Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:23 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 06/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Εφ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
  • Τη μεταφορά της εποπτείας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ανακοίνωσε ο Κ. Σημίτης.
  • Δηλώσεις Ρωμαίου για την υπόθεση του Ρουμάνου κακοποιού.
  • Τη φυλακή Κασσάνδρας Χαλκιδικής, επισκέφθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος.
  • Το περίπτερο του Υπουργείου Τύπου στην 63η Δ.Ε.Θ. εγκαινίασε ο Δημήτρης Ρέππας.
  • Διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει την Τρίτη και την Τετάρτη η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
  • Εντοπίστηκε το μαύρο κουτί του μοιραίου αεροσκάφους της Swissair.
  • Πέθανε σήμερα σε ηλικία 88 χρόνων ο διάσημος Ιάπωνας σκηνοθέτης Ακίρο Κουροσάβα.
  • Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση στη Ρωσική Κάτω Βουλή για την έγκριση του Τσερνομίρντιν στην πρωθυπουργία.
  • Παγκόσμια πρωταθλήτρια η εθνική μας ομάδα πόλο του ΣΙΣΜ.
  • Μόνο νίκη κυνηγά απόψε η εθνική μας ποδοσφαίρου κόντρα στη Σλοβενία.
  • Ντέρμπι Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ σήμερα για το κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ.
  • Οι σποραδικές βροχές κυρίως στα βόρεια και η μικρή πτώση της θερμοκρασίας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, τα εθνικά μας θέματα, τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, τον κοινωνικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, την έννοια της κεντροαριστεράς και τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εφ' όλης της ύλης, που παραχώρησε το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο "Ι.Βελλίδης" της ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε θέληση να ανταποκριθεί στα προβλήματα του λαού αλλά έχει και έναν κεντρικό στόχο, τη δημιουργία μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής χώρας με μια κοινωνία συνοχής, που μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Για τις σχέσεις με την Τουρκία, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει προτάσεις, στο πλαίσιο της βήμα προς βήμα αντιμετώπισης των θεμάτων και εκτίμησε ότι το Αιγαίο, παρά την προκλητικότητα της Άγκυρας, δεν αποτελεί περιοχή όπου δεν ελέγχονται τα πράγματα. Σχετικά με το Κυπριακό, επισήμανε ότι η άρνηση της Τουρκίας δεν είναι απόφαση που αποδέχεται η Ελλάδα και υπογράμμισε την ανάγκη πιέσεων στη διεθνή κοινότητα και υλοποίησης της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ερωτηθείς για τις διαφορετικές γνώμες στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Σημίτης είπε ότι αυτές έχουν το χαρακτήρα του προσώπου που τις εκφράζει και σκοπεύουν στην πρόοδο του κυβερνητικού έργου και στην επίτευξη των κοινών στόχων του κυβερνώντος κόμματος.

Τη μεταφορά της εποπτείας της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της HELEXPO - ΔΕΘ Αντώνη Κούρτη και μέλη της διοίκησης. Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η μεταφορά αυτή της εποπτείας γίνεται για να λαμβάνονται πιο γρήγορα οι αποφάσεις και να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία της έκθεσης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Αντώνης Κούρτης, χαρακτήρισε έκπληξη την απόφαση της κυβέρνησης και εξέφρασε την πίστη να είναι ευχάριστη για όλους. Ο κ.Σημίτης αναφέρθηκε στο σύγχρονο ρόλο της ΔΕΘ ως μέσο προώθησης της Ελλάδας στο διεθνή οικονομικό χώρο για να κερδίσει ανταγωνιστική θέση. Η κυβέρνηση, είπε, θα συζητήσει με όλες τις πλευρές για το πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός ο θεσμός της ΔΕΘ. Ο κ.Κούρτης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τους στόχους της ΔΕΘ να μετατραπεί σε ένα κέντρο διεθνούς συνεργασίας και ανάπτυξης.

Η προσπάθεια διάσωσης του υπό ομηρία αστυφύλακα, Αθανάσιου Κρυσταλογιάννη, υπαγόρευσε τη χθεσινοβραδινή απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας, να επιτρέψει τη διαφυγή του 27χρονου Ρουμάνου κακοποιού Σορίν Ματέι. "Eάν δεν είχαμε λάβει αυτή την απόφαση, σήμερα το πρωί θα θρηνούσαμε ένα νεκρό αστυνομικό και θα είχαμε μία χήρα και δύο ορφανά παιδιά. Πιστεύω ότι η απόφαση αυτή ήταν η μόνη σωστή, δεδομένων των συνθηκών", δήλωσε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γεώργιος Ρωμαίος, στο περιθώριο της σημερινής επίσκεψής του στην 63η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά τον εντοπισμό του 27χρονου Ρουμάνου, που διέφυγε με ταξί, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κοινοποίησε ότι ενεργοποιείται διαδικασία αναζήτησης του κακοποιού. Απέφυγε, πάντως, να επεκταθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας ότι η όποια ενημέρωση σχετικά με έρευνες θα προέλθει από την Αθήνα.

Τη φυλακή Κασσάνδρας Χαλκιδικής, επισκέφθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Ο κ. Γιαννόπουλος επιθεώρησε τις αγροτικές φυλακές και δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει την περιοδεία του σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα και τα δικαστήρια της χώρας. Ζήτησε μάλιστα να ακολουθήσουν όλοι οι υπουργοί το παράδειγμά του και να εποπτεύουν όλες τις υπηρεσίες που βρίσκονται στην ευθύνη των Υπουργείων τους, σε όλη τη χώρα.

Στην επιτυχή πορεία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων όπως και των άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης που εποπτεύονται από το Υπουργείο αναφέρθηκε ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, εγκαινιάζοντας το περίπτερο του Υπουργείου στην 63η Δ.Ε.Θ. Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό και την απόδοση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που επιτελείται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

Διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει την Τρίτη και την Τετάρτη η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Την Τρίτη η κ.Παπαρήγα θα περιοδεύσει στα περίπτερα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ και το διοικητικό συμβούλιο των εργαζομένων. Θα συναντηθεί ακόμη με φορείς, εργατικά σωματεία της πόλης, υποψηφίους των δημοτικών και νομαρχιακών αγωνιστικών κινήσεων και με προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης. Την Τετάρτη το πρωί θα επισκεφτεί τη ΔΕΗ, τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣΘ, ενώ το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη τύπου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα περιοδεύσει στην Πολίχνη, τη Σταυρούπολη και τους Αμπελόκηπους, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση της κομματικής οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στην πλατεία Ευόσμου.

Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους της Swissair στον Ατλαντικό αναμένεται να προκύψουν από την μελέτη του μαύρου κουτιού του αεροσκάφους που εντοπίστηκε χθες. Οι αστυνομικές αρχές του Καναδά ανακοίνωσαν ότι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή το κουτί δεν έχει ακόμη ανασυρθεί.

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 88 χρόνων ο διάσημος Ιάπωνας σκηνοθέτης Ακίρο Κουροσάβα. Οι ταινίες του έγιναν γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 1951 η ταινία του "Ρασομόν" κέρδισε το βραβείο του Φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ γνωστές σε όλο τον κόσμο είναι και οι ταινίες του "Οι επτά Σαμουράι", "Γιοζίμπο", "Καγκεμούσα" και "Ραψωδία τον Αύγουστο".

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και του Κρεμλίνου, για την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να καλυφθεί το κενό στην πρωθυπουργία της χώρας. Η κρίσιμη ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή, για την έγκριση της υποψηφιότητας Τσερνομίρντιν για την πρωθυπουργία, θα πραγματοποιηθεί αύριο. Στο μεταξύ, το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησε τη Ρωσία ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να τη βοηθήσει αν η ρωσική κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Εξάλλου, οι ηγέτες δέκα λατινοαμερικανικών χωρών κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στον Παναμά απηύθυναν έκκληση στις επτά περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμβάλλουν στην αποτροπή της επέκτασης της κρίσης από την Ασία και τη Ρωσία στη Λατινική Αμερική.

Την πρώτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης του ΣΙΣΜ κατέκτησε η εθνική μας ομάδα των ενόπλων δυνάμεων, αφού κέρδισε χθες στο μεγάλο τελικό της διοργάνωσης την Ιταλία, στο κατάμεστο Ολυμπιακό κολυμβητήριο της Ρώμης, με σκορ 7 - 5. Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές θα επιστρέψουν αύριο το απόγευμα από την Ιταλία στην Ελλάδα.

Τη νίκη και μια καλή εμφάνιση θα κυνηγήσουν απόψε οι παίχτες της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών. Οι διεθνείς μας θα αντιμετωπίσουν στις 8 το βράδυ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας τη Σλοβενία στο πρώτο παιχνίδι για τα προκριματικά του Ευρω -2000. Στο μεταξύ, η εθνική μας ομάδα των ελπίδων δεν κατάφερε να πάρει χθες τους βαθμούς της νίκης σε αγώνα για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αφού αναδείχθηκε ισόπαλη στο "Νίκος Γκούμας" με το αντίστοιχο συγκρότημα της Σλοβενίας με σκορ 2 - 2.

Το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της χρονιάς θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σήμερα οι φίλαθλοι του μπάσκετ. Ο ΠΑΟΚ θα βρεθεί κόντρα στον Ολυμπιακό για το κύπελλο Ελλάδας. Οι δύο ομάδες, που πέρυσι συναντήθηκαν στα ημιτελικά του ελληνικού πρωταθλήματος, σήμερα θα μονομαχήσουν στην πρώτη αγωνιστική της β' φάσης του κυπέλλου. Στα παιχνίδια που έγιναν χθες για τη β' φάση του κυπέλλου Ελλάδας δεν είχαμε καμία έκπληξη. Η ΑΕΚ νίκησε εύκολα το Περιστέρι με σκορ 85 - 67, ενώ ο Απόλλωνας της Πάτρας κέρδισε το Παλαιό Φάληρο με 63- 44. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Αμαρουσίου με 73-63. Η πρώτη αγωνιστική της β' φάσης θα ολοκληρωθεί αύριο με την αναμέτρηση του Ηρακλή κόντρα στη Λάρισα στο Ιβανώφειο στις 6:15 το απόγευμα.

Οι σποραδικές βροχές κυρίως στα βόρεια και η μικρή πτώση της θερμοκρασίας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού. Αύριο στη βόρεια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη δεν θα ξεπεράσει τους 27 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 6 September 1998 - 16:05:09 UTC