Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 10/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Διαδοχικές επαφές του υπουργού Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον Έλληνα ομόλογό του.
  • Στην Αθήνα βρίσκεται ο αμερικανός μεσολαβητής για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ
  • Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν το πρωί οι Κώστας Σημίτης και Βάσος Λυσσαρίδης.
  • Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στα σύνορα από έξι σε εννέα μήνες για όλους τους οπλίτες ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
  • Γ. Νικολάου: Δεν τίθεται θέμα ορισμού αντιπροέδρου στη κυβέρνηση.
  • Ν. Κωνσταντόπουλος: Ο κ. Σημίτης προσπαθεί να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα.
  • Μηνύματα Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή στο Συνέδριο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το Ρήγα Φεραίο.
  • Επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας γης.
  • H Ελλάδα επικύρωσε το πρωτόκολλο για την κατάργηση της θανατικής ποινής.
  • Την υποψηφιότητα Πριμακόφ θα εξετάσει αύριο η Κάτω Βουλή.
  • Σ. Κυπριανού: Η Ελλάδα μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Kυβερνητικό ανασχηματισμό προβλέπει μερίδα του αλβανικού Τύπου.
  • Σεμινάριο για τη λειτουργία των γραφείων διασύνδεσης διοργανώνει το Α.Π.Θ.
  • Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα συνεχιστούν και αύριο στην ανατολική Ελλάδα.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Διαδοχικές επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο είχε σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζίροβαντ Γιοβάνοβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Αντικείμενο των επαφών αυτών ήταν η κατάσταση στα Βαλκάνια και ειδικότερα το Κοσσυφοπέδιο. Σε δηλώσεις του ο κ. Πάγκαλος επισήμανε ότι η Ελλάδα θα συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, στο πλαίσιο των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και με εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλου του πληθυσμού που κατοικεί στην περιοχή. Από την πλευρά του ο Γιουγκοσλάβος υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των επαφών του.

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Αμερικανός μεσολαβητής για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο. Το Κυπριακό και τα εθνικά μας θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσαρίδης, στο πλαίσιο των επαφών του κ. Σημίτη με τους αρχηγούς των Κυπριακών κομμάτων. Σε δηλώσεις του ο κ. Λυσσαρίδης επισήμανε ότι το Κυπριακό πρέπει να επανατοποθετηθεί σε πολιτική βάση και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για θέμα πυραύλων αλλά για πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στα σύνορα από έξι σε εννέα μήνες για όλους τους οπλίτες, η χορήγηση περισσοτέρων αδειών, η δωρεάν μετακίνηση των στρατιωτών από και προς τα σπίτια τους και η καθιέρωση συστήματος μορίων για τις μεταθέσεις είναι ορισμένα από τα νέα μέτρα για τη στρατιωτική θητεία που ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο υπουργός επισήμανε ότι οι νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από τη νέα αμυντική πολιτική επιβάλλουν τη μεγαλύτερη παραμονή των οπλιτών στην πρώτη γραμμή ευθύνης των ενόπλων δυνάμεων που είναι οι παραμεθόριες περιοχές, τα σύνορα, τα νησιά, ώστε να υπάρχει υψηλή επάνδρωση των ενόπλων δυνάμεων και να εγγυηθούμε την αποτελεσματικότητα και τη δύναμη αποτροπής.

Δεν τίθεται θέμα ορισμού αντιπροέδρου στη κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννης Νικολάου κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου. Ο κ.Νικολάου τόνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ορισμένες σκέψεις σε μια άτυπη συζήτηση. Ο ίδιος ο κ. Πάγκαλος διευκρίνισε σήμερα ότι εξέφρασε απλώς μια θεωρητική άποψη που αφορά στον θεσμό.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα, κάνοντας επιλεκτική χρήση δεικτών, προκειμένου να ανακοινώσει την εμμονή της κυβέρνησης του στην ίδια οικονομική και κοινωνική πολιτική. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος σχολιάζοντας τις ομιλίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Σχετικά με την Ιονική Τράπεζα σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός κατήγγειλε ουσιαστικά την κυβέρνηση και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου, όταν είπε ότι εμφανίστηκαν κρούσματα κερδοσκοπίας, διότι αυτοί δημιούργησαν το ανάλογο κλίμα. Ερωτηθείς για την κριτική που άσκησε ο Γιάννης Σουλαδάκης, σχετικά με τη στάση του λέγοντας ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν έχει παραστεί σε καμιά εκδήλωση της κ. Δαμανάκη, απάντησε ότι ο Συνασπισμός στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη στο Δήμο Αθηναίων.

Με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων ακαδημαϊκών, ιστορικών και διευθυντών μερικών από τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης από όλες τις βαλκανικές χώρες, αρχίζει αύριο στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ, το διήμερο διαβαλκανικό συνέδριο, που διοργανώνει το ΜΠΕ με θέμα "η επίδραση των ιδεών του Ρήγα Βελεστινλή στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και η ανάγκη της διαβαλκανικής συνεργασίας σήμερα". Σε μήνυμά του προς τους συνέδρους, ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης εκφράζει την ελπίδα οι παρακαταθήκες και τα οράματα του Ρήγα για τη Βαλκανική, να αποτελέσουν μία νέα πηγή έμπνευσης, για την περαιτέρω διεύρυνση μιας πολύπτυχης διαβαλκανικής συνεργασίας. Στο δικό του μήνυμα ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής τονίζει ότι στην ταραγμένη και πάλι Χερσόνησό μας, προκύπτει ανάγλυφα σήμερα η ανάγκη της εκ νέου μελέτης, ανάδειξης και αξιοποίησης των ιδεών του Ρήγα, ανάγκη την οποία υπηρετεί το διοργανούμενο από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνέδριο.

Σημαντικό όφελος θα έχουν οι φορολογούμενοι από τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας όλων των ακινήτων, είτε αυτά βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης είτε είναι εκτός. Με την εφαρμογή του, από την 1η Ιανουαρίου του 1999, οι τιμές των ακινήτων θα διαμορφωθούν σε επίπεδα χαμηλότερα έως και 30% από τις πραγματικές αγοραίες αξίες, κατ' εντολή του υπουργείου Οικονομικών. Επιπλέον, θα απλουστευθούν οι διαδικασίες αγοραπωλησιών ακινήτων, δωρεών και γονικών παροχών, αφού κάθε πολίτης θα γνωρίζει εκ των προτέρων τι φόρο θα πληρώσει, και θα εξομαλυνθούν και θα εξυγιανθούν οι σχέσεις μεταξύ φορολογουμένων και υπαλλήλων. Τα παραπάνω ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Παναγιώτης Πιλατής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη διεξαγωγή σεμιναρίου ενημέρωσης των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών.

H Ελλάδα επικύρωσε το πρωτόκολλο Νο 6 της συνθήκης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, σχετικά με την κατάργηση της θανατικής ποινής. Ένα κράτος-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης για να αποτελέσει συμβαλλόμενο μέρος του πρωτοκόλλου, οφείλει να εξαλείψει τη θανατική καταδίκη από τη νομοθεσία του. Το πρωτόκολλο είναι το πρώτο στάδιο στη διεθνή νομοθεσία μετατροπής της κατάργησης της θανατικής ποινής σε νομική υποχρέωση των συμβαλλομένων μερών.

Τη νέα υποψηφιότητα για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον υπουργό Εξωτερικών Γεβγένι Πριμακόφ, τον οποίο πρότεινε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Γέλτσιν, πρόκειται να εξετάσει αύριο το μεσημέρι η Κάτω Βουλή. Οι ηγέτες της Δούμα προέβησαν σε αυτή την απόφαση μετά την απόσυρση του Βίκτορ Τσερνομίρντιν από τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της χώρας υπέρ του Γεβγένι Πριμακόφ.

Η Ελλάδα μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού μετά από συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με αντιπροσωπεία της επιτροπής ευρωπαϊκών θεμάτων της ελληνικής Βουλής. Ο κ.Κυπριανού σημείωσε ότι η θέση των Κοινοβουλίων της Ελλάδας και της Κύπρου είναι αποφασιστική και δεδομένη και υπογράμμισε πως "το εθνικό συμφέρον επιβάλλει την ένταξη της Μεγαλονήσου στην Ε.Ε. και ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κάνουμε ότι μπορούμε για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων". Από την πλευρά του ο πρόεδρος της διακομματικής αντιπροσωπείας του ελληνικού κοινοβουλίου, Λουκάς Αποστολίδης τόνισε ότι "βρισκόμαστε σε καλή πορεία σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.", όμως επισήμανε πως υπάρχουν προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Kυβερνητικό ανασχηματισμό προβλέπει μερίδα του αλβανικού Τύπου, την οποία εντάσσει στο πλαίσιο των προσπαθειών του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο να αμβλυνθεί το οξυμένο πολιτικό κλίμα και να εκτονωθεί η έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Αλβανία μετά τις αλλεπάλληλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και τη δεδηλωμένη πρόθεση του Σαλί Μπερίσα για βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις εφημερίδες, στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν αποκλείεται η συμμετοχή και άλλων κομμάτων έτσι ώστε να διευρυνθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός και να έχει την αποδοχή της πλειοψηφίας του αλβανικού λαού.

Το "1ο εκπαιδευτικό σεμινάριο συμβούλων σταδιοδρομίας", που διοργανώνει το Γραφείο Διασύνδεσης, Σπουδών και Σταδιοδρομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ξεκινά τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται στις 19 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή 150 συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο "Πόρτο Καράς", στη Χαλκιδική, θα έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα συνεχιστούν και αύριο στην ανατολική Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στην ανατολική και νότια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 27 βαθμούς, στα δυτικά από 15 μέχρι 29 και στην υπόλοιπη χώρα από 17 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 10 September 1998 - 18:05:12 UTC