Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-12-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:28 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 10/12/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Ποινικές διώξεις για τρία κακουργήματα και τρία πλημμελήματα άσκησε ο εισαγγελέας κατά των έντεκα συλληφθέντων στα χθεσινά επεισόδια, στην Αθήνα.
  • Οι κινητοποιήσεις των μαθητών κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης συνεχίζονται - Ο υπουργός Παιδείας και ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου δηλώνουν ότι δεν τίθεται θέμα αναστολής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
  • Μείωση των επιτοκίων και από τις εμπορικές τράπεζες.
  • Στη Βιέννη ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Τον Απόστολο Κακλαμάνη επισκέφθηκε το πρωί ο πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας Γενάντι Ζουγκάνοφ.
  • Τάση δημιουργίας νέων κομμάτων από το χώρο της Ν.Δ. διαπιστώνει ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης.
  • Δηλώσεις Δρυ για την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.
  • Πρόγραμμα για την ενημέρωση και την προστασία των καταναλωτών κατάρτισε το Υπουργείο Ανάπτυξης.
  • Το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής θα απονείμει ο Απόστολος Κακλαμάνης στη σύζυγο του υποσμηναγού Νικολάου Παρούση.
  • Τη Θεσσαλονίκη και το Αγιον Ορος θα επισκεφτεί αύριο και το Σάββατο ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος.
  • Τροποποιείται το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων.
  • Εκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
  • Την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας απήγγειλλε επίσημα ισπανικό δικαστήριο κατά του Αουγκούστο Πινοσέτ.
  • Ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με την ευκαιρία της 50ης επετείου υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Στους πρωτεργάτες της ειρηνευτικής συμφωνίας στη Βόρεια Ιρλανδία απονεμήθηκε σε ειδική τελετή το νόμπελ Ειρήνης για το 1998.
  • Άνοδο θα παρουσιάσει αύριο η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Ε. Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα και τρία πλημμελήματα άσκησε το μεσημέρι ο εισαγγελέας κατά των έντεκα νεαρών που συνελήφθησαν κατά τα χθεσινά επεισόδια, στη διάρκεια της πορείας των μαθητών στην Αθήνα. Οι νεαροί κατηγορούνται για προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, πρόκληση εκρήξεων, εμπρησμό, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη κοινής ειρήνης και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

Οι κινητοποιήσεις των μαθητών κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης συνεχίζονται ενώ ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης επανέλαβε σήμερα ότι η μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί, πρόσθεσε όμως ότι θα υπάρξει διάλογος σε θέματα πρακτικής εφαρμογής. Στο μεταξύ, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκος Αθανασάκης, ρωτήθηκε σήμερα αν ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του χτες το βράδυ στη Βουλή, άφησε περιθώρια για αλλαγές. Ο κ. Αθανασάκης σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής ή αναστολής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και υπογράμμισε ότι είναι σαφής η επιμονή της κυβέρνησης στο διάλογο για την Παιδεία αλλά αυτός αφορά τα μέτρα εφαρμογής της μεταρρύθμισης. Ταυτόχρονα κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν έχουν προτάσεις και η κριτική που κάνουν δεν είναι επί της ουσίας.

Οι εμπορικές τράπεζες προχώρησαν κι αυτές σε μείωση των επιτοκίων μετά την ανακοίνωση της τράπεζας της Ελλάδας ότι μειώνει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τα επιτόκια παρέμβασης. Πρόγραμμα ειδικών δανείων με ελκυστικά επιτόκια ανακοίνωσε το μεσημέρι ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρος Καρατζάς. Συγκεκριμένα γνωστοποίησε ότι η Εθνική Τράπεζα θα αρχίσει να χορηγεί δάνεια μέχρι ένα εκατομμύριο δραχμές, μετά από τηλεφώνημα των ενδιαφερομένων στην Τράπεζα. Σε τέσσερις μέρες το ποσό θα έχει εκταμιευτεί. Σε δηλώσεις του ο κ. Καρατζάς επισήμανε ότι με τις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για μειώσεις επιτοκίων άναψε το πράσινο φως για την γενικότερη αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Μια ακόμη μάχη για την προώθηση των εθνικών θέσεών μας θα δώσει αύριο και το Σάββατο η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί την άρση του ελληνικού βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας. Ο Πρωθυπουργός, κ. Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών, κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, και Εθνικής Οικονομίας, κ. Γιάννο Παπαντωνίου, αναχώρησαν το πρωί για τη Βιέννη, για να συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των 15 αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών.

Τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, επισκέφθηκε το πρωί ο πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας Γενάντι Ζουγκάνοφ. Στη συνάντηση που κράτησε περίπου μιάμισι ώρα συζήτησαν για όλο το πλέγμα των διμερών σχέσεων και επιβεβαίωσαν τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε και στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζητήματα της κοινωνική πολιτικής.

Τάση δημιουργίας νέων κομμάτων από το χώρο της Ν.Δ. διαπιστώνει ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης, από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων και σχολίασε με την χαρακτηριστική φράση "ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα". Σε ερώτηση αν απασχολεί την κυβέρνηση το φαινόμενο Αβραμόπουλου απάντησε χιουμοριστικά ότι την απασχολεί, όπως τα καιρικά και φυσικά φαινόμενα.

Στον κοινωνικό διάλογο που προωθεί η κυβέρνηση εντός του 1999 για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος παρέπεμψε ο υφυπουργός Οικονομικών τη συζήτηση για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου από το 1.300.000 στα 2.000. 000 δραχμές που ζητά η ΓΣΕΕ, καθώς και τη συζήτηση για τη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Ο κ.Δρυς τόνισε ότι η ικανοποίηση των δύο αυτών αιτημάτων θα επέφερε αύξηση της δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού έως 180 δισεκατομμύρια δραχμές. Τόνισε ακόμη ότι από τα 9,5 τρισεκατομμύρια των φορολογικών εσόδων τα 3,5 θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Πρόγραμμα για την ενημέρωση και την προστασία των καταναλωτών κατάρτισε το Υπουργείο Ανάπτυξης. Τις λεπτομέρειες παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Βάσω Παπανδρέου. Οι καταναλωτές καλώντας το τηλεφωνικό νούμερο 1720 στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα μπορούν να παίρνουν πληροφορίες για τα δικαιώματά τους και να καταγγέλλουν τυχόν παρατυπίες. Εξάλλου θα διανέμεται στους καταναλωτές ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο με οδηγίες καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής θα απονείμει ο πρόεδρος του Σώματος Απόστολος Κακλαμάνης στη σύζυγο του υποσμηναγού Νικολάου Παρούση που σκοτώθηκε σε εκπαιδευτική πτήση. Η τελετή απονομής θα γίνει αύριο στις 11 το πρωί στο εντευκτήριο των βουλευτών. Επίσης η Βουλή θα τιμήσει τον εθελοντή δασοπυροσβέστη Δημήτριο Καραμολέγκο που βρήκε το θάνατο παίρνοντας μέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Καρέα Αττικής.

Τη Θεσσαλονίκη και το Αγιον Ορος θα επισκεφτεί αύριο και το Σάββατο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έρθει στη Θεσσαλονίκη στις 4 το απόγευμα και στις 9.30 το βράδυ θα μιλήσει σε συνεστίαση της Αντιστασιακής Οργάνωσης "Αρης Βελιουχιώτης" σε κέντρο στη Θέρμη. Το Σάββατο θα μεταβεί στο Αγιον Ορος και θα επισκεφτεί την Ιερά Κοινότητα στις Καρυές και την Ιερά Μονή Βατοπεδίου.

Τροποποιείται το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων. Όπως ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, από τη Δευτέρα 14/12 ως την Παρασκευή 18/12 τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Την επόμενη ημέρα, Σάββατο, θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, ενώ την Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 5 το απόγευμα. Από τη Δευτέρα 21 μέχρι και την Τετάρτη 23/12 θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8.30 το πρωί μέχρι και τις 8.30 το βράδυ. Την Παραμονή των Χριστουγέννων οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές από το πρωί μέχρι και τις 4 το απόγευμα, ενώ την Παρασκευή, ανήμερα των Χριστουγέννων, το Σάββατο και την Κυριακή τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Kαμία ένδειξη δεν υπάρχει στην έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ότι περιέχονται συγκεκριμένες προτάσεις για μείωση της έντασης και των εξοπλισμών στην Κύπρο και την αναστολή της εγκατάστασης του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300 στο νησί. Στην έκθεση που δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα και απόσπασμα μετέδωσε το ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, γίνεται μόνο μια αναφορά στους S-300, ότι η έλευσή τους αναβλήθηκε μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναφέρει επίσης ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, έχει διαβουλεύσεις με τις δυο πλευρές, για το αποτέλεσμα των οποίων θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας απήγγηλλε το μεσημέρι επίσημα ισπανικό δικαστήριο κατά του Αουγκούστο Πινοσέτ, για την εξαφάνιση ή τη δολοφονία τριών χιλιάδων ανθρώπων στη διάρκεια της δικτατορίας του.

Ψήφισμα το οποίο ενισχύει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, υιοθέτησε η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με την ευκαιρία της 50ης επετείου από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ψήφισμα εγγυάται την ελευθερία λόγου και το δικαίωμα να πραγματοποιούνται ειρηνικές συγκεντρώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αρχές. Η Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, επισήμανε στην ομιλία της την σαφή σχέση μεταξύ ανάπτυξης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτροπής διενέξεων.

Στους πρωτεργάτες της ειρηνευτικής συμφωνίας στη Βόρεια Ιρλανδία απονεμήθηκε το νόμπελ Ειρήνης για το 1998. Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Β.Ιρλανδίας Τζον Χιουμ και ο αρχηγός του κόμματος Προτεσταντών Ντέιβιντ Τρίμπλ κατά τη διάρκεια λαμπρής τελετής τιμήθηκαν για το ρόλο τους στην υπογραφή της συμφωνίας που τερμάτισε εχθροπραξίες 30 χρόνων.

Άνοδο θα παρουσιάσει αύριο η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με σποραδικές βροχές και λίγες χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά. Τοπικές καταιγίδες ενδέχεται να σημειωθούν στα νησιά του Αιγαίου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -3 μέχρι 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 0 μέχρι 12 και στα νησιά του Αιγαίου από 5 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 10 December 1998 - 17:06:50 UTC