Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:57 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 07/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Από 1/1/1999 θα εφαρμοστούν τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. - Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση.
  • Συνεδρίασαν οι τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας. - Α. Σπηλιωτόπουλος: ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
  • Σύμπτωση απόψεων για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.
  • Δηλώσεις Λαλιώτη στο 2ο συνέδριο τεχνικών έργων που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
  • Αίτηση, που συνοδεύεται από εισαγγελική εντολή, απέστειλαν η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, στο ΑΣΕΠ ζητώντας τη δημοσιοποίηση στοιχείων για το διαγωνισμό - Τοποθετήσεις του ΑΣΕΠ και του υφυπουργού Παιδείας.
  • Με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, συναντήθηκε σήμερα στη Λευκωσία ο πρέσβης της Ρωσίας στη Μεγαλόνησο.
  • Ο Ντεμάτσι κατά της πρότασης Χιλ για προσωρινή συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας.
  • Σταδιακή απεμπλοκή στο Κοσσυφοπέδιο προβλέπει σενάριο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.
  • Με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου θα συναντηθεί σήμερα ο Μεσούτ Γιλμάζ.
  • Μεγάλα ονόματα της ελληνικής, της βαλκανικής και της διεθνούς μουσικής σκηνής, στο Φεστιβάλ "Γαία".
  • Μεταβολή του καιρού από αύριο το βράδυ, με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Από 1/1/1999 θα εφαρμοστούν τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η αύξηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης κατά 50%, η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων, η ίδρυση έως το Φεβρουάριο του '99 εκατό νέων βρεφονηπιακών σταθμών και η δημιουργία εκατό κέντρων κοινωνικής μέριμνας για τους ηλικιωμένους. Ο κ. Ρέππας εξέφρασε τη λύπη του για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις ομιλίες του πρωθυπουργού και είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αντιπαρατεθεί σε επίπεδο ύβρεων. Ιδιαίτερα για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή είπε ότι οι δηλώσεις του αποτελούν μια συρραφή ύβρεων. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων δεν θα ανακόψουν την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ για να ικανοποιηθούν συντεχνιακά συμφέροντα που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα άλλων κοινωνικών ομάδων.

Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, οι βασικοί άξονες της ομιλίας Καραμανλή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και η αντιπολιτευτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας μετά τις οικονομικές εξαγγελίες Σημίτη βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης των τομεαρχών του κόμματος. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Άρης Σπηλιωτόπουλος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αλλά και την εμμονή του σε μια πολιτική για την οποία χρειάστηκε να απολογηθεί. Απέδωσε δε την εμμονή σε αυτή την πολιτική σε εσωκομματικές ισορροπίες. Εξάλλου, ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Γεώργιου Ράλλη, ο οποίος χαρακτήρισε εθνική την προσπάθεια ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ και πρόσθεσε ότι δεν συνηθίζει να κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Ερωτηθείς για τις δηλώσεις αυτές ο κ. Σπηλιωτόπουλος επισήμανε ότι το χρέος της Νέας Δημοκρατίας είναι να λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που κάνει με υπευθυνότητα.

Σύμπτωση απόψεων ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ. Ο κ. Ντόντικ αναγνώρισε την πολιτική και οικονομική συμπαράσταση της Ελλάδας στις προσπάθειες εφαρμογής της συμφωνίας του Ντέιτον για τη Βοσνία και τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, ενώ ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στο θέμα των εγκληματιών πολέμου κάνοντας λόγο για ανοχή εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. Ο κ.Ντόντικ το βράδυ θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Η σύναψη διακρατικών συμφωνιών και η δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων μεταξύ των βαλκανικών επιχειρήσεων στο χώρο των τεχνικών έργων, αποτελούν κινήσεις-"κλειδιά" για την ανάπτυξη των υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οδεύοντας προς τη νέα χιλιετία, οι βαλκανικές κυβερνήσεις θα πρέπει να προσανατολίσουν τις προσπάθειές τους σε αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την εναρμόνιση των ισχύοντων νομοθετικών πλαισίων με τα αντίστοιχα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτά προέκυψαν από την ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Κώστα Λαλιώτη, κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα του 2ου συνεδρίου τεχνικών έργων, στη Θεσσαλονίκη. Υψηλόβαθμα στελέχη βαλκανικών υπουργείων και δεκάδες εκπρόσωποι τεχνικών εταιριών δίνουν σήμερα και αύριο το "παρών" στο συνέδριο, που διοργανώνεται από τη HELEXPO, με την ευκαιρία της 63ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Αίτηση, που συνοδεύεται από εισαγγελική εντολή, απέστειλαν η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού ζητώντας τη δημοσιοποίηση στοιχείων για το διαγωνισμό πρόσληψης εκπαιδευτικών στα σχολεία. Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών κάνουν λόγο για πλημμελή βαθμολόγηση των γραπτών. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΑΣΕΠ σκοπεύει, αν και δεν έχει την υποχρέωση, να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που ζητούν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος, δήλωσε ότι οι βαθμολογητές και οι επιτηρητές του διαγωνισμού πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος και έκανε λόγο για προσπάθεια σπίλωσης του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, συναντήθηκε σήμερα στη Λευκωσία ο πρέσβης της Ρωσίας στη Μεγαλόνησο, Γκεόργκι Μουράτοφ, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει τη λύση του κυπριακού βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ.Μουράτοφ ανέφερε ότι το αν θα συζητηθεί ή όχι το κυπριακό στη γενική συνέλευση ή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εξαρτάται από την κυπριακή κυβέρνηση.

Μη αποδεκτή χαρακτήρισε την πρόταση του Αμερικανού απεσταλμένου στη Σερβία, Κρίστοφερ Χιλ για προσωρινή συμφωνία με ρήτρα αναθεώρησης μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινας ο πρόεδρος του ριζοσπαστικού Κοινοβουλευτικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου Αντέμ Ντεμάτσι, τον οποίο τα μέλη του ''ΑΣΚ'' έχουν ορίσει ως τον πολιτικό τους εκπρόσωπο. Σε συνέντευξή του στη σερβόφωνη εκπομπή του BBC, ο κ.Ντεμάτσι τόνισε ότι η αποδοχή αυτής της πρότασης θα εξαναγκάσει τους Αλβανούς να συνθηκολογήσουν και να τελειώσουν άδοξα τον αγώνα για την απόκτηση της ελευθερίας.

Σταδιακή απεμπλοκή στο Κοσσυφοπέδιο, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διχοτόμησή του σε διάστημα 5-6 χρόνων, την ενσωμάτωση του ενός τμήματος στη Σερβία και την ανεξαρτησία του άλλου, προβλέπει σενάριο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "International Spectator" του ιταλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. Στο πλαίσιο των ερευνών του ΕΛΙΑΜΕΠ για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου εκδόθηκε ο τόμος "Kossovo: Avoiding another Balkan War" των Θάνου Βερέμη, προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, και Ευάγγελου Κωφού, ειδικού συμβούλου βαλκανικών θεμάτων του Ιδρύματος.

Με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου θα συναντηθεί σήμερα ο Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ. Αύριο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα συναντηθεί στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Μεγάλα ονόματα της ελληνικής, της βαλκανικής και της διεθνούς μουσικής σκηνής, ανάμεσα στους οποίους η Αμερικανίδα Nina Simone, o Αρμένιος Djivan Gasparian, η Cesaria Evora από το Πράσινο Ακρωτήρι, ο μπασίστας Jah Wobble από τη Βρετανία, ο Νίκος Παπάζογλου και η Σαββίνα Γιαννάτου, θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ "Γαία", που διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το τετραήμερο από τις 17 ως τις 20 του Σεπτέμβρη και διοργανώνεται από την Helexpo-ΔΕΘ και το πολιτιστικό συγκρότημα Μύλος.

Μεταβολή του καιρού από αύριο το βράδυ, με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 16 μέχρι 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 18 μέχρι 32 και στα νησιά του Αιγαίου από 21 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 7 September 1998 - 16:05:09 UTC