Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 21/09/1998 (MΠΕ)

Σε ανοιχτή συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην πλατεία Δαβάκη της Καλλιθέας στην Αθήνα, θα μιλήσει αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εκλογική νίκη του 1996. Βασικός στόχος της αυριανής συγκέντρωσης είναι η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους πολίτες στα μέσα της τετραετίας και ένα μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές, αλλά και ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει τις προτεραιότητες της πολιτικής, που ασκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

"Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει ενωμένο" προέβλεψε από τη Φλώρινα η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, τονίζοντας ότι οι αντιδράσεις που ακούστηκαν στην Κεντρική Επιτροπή σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, "δε συνιστούν κανένα πρόβλημα για το κόμμα".

Μία ώρα και σαράντα λεπτά διήρκησε η συνάντηση που είχαν χθες το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ. Μετά τη λήξη των συνομιλιών ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη συνάντηση φιλική, προσθέτοντας ότι το αιτούμενο είναι η εξεύρεση τρόπου για τη μείωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι επρόκειτο για μια φιλική και χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων, για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Με την ομιλία της Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ στο Άλσος των Ηλυσίων, οι εκδηλώσεις του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή. Στην ομιλία της, η κυρία Παπαρήγα εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση, τόσο κατά της κυβέρνησης, όσο και κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι ανάμεσα στο ΚΚΕ και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, υπάρχει μια πολιτική και ιδεολογική διαχωριστική γραμμή, που δεν επιτρέπει τη μεταξύ τους, συνεργασία.

Συνάντηση με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος θα τοποθετηθεί πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, θα έχει τις επόμενες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης ο κ. Πάγκαλος θα συναντηθεί την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Γκρόσμαν. Στο επίκεντρο των επαφών αυτών του Έλληνα υπουργού θα βρεθούν η κατάσταση στα Βαλκάνια, και ιδιαίτερα στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Δύο χιλιάδες περίπου οπαδοί του Σαλί Μπερίσα πραγματοποίησαν χθες νέα διαδήλωση στα Τίρανα, πραγματοποιώντας πορεία προς τον τάφο του στελέχους του Δημοκρατικού Κόμματος Αζέμ Χαϊντάρι, η δολοφονία του οποίου την προηγούμενη εβδομάδα,προκάλεσε ένα νέο κύμα βίας στη γειτονική χώρα. Ο Σαλί Μπερίσα, σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση, κάλεσε τους οπαδούς του σε συγκέντρωση στον τάφο του Αζέμ Χαϊντάρι , επτά μέρες μετά την κηδεία του υπαρχηγού του. Φωνάζοντας "Αζέμ, είσαι ήρωας" και "Αζέμ, είσαι αθάνατος", οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, όπου δολοφονήθηκε ο Χαϊντάρι στις 12 Σεπτεμβρίου, προς το νεκροταφείο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων.

Επίθεση εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, που ασκεί καθήκοντα προέδρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εξαπέλυσε ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλαβανίας, Σαλί Μπερίσα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα Τίρανα. Αναφερόμενος σε προγενέστερη δήλωση του κ. Παπανδρέου σύμφωνα με την οποία "Αν το Δημοκρατικό κόμμα και ο Μπερίσα θα συνεχίσουν την τακτική τους, που υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, είναι σίγουρο ότι η διεθνής κοινότητα θα απομονώσει αυτή την τακτική και τον Μπερίσα" ο αρχηγός του Δημοκρατικού κόμματος υπογράμμισε: "Θέλω να πω στον Έλληνα υπουργό ότι ποτέ η Δύση δε θα μπορέσει να απομονώσει ένα φίλο της, που σε όλη τη ζωή του έχει αγωνιστεί για τις δημοκρατικές αρχές", προσθέτοντας ότι "δεν αιφνιδιάστηκα από τη δήλωση του Παπανδρέου και την χαρακτηρίζω μία προκατάληψη".

Δεδομένης της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία, αλλά και του δισταγμού με τον οποίο οι επενδυτές αντιμετωπίσουν τις χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης, η οικονομική σταθερότητα στη Βουλγαρία ενδέχεται να προσελκύσει έντονα το ξένο κεφάλαιο. Την προσδοκία τους αυτή εξέφρασαν οι Βρετανοί οικονομικοί εμπειρογνώμονες Πολ Ρέινολντς και Εντριου Ρόμπερτς, καθώς και ο πρίγκιπας Κύριλλος, οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ και γιος του έκπτωτου βασιλιά Συμεών, με δηλώσεις τους στο βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο.

Ο κρατικός ελεγκτής Βενιαμίν Σοκόλοφ κατηγόρησε τη κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ότι καταχράται και δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία έχουν δοθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ανόρθωση της οικονομίας της ενώ παράλληλα προειδοποίησε τη Δύση να μην προβεί στη χορήγηση νέου ποσού, έως ότου τεθούν σε εφαρμογή αυστηροί οικονομικοί έλεγχοι. Ο κ. Σοκόλοφ υποστήριξε αυτή του την άποψη κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC, σύμφωνα με το οποίο, ο κ.Σοκόλοφ έχει αποδείξεις που τεκμηριώνουν τις καταγγελίες του. Ο κ. Σοκόλοφ ανέφερε ότι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν καταχρασθεί σημαντικό χρηματικό ποσό που χορηγήθηκε από το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι έχουν "απλά εξαφανισθεί και άλλα ποσά, συμπεριλαμβανομένου και των 150 εκατομμυρίων δολαρίων που επρόκειτο να δοθούν στο υπουργείο οικονομικών για την επιδότηση σμφωνίας εξαγωγής μαχητικών τύπου MiG".

Βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα βροχής μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 12 μέχρι 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 15 μέχρι 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 20 βαθμούς


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 21 September 1998 - 5:40:11 UTC