρία χωριά της περιφέρειας αυτής, δέχθηκαν επιθέσεις από ομάδες οπλισμένων Αλβανών, ενώ ένοπλες συγκρούσεις, μικρής έντασης, σημειώθηκαν και στη συνοικία Τούσους του Πρίζρεν. Στο μεταξύ, το Γ' Σώμα Στρατού της Γιουγκοσλαβίας, το οποίο εδρεύει στην Πρίστινα, ανακοίνωσε ότι την Τρίτη το βράδυ στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία σημειώθηκε νέο συνοριακό επεισόδιο, κατά την προσπάθεια ομάδας Αλβανών να εισέλθουν στο γιουγκοσλαβικό έδαφος.

Συνεχίζεται η πολιτική ένταση στην Αλβανία, με "πρωταγωνιστές" το Σοσιαλιστικό και το Δημοκρατικό Κόμμα. Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην πολιτική ζωή της χώρας, έχει οξυνθεί ιδιαίτερα, μετά τα πρόσφατα επεισόδια στο χωριό Λαζαράτι. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με ανακοίνωσή του, κατηγορεί το Δημοκρατικό Κόμμα και προσωπικά τον αρχηγό του, Σαλί Μπερίσα, ότι "είναι αυτοί που με την πολιτική τους, αγνοώντας τη Βουλή και τους κρατικούς θεσμούς, ενθαρρύνουν τις εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες, επιδιώκοντας την αποσταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα".

Σχεδόν "'άφεση αμαρτιών", πήραν - και μάλιστα με δικαστική απόφαση που προκάλεσε εντυπώσεις στη κοινή γνώμη - οι Γερμανοί ακροδεξιοί όλων των αποχρώσεων, που για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο ευελπιστούν ότι θα μπουν και στην Ομοσπονδιακή Βουλή, στις επικείμενες εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου. Το θέμα αφορά απόφαση Εφετείου του Βερολίνου, που απαγορεύει - προφανώς μετά από προσφυγή ενδιαφερομένων νεοναζί - την παρακολούθηση στελεχών και μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Παρά τις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί, η FIBA, στο επίσημο καλεντάρι της τετραετίας 1998-2002, όρισε τη διεξαγωγή της τελικής φάσης του 32ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανδρών (Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη) πολύ αργότερα από κάθε άλλη φορά και συγκεκριμένα από την 1η έως τις 9 Σεπτεμβρίου του 2001. Αξιοσημείωτο είναι ότι ταυτόχρονα από τις 2 έως τις 14 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το τουρνουά μπάσκετ των 14ων Μεσογειακών Αγώνων στην Τύνιδα (Τυνησία).

Σταδιακή εξασθένιση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Θεσσαλονίκη αρχικά προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα θα εκδηλωθούν νεφώσεις και είναι πιθανόν να βρέξει. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 4 September 1998 - 5:40:08 UTC