Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 11/12/1998 (MΠΕ)

Το ζήτημα της διεύρυνσης και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας θα απασχολήσουν και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αρχίζει σήμερα στη Βιέννη. Η Τουρκία επανήλθε δριμύτερη διεκδικώντας τον τίτλο της "υποψήφιας" προς ένταξη χώρας και δεν αποκλείεται κάποιοι ηγέτες να επαναφέρουν το θέμα προς συζήτηση, όπως άλλωστε διαφαίνεται από δηλώσεις παρά το γεγονός ότι οι "15" υπουργοί Εξωτερικών στις Βρυξέλλες άλλα αποφάσισαν στις αρχές της εβδομάδας. Αλλωστε και ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε πριν από λίγες μέρες ύστερα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ότι ο δρόμος της ένωσης για την Τουρκία θα είναι βατός εφόσον προσέξει το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προϋποθέσεων που βάζει η ΕΕ. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βιέννης αύριο και μεθαύριο (και στη διάρκεια του δείπνου των "15" ηγετών) θα εξετασθεί διεξοδικά η διαδικασία της ενταξιακής πορείας των άλλων υποψηφίων χωρών (Κύπρος και οι δέκα υποψήφιες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης), η θέση της Τουρκίας στην ευρύτερη διαδικασία της διεύρυνσης και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης στο πλαίσιο της διεύρυνσης.

Χθες το βράδυ, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών. Στη Βιέννη, βρίσκεται και ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι το βάρος των επιχειρημάτων του, θα επικεντρωθεί στα θέματα της απασχόλησης και του κοινοτικού προϋπολογισμού, ο οποίος όπως είπε, πρέπει να αυξηθεί ή τουλάχιστον να παγώσει στα σημερινά επίπεδα.

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, με κεντρικό αίτημα να μη γίνει ο ΟΛΘ ανώνυμη εταιρία.

Σοβαρές παρανομίες στην καταβολή συντάξεων, με συνολικό κόστος για το δημόσιο 13,5 δις δραχμές αποκαλύφτηκαν μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος πληρωμής των συντάξεων μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, 5.700 συντάξεις και οικογενειακά επιδόματα χορηγούνταν σε μη δικαιούχους, ενώ εντοπίστηκαν και 5.000 παράνομα βιβλιάρια υγείας. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε επίσης ότι φοροδιαφεύγει ένας στους τρεις συμβεβλημένους γιατρούς και όπως ανακοινώθηκε, το δημόσιο θα διακόψει από 1/1/1999 τις συμβάσεις με 110 γιατρούς, οι οποίοι εντοπίστηκε ότι δε δήλωναν τις αμοιβές τους από το δημόσιο.

Κανονικά κυκλοφορούν από τα ξημερώματα τα ταξί μετά τη λήξη της απεργίας των ιδιοκτητών, οι οποίοι ζητούν αύξηση κομίστρου και κατάργηση της αναδρομικής φορολόγησης τους.

Αλυσιδωτές μειώσεις επιτοκίων από τις τράπεζες. Χθες ανακοίνωσαν νέα χαμηλότερα επιτόκια η Εμπορική, η Αττικής και η ΧΙΟΣ.

Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού σήμερα και σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF περισσότερα από 200 εκατ. παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο είναι θύματα της εργασιακής εκμετάλλευσης. Τη προσεχή Δευτέρα, η UNICEF, σε συνεργασία με τη ΝΕΤ διοργανώνει τηλεμαραθώνιο για τη συγκέντρωση χρημάτων ενάντια στην παιδική εκμετάλλευση

Ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα και τρία πλημμελήματα άσκησε ο εισαγγελέας κατά των έντεκα νεαρών που συνελήφθησαν κατά τα προχθεσινά επεισόδια, στη διάρκεια της πορείας των μαθητών στην Αθήνα. Οι νεαροί κατηγορούνται για προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, πρόκληση εκρήξεων, εμπρησμό, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη κοινής ειρήνης και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

Οι κινητοποιήσεις των μαθητών κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης συνεχίζονται ενώ ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης επανέλαβε ότι η μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί, πρόσθεσε όμως ότι θα υπάρξει διάλογος σε θέματα πρακτικής εφαρμογής. Στο μεταξύ, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκος Αθανασάκης, ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του προχτες το βράδυ στη Βουλή, άφησε περιθώρια για αλλαγές. Ο κ. Αθανασάκης σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής ή αναστολής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και υπογράμμισε ότι είναι σαφής η επιμονή της κυβέρνησης στο διάλογο για την Παιδεία αλλά αυτός αφορά τα μέτρα εφαρμογής της μεταρρύθμισης. Ταυτόχρονα κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν έχουν προτάσεις και η κριτική που κάνουν δεν είναι επί της ουσίας.

Την πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, διμερών συναντήσεων αξιωματικών και εκπαίδευσης ειδικών στις δύο χώρες, προβλέπει το πρόγραμμα συνεργασίας στον τομέα της άμυνας για το 1999, μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, το οποίο υπέγραψαν στη Φιλιππούπολη οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δυο χωρών, Μίχο Μίχοφ και Μανούσος Παραγιουδάκης. Την πεποίθησή του ότι η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας θα συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, εξέφρασε ο κ. Παραγιουδακης. Να σημειωθεί ότι τα διμερή αυτά προγράμματα υπογράφονται κάθε χρόνο, βάσει της συμφωνίας-πλαίσιο για στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος-Βουλγαρίας, που υπεγράφη το 1991 στην Αθήνα από τους τότε υπουργούς Αμυνας των δύο χωρών, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και Ντιμίταρ Λούντζεφ.

Την κατασκευή νέου μεθοριακού σταθμού που θα συνδέσει το Διδυμότειχο με τη βουλγαρική πόλη Ιβάιλοβγκραντ, εκτός από τη διάνοιξη των τριών νέων διόδων που έχουν ήδη συμφωνήσει η Ελλάδα και η Βουλγαρία, στα κοινά σύνορά τους, φέρονται να έχουν συμφωνήσει οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών, Κώστας Σημίτης και Ιβάν Κόστοφ. Όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός "Ελεύθερη Ευρώπη", την πρόταση διατύπωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, ο οποίος έλαβε θετική απάντηση από τον Ελληνα ομόλογό του. Ο κ.Σημίτης φέρεται να δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το θέμα στην ελληνική κυβέρνηση και θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή της. Με δηλώσεις τους, εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης του Ιβάιλοβγκραντ, διαβεβαίωσαν πως περιμένουν τη θετική απάντηση της Αθήνας για να αρχίσουν αμέσως τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τη διάνοιξη της νέας διόδου. Μάλιστα την πόλη αναμένεται να επισκεφτεί η υπουργός Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, ώστε να ενημερωθεί από κοντά για το προτεινόμενο σημείο για τον μεθοριακό σταθμό.

"Οργανώνουμε στοιχειωδώς την άμυνά μας απέναντι σε μια υπερεξοπλισμένη Τουρκία των δεκάδων εκατομμυρίων κατοίκων, μια Τουρκία η οποία συνεχώς εξοπλίζεται με νέα οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας". Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Γιαννάκης Ομήρου, σχολιάζοντας την έκθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο, στην οποία ο Κόφι Ανάν κάνει αναφορά στους εξοπλισμούς, τις στρατιωτικές ασκήσεις και στη συμμετοχή ελληνικών και τουρκικών μαχητικών στις ασκήσεις "Νικηφόρος" και "Ταύρος".

Επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε χθες στο Κουμάνοβο με αφορμή την εγκατάσταση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, οι οποίες αναλαμβάνουν καθήκοντα προστασίας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ από το Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση ανάγκης. Στην τελετή παρέστη ο διοικητής των δυνάμεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για τη Νότια Ευρώπη, Αμερικανός ναύαρχος Τζέϊμς Ελις, ο οποίος - κατά τη διάρκεια της ομιλίας του - υπογράμμισε ότι "θα είναι επιτυχία εάν οι δυνάμεις αυτές φύγουν από τη χώρα σας δίχως να χρησιμοποιηθούν". Ο ίδιος ευχαρίστησε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την άδεια που έδωσε για την εγκατάσταση των δυνάμεων και παρουσίασε και τον διοικητή των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ, Γάλλο στρατηγό, Μαρσέλ Βαλεντίν. Στην τελετή μίλησε και ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Νίκολα Κλιούσεφ και απευθυνόμενος προς όλες τις γειτονικές χώρες διαμήνυσε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για κανέναν.

Σημαντική αύξηση σημείωσε τις τελευταίες δύο ημέρες η τιμή των ξένων νομισμάτων στη μαύρη αγορά της Γιουγκοσλαβίας, με αποτέλεσμα να σημειωθεί γενικότερη αναστάτωση. Ενα γερμανικό μάρκο αντιστοιχεί τις μέρες αυτές στη μαύρη αγορά σε 8,5 δηνάρια (έξι δηνάρια η επίσημη τιμή στην τράπεζα) και πολλοί υποστηρίζουν ότι η ανοδική πορεία των ξένων νομισμάτων θα συνεχιστεί και μπορεί να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις. Κυβερνητικά στελέχη του Μαυροβουνίου κατηγόρησαν την σερβική ηγεσία ότι ευθύνεται για την αναστάτωση αυτή, διότι όπως υποστήριξαν, τυπώθηκαν παράνομα περίπου 200 εκατομμύρια δηνάρια, τα οποία δεν έχουν συναλλαγματικό αντίκρυσμα.

Άνοδο θα παρουσιάσει σήμερα η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με σποραδικές βροχές και λίγες χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά. Τοπικές καταιγίδες ενδέχεται να σημειωθούν στα νησιά του Αιγαίου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -3 μέχρι 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 0 μέχρι 12 και στα νησιά του Αιγαίου από 5 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 11 December 1998 - 6:40:15 UTC