Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:53 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 16/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Αναβλήθηκε για το Σαββατοκύριακο η ψηφοφορία στο Αλβανικό κοινοβούλιο για την άρση ή μη της ασυλίας του Σαλί Μπερίσα και άλλων πέντε βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος.
  • Στις εξελίξεις στην Αλβανία είναι στραμμένη η προσοχή της διεθνούς κοινότητας.
  • Συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.
  • Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο "Κώδικας Διοικητικής Δεοντολογίας".
  • Τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά σε τροχαίο στο 4ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης - Δαδιάς.
  • Θύμα τροχαίου έπεσε η μικρότερη κόρη του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.
  • Άνοιξαν το απόγευμα οι πύλες του Ολυμπιακού Σταδίου για τη συναυλία των Rolling Stones που θα αρχίσει στις 9.30.
  • Μηνυτήρια αναφορά για τις άθλιες συνθήκες σε καταυλισμό τσιγγάνων στα Διαβατά.
  • Ρωσία: Απαισιόδοξος ο Σόχιν για νέο δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
  • Πάνω από 5000 Αλβανοί πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο βρίσκονται σε καταυλισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο Σεράγεβο.
  • Προειδοποίηση του ΟΑΣΕ προς την Κροατία.
  • Η μεγάλη κυρία της τζαζ μουσικής, Nina Simone, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.
  • Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Αναβλήθηκε για το Σαββατοκύριακο η ψηφοφορία στο Αλβανικό κοινοβούλιο για την άρση ή μη της ασυλίας του Σαλί Μπερίσα και άλλων πέντε βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος που κατηγορούνται για τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών στο κέντρο των Τιράνων. Χωρίς επεισόδια και κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των αστυνομικών δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι νέα συγκέντρωση των οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος στα Τίρανα. Ιδιαίτερα επιθετικός κατά του Αλβανού πρωθυπουργού, Φατός Νάνο, εμφανίστηκε και πάλι ο Σαλί Μπερίσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα. Ο κ. Μπερίσα καταφέρθηκε προσωπικά εναντίον του κ. Νάνο, χαρακτηρίζοντάς τον "τρομοκράτη και προδότη των εθνικών συμφερόντων".

Στις εξελίξεις στην Αλβανία είναι στραμμένη η προσοχή της διεθνούς κοινότητας. Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, καταδίκασαν την προσφυγή στη βία και απηύθυναν εκκλήσεις σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας να υποστηρίξουν τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Μειντάνι στις προσπάθειές του να εκτονώσει την κρίση. Την ανησυχία της για τις απρόσμενες εξελίξεις στην Αλβανία εξέφρασε και η Ρωσία, η οποία απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας ζήτησαν από τον προεδρεύοντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Βόλφγκαγκ Σιούσελ, να οργανωθεί διεθνής αστυνομική επιχείρηση στην Αλβανία για να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέων συγκρούσεων και να αυξηθούν τα κοινοτικά κονδύλια προς τη χώρα αυτή, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να βυθιστεί η Αλβανία στο χάος.

Η προετοιμασία της συγκέντρωσης που διοργανώνει την Τρίτη το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα δύο χρόνια από την εκλογική νίκη του κόμματος και το συνέδριο που θα γίνει τον επόμενο Μάρτιο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, υπό τον πρωθυπουργό. Παράλληλα προετοιμάστηκε η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος την Παρασκευή και το Σάββατο. Οι εργασίες της συνόδου της Κ.Ε. θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Παρασκευής και σ' αυτή θα ληφθούν αποφάσεις για την ημερομηνία διεξαγωγής του 5ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και το χαρακτήρα που θα έχει.

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο "Κώδικας Διοικητικής Δεοντολογίας", με το οποίο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τις σχέσεις κράτους - πολίτη, καθώς και τις αρμοδιότητες των διοικητικών αρχών. Οπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση, στόχος είναι η δημιουργία κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ δημόσιου και πολιτών, χωρίς προβλήματα που δημιουργούνται από την άγνοια ή την ασάφεια των κανόνων δικαίου. Ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, θέτει όρους για την επικοινωνία και τη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών, με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του σεβασμού της προσωπικότητας. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη και στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.

Τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά όταν το στρατιωτικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ανετράπη, στο 4ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης - Δαδιάς. Οι στρατιώτες, που υπηρετούν σε μονάδα του Προβατώνα Έβρου, νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Θύμα τροχαίου έπεσε η μικρότερη κόρη του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. Την ώρα που ο πρωθυπουργός έμπαινε στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη, για τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, τον ειδοποίησαν ότι η κόρη του χτυπήθηκε από μηχανάκι στην προσπάθεια της να διασχίσει την οδό Ηρώδου Αττικού. Η κόρη του πρωθυπουργού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αναχώρησε για το σπίτι της. Ο κ. Σημίτης ήταν συνέχεια σε επικοινωνία με τους γιατρούς μέχρι να βεβαιωθεί ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με την υγεία της κόρης του.

Άνοιξαν το απόγευμα οι πύλες του Ολυμπιακού Σταδίου για τη συναυλία των Rolling Stones που θα αρχίσει στις 9.30. Τη συναυλία θα παρακολουθήσουν Έλληνες πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος αλλά και πλήθος κόσμου.

Την επέμβαση των δικαστικών αρχών στη Θεσσαλονίκη ζήτησαν σήμερα το μεσημέρι εκπρόσωποι κομμάτων και κοινωνικών φορέων που χαρακτηρίζουν απάνθρωπες και άθλιες τις συνθήκες διαβίωσης 3500 περίπου χιλιάδων σκηνιτών τσιγγάνων σε καταυλισμό στα Διαβατά. Εκπρόσωποι έξι πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων κατέθεσαν στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης μηνυτήρια αναφορά ζητώντας από τη δικαστική αρχή να ερευνήσει το ενδεχόμενο καταλογισμού ποινικών ευθυνών, ενώ ζητούν την επέμβαση της εισαγγελίας για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για τη μετεγκατάσταση των σκηνιτών τσιγγάνων στο στρατόπεδο "Γκονου" στη δυτική Θεσσαλονίκη με την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής.

O νέος υπεύθυνος για τα οικονομικά θέματα της Ρωσίας, Αλεξάντερ Σόχιν και αρμόδιος για τις σχέσεις της Ρωσίας με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, δήλωσε σήμερα ότι δε θεωρεί πιθανή την άμεση λήψη δανειοδοτικού πακέτου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι δεν είναι ευοίωνες οι προοπτικές δανειοδοτικού πακέτου καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Πάνω από 5000 Αλβανοί πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο βρίσκονται σε καταυλισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο Σεράγεβο. Όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής του γραφείου της Αρμοστείας στο Σεράγεβο, Αϊντα Πόμπριτς, στη Βοσνία καταφθάνουν καθημερινά περίπου 200 Αλβανοί πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα με την περίθαλψή τους.

Το γραφείο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στο Ζάγκρεμπ, σε αναφορά του προς την κροατική κυβέρνηση επισημαίνει ότι η χώρα απέτυχε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, έναντι της διεθνούς κοινότητας σχετικά με το σεβασμό των δικαιωμάτων της σερβικής μειονότητας, ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους. Σε άλλο σημείο της αναφοράς τονίζεται η άμεση ανάγκη μέτρων, που θα ενισχύσουν την πορεία εκδημοκρατισμού της κροατικής κοινωνίας και θα διασφαλίσουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων, τόσο στο επίπεδο των μέσων επικοινωνίας, όσο και στο επίπεδο της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών.

Η μεγάλη κυρία της τζαζ μουσικής, Nina Simone, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να δώσει αύριο μία και μοναδική συναυλία, ερμηνεύοντας τραγούδια της, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Γαία". Μιλώντας στους δημοσιογράφους, σχολίασε τη μουσική όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια και μίλησε για τον δικό της ρόλο στο προσκήνιο.

Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος αλλά το απόγευμα στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν νεφώσεις και πιθανόν βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 12 μέχρι 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 15 μέχρι 29 και στα νησιά του Αιγαίου από 19 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 16 September 1998 - 17:05:10 UTC