Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:58 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 30/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Φιλόδοξο αλλά υλοποιήσιμο το πρόγραμμα σύγκλισης για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2001, σύμφωνα με την νομισματική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Ικανοποιημένος από τη λειτουργία των ΚΑΠΗ ο πρωθυπουργός.
  • Α. Τσοχατζόπουλος: Η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου θα συνεχιστεί ανεμπόδιστα.
  • Μ. Γκροσμαν: Δε βοηθούν δηλώσεις όπως εκείνη του Τούρκου Προέδρου ότι οι νησίδες στο Αιγαίο αποτελούν τουρκική επικράτεια.
  • Το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών παρουσίασε το μεσημέρι ο υπουργός Μεταφορών.
  • Δ. Ρέππας: Συνεχίζονται οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
  • Συνεδρίασε σήμερα η διυπουργική επιτροπή για την απασχόληση.
  • Κρίσιμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση της υγείας της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη.
  • Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται τα δύο άτομα που τραυματίστηκαν από τα πυρά ληστή στο Μοσχάτο.
  • Το νέο δικαστικό μέγαρο Πολυγύρου Χαλκιδικής θεμελίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος.
  • Κριτική Έβερτ στην κυβέρνηση για την υπόθεση Ματέι.
  • Υπουργός Τύπου: Οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι ο Δήμος Αθηναίων διέπραξε παράπτωμα που πρέπει να τιμωρηθεί.
  • Το νέο κυβερνητικό σχήμα της Αλβανίας αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά τις επαφές του Παντελή Μάικο με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.
  • Συναυλία του Γιώργου Χατζηνάσιου στο Λουξεμβούργο.
  • Μουσείο Αθλητισμού στη Θεσσαλονίκη.
  • Την πτωτική πορεία των Χρηματιστηρίων της Ευρώπης και της Ασίας, ακολούθησε σήμερα και η Σοφοκλέους που σημείωσε απώλειες κατά 1,80%.
  • Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Το νέο πρόγραμμα σύγκλισης, για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2001, συζήτησε σήμερα στις Βρυξέλλες η νομισματική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το πρόγραμμα αντικατοπτρίζει τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης να πετύχει τους δείκτες που είναι απαραίτητοι για την οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Το σχέδιο ανάπτυξης και επίτευξης των απαραίτητων κριτηρίων χαρακτηρίζεται φιλόδοξο αλλά υλοποιήσιμο και σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους του 1998. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι αν η Ελλάδα παραμείνει σταθερή στο πρόγραμμα σύγκλισης και στους στόχους ανάπτυξης της οικονομίας της, θα ενταχθεί στην ζώνη του ευρώ, το 2001.

Ικανοποιημένος από τη λειτουργία των ΚΑΠΗ σε όλη τη χώρα και από την μέχρι στιγμής πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας ηλικιωμένων στο σπίτι εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Σημίτης θα συνεχίσει τις επισκέψεις σε οργανισμούς και φορείς, ενώ θα διατεθεί σχετικό κονδύλιογι αυτούς, από τον προϋπολογισμό του 1999, στο μέτρο των δυνατοτήτων του.

Η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου θα συνεχιστεί ανεμπόδιστα δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μεγαλόνησο, με αφορμή την επέτειο της Κυπριακής ανεξαρτησίας. Τον κ. Τσοχατζόπουλο υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ο Κύπριος ομόλογός του, Γιαννάκης Ομήρου, ενώ στη συνέχεια είχαν συνομιλίες στο Υπουργείο Άμυνας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η επεκτατική πολιτική και οι απειλές που προέρχονται από την Τουρκία αντιμετωπίζονται αποφασιστικά με μια σθεναρή πολιτική και αποφασιστική στάση σε θέματα υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας καθώς και με τη σταθερή αμυντική επάρκεια Κύπρου και Ελλάδας. Το απόγευμα ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, ενώ το βράδυ θα παραστεί σε εκδήλωση σε στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, κατά την οποία θα γίνει παρουσίαση λευκώματος για την ιστορία και τους αγώνες της Δύναμης.

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις κ. Μαρκ Γκρόσμαν με επιστολή του, απάντησε στον πρόεδρο της εθνικής συντονιστικής προσπάθειας των Ελλήνων των ΗΠΑ κ.Α Μανάτο, που από τις 8 Σεπτεμβρίου είχε ζητήσει από το Στέητ Ντιπάρτμεντ να λάβει θέση στις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ, ότι οι νησίδες στο Αιγαίο αποτελούν τουρκική επικράτεια. Ο Αμερικανός αξιωματούχος στην απάντηση του επισήμανε, ότι τέτοιες δημόσιες δηλώσεις δεν βοηθούν και ότι οι μονομερείς ισχυρισμοί κυριαρχίας δεν προωθούν τις πιθανότητες μιας ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Τόνισε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υπογραμμίζουν στην Τουρκία και στην Ελλάδα τη σημασία σύστασης μιας διαδικασίας ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, μέσω μηχανισμών, όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή άλλα παγκόσμια φόρα, που να βασίζονται στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών παρουσίασε το μεσημέρι ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη λήψη μέτρων όπως οι ειδικές σημάνσεις, η επέκταση των λεωφορειοδρόμων, η εγκατάσταση και λειτουργία κέντρου ελέγχου κυκλοφορίας και η αγορά νέων μέσων μαζικής μεταφοράς. Δίδεται ακόμη η δυνατότητα συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα συγκοινωνιών, ενώ ορισμένες γραμμές θα είναι δυνατόν να ανατεθούν σε ιδιώτες. Ο κ. Μαντέλης διαβεβαίωσε ότι εντός του 1999 δεν θα αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες.

Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής συνεχίζονται, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή την ανακοίνωση των ονομάτων φοροφυγάδων από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Σχετικά με τους καλλιτέχνες και άλλους επώνυμους που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των φοροφυγάδων παρατήρησε ότι πρέπει να υπάρχει ευαισθησία στο θέμα της φοροδιαφυγής και όχι στην προστασία των ονομάτων.

Συνεδρίασε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας η διυπουργική επιτροπή για την απασχόληση. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Εργασίας και Ανάπτυξης και εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και του ΟΑΕΔ. Ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης για την απασχόληση και επισήμανε ότι συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της επαγγελματικής κατάρτισης νέων ανέργων.

Κρίσιμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση της υγείας της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ερυθρού Σταυρού. Αν και υπήρξε κάποια σχετική βελτίωση από χθες, οι γιατροί παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Η σηψαιμία που έχει προσβάλλει τον οργανισμό της 25χρονης είναι προς το παρόν ελεγχόμενη, ενώ έχουν αντιμετωπιστεί τα αιμοδυναμικά προβλήματα και ο πυρετός. Οι υπόλοιποι τραυματίες νοσηλεύονται σε πολύ καλή κατάσταση και τις επόμενες μέρες αναμένεται να βγουν από το νοσοκομείο.

Τρία εκατομμύρια ήταν η λεία ληστείας που έγινε το πρωί στην τράπεζα Εργασίας στο Μοσχάτο. Την ώρα που έφευγαν οι ένοπλοι ληστές, τους καταδίωξαν πελάτες και περαστικοί. Οι ληστές πυροβόλησαν με καραμπίνα και τραυμάτισαν δύο άνδρες. Ο ένας ληστής, Τρύφων Παναγόπουλος, 22 ετών συνελήφθη ενώ ο συνεργός του διέφυγε. Οι τραυματίες, Λάμπρος Τσακίρης και Παναγιώτης Ζάχαρης νοσηλεύονται, εκτός κινδύνου στο Τζάννειο Νοσοκομείο.

Το νέο δικαστικό μέγαρο Πολυγύρου Χαλκιδικής θεμελίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Το νέο υπερσύγχρονο κτίριο, συνολικού εμβαδού 4.500 τετραγωνικών μέτρων, θα στεγάσει όλες τις δικαστικές υπηρεσίες, καθώς και το Υποθηκοφυλάκειο Πολυγύρου. Ερωτηθείς για την υπόθεση Ματέι ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη ζωή είναι αναφαίρετο και επισήμανε ότι τυχόν ευθύνες θα αποδοθούν στους υπεύθυνους. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι θα λειτουργήσει η αρχή του δικαίου και υπεραμύνθηκε της διαδικασίας μεταγωγής του Ματέι από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας στο αναρρωτήριο των φυλακών Κορυδαλλού.

Κριτική στην κυβέρνηση για την υπόθεση Ματέι άσκησε σήμερα κατά τη διάρκεια εφ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου, ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης ΄Εβερτ. "Η αγανάκτηση και η περιφρόνηση είναι έκδηλες στη συνείδηση του κόσμου", είπε ο κ. Έβερτ. Αναφερόμενος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές εκτίμησε ότι η Ν.Δ. θα βγει κερδισμένη από αυτές και απηύθυνε πρόσκληση συστράτευσης σε όλα τα στελέχη της παράταξης. "Μέσω των εκλογών θα πρέπει να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας προς την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική", είπε ο κ. Έβερτ.

Οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι ο Δήμος Αθηναίων διέπραξε παράπτωμα που πρέπει να τιμωρηθεί, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, όταν ρωτήθηκε για το πρόστιμο που επιβλήθηκε στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας για το θέμα των εισπράξεων από την παρκοεταιρία "Κοκκινάκη". Παράλληλα διευκρίνισε πως η ενέργεια αυτή δεν πρέπει να συνδέεται με την προεκλογική περίοδο.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα της Αλβανίας αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά τις επαφές που έχει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Παντελή Μάικο με τις ηγεσίες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει στη συνέχεια να εγκρίνει η Αλβανική Βουλή και ο Αλβανός Πρόεδρος, Ρετζέπ Μεϊντάνι. Ο νέος πρωθυπουργός εξέφρασε αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Αλβανία, ενώ δήλωσε έτοιμος να αρχίσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση. Σημείωσε ακόμη ότι θα ζητήσει πρωτοβουλία Ελλάδας, Ιταλίας και Ηνωμένων Πολιτειών για το Κοσσυφοπέδιο.

Αίσθηση προκάλεσε στο μουσικό κοινό του Λουξεμβούργου η συναυλία του Γιώργου Χατζηνάσιου, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Έλληνα πρέσβη στο Λουξεμβούργο, Δημοσθένη Κωνσταντίνου. Τα έσοδα της εκδήλωσης διατέθηκαν για τους σκοπούς του ελληνικού τμήματος του Φιλανθρωπικού Οργανισμού του Μεγάλου Δουκάτου Bazar. O Τύπος του Λουξεμβούργου αναφέρεται στο γεγονός με ιδιαίτερα θετικά σχόλια και κάνει λόγο για ατμόσφαιρα ζεστασιάς και συμμετοχή του κοινού.

Η προγραμματική σύμβαση για την ίδρυση Μουσείου Αθλητισμού στη Θεσσαλονίκη υπογράφτηκε σήμερα σε ειδική τελετή στη νομαρχία από τον ειδικό γραμματέα Αθλητισμού Μακεδονίας-Θράκης Στέλιο Αγγελούδη, το νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ Γρηγόρη Χατζησάββα και το δήμαρχο Δημήτρη Δημητριάδη. Σε χαιρετισμό του ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, εκφράζει την ικανοποίηση του για την πρωτοβουλία των φορέων της Θεσσαλονίκης. Σε πρώτη φάση το Μουσείο θα στεγαστεί σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Την πτωτική πορεία των Χρηματιστηρίων της Ευρώπης και της Ασίας, ακολούθησε σήμερα και η Σοφοκλέους. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο τέλος της συνεδρίασης διαμορφώθηκε στις 2.120,90 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 1,80 %, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 30,6 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ηλιοφάνεια θα έχουν αύριο οι περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο το βράδυ στα βορειοδυτικά θα συννεφιάσει. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 9 μέχρι 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 12 μέχρι 29 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 12 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 30 September 1998 - 16:05:11 UTC