Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 05/12/1998 (MΠΕ)

Άρχισε χθες το βράδυ ο εφοδιασμός των πρατηρίων με καύσιμα, μετά την πολιτική επιστράτευση των τελωνειακών, ενώ η κατάσταση στην αγορά καυσίμων αναμένεται να ομαλοποιηθεί από τη Δευτέρα. Χθες, ασκήθηκε ποινική δίωξη για παρεμπόδιση λειτουργίας κοινωφελούς εγκατάστασης, κατά των έξι τελωνειακών, που συνελήφθησαν το πρωί στον Ασπρόπυργο. Για αυταρχισμό και απειλές της κυβέρνησης κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η ΝΔ. Η απόφαση για επιστράτευση είναι προανάκρουσμα για νέα αντιλαϊκά μέτρα τονίζει το ΚΚΕ. Η κυβέρνηση υιοθετεί καταδικασμένες μεθόδους, προσφεύγοντας σε βία και διοικητικά μέτρα υπογραμμίζει το ΔΗΚΚΙ.

Τη σχετική ανακοίνωση για την πολιτική επιστράτευση των τελωνειακών έκανε ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μετά από σύντομη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Δρυ, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι η νέα συνάντησή του με τους τελωνειακούς υπαλλήλους απέβη άκαρπη. Οι τελωνειακοί δεν παρουσίασαν προτάσεις, καθώς όπως είπαν δε συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας τους. Την απόφαση για πολιτική επιστράτευση προσυπέγραψαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας. Ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι είναι υποχρέωση των τελωνειακών να προσέλθουν στους χώρους εργασίας τους και να διεκπεραιώσουν τον εκτελωνισμό των καυσίμων και πολλών ευπαθών προϊόντων ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία της αγοράς.

"Ο πρωθυπουργός αισθάνεται ασφαλής αλλά και παντοδύναμος διότι έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας". Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς αν ο κ. Σημίτης αισθάνεται ασφαλής να κυβερνά με ΜΑΤ. Παράλληλα κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους, λέγοντας ότι κάποιοι χρησιμοποιούν αυταρχισμό για να επιβάλουν την πολιτική τους και προχωρούν στην κατάλυση του κράτους.

Στην αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργού Περιβάλλοντος ανήκει η επιλογή της θέσης για τη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων στην Αττική, σε μια από τις τρεις περιοχές, Αυλώνα, Κερατέα και Γραμματικό, οι οποίες έχουν προεγκριθεί. Την απόφαση αυτή, έλαβε χθες, η ολομέλεια του ΣτΕ, μετά από προσφυγή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αντισυνταγματική έκρινε χθες το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο τη διάταξη σύμφωνα με την οποία μέσα σε τρεις μήνες γινόταν ο πλειστηριασμός ακινήτου για χρέη προς το δημόσιο, ακόμη και στην περίπτωση, που ο οφειλέτης δεν είχε ενημερωθεί. Η απόφαση παρατείνει το χρονικό περιθώριο διεξαγωγής του πλειστηριασμού, με την προϋπόθεση να έχει λάβει γνώση ο οφειλέτης.

Στο 4,2% έκλεισε το Νοέμβριο ο πληθωρισμός, όπως ανακοίνωσε χθες η εθνική στατιστική υπηρεσία, έναντι 4,7% τον Οκτώβριο.

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας λόγω των θυελλωδών ανέμων, που πνέουν στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης δήλωσε στη Βουλή ότι ο μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Χρυσολούρης εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση. Παράλληλα υπεραμύνθηκε της αντικατάστασης του με το Γεώργιο Συμεωνίδη, χαρακτηρίζοντας την επιλογή αυτή εξαιρετικά επιτυχή λόγω της πείρας του στις τηλεπικοινωνίες και την ευρεία αναγνώριση του στο διεθνή χώρο.

"Σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας για την αποκρατικοποίηση των καταστημάτων αφορολόγητων ειδών (Κ.Α.Ε.) δεν υπήρξε η παραμικρή παρατυπία". Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου, και πρόσθεσε: "Υπήρξε μία αυστηρή και ακριβής τήρηση της νομιμότητας και μία ακριβής και επιτυχή υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος σε όλες τις φάσεις. Και ακριβώς για λόγους υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος επέλεξε η κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη δεύτερη αυτή προσπάθεια αποκρατικοποίησης αλλά να κάνει μία τρίτη προσπάθεια".

Θαμμένες αρχαιότητες μπορούν να εντοπίζονται και να χαρτογραφούνται χωρίς να προηγηθεί ανασκαφή, χάρη στις γεωφυσικές μεθόδους διασκόπησης οι οποίες έχουν αναπτυχθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Η εφαρμογή των μεθόδων αυτών στη χώρα μας άρχισε τη δεκαετία του '80 και από τότε μέχρι σήμερα εξερευνήθηκαν περίπου 150 αρχαιολογικοί χώροι. Επιτυχείς εφαρμογές στον βορειοελλαδικό χώρο έχουν πραγματοποιηθεί στη Βεργίνα, στο Λιμόρι Επανομής στο Μακρύγιαλλο καθώς και σε περιοχές μέσα στην Θεσσαλονίκη και αλλού. Όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής του εργαστηρίου γεωφυσικής του ΑΠΘ, Γρηγόρης Τσόκας, σκοπός της μεθόδου γεωφυσικής διασκόπησης είναι κυρίως ο εντοπισμός θαμμένων αρχαιοτήτων και η κατά το δυνατόν χαρτογράφησή τους χωρίς να προηγηθεί ανασκαφή.

Ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόρκι Μουράτοφ, διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα υλοποιήσει το συμβόλαιο που υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία, όσον αφορά τους ρωσικούς πυραύλους S-300. Ο κ.Μουράτορ είπε ότι "όσον αφορά τη δήλωση του συναδέλφου μου του (Αμερικανού Πρέσβη) Κένεθ Μπριλ, τουλάχιστον προκαλεί έκπληξη αυτή η δήλωση". "Μπορείτε να φανταστείτε ότι εγώ ως Πρέσβης της Ρωσίας θα έκανα κάποιες δηλώσεις για να φύγουν τα αμερικάνικα όπλα από την Κύπρο;" είπε. Στη συνέχεια, ο κ. Μουράτοφ τόνισε ότι "θεωρούμε ότι το συμβόλαιο με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα συμβόλαιο διμερούς χαρακτήρα", προσθέτοντας ότι "η Ρωσία δεν είναι αποικία κανενός".

Την "επισημοποίηση" της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ δηλώνει ότι περιμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βιέννης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "ΕΞΟΥΣΙΑ" στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ στο Όσλο. Εμφανώς ικανοποιημένος από τις εξελίξεις στην Τουρκία για την ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο του κόμματός του Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο κ. Τζεμ μιλάει για το θέμα Οτσαλάν, προειδοποιώντας την Ιταλία -και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες- ότι "δεν πρέπει να πολιτικοποιούν το νομικό αυτό θέμα", για το Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις Ντενκτάς για συνομοσπονδία ως "χρυσή ευκαιρία", αλλά και για το Αιγαίο, όπου σημειώνει ότι "υπάρχουν διάφορα αλληλένδετα μεταξύ τους προβλήματα".

Τις ονομασίες των πρώην νομών της χώρας, θα διατηρήσουν οι 28 νέες περιοχές, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της νέας διοικητικής διαίρεσης της Βουλγαρίας. Την απόφαση αυτή έλαβε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία εξέτασε τις τροπολογίες στο νόμο για τη διοικητική διαίρεση. Ωστόσο, το εθνικιστικό κόμμα του VMRO (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση), δεν έχει παραιτηθεί από τις προθέσεις του να προωθήσει την καθιέρωση της ονομασίας "Μακεδονία του Πίριν" για τη διοικητική περιοχή με κέντρο το Μπλαγκόεβγκραντ. Ο ηγέτης του κόμματος, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, υπογράμμισε ότι θα παρουσιάσει την πρόταση στην ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ της θέσης αυτής, το VMRO έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει υπογαφές στη Νοτιοδυτική Βουλγαρία.

Μετά τη διακοπή των εργασιών της επί ένα μήνα, όσο δηλαδή διήρκεσε η ενημερωτική εκστρατεία για το Δημοψήφισμα του Συντάγματος, η αλβανική Βουλή άρχισε και πάλι τη κανονική λειτουργία της. Βασική προτεραιότητα του κοινοβουλευτικού έργου - τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής Σκεντέρ Γκινούσι - παραμένει η θέσπιση νέων νόμων που θα συμπληρώσουν το νέο Σύνταγμα.

Εξασθένιση των θυελλωδών ανέμων προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα στη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Θα υπάρχουν όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 5 μέχρι 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 9 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 14 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 5 December 1998 - 6:40:13 UTC