Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 14/12/1998 (MΠΕ)

Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων αυτή που ξεκινά σήμερα, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι προετοιμασίες για την αυριανή πανελλαδική 24ωρη απεργία, που οργανώνει η ΓΣΕΕ, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή των εργαζομένων θα είναι μεγάλη. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αναταραχή στο χώρο της Παιδείας, με την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργείου Παιδείας από τη μια μεριά, και των μαθητών, γονέων και καθηγητών, από την άλλη.

Σε σημερινή συνάντηση που θα έχει στην Αθήνα, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου, θα παρουσιάσει τις απόψεις των φορέων της Θεσσαλονίκης, για το μέλλον της ΔΕΘ, ενώ εντός της βδομάδας αναμένεται η ανακοίνωση της επίμαχης τροπολογίας, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΘ, επί της οποίας θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους, οι φορείς της πόλης.

Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 8:20 χθες το βράδυ έξω από το αστυνομικό τμήμα Χολαργού, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν θύματα, καθώς την ώρα της επίθεσης στο τμήμα βρίσκονταν τρεις αστυνομικοί και ένας πολίτης. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής, την ευθύνη για την επιθετική αυτή ενέργεια.

Στην Αθήνα αναμένονται σήμερα, ο Ριτσαρντ Χολμπρουκ και ο Τομας Μιλερ προκειμένου να συζητήσουν με τον Ακη Τσοχατζόπουλο, το Θεόδωρο Πάγκαλο και το Γιάννο Κρανιδιώτη, για όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ιδιαιτέρως, για το θέμα των πυραύλων S-300.

Ισχύει από σήμερα το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων και πολυκαταστημάτων, τα οποία θα λειτουργούν από τις εννέα το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ, ενώ τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά από τις οκτώ το πρωί, έως τις οκτώ το βράδυ.

Με ομιλία του Κώστα Καραμανλή ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα οι εργασίες της 7ης Εθνικής Συνδιάσκεψης της Νέας Δημοκρατίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και πρόσθεσε ότι τα στελέχη του κόμματος πρέπει να είναι έτοιμα όταν έρθει η ώρα να κυβερνήσει η Ν.Δ. "Έρχεται η ώρα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά εκείνο που προέχει είναι να μας βρει η ώρα αυτή πανέτοιμους", είπε ο κ. Καραμανλής και επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα του μεσαίου χώρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, δήλωσε ότι κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια στις 22 Δεκεμβρίου, θα συναντηθεί όχι μόνο με μέλη της κυβέρνησης, αλλά και με πολιτικούς οι οποίοι δεν συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της ΠΓΔΜ. Η πρόσκληση για να είναι ο πρώτος επίσημος ξένος που θα επισκεφθεί τα Σκόπια, όπως είπε ο κ. Πάγκαλος, εστάλη από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι. Ο κ. Πάγκαλος θα αναχωρήσει για τα Σκόπια στις 8 το πρωί της 22ας Δεκεμβρίου και θα επιστρέψει το ίδιο βράδυ στην Αθήνα.

Αμετακίνητος στις απόψεις του για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση εμφανίζεται ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης και δηλώνει ότι δεν θα υποκύψει στις εσωκομματικές πιέσεις, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή". Ο κ. Αρσένης τόνισε ότι οι αλλαγές θα επεκταθούν στα γυμνάσια και τα δημοτικά από το Σεπτέμβριο του 1999, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και καθηγητές φροντιστηρίων θα συμμετέχουν στην ενισχυτική διδασκαλία και οι μαθητές θα αυτοαξιολογούνται με έναν συντελεστή στην εξαγωγή του τελικού βαθμού. Ο κ. Αρσένης θεωρεί ότι είναι φυσικό να υπάρχουν αντιδράσεις για τη μεταρρύθμιση και σημειώνει ότι υποτίμησε τη μεγάλη ανασφάλεια, που κουβαλάει μέσα του ο Έλληνας, είτε είναι εκπαιδευτικός είτε είναι γονιός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής καταθέτει σήμερα πρόταση για τη διαμόρφωση όρων, με σκοπό τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου για την παιδεία.

Ο εκσυγχρονισμός των δομών και των πλαισίων λειτουργίας της αγοράς, η τεχνολογική αναβάθμιση και η ανάπτυξη της συνεργασίας με άλλα χρηματιστήρια είναι οι τρεις κύριοι άξονες στους οποίους αναπτύσσει τη δραστηριότητά του το Ελληνικό Χρηματιστήριο, προκειμένου να διατηρηθεί η σημαντική ανάκαμψη που γνωρίζει σήμερα η ελληνική κεφαλαιαγορά, να αναβαθμιστεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και να γίνει πιο ανταγωνιστική. Τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το ελληνικό χρηματιστήριο στους παραπάνω τομείς περιέγραψε κατά την ομιλία του στο 2ο Money Show, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Σπυρίδων Κουνιάκης, αφού αναφέρθηκε στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου τον τελευταίο χρόνο.

Οι σχέσεις της Αλβανίας με τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση καθώς και η κατάσταση στη χώρα και στα Βαλκάνια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλβανού πρωθυπουργού Παντελή Μάικο με τον γενικό γραμματέα της ΔΕΕ Χοσέ Κουτιλέιρο, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του πρωθυπουργού. Ο κ.Μάικο υποστήριξε ότι η Αλβανία "θεωρεί τη συνεργασία με τη ΔΕΕ προτεραιότητα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της βοήθειας στην αλβανική αστυνομία από τη αποστολή του Τμήματος Πολυεθνικής Συμβουλευτικής Αστυνομίας (ΜΑΡΕ)".

Διασπάστηκε το "Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών" (ΚΔΕ), το κόμμα των τουρκόφωνων Βουλγάρων και 19 βουλευτές του, προχώρησαν στη δημιουργία νέου κόμματος, στην πρώτη εθνική διάσκεψη του "Συμβουλίου Ανανέωσης", το οποίο είχαν συγκροτήσει στελέχη τα οποία διαφωνούσαν με τον αρχηγό του ΚΔΕ Αχμέτ Ντογκάν. "Το ΚΔΕ, για το οποίο πονούσαμε, δεν είναι πλέον κίνημα δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η απομάκρυνση της ηγεσίας του ΚΔΕ από το εκλογικό του σώμα μόνο μεγάλωσε τα προβλήματα", δήλωσε στην ομιλία του του ο ηγέτης του Συμβουλίου Ανανέωσης του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΣΑΚΔΕ), Γιουνέρ Ταχίρ.

Η οικονομική συνεργασία μεταξύ Γιουγκοσλαβίας και ΠΓΔΜ είναι καλή, οι Δε σχέσεις μεταξύ των εταίρων μπορεί να εκτιμηθούν ως πολύ καλές. Όσον αφορά τις συναλλαγές, αυτές είναι μικρές, όμως θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Αυτά, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο Μιχάηλο Μιλόεβιτς, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου της ΠΓΔΜ Ντούσαν Πέτρεφσκι και τα δύο οικονομικά ιδρύματα, έχουν την ταυτόσημη θέση, ότι πρέπει να εξαλειφθούν όλα τα εμπόδια για ομαλή ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Ο κ. Πέτρεφσκι, εκτίμησε ότι οι συναλλαγές Γιουγκοσλαβίας-ΠΓΔΜ στο τέλος του έτους θα ανέλθουν γύρω στα 500 εκατ. δολάρια.

Η ανάμειξη της δύναμης ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ μέσα στη Γιουγκοσλαβία θα θεωρηθεί ως "πράξη βίας" και η Γιουγκοσλαβία θα προβεί σε αντίποινα, υποστήριξε ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε συνέντευξή του στο περιοδικό Newsweek που θα δημοσιευτεί στην επόμενη έκδοση του. Εάν οι δυνάμεις, που έχουν αναλάβει την προστασία των 2.000 επιτηρητών του ΟΑΣΕ "εισχωρήσουν στο έδαφός μας, θα το θεωρήσουμε ως "πράξη βίας", είπε ο κ.Μιλόσεβιτς, τονίζοντας ότι "καθήκον του στρατού μας είναι να μην επιτρέπει σε ξένες δυνάμεις να εισβάλλουν".

Για σήμερα, Δευτέρα, στη Νότια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών το πρωί στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα, προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές στα πεδινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Για τη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα πυκνώσουν και είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας, στα γύρω ορεινά.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 14 December 1998 - 6:40:19 UTC