Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 01/12/1998 (MΠΕ)

Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα βενζίνης στα περισσότερα πρατήρια καυσίμων, λόγω της πενθήμερης απεργίας των τελωνειακών, που αντιδρούν στην ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από σήμερα θα παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα και στον εφοδιασμό με πετρέλαιο κίνησης. Ο υπουργός Εργασίας Μιλιτιάδης Παπαϊωάννου κάλεσε σε συνάντηση για σήμερα εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, των τελωνειακών, των εφοριακών και των εργαζομένων στην πολιτική αεροπορία, με θέμα την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Σήμερα επίσης, αναμένεται να εκδικαστεί η προσφυγή του υπουργείου Οικονομικών, που ζητά να κηρυχθεί η απεργία των τελωνειακών παράνομη και καταχρηστική, ενώ αρχίζει στη Βουλή και η συζήτηση του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που μεταξύ άλλων, προβλέπει την υλοποίηση μέτρων για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Στο μεταξύ, 24ωρη απεργία για αύριο Τετάρτη, εξήγγειλαν και οι εφοριακοί αντιδρώντας στην ενοποίηση των επικουρικών ταμείων. Ματαιώθηκαν χθες, τα περισσότερα δρομολόγια του ΟΣΕ, λόγω των διαδοχικών στάσεων εργασίας του προσωπικού, ενώ από την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, οι σιδηροδρομικοί θα πραγματοποιήσουν 24ωρες απεργίες. Τετράωρες στάσεις εργασίας την Τετάρτη από τις πέντε έως τις εννέα το πρωί και από τις δύο έως τις έξι το απόγευμα εξήγγειλαν και οι εργαζόμενοι στην πολιτική αεροπορία.

Ευθύνες στο πλήρωμα του μοιραίου Γιάκοβλεφ, που έπεσε πέρσι το Δεκέμβριο στο νομό Πιερίας επιρρίπτει το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα επίσης με το πόρισμα κάποια από τα όργανα του αεροσκάφους δε λειτουργούσαν. Στο πόρισμα επισυνάπτεται η εισήγηση αντισμηνάρχου της Πολεμικής Αεροπορίας, μέλους της επιτροπής, ο οποίος αναφέρει ότι ο πύργος ελέγχου θα μπορούσε να αποτρέψει το δυστύχημα.

Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας αναβαθμίστηκε, σύμφωνα με στοιχεία διεθνούς εκτιμητικού οργανισμού, ενώ θα είναι πλέον δυνατή η σύναψη εξωτερικών δανείων, με χαμηλά επιτόκια.

Άγονος θα κηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών, εάν η πλειοδότρια κοινοπραξία δεν καταβάλει ως το πρωί στις 10 τα 81,5 δις του τιμήματος εξαγοράς. Σε περίπτωση μη καταβολής θα καταπέσει υπέρ του δημοσίου και η εγγυητική επιστολή των 2 δις, που έχει κατατεθεί. Πάντως, μέχρι αργά χθες το βράδυ, η κοινοπραξία είχε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Με εγκαύματα πρώτου και δευτέρου βαθμού νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, η 25χρονη Μαρία Δριβάκη, μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στις δύο μετά τα ξημερώματα, σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου πολυκατοικίας στο Περιστέρι.

"Το μέλλον της χώρας εξαρτάται από το μέλλον της νέας γενιάς", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη νέα γενιά. Πιο συγκεκριμένα, για την απασχόληση ενός εκατομμυρίου νέων έως 30 ετών θα διατεθούν έως το τέλος του 2000 πάνω από 400 δισεκατομμύρια δραχμές. Το πρόγραμμα έχει σκοπό την αύξηση των ευκαιριών για τους νέους, τη συμμετοχή τους στα κοινά και τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε οι νέοι να έχουν τα εφόδια για να μετέχουν στην κοινωνική ζωή ως αυτόνομες οντότητες.

Το ραδιόφωνο στο 2000, ήταν το θέμα ημερίδας που διοργάνωσε η ΕΡΤ 3 και ο 102 FM στη Θεσσαλονίκη, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης. Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο προϊστάμενος του Α' προγράμματος του 102 FM, Μιχάλης Μεσσήνης, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τόνισε ότι η ημερίδα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του 102 FM και της ΕΡΤ 3, ενώ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας πρέπει να αποκτήσουν αξιοπρέπεια, αξιοπιστία και αντικειμενικότητα, κάτι που όπως πρόσθεσε, είναι "το σύνθημα του 102 FM".

Ομόφωνα συμφώνησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, να αντιταχθεί στη διαδικασία διάσπασης της HELEXPO-ΔΕΘ, όπως τουλάχιστον δρομολογείται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Συγκεκριμένα, το νομαρχιακό συμβούλιο προσυπέγραψε υπόμνημα στο οποίο ζητείται "να μην προχωρήσει οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που θα αποβλέπει στη διάσπαση της HELEXPO-ΔΕΘ ΑΕ, τουλάχιστον πριν δημοσιοποιηθούν οι λεπτομερείς όροι ίδρυσης και λειτουργίας της εταιρίας των εκθέσεων και διατυπωθούν οι επί μέρους ρυθμίσεις της προκήρυξης και οι όροι του συμβολαίου παραχώρησης και πριν ολοκληρωθεί το σχέδιο συζητήσεων-ανταλλαγής απόψεων με τους φορείς της πόλης". Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν -"ως ρεαλιστική και αποτελεσματική"- η διατυπωθείσα από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού πρόταση για τη δημιουργία θυγατρικής εταιρίας εκθέσεων. Πρόταση, που διασφαλίζει την αναδιάρθρωση της εταιρίας, τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τη δυνατότητα σύναψης συνεργασιών". Καλεί, επίσης, την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την πολιτική της στο θέμα της HELEXPO-ΔΕΘ, με τη ρητή απόρριψη κάθε προθέσεως διάλυσης του οργανισμού.

Το εννιαμελές προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού θα έρθει στη Θεσσαλονίκη, μόνιμη έδρα του θεσμού, από τις 2 μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου για τις εργασίες της τακτικής συνεδρίασης του οργάνου. Στις εργασίες του προεδρείου θα μετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Σταύρος Λαμπρινίδης, ο πρόεδρος της μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γρηγόρης Νιώτης, καθώς και άλλα μέλη της Επιτροπής.

Τροπολογία με την οποία προβλέπεται να δίνεται πλήρης σύνταξη και πλήρες χρονοεπίδομα στους στρατιωτικούς ή υπαλλήλους των σωμάτων ασφαλείας που χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ανεξάρτητα από τα έτη υπηρεσίας τους ή των βαθμών τους κατέθεσαν 16 βουλευτές της Ν.Δ. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν να ενταχθεί η σχετική τροπολογία στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο η συζήτηση του οποίου αρχίζει αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλη για την Παιδεία ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Όπως επεσήμανε ο κ. Κωνσταντόπουλος το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Παιδείας υπερβαίνει τα όρια της εκπαίδευσης και γίνεται σύνθετο, κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα.

Την ανάγκη πλήρους ενημέρωσης με έντυπα και ομιλίες για τα αίτια του AIDS και τους τρόπους αποφυγής του, επισημαίνει στο μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους πολίτες σε μία γενική εκστρατεία για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων αποφυγής της μετάδοσης της νόσου, τονίζοντας ότι η πρόληψη είναι θέμα συμπεριφοράς και δεν κοστίζει ενώ η θεραπεία είναι βασανιστική και δεν είναι πάντοτε τελεσφόρα.

"Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον ΠΑΟΚ είναι τεράστιο και δεν αφορά μόνο ή κυρίως την ομάδα αυτή. Θέτει εν αμφοβόλω το πλαίσιο διεξαγωγής του Πρωταθλήματος". Αυτό τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων με αφορμή τα σημερινά δημοσιευματα σχετικά με δηλώσεις διαφόρων παραγόντων ως προς το θέμα του ΠΑΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι το όλο θέμα πρέπει να καταστήσει εξαιρετικά προσεκτικούς και υπεύθυνους όλους όσους εμπλέκονται σε αυτό.

"Το ελληνικό ποδόσφαιρο νοσεί και μάλιστα η νόσος του είναι χρονία", δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας. Ο κ. Φούρας τόνισε ότι για την επίλυση των προβλημάτων απαιτούνται κυρίως διαδικασίες αυτοκάθαρσης. Πρόσθεσε ακόμη ότι η μοναδική επιτρεπτή παρέμβαση από την πλευρά της πολιτείας είναι η θεσμικού τύπου παρέμβαση και ότι αυτό θα γίνει μέσω του νέου αθλητικού νόμου, ο οποίος σύντομα θα συζητηθεί στη βουλή. Ο υφυπουργός Αθλητισμού κάλεσε τέλος όλους όσους διαθέτουν στοιχεία αρμοδιότητας δικαστικών αρχών να τα καταθέσουν.

Οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ και του Βελγίου, Ζαν Λικ Ντεάν, εγκαινίασαν τη λειτουργία νέας παραγωγικής μονάδας στα χημικά εργοστάσια "Σολβέι Σόντι" στην πόλη Ντέβνια, τα οποία έχουν αγοραστεί από τον ομώνυμο όμιλο. Ο εκσυγχρονισμός της επιχείρησης στο πλαίσιο τους πενταετούς επενδυτικού προγράμματος θα απορροφήσει 67 εκατομμύρια δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 1997, ο διεθνής όμιλος "Σολβέι" που δραστηριοποιείται στα χημικά και τη φαρμακοβιομηχανία και εδρεύει στις Βρυξέλλες, αγόρασε το 60% των βουλγαρικών εργοστασίων "Σόντι - Ντέβνια". Επίσης, ποσοστό 7% των μετοχών ανήκει στην τουρκική επιχείρηση "Σεσατζάμ" και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ενώ το υπόλοιπο 33% σε Βούλγαρους μετόχους.

Αξιόπιστο σύμμαχο χαρακτήρισε την Ιταλία ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Γεβγένι Πριμακόφ, εκράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του που οι Ιταλοί επιχειρηματίες δεν αποσύρθηκαν από τη ρωσική αγορά παρά την οικονομική κρίση στη Ρωσία. Η εκπρόσωπος του κ. Πριμακόφ, Τατιάνα Αρισταρκόβα δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του κ. Πριμακόφ με τον ιταλό υπουργό εξωτερικών κ. Λ. Ντίνι, ότι κατά κοινή αποδοχή οι ρωσοιταλικές σχέσεις εξελίσσονται σταθερά και σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε από την Ιταλία και τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στη Ρώμη τον Φεβρουάριο του 1998.

Εντυπωσιακή εμφάνιση για μία ακόμη φορά πραγματοποίησε η Ξάνθη. Η ομάδα της Θράκης έκαμψε την αντίσταση του Παναθηναϊκού με 1-0 και πήρε σπουδαία νίκη στο παιχνίδι που έκλεισε την αυλαία της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η λύτρωση για την Ξάνθη ήρθε στο 89ο λεπτό με κεφαλιά του Θωμά Κυπαρίση. Προηγήθηκαν καλές ευκαιρίες και για τις δύο ομάδες, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε δοκάρι στο 71' με το Σιμπνιέφσκι. Στη βαθμολογία η Ξάνθη έφθασε τους 23 βαθμούς και είναι στην 4η θέση, απέχει 3 βαθμούς από την κορυφή που βρίσκεται η ΑΕΚ. Ο Παναθηναϊκός συγκατοικεί στη 2η θέση με τον Ολυμπιακό έχοντας 25 βαθμούς.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται για σήμερα κυρίως στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά και χιόνια στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 4 μέχρι 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 7 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 1 December 1998 - 6:40:14 UTC