Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 02/12/1998 (MΠΕ)

Οι εργασίες της τακτικής συνεδρίασης του εννιαμελούς Προεδρείου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, θα αρχίσουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν στις 5 Δεκεμβρίου στη πρωτεύουσα της Μακεδονίας, μόνιμη έδρα του Θεσμού. Στις εργασίες του Προεδρείου θα μετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Σταύρος Λαμπρινίδης και ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Γρηγόρης Νιώτης, καθώς και άλλα μέλη της επιτροπής. Κύρια θέματα των εργασιών θα είναι ο σχεδιασμός δράσεων για την επόμενη περίοδο, το ιατρικό πρόγραμμα για την ίδρυση 21 κέντρων υγείας σε έξι δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, η "Ελληνιάδα" νέων Αποδήμων, η Oλυμπιάδα 2004, θέματα προϋπολογισμού και το θέμα της σύστασης Ιδρύματος για τον Απόδημο Ελληνισμό. Oι εργασίες της συνεδρίασης είναι κλειστές. Την έναρξη των εργασιών πρόκειται να χαιρετήσουν ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης στις 9:30 το πρωί σήμερα.

Βελτιωτικές προτάσεις στο νομοσχέδιο για τη σύσταση ενιαίου επικουρικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των τελωνειακών και των εφοριακών υπαλλήλων καθώς και των υπαλλήλων της Πολιτικής Αεροπορίας. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι ζητούν διαφορετική μεταχείριση στο πλαίσιο του ενιαίου ταμείου λόγω των υψηλότερων παροχών τους και διατύπωσαν αίτημα για τη δημιουργία ειδικών λογαριασμών γι΄ αυτές τις επιπλέον παροχές. Ο υπουργός Εργασίας αποδέχτηκε το αίτημα αυτό και το χαρακτήρισε ως μια καλή απάντηση οργάνωσης του νέου ταμείου, που θα διακρίνεται από ευελιξία. "Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή σέβεται τις ιδιαιτερότητες και των τελωνειακών και των εφοριακών και όλων όσων έχουν παροχές πάνω από 25%", είπε ο κ. Παπαϊωάννου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τελωνειακών υπαλλήλων, Δημήτρης Σπανομαρκίδης, δήλωσε ότι η ομοσπονδία θα εξετάσει σήμερα λεπτομερώς τα νέα δεδομένα και θα αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεών της. Οι κλάδοι που επρόκειτο να εξαγγείλουν απεργίες αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στο μεταξύ, οι εφοριακοί ανέστειλαν την προγραμματισμένη για σήμερα 24ωρη απεργία τους, ενώ σε αναστολή των κινητοποιήσεων τους, προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στην πολιτική αεροπορία. Σήμερα, αναμένεται και η απόφαση του πρωτοδικείου επί της προσφυγής του υπουργείου Οικονομικών, που ζητεί να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των τελωνειακών, ενώ συνεχίζονται τα προβλήματα στον εφοδιασμό των καταναλωτών με καύσιμα.

Το δελτίο των σημερινών κινητοποιήσεων συμπληρώνεται από τις απεργίες των οικοδόμων, των σιδηροδρομικών, των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ αύριο, κλείνουν τα δικαστήρια από την κινητοποίηση των δικαστικών υπαλλήλων.

"Δε μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο εκλογών την άνοιξη του 2000 στην περίπτωση που η ΝΔ, δε δεχτεί ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τι σημερινό πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε χθες το μεσημέρι στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ.

Προς την προκήρυξη και τρίτου διαγωνισμού για την πώληση των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών, μετά την αδυναμία της πλειοδότριας κοινοπραξίας να καταβάλει το τίμημα εξαγοράς, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Οι ευθύνες για την αποτυχία της όλης διαδικασίας επιρρίπτονται στη γαλλική Saresco. Στο μεταξύ, έντονο ενδιαφέρον για την αγορά των "duty free" δείχνει η Τράπεζα Πειραιώς.

Την άμεση κατάθεση διάταξης για τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής, που θα αποφασίζει την έκδοση αδειών παραμονής αλλοδαπών, με ανθρωπιστικά κριτήρια, προανήγγειλε χθες το βράδυ στη Βουλή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Φίλιππος Πετσάλνικος, ενώ δήλωσε ότι μέχρι τη συγκρότηση της επιτροπής, δε θα εκδοθεί καμία άδεια.

Από το 1999, όλο το FIR Αθηνών θα βρίσκεται υπό την ομπρέλα αντιαεροπορικών πυραύλων, που θα καλύπτουν όλο το Αιγαίο ως και τη μισή απόσταση μέχρι την Κύπρο, δήλωσε χθες το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, αποκρούοντας τις απειλές της Τουρκίας και ενώ συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από τις δηλώσεις του, για τον ΠΑΟΚ.

Με ελαφρά τραύματα νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, 15χρονος, που δέχτηκε χθες το βράδυ επίθεση με μαχαίρι από τρεις νεαρούς Αλβανούς, την ώρα που βρισκόταν έξω από κατάστημα ηλεκτρονικών παιχνιδιών στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως. Δύο από τους δράστες συνελήφθησαν.

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης και ο Βούλγαρος ομόλογός του, Βελιζάρ Σαλαμάνοφ επισκέφθηκαν χθες στο Βίσοκο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, την έδρα της Μονάδας HELBA, η οποία αποτελεί τμήμα της Δυνάμεως Σταθεροποίησης (SFOR). Οι δύο υφυπουργοί, συνοδευόμενοι από τον διοικητή της Μονάδας, αντισυνταγματάρχη Χαρ. Αβραμόπουλο, ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες της Μονάδας στο πλαίσιο της SFOR και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στους χώρους δραστηριοτήτων της Μονάδας. Στην ομιλία του, ο Ελληνας υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, τόνισε ότι "εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι οι στρατιωτικές πτυχές της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον, βάσει της οποίας αναπτύχθηκε αυτή η μεγάλη Δύναμη από 21 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και μη, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, έχουν εφαρμοσθεί κατά τρόπο που μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικός.

Επίσκεψη στη Γερμανία, την πρώτη μετά την κυβερνητική αλλαγή στη Βόννη και την ανάληψη της εξουσίας από συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, θα πραγματοποιήσει από μεθαύριο Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα φτάσει από την Αθήνα στη Φρανκφούρτη, όπου και θα παραμείνει ιδιωτικά έως την Κυριακή το βράδυ. Σημειώνεται ότι στη Φρανκφούρτη ζει μόνιμα ο αδελφός του, Σπύρος Σημίτης, καθηγητής στο τοπικό πανεπιστήμιο. Ο κ.Σημίτης θα καταλύσει σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας της Έσσης και το βράδυ του Σαββάτου θα παρακαθήσει σε ανεπίσημο δείπνο με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ. Τη Δευτέρα θα βρίσκεται στη Βόννη, όπου και θα συναντήσει διαδοχικά τον καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και τον Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και υπουργό Οικονομικών, Όσκαρ Λαφοντέν. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει με τους Γερμανούς επίσημους θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, την πορεία της χώρας μας προς την Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση (ΟΝΕ), τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και τις εξελίξεις στην υπόθεση του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν.

Ημερίδα για τους νεοεκλεγμένους δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. Στην ημερίδα, την πολιτική ηγεσία θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος θα μιλήσει για τις "σχέσεις Κράτους - Τοπικής Αυτοδιοίκησης", ενώ παράλληλα συνεργάτες του υπουργείου θα αναλύσουν ειδικότερα θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι εργασίες της ημερίδας θα αρχίσουν στις 9 το πρωί.

Ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάντεν τόνισε ότι η Βρετανία υποστηρίζει τις προσπάθειες της Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους για μείωση της έντασης στην Κύπρο και συζήτηση των ουσιαστικών πτυχών του Κυπριακού ώστε να υπάρξει πρόοδος προς την επίτευξη μιας λύσης. Ο κ.Μάντεν, ο οποίος έγινε χθες δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, επεσήμανε ακόμη ότι η πρωτοβουλία της κ. Χέρκους αποτελεί "το κύριο μέρος" της προσπάθειας για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με έρευνα Αυστριακών δημοσιογράφων, οι εκπρόσωποι των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρόοδο στη σύνταξη μιας οδηγίας που θα δίνει την δυνατότητα να παρακολουθούν σταθερά τηλέφωνα, FAX και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις από κινητά τηλέφωνα, καθώς και από το Internet. Οπως μετέδωσε το BBC, ειδικοί στην ηλεκτρονική παρακολούθηση υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος να καταγράφουν οι κυβερνήσεις των κοινοτικών χωρών τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, όπως αυτές κρίνουν, χωρίς την υποχρεωτική λήψη σχετικής απόφασης από δικαστικούς λειτουργούς για κάθε τηλεφωνική παρακολούθηση χωριστά, είναι πολύ μεγάλος.

Με τον πρώην πρωθυπουργό, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι συναντήθηκε ο νυν πρωθυπουργός, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, κατά τη διάρκεια της τυπικής παράδοσης της πρωθυπουργίας. Ο κ. Τσερβένκοφσκι ευχήθηκε επιτυχία στο έργο του νέου πρωθυπουργού, ενώ από την πλευρά του ο κ. Γκεοργκίεφσκι δήλωσε ότι "θα έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση, αλλά και μια ισχυρή αντιπολίτευση. Παρά την σκληρή προεκλογική εκστρατεία με τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι είχαμε ήδη δύο - τρεις συναντήσεις και σαν νέα κυβέρνηση επιθυμούμε μια δραστήρια συνεργασία με την αντιπολίτευση".

Εκδηλώσεις κοινωνικής δυσαρέσκειας αναμένεται να ξεσπάσουν τους πρώτους μήνες του 1999, στις επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Συνομοσπονδίας της Εργασίας "Ποντκρέπα". Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Σόφια, εκπρόσωποι του συνδικάτου τόνισαν ότι οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν επειδή 22.000 από τους συνολικά 33. 000 εργαζομένους σε αυτόν τον κλάδο, πρόκειται να απολυθούν στο πλαίσιο διαρθρωτικών αλλαγών. Σημείωσαν επίσης ότι το πρόγραμμα εναλλακτικής απασχόλησης, πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος του επόμενου έτους, που σημαίνει ότι οι απολυμένοι θα βρεθούν σε αδιέξοδο.

Τοπικές βροχές προβλέπονται κυρίως στη δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα στα δυτικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 4 μέχρι 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 7 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 2 December 1998 - 6:40:12 UTC