Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 07/12/1998 (MΠΕ)

Σε νέα φάση περνάει η εκστρατεία ενημέρωσης μαθητών και καθηγητών από τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη, σε μια προσπάθεια να αρθούν οι παρεξηγήσεις και να αντιμετωπιστούν σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες, που κατά την άποψη του υπουργού, προκαλούν την ένταση στην παιδεία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Παιδείας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας της πληροφορικής, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Σήμερα, ο κ. Αρσένης θα μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση των Λυκειαρχών της Αττικής, ενώ τις επόμενες ημέρες θα οργανώσει μαζικές συναντήσεις με τους μαθητές.

Στο μεταξύ, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις, αφού με τους μαθητές που αντιδρούν στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του υπουργείου Παιδείας συμπαρατάσσονται φοιτητές, σπουδαστές και καθηγητές. Χθες, οι σπουδαστές των ΤΕΙ κατέλαβαν συμβολικά τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προτάσεις Αρσένη. Την Τετάρτη, οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, σύμφωνα με την απόφαση της ΟΛΜΕ, ενώ για την Παρασκευή προγραμματίζονται πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Με συλλαλητήριο σήμερα στα Τρίκαλα και αύριο στη Λάρισα οι αγρότες της Θεσσαλίας, ξαναμπαίνουν σε τροχιά κινητοποιήσεων. Ο Υπουργός Γεωργίας, επισκέφτηκε χθες τη Λάρισα, αρνήθηκε όμως να συζητήσει κατ' ιδίαν με τους εκπροσώπους της Πανθεσσαλικής Επιτροπής, όπως οι ίδιοι το επιθυμούσαν.

Στη Βόννη θα συναντηθούν σήμερα ο Κώστας Σημίτης και ο Γκέρχανρτ Σρέντερ στον ορίζοντα της συνόδου κορυφής, που θα γίνει στη Βιέννη στο τέλος της βδομάδας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γερμανός καγκελάριος, θα συζητήσουν κυρίως ευρωπαϊκά θέματα, αλλά και το κρίσιμο ζήτημα των πόρων της ΕΕ, που ενδιαφέρει άμεσα τη χώρα μας.

Με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος βρίσκεται στη Μεγαλόνησο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής Προώθησης Εθνικών Θεμάτων.

Θύμα ληστείας έπεσε λίγο πριν τις τρεις τα ξημερώματα ο 64χρονος οδηγός ταξί Πέτρος Γιούτσος, από δύο ενόπλους, που προσποιήθηκαν τους πελάτες και επιβιβάστηκαν στο ταξί του, στην περιοχή του Αιγάλεω, με προορισμό την Ελευσίνα. Στο μεταξύ, μπαράζ εμπρησμών σε πέντε σταθμευμένα αυτοκίνητα σημειώθηκε στις τρεις τα ξημερώματα στην Ηλιούπολη και στα Άνω Πετράλωνα .

Σημαντικές άγνωστες πληροφορίες για τη ζωή του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και τις απόψεις του για τον ανηψιό του, πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, για τη βασιλεία, τη Φρειδερίκη, τον Κωνσταντίνο Γλίξμπουργκ, τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Κώστα Μητσοτάκη και τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες, δίνει ο δημοσιογράφος και Ευρωβουλευτής Παναγιώτης Λαμπρίας, στο βιβλίοτου "Καραμανλής, ο φίλος", που κυκλοφορεί σήμερα. Στις 383 σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης, ο μελετητής, ο πολίτης, ο ιστορικός, έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον "άγνωστο" Καραμανλή. Στα τρία δακτυλογραφημένα ανέκδοτα σημειώματα που είχε παραδώσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον Τάκη Λαμπρία και βρίσκονται στο τέλος του βιβλίου με τίτλο "Επίμετρο", συμπυκνώνεται η βασική πολιτική συμπεριφορά ενός μεγάλου, σε τρεις βασικούς τομείς της εποχής του: στις σχέσεις του με το στέμμα, στις σχέσεις του με το κεφάλαιο και στις σχέσεις του με τους αντιπάλους.

Αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων θα προσφέρει πρόγραμμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε όσους θα δώσουν πληροφορίες, που θα βοηθήσουν στη σύλληψη των καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία, συμπεριλαμβανομένων και των πρώην αρχηγών των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς. Όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, ειδική ομάδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της οποίας ηγείται ο διπλωμάτης Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ, έχει ετοιμάσει κατάλογο 29 προσώπων - 27 Σέρβων και 2 Κροατών - που κατηγορούνται από το διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα, που διέπραξαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

Το σχέδιο για τη διευθέτηση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο που πρότεινε ο Σέρβος πρόεδρος Μίλαν Μιλουτίνοβιτς μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ειρηνική επίλυση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής της ρωσικής Δούμα Σεργκέι Γκλοτόφ στο σερβικό κοινοβούλιο. Ο αντιπρόεδρος του σερβικού κοινοβουλίου Βόισλαβ Μιχαήλοβιτς πρότεινε στους βουλευτές της Δούμα να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα οικονομικά ζητήματα του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, υποστηρίζοντας ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, η σερβική κυβέρνηση δίδει σημαντική βοήθεια στην περιοχή αυτή.

Ο Αμερικανός μεσολαβητής Κρίστοφερ Χιλ θα πρέπει να προσαρμόσει τα σχέδια και τις θέσεις του στο σύνταγμα της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Τόμισλαβ Νίκολιτ σε τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού της Γιαγκόντινα"Πάλμα Πλους". "Το καθεστώς το οποίο προσπαθεί να επιβάλει στο Κοσσυφοπέδιο ο κ. Χιλ είναι καλύτερο από εκείνα της Σερβίας και του Μαυροβουνίου ως ομόσπονδες δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας", είπε ο κ. Νίκολιτς και προσέθεσε ότι το σχέδιο δώδεκα σημείων που πρότεινε ο Αμερικανός μεσολαβητής για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, τουλάχιστον σε 10 σημεία του παραβλέπει πλήρως το νομικό σύστημα της Σερβίας, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία που υπέγραψαν ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας προέβλεπε επίλυση των προβλημάτων στο πλαίσιο του νομικού συστήματος της Σερβίας.

Για σήμερα Δευτέρα στη Δυτική Ελλάδα, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, προβλέπεται άστατος καιρός, με τοπικές βροχές. Για τη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και το βράδυ θα σημειωθεί βροχή ή χιονόνερο και χιόνι στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 7 December 1998 - 6:40:17 UTC