Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 23/09/1998 (MΠΕ)

Μακελειό χθες το βράδυ στην Αθήνα, όπου σε διαμέρισμα κεντρικής οδού, ο Ρουμάνος κακοποιός Σοριν Ματέι κρατούσε ομήρους επί επτά ώρες τέσσερα άτομα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σύλληψης του κακοποιού τραυματίστηκαν σοβαρά η Αμαλία Γκινάκη 26 χρόνων, ο Ρουμάνος κακοποιός και ο αστυφύλακας Γιώργος Παλιούρας, ενώ ελαφρά τραυματίες είναι η μητέρα της Γκινάκη, Σουλτάνα και ο αρραβωνιαστικός της, Απόστολος Μακρινός. Ελαφρά τραυματίες είναι επίσης επτά αξιωματικοί και άντρες της αστυνομίας, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της αστυνομίας Αθανάσιος Βασιλόπουλος και ο υπαρχηγός Ιωάννης Γεωργακόπουλος.

Στο μεταξύ, ενημέρωση για όσα συνέβησαν έκανε πριν τις 02:00 το πρωί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημοσίας Τάξης κ. Παπαδογιαννάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον τρόπο οργάνωσης της επιχείρησης, ενώ αργά το βράδυ ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης ζήτησε έγγραφη αναφορά. Ο κ. Παπαδογιαννάκης είπε ότι οι αξιωματικοί της αστυνομίας στηρίχθηκαν στην πληροφορία ότι η χειροβομβίδα δεν ήταν αληθινή και γι' αυτό αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την έφοδο τους. Ένα στοιχείο που συνέβαλε σε αυτή την εκτίμηση ήταν μια περόνη, που βρήκαν στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας και έτσι θεώρησαν ότι η χειροβοβμίδα ήταν ψεύτικη. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είπε ακόμη ότι ο Ρουμάνος είχε βάλει τη χειροβομβίδα στο παντελόνι της Αμαλίας Γκινάκη και η χειορβομβίδα εξερράγη την ώρα που οι αστυνομικοί οδηγούσαν την κοπέλα στο διάδρομο του διαμερίσματος. Τέλος, ο κ. Παπαδογιαννάκης είπε ο θα διεξαχθεί έρευνα για τις συνθήκες της επιχείρησης, ενώ ο πρωθυπουργός, έδωσε εντολή να παρασχεθεί κάθε βοήθεια στους τραυματίες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες στην έδρα της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, έπειτα από πρωτοβουλία της υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, συμφώνησαν στο σχέδιο ψηφίσματος που προχθες υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ενωση για το Κοσσυφοπέδιο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, χαρακτήρισε ευτυχή την ιδέα της κ. Μιχάιλοβα, να συναντηθούν οι υπουργοί. "Συμφωνήσαμε με το σχέδιο ψηφίσματος της ΕΕ που θα πάει στον ΟΗΕ. Κερδίσαμε τελικά και τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας", υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Πάγκαλος.

Ως ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη συνομιλία που θα έχει σήμερα το πρωί με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Γκρόσμαν, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, απαντώντας σε ερωτήσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Το πρωϊνο εργασίας θα γίνει σήμερα το πρωί στις 8:30 (3:30 ώρα Ελλάδας) στο ξενοδοχείο "Ιντερκοντινένταλ" όπου διαμένει η ελληνική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στον ίδιο χώρο, είχε γίνει η συνάντηση του κ. Πάγκαλου με τον κ. Μίλερ ειδικό διαπραγματευτή του Στέητ Ντηπάρτεμντ για το Κυπριακό και τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Πάντως, είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι αν και διεξάγεται έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Χόλμπρουκ η οποία εικάζεται ότι θα τελειώσει το Μάιο του 1999, ο κ. Χόλμπρουκ κινείται ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Κυπριακό και δηλώνει πως στα τέλη αυτού του έτους θα επισκεφθεί Αθήνα - Λευκωσία και Αγκυρα.

Το γραφείο του προέδρου του "Ιπποκράτειου" νοσοκομείου κατέλαβαν συμβολικά χθες οι γιατροί της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Σήμερα οι γιατροί της Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν να καταλάβουν τα γραφεία των προέδρων των νοσοκομείου "Γεώργιος Γεννηματάς" και ειδικών παθήσεων "Λοιμωδών". Στο μεταξύ, τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους μέχρι τη Δευτέρα αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά. Στο διάστημα αυτό οι γιατροί θα ενημερωθούν επακριβώς από το Υπουργείο Υγείας για τα κονδύλια που θα διατεθούν για τις εφημερίες στα νοσοκομεία της χώρας. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας, έχει ανακοινώσει ότι θα καταβληθούν μεγαλύτερα ποσά για τις εφημερίες σε 17 νοσοκομεία της χώρας.

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για όσους οφείλουν πρόστιμα από μη καταβολή φόρων θα κάνει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς. Ο κ. Δρυς που ανταποκρίθηκε θετικά σε σχετικό αίτημα βουλευτών που συμμετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τις δασμολογικές και φορολογικές διατάξεις. Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο προβλέπεται έκπτωση σε όσους κάνουν ρύθμιση για το χρέος τους, της τάξης του 33%, εφόσον το πληρώσουν εφάπαξ, ενώ δεν προβλέπεται σε όσους το καταβάλλουν με δόσεις. Ο κ. Δρυς δεσμεύθηκε ότι αφού πρώτα συνεννοηθεί με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου, θα δώσει κάποια κίνητρα σε όσους πληρώνουν με δόσεις και θα αυξήσει το ποσοστό έκπτωσης όσων θα πληρώσουν εφάπαξ.

Την πρώτη επίσημη Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη υπουργών Πολιτισμού διοργανώνει η Ελλάδα, αύριο και μεθαυριο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αυστριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Διάσκεψη αυτή, όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, οργανώνεται στο πλαίσιο της διαδικασίας της Βαρκελώνης, διαδικασία που εγκαθιδρύθηκε με τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης τον Νοέμβριο του 1995, οπότε και αποφασίστηκε η ΕΕ να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση της με τις τρίτες μεσογειακές χώρες. Στη συνάντηση, μετέχουν 27 χώρες, δηλαδή πέντε χώρες της ΕΕ και οι δώδεκα τρίτες μεσογειακές χώρες, που καλύπτουν όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Πρόκειται για όλες τις χώρες με εξαίρεση τη Λιβύη, η οποία δεν μετέχει στη διαδικασία της Βαρκελώνης.

Ο θεσμός των "Δημητρίων" έχει ανάγκη την ουσιαστική χρηματοδότηση της κεντρικής διοίκησης και όχι τα ψίχουλα του κ. Βενιζέλου δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δημητριάδης, απαντώντας στον υπουργό Πολιτισμού σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης των φετινών εκδηλώσεων. Το θέμα της χρηματοδότησης των "Δημητρίων" έχει φέρει σε αντιπαράθεση το δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον υπουργό Πολιτισμού, καθώς ο κ Δημητριάδης υποστηρίζει ότι το υπουργείο Πολιτισμού δε χρηματοδότησε φέτος τις εκδηλώσεις ενώ ο κ Βενιζέλος τονίζει ότι ο δήμος δεν υπέβαλε ποτέ σχετικό αίτημα για το 1998. Ο κ Βενιζέλος είχε δηλώσει πριν από πέντε ημέρες ότι ο δήμαρχος θα πρέπει να είναι ακριβής και προσεκτικός όταν αναφέρεται σε θέματα που αφορούν το υπουργείο Πολιτισμού τονίζοντας πως παρά το γεγονός ότι ο δήμος δεν υπέβαλε ποτέ συγκεκριμένο αίτημα χρηματοδότησης, το υπουργείο δια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που εποπτεύει και χρηματοδοτεί, καλύπτει τη δαπάνη της φιλοξενίας των εκδηλώσεων στη Μονή Λαζαριστών με πλήρη τεχνική υποστήριξη. Παράλληλα ανέφερε ότι το υπουργείο Πολιτισμού μετέχει στα "Δημήτρια" με τρεις παραγωγές και την παράσταση του Χοροθεάτρου Θεσσαλονίκης.

Εκπρόσωποι μεγάλων ελληνικών εταιριών που συμμετέχουν στο νεοϊδρυθέν ελληνο- γιουγκοσλαβικό επιχειρηματικό συμβούλιο, συναντήθηκαν στο Βελιγράδι, με τον Πρόεδρο της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οι Έλληνες επιχειρηματίες ενημέρωσαν τον κ. Μιλόσεβιτς για το ενδιαφέρον που υπάρχει από ελληνικής πλευράς για συνεργασία με Γιουγκοσλάβους εταίρους στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, της γεωργίας, του εμπορίου, των συγκοινωνιών, των τηλεπικοινωνιών και άλλων μορφών οικονομικής συνεργασίας, καθώς και για τις δυνατότητες που υπάρχουν για επενδύσεις ελληνικών κεφαλαίων σε έργα ανάπτυξης στην γιουγκοσλαβική οικονομία. Επίσης τονίσθηκε και το ελληνικό ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν αναγγελθεί στην Γιουγκοσλαβία και οι οποίες σύντομα αναμένεται να υλοποιηθούν.

Ποσό 850 εκατομμυρίων δολαρίων ως οικονομική βοήθεια αναμένεται να λάβει η Βουλγαρία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε περίπτωση που το Ταμείο εγκρίνει αύριο τη νέα τριετή συμφωνία του με τη Σόφια. "Δεν υπάρχει λόγος το ΔΝΤ να μην εγκρίνει τη νέα συμφωνία", διαβεβαίωσε με δηλώσεις του στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ), υπάλληλος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Τον Οκτώβριο τη βουλγαρική πρωτεύουσα θα επισκεφτεί αποστολή του Ταμείου για να συζητήσει με την κυβέρνηση Κόστοφ γύρω από τον προϋπολογισμό του 1999.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας, Ντανιέλ Νταϊάνου, απολύθηκε, μετά την κριτική που δέχτηκε για τις ικανότητές του, κυρίως στον τομέα της συλλογής των φόρων, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Ο κ. Νταϊάνου, που διαπραγματευόταν τη συμφωνία δανείου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατηγορήθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας, Ράντου Βασίλε, ότι απέτυχε να πιέσει βασικούς οφειλέτες να πληρώσουν τους φόρους τους, ενώ δέχθηκε και τα πυρά κυβερνητικών κύκλων για την αντίθεσή του στη συμφωνία, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανάμεσα στο Βουκουρέστι και την αμερικανική εταιρεία κατασκευής ελικοπτέρων Bell Textron.

Ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μπασκίμ Φίνο, με αποκλειστική δήλωσή του στην εφημερίδα "Κόχα Γιον", ζήτησε ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στις 10 Οκτωβρίου να διεξαχθεί στα Τίρανα και όχι σε ουδέτερο γήπεδο. Ο κ. Φίνο, σύμφωνα με την εφημερίδα, ανέφερε ότι "το αλβανικό κράτος είναι πρόθυμο να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα".

Βελτίωση του καιρού σε όλη τη χώρα προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο στην ανατολική και νότια χώρα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10 μέχρι 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 13 μέχρι 27 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα φτάσει τους 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 24 September 1998 - 9:34:14 UTC