Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 30/09/1998 (MΠΕ)

Κοινή επιτροπή στελεχών των υπουργείων Ανάπτυξης και Μεταφορών, εκπρόσωποι των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, των πρατηριούχων, των μεταπωλητών και των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, ανέλαβε να μελετήσει το πρόβλημα με τα βυτιοφόρα μεταφοράς καυσίμων. Το πόρισμα της επιτροπής όπως συμφωνήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31/1/99. Σήμερα, συνεδριάζει η διοίκηση του σωματείου των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, που όπως ανακοινώθηκε μετά τη σύσκεψη, πρόκειται να εισηγηθεί αναστολή των κινητοποιήσεων.

Σημαντική μείωση από 3 μέχρι 33% σε 250 είδη ευρείας κατανάλωσης, δρομολογήθηκε μετά τη συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και των βιομηχανιών, στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής. Οι μειωμένες τιμές, θα περάσουν σταδιακά στην κατανάλωση από τις 15 Οκτωβρίου και η διάρκεια εφαρμογής του μέτρου αυτού, θα είναι από τρεις έως έξι μήνες.

Κρίσιμη για την παραπέρα πορεία των αποκρατικοποιήσεων χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα, καθώς λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, θα ανοιχτούν οι φάκελοι με τις προσφορές, για την πώληση του 67% των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών. Εκτιμάται ότι η πώληση τους, μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια, θα επηρεάσει άμεσα και την πορεία πώλησης της Ιονικής Τράπεζας, στην οποία η κυβέρνηση προσδίδει ιδιαίτερη σημασία.

Τα πρώτα αυθαίρεται κτίσματα άρχισαν να "φυτρώνουν" στο καμένο δάσος του Σεϊχ Σου στη Θεσσαλονίκη και ήδη μετά τη σχετική αεροφωτογράφηση έχουν ενημερωθεί το υπουργείο Γεωργίας και οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Από εξετάσεις θα περνούν ξανά οι παραβάτες οδηγοί, το δίπλωμα των οποίων έχει αφαιρεθεί από παραβάσεις, στο πλαίσιο του "point system". Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών, με στόχο την αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Παντελή Μάικο, εκλέχθηκε από την ηγεσία του κόμματος, ως πρωθυπουργός της χώρας, μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο Φατός Νάνο, ενώ απομένει ο διορισμός του και από τον πρόεδρο της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι. Ο κ. Μάικο, στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έλαβε 52 ψήφους, έναντι 29 του Ιλίρ Μέτα και 28 του Καστριότ Ισλάμι. Σε δηλώσεις του μετά την εκλογή του, τόνισε ότι μαζί με τους φίλους και τους συμμάχους θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενος στη στάση του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, καθώς και σε δηλώσεις του ότι θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση, ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας επεσήμανε ότι ο κ. Μπερίσα θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για διάλογο.

Νέα πενθήμερη απεργία πραγματοποιούν από σήμερα έως τη Δευτέρα οι νοσοκομειακοί γιατροί στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, με επίμαχο αίτημα την οικονομική κάλυψη των εφημεριών. Στη Θεσσαλονίκη, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο, να τεθεί το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ εκτός γενικής εφημερίας για αύριο, Πέμπτη. Οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν να προβούν σε καταλήψεις δημοσίων κτιρίων.

Οι έρευνες για την υπόθεση Ματέι συνεχίζονται και αν έγιναν λάθη θα αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν. Τη δήλωση αυτή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος επισήμανε ότι για την πορεία των ερευνών ενημερώνεται διαρκώς ο πρωθυπουργός. Σημείωσε πάντως ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νεότερα στοιχεία. Ο κ. Ρέππας έκανε λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού, που, όπως είπε, ζητούν να εκδοθεί το πόρισμα πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες.

"Κοροϊδία", χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, τον πίνακα με τους φοροφυγάδες που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, αφού όπως επισημαίνει, "στη δημοσιότητα έδωσαν τους λίγους, για να κρύψουν τους πολλούς και τους φίλους". Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ, "πρόκειται για ένα από τα συνηθισμένα κόλπα του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο στοχεύει τόσο στο να κρύψει το γεγονός ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει την προκλητική φοροδιαφυγή της πλουτοκρατίας". Καταλήγοντας το ΚΚΕ σημειώνει ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει τις απαντήσεις του στην κυβέρνηση "και η πρώτη θα είναι στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές".

Σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος θα θεμελιώσει το Νέο Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου, στα πλαίσια του εκσυγχρονιστικού προγράμματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά αφ' ενός την κατασκευή νέων Δικαστικών Κτιρίων και αφ' ετέρου την ανακαίνιση και τον ευπρεπισμό των υφισταμένων. Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου ανεγείρεται σε οικόπεδο εμβαδού 3.500 τ.μ. και θα στεγάσει το Πρωτοδικείο, την Εισαγγελία Πρωτοδικών, το Ειρηνοδικείο, την Υπηρεσία Ανηλίκων, τον Δικηγορικό Σύλλογο και το Υποθηκοφυλακείο Πολυγύρου.

Προγραμματική δέσμευση ότι υπό την σκέπη του Δήμου Θεσσαλονίκης τίθενται πρωτοβουλίες, προγράμματα, σωματεία, αθλητικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες των ατόμων με ειδικές ανάγκες, εξήγγειλε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, κατά τη συνάντηση του με το Δ.Σ. του Συλλόγου Παραπληγικών Βορείου Ελλάδος. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος συζήτησε με τα μέλη της διοίκησης του συλλόγου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση που τήρησε η διεθνής κοινότητα στην πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία, αλλά σημείωσε παράλληλα ότι δεν είναι ικανοποιημένος στο θέμα της υλοποίησης των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του στην Κύπρο από την Νέα Υόρκη, όπου μετέβη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης διερωτήθηκε πόσο καιρό θα επιτρέπει ο διεθνής οργανισμός σε μία χώρα, όχι μόνο να μην εφαρμόζει τα ψηφίσματά του, αλλά και να τα παραβιάζει κατάφωρα.

Επίσκεψη στην ΠΓΔΜ θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στις 2 και 3 Οκτωβρίου, μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Ντεμιρέλ, αναμένεται να υπογραφούν δύο συμφωνίες για την προστασία του περιβάλλοντος και για συνεργασία στον τομέα της κτηνιατρικής, ενώ πιθανή είναι και η υπογραφή συμφωνίας για ζώνη ελεύθερου εμπορίου, όπως ήδη έχει η ΠΓΔΜ με Σλοβενία και Γιουγκοσλαβία.

Αρχισε χθες η αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας από τις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, όπου τις προηγούμενες μέρες είχαν διεξαχθεί ένοπλες συγκρούσεις με Αλβανούς αυτονομιστές αντάρτες. Οπως μεταδίδουν τα γιουγκοσλαβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, μεγάλος αριθμός αστυνομικών επέστρεψε στις βάσεις του, σε διάφορες πόλεις του Κοσσυφοπεδίου. Η αποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας πραγματοποιείται μια ημέρα μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού της Σερβίας, Μίρκο Μαριάνοβιτς, για μείωση της παρουσίας των κυβερνητικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο και μετά τη συνάντηση που είχαν οι πρεσβευτές των χωρών - μελών της Ομάδας Επαφής με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι για το θέμα αυτό.

Στην Πρίστινα βρίσκεται από χθες ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης για το Κοσσυφοπέδιο, Ζόραν Αντζέλκοβιτς όπου άρχισε αμέσως τις συνομιλίες με εκπροσώπους των εθνικων μειονοτήτων οι οποίοι πιθανότατα θα κληθούν να συμμετάσχουν στο όργανο. Ο Ζόραν Αντζέλκοβιτς υπουργός Αθλητισμού της Σερβίας, ο οποίος ορίστηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της σερβικής βουλής μετά από ψηφοφορία, πρόεδρος του προσωρινού διοικητικού σώματος για το Κοσσυφοπέδιο, θα πρέπει, σύμφωνα με την εντολή που έχει λάβει, να προχωρήσει στη σύσταση του σώματος σε διάστημα επτά ημερών.

Αισθητή βελτίωση θα παρουσιάσει σήμερα ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα, στη Θράκη, τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 12 μέχρι 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 15 μέχρι 27 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 30 September 1998 - 5:40:08 UTC