Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 11/09/1998 (MΠΕ)

Επιστροφή στα σχολεία από σήμερα για τους μαθητές των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας. Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει πως όλα είναι έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά και ότι έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία, για τις αλλαγές στο Λύκειο. Αντίθετα οι καθηγητές εκτιμούν ότι τα Λύκεια δεν είναι έτοιμα να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα και προειδοποιούν για κινητοποιήσεις από τις 29 του μηνός.

Επεκτείνεται και στις εκτάσεις γης, εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Το σύστημα θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου και θα λειτουργεί όπως ακριβώς στην περίπτωση των διαμερισμάτων, ενώ ο προσδιορισμός της αντικειμενικής αξίας θα γίνεται με βάση τις τιμές ζώνης, που θα καθοριστούν μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και η αμερικανική πρωτοβουλία για επίλυση του προβλήματος, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος και ο Αμερικανός απεσταλμένος Τόμας Μίλερ. Το ίδιο θέμα, συζήτησε και ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λισσαρίδη, ο οποίος πρότεινε επαναθεώρηση του Κυπριακού, με βάση τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου.

Η εξέλιξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και στη γύρω περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Θεόδωρου Πάγκαλου και Ζιβαντιν Γιοβάνοβιτς. Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν - αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν - τη στενή συνεργασία, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, των δύο χωρών, στο πλαίσιο της προώθησης της βαλκανικής πολιτικής. Ειδικότερα, σε ότι αφορά την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Πάγκαλος εκτίμησε ότι υπάρχει μεταβολή των συνθηκών προς το καλύτερο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει για ειρηνική λύση σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα, μέσα πάντα στο πλαίσιο των υφισταμένων συνόρων και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στα σύνορα από έξι σε εννέα μήνες για όλους τους οπλίτες, η χορήγηση περισσοτέρων αδειών, η δωρεάν μετακίνηση των στρατιωτών από και προς τα σπίτια τους και η καθιέρωση συστήματος μορίων για τις μεταθέσεις είναι ορισμένα από τα νέα μέτρα για τη στρατιωτική θητεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος.

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας, το οποίο έχει ως στόχο την υποβοήθηση της Αλβανίας για την ενσωμάτωσή της στις ευρωατλαντικές δομές, υπεγράφη από τον Ελληνα υφυπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου και τον Γραμματέα Επικρατείας για θέματα Ευρωατλαντικής Ενσωμάτωσης του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ιλιρ Μέτα. Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή, "αποτελεί μια απόδειξη των πολύ καλών διμερών σχέσεων που συνεχώς βελτιώνουμε''.

Ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας, απέσυρε τελικά τη διάταξη από το νομοσχέδιο για την Πρόνοια, που αφορούσε τους πολύτεκνους και είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις, τόσο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όσο και των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Στη διάταξη αναφερόταν ότι οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες πιστοποίησης της πολύτεκνης ιδιότητας, θα καθορίζονταν με Προεδρικό Διάταγμα και όχι μέσω της συνομοσπονδίας τους, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

"Τα θέματα που αφορούν τη νεολαία συγκεντρώνουν όλη την προσοχή μας. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στο βιοτικό τους επίπεδο και τις προσπάθειες για την δυνατόν αρτιότερη διάπλαση του χαρακτήρα τους. Δεν μας επιτρέπεται άλλωστε τίποτε το διαφορετικό", δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, μιλώντας σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό εκλογικό του κέντρο. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανέπτυξε το πρόγραμμα της "Αναγέννησης" για τη Νεολαία, υπογραμμίζοντας ότι οι συνεργάτες του και αυτός έχουν καταρτίσει ένα λεπτομερές σχέδιο δράσεων και πρωτοβουλιών.

Ενθαρρυντικές παραμένουν οι προοπτικές για το 1999 και ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης υπολογίζεται να ανέλθει στο 4% σε πραγματικούς όρους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, εκφράζοντας παράλληλα αισιοδοξία για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας. Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας είναι ικανοποιητικοί, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες εξωτερικές ή εσωτερικές εξελίξεις η κυπριακή οικονομία το 1998 και το 1999 θα συμπεριφερθεί πολύ ικανοποιητικά. Επίσης ο ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα δηλαδή μεταξύ 2,5 - 3%.

Ο αντιπρόεδρος της Δούμα, Βλαντιμίρ Ρίζκοφ, συζήτησε με το νέο υποψήφιο για την πρωθυπουργία της Ρωσίας, Γεβγκένι Πριμακόφ, για τη συνάντηση με τους ηγέτες του κοινοβουλίου, πριν από τη σημερινή ψηφοφορία για την έγκριση του διορισμού του. Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, δήλωσε ότι είναι έτοιμος για διαβουλεύσεις με τον κ.Πριμακόφ για να ακούσει τις προτάσεις του για το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Επίσκεψη στο Τρέμπινιε πραγματοποίησε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στη Βοσνία. Ο κ. Σολάνα ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Ομπράντ Γκάζντα και ευχαρίστησε τους κατοίκους για τις άριστες σχέσεις με τους με τους στρατιώτες της SFOR, διέψευσε τις πληροφορίες περί αναθεώρησης της Συνθήκης του Ντέητον υπογραμμίζοντας κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στη Συνθήκη.

Εφθασε χθες στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Ερικ Ντερέικ. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ντερέικ πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα. Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Βουλής, Τίτο Πέτκοφσκι και συζήτησαν για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα συνεχιστούν και σήμερα στην ανατολική Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα στην ανατολική και νότια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 27 βαθμούς, στα δυτικά από 15 μέχρι 29 και στην υπόλοιπη χώρα από 17 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 11 September 1998 - 5:40:09 UTC