Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-12-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:44 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 08/12/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Γ. Αρσένης: Μέχρι το 2002 θα έχουν απορροφηθεί όλοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των μαθητών.
  • Δ. Ρέππας: Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο βελτίωσης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
  • Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της συνάντησης Σημίτη - Σρέντερ.
  • Φτάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
  • Νέα λίστα φοροφυγάδων έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
  • Νέο κύμα κακοκαιρίας με χιόνια, τσουχτερό κρύο και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη επικρατεί από το πρωί στη Βόρεια Ελλάδα.
  • Αγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν σήμερα στη Λάρισα οι αγρότες της Θεσσαλίας.
  • Την ανάγκη συνέχισης της ίδιας οικονομικής πολιτικής υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος.
  • Διαμαρτυρία του ΚΚΕ για την πολυεθνική στρατιωτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Θύμα αιματηρής απόπειρας ληστείας έπεσε έξω από την Κατερίνη δασικός υπάλληλος.
  • Διημερίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου για τις προοπτικές δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα και τη Μεσογειακή Ευρώπη.
  • Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Ισχυρές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια, καταιγίδες στο Αιγαίο και πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Μέχρι το 2002 θα έχουν απορροφηθεί όλοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο κ. Αρσένης διευκρίνισε ότι αν κάποιοι αναπληρωτές δε διοριστούν, το θέμα θα ρυθμιστεί νομοθετικά. Στο μεταξύ, με καταλήψεις σχολείων και αποκλεισμούς δρόμων συνεχίζονται οι μαθητικές κινητοποιήσεις. Εκατοντάδες είναι τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη. Οι καθηγητές πραγματοποιούν αύριο 24ωρη πανελλαδική απεργία ενώ μαθητές θα κάνουν συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο βελτίωσης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, όμως, δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο προτάσεων που συρρικνώνουν ή αφυδατώνουν το νόημα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Πρόσθεσε ότι ο νόμος για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί αλλά παράλληλα σημείωσε ότι οι "κεραίες" της κυβέρνησης είναι πάντα ανοιχτές.

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι οι δηλώσεις των δύο ανδρών ήταν ενδεικτικές των θετικών αποτελεσμάτων της συνάντησης. Αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο υπουργός Τύπου είπε ότι η Ελλάδα δεν έχασε μια πολιτική μάχη, απεναντίας το θέμα έγινε μέρος των διμερών σχέσεων και θα τεθεί και πάλι από την ελληνική πλευρά στο μέλλον. Στο μεταξύ, φτάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο. Ο κ. Χόλμπρουκ θα επισκεφθεί ακόμη την Αγκυρα και τη Λευκωσία όπου θα έχει διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Νέα λίστα φοροφυγάδων έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Στη λίστα περιλαμβάνονται 22 ονόματα, μεταξύ των οποίων καλλιτέχνες, δημόσιοι λειτουργοί, γιατροί και ένας καθηγητής δημοσίου σχολείου. Στον κατάλογο των καλλιτεχνών περιλαμβάνονται οι Βασίλης Καρράς, Ελένη Δήμου, Λίτσα Γιαγκούση, Νατάσα Θεοδωρίδου, Στέλλα Γεωργιάδου, Λάμπης Λιβιεράτος, Σταμάτης Γονίδης, Βαλάντης, Στέλλα Κονιτοπούλου και Σοφία Αρβανίτη. Τα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό φοροφυγάδων.

Νέο κύμα κακοκαιρίας με χιόνια, τσουχτερό κρύο και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, επικρατεί από το πρωί στη Βόρεια Ελλάδα. Από τα ξημερώματα πέφτει πυκνό χιόνι σε όλη την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και σε πολλές περιοχές της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, ενώ από τις 11 το πρωί άρχισε να πέφτει κατά διαστήματα χιόνι και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στον επαρχιακό δρόμο Θεσσαλονίκης-Κοζάνης, στο ύψος της Καστανιάς, και σε μεγάλα τμήματα του δρόμου Κοζάνης-Ιωαννίνων η κυκλοφορία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Η χρήση των αλυσίδων είναι απαραίτητη και για τα οχήματα που κινούνται στους επαρχιακούς δρόμους Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας και Βιτσίου), Κοζάνης-Ελασσόνας (στη θέση Σαραντάπορο), καθώς επίσης και σ' ολόκληρο σχεδόν το επαρχιακό ορεινό δίκτυο στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν χωριά αποκλεισμένα και τα σχολεία λειτουργούν κανονικά στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Αγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν σήμερα στη Λάρισα οι αγρότες της Θεσσαλίας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Συντονιστικής Πανθεσσαλικής Επιτροπής δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανόν να αποκλειστούν και πάλι δρόμοι μετά τις γιορτές. Ο υπουργός Γεωργίας έχει απευθύνει έκκληση για διάλογο και γνωστοποίησε ότι οι επιδοτήσεις για το βαμβάκι που ανέρχονται σε 223 δισεκατομμύρια δραχμές θα καταβληθούν πριν από τις γιορτές ενώ ήδη 100 δισεκατομμύρια έχουν κατατεθεί στην αγροτική τράπεζα.

Την ανάγκη συνέχισης της ίδιας οικονομικής πολιτικής για την ένταξη της Ελλάδας στην οικονομική και νομισματική ένωση υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου.

Με τη χρησιμοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης που θα αναλάβει την επιτήρηση υλοποίησης της συμφωνίας για το Κοσσυφοπέδιο, η κυβέρνηση μετατρέπει τη Βόρεια Ελλάδα σε προγεφύρωμα και βάση εξόρμησης του ΝΑΤΟ, για τους τυχοδιωκτισμούς του σε βάρος του ελληνικού και όλων των βαλκανικών λαών. Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, η οποία καλεί το λαό της πόλης να δυναμώσει την αντίστασή του και τον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή και της κυβέρνησης που συναινεί και εξυπηρετεί αυτούς τους εγκληματικούς σχεδιασμούς.

Θύμα αιματηρής απόπειρας ληστείας έπεσε στην περιοχή της Κατερίνης δασικός υπάλληλος που νοσηλεύεται με τραύματα από πυροβόλο όπλο στο νοσοκομείο Κατερίνης. Σύμφωνα με την αστυνομία, η απόπειρα ληστείας έγινε σε καφενείο. Τρία άτομα φορώντας κουκούλες μπήκαν στο κατάστημα και με την απειλή όπλων απαίτησαν από την ιδιοκτήτρια Μαρία Δάγκα να τους παραδώσει τις εισπράξεις. Ομως ο σύζυγός της Ηλίας Δάγκας, 52 ετών, δασικός υπάλληλος αντέδρασε και επιχείρησε να αφοπλίσει τους τρεις κουκουλοφόρους. Στη διάρκεια της συμπλοκής οι δράστες τον πυροβόλησαν στο θώρακα και στα χέρια και εξαφανίστηκαν τρέχοντας χωρίς να πάρουν τα χρήματα από το ταμείο. Ανακρίσεις διεξάγονται από την ασφάλεια Κατερίνης.

Η κύρια ευθύνη της δασοπυροπροστασίας είναι απαραίτητο να επανέλθει στην αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία όμως πρέπει να υποστηριχτεί όσον αφορά την οργάνωση και την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια. Αυτό υποστήριξαν οι συμμετέχοντες στη διημερίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου με θέμα "Προοπτικές δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα και τη Μεσογειακή Ευρώπη", η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα. Οι σύνεδροι πρότειναν τη σύσταση μιας επιτροπής, η οποία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρώσει μια επιστημονική ανάλυση του θέματος της δασοπροστασίας.

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στη Λωρίδα της Γάζας μετά την άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να αφήσει ελεύθερους του Παλαιστίνιους κρατούμενους που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές. Το πρωί πενήντα έποικοι από δύο οικισμούς στα βόρεια της Δυτικής Όχθης συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού ζητώντας τη λήψη μέτρων για την προστασία τους. Στο μεταξύ στην Μέση Ανατολή μεταβαίνει ο Αμερικανός μεσολαβητής Ντένις Ρος, προκειμένου να προετοιμάσει την επίσκεψη του προέδρου Κλίντον στην περιοχή.

Ισχυρές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια, καταιγίδες στο Αιγαίο και πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση από τα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -5 μέχρι 4 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 0 μέχρι 8 και στα νησιά του Αιγαίου από 6 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με χιόνι ενώ αργότερα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -1 μέχρι 4 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 8 December 1998 - 17:05:34 UTC