Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-12-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:48 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 14/12/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης - Τη συμβολή των εκπαιδευτικών για την υλοποίηση των αλλαγών στην παιδεία ζήτησε ο υπουργός Παιδείας - Επίθεση Ρέππα κατά του Κώστα Καραμανλή για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα παιδείας. - Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβερνητική πολιτική.
  • Συνεδριάζει αύριο το ΚΥΣΕΑ - Προπαρασκευαστική συνάντηση Σημίτη - Τσοχατζόπουλου. - Επαφές Χόλμπρουκ στην Αθήνα.
  • Σάλο προκάλεσε στην κοινή γνώμη η είδηση του στραγγαλισμού 14χρονης από την μητέρα της, στο Χολαργό.
  • Διασπασμένοι εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.
  • Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός.
  • Συνάντηση Ελλήνων, Τούρκων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
  • Τροποποιήθηκε το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
  • Αποστασιοποιείται ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν από την τακτική που ακολουθεί η στρατιωτική πτέρυγα του ΡΚΚ.
  • Στη Γάζα ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον.
  • Δεκαέξι μετάλλια κατέκτησε η Ελλάδα στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Καράτε.
  • Κακοκαιρία θα επικρατήσει αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, ενώ περισσότερα από 1500 σχολεία στη χώρα τελούν υπό κατάληψη. Τη συμβολή των εκπαιδευτικών για την υλοποίηση των αλλαγών στην παιδεία ζήτησε το πρωί ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, μιλώντας στο συνέδριο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στην Αθήνα. Κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης να προβάλουν τους μαθητές που στηρίζουν τη μεταρρύθμιση ενώ γνωστοποίησε ότι θα διατεθούν 40 δισεκατομμύρια δραχμές για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Το απόγευμα ο υπουργός Παιδείας μετείχε στην πρώτη τηλεδιάσκεψη με μαθητές της Θεσσαλονίκης με σκοπό την ενημέρωση σε θέματα που αφορούν στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Σε διάλογο κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος έκανε λόγο για αναγκαίες βελτιώσεις στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ο κ. Ρέππας άσκησε εξάλλου κριτική στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, τον οποίο κατηγόρησε για απουσία θέσεων. Το απόγευμα η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε στη Βουλή πρόταση για εθνικό διάλογο. Το ΚΚΕ δηλώνει ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις των μαθητών και των εκπαιδευτικών κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ενώ ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου Αρσένη για την παιδεία.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, με αντικείμενο το εξοπλιστικό πρόγραμμα. Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και τα εθνικά θέματα με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού μεσολαβητή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη χώρα μας. Ο κ. Χόλμπρουκ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, ενώ το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο εργασίας με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο. Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι η Ν.Δ. δεν έχει ανεβάσει το ποσοστό της αλλά το πρόβλημα είναι το ΠΑΣΟΚ να μην χάσει άλλες δυνάμεις.

Σάλο προκάλεσε στην κοινή γνώμη η είδηση του στραγγαλισμού 14χρονης από την ίδια της τη μητέρα, στο Χολαργό. Το έγκλημα έγινε τα ξημερώματα, ενώ το μεσημέρι η δράστης Βαλεντίνη Σιαμάνη παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Χολαργού. Ο ιατροδικαστής κ. Λευκίδης που εξέτασε το πτώμα της άτυχης κοπέλας δήλωσε ότι πρόκειται για στραγγαλισμό.

Διασπασμένοι εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ (ΕΣΑΚ-Σ) διαχώρισε τη θέση της από τις υπόλοιπες και οργανώνει ξεχωριστές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας την ανάγκη συνολικής ρήξης με την πολιτική της κυβέρνησης. Στη Θεσσαλονίκη η διοίκηση του ΕΚΘ και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν συγκέντρωση έξω από το κτίριο του εργατοϋπαλληλικού κέντρου στις 10.30' το πρωί, ενώ η απεργιακή επιτροπή, που αποτελείται από συνδικαλιστές προσκείμενους στην ΕΣΑΚ-Σ, διοργανώνει συγκέντρωση στις 10π.μ. έξω από τη Διεθνή Εκθεση. Στην απεργία θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, στις τράπεζες αλλά και στις αστικές συγκοινωνίες και τον ΟΣΕ, καθώς και οι υπάλληλοι των υπουργείων. Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8 το πρωί, και από τις 9.30 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Με αμαξοστοιχίες κοινωνικών αναγκών θα λειτουργήσει αύριο το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο θα επισκεφθεί το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βιέννη. Την Παρασκευή θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή και των υφυπουργών, για να συζητήσει σχετικά με την πορεία των μεγάλων έργων.

Με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Ειρήνης του Οσλο και του αμερικανικού πανεπιστημίου Κολούμπια, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, συνάντηση Ελλήνων, Τούρκων, Ελληνοκυπρίων και Τουκοκυπρίων επιχειρηματιών, με τη συμμετοχή του Αμερικανού διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Στόχος της συνάντησης ήταν η καλλιέργεια θετικού κλίματος στην Κύπρο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε σε δηλώσεις του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, ο κ.Χόλμπρουκ. Διευκρινίζοντας ότι η συνάντηση δεν αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης των προβλημάτων της περιοχής υπογράμμισε: "Βρισκόμαστε εδώ για να συζητήσουμε πράγματα, που οι πολίτες των τριών χωρών και ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες μπορούν να κάνουν για να αυξήσουν την μεταξύ τους συνεργασία και επικοινωνία".

Τροποποιείται το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων. Από σήμερα μέχρι την Παρασκευή τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Το Σάββατο, θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 4.00 το απόγευμα, ενώ την Κυριακή από τις 10.00 το πρωί μέχρι και τις 5.00 το απόγευμα. Από τη Δευτέρα 21 μέχρι και την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8.30 το πρωί μέχρι και τις 8.30 το βράδυ. Την Παραμονή των Χριστουγέννων οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές από το πρωί μέχρι και τις 4.00 το απόγευμα, ενώ την Παρασκευή, ανήμερα των Χριστουγέννων, το Σάββατο και την Κυριακή τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

O ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που συνεχίζει να τελεί υπό κατ' οίκον περιορισμό στη Ρώμη, αποστασιοποιήθηκε από τη δραστηριότητα, που αναπτύσσει η στρατιωτική πτέρυγα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος. Σε δηλώσεις του στον φιλοκουρδικό τηλεοπτικό σταθμό "ΜΕD TV", o Oτσαλάν επέκρινε την τακτική, που ακολουθεί η στρατιωτική πτέρυγα του ΡΚΚ και δήλωσε πως δεν θέλει να έχει καμία σχέση "με τους Κούρδους αντάρτες εφόσον δεν αλλάξουν τακτική". Ο Οτσαλάν κατηγόρησε τους στρατιωτικούς διοικητές του κινήματος, πως δεν υπάκουσαν στις διαταγές του και διαμήνυσε, πως δεν μπορεί να συνεργαστεί πλέον μαζί τους.

Στη Γάζα έφτασε το πρωί ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου σε περιοχή που ελέγχεται από Παλαιστινίους, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις στους Ισραηλινούς. Οι Παλαιστίνιοι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος εγκαινίασε το διεθνές αεροδρόμιο της Γάζας. Ακολούθησε μια πρώτη κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Μπιλ Κλίντον με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γάζα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να καλέσει τους Παλαιστίνιους να εφαρμόσουν όλες τις δεσμεύσεις της συμφωνίας ειρήνευσης στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να ανακοινώσει τη χορήγηση σημαντικής οικονομικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους.

Γεμάτοι χαμόγελα και με 16 μετάλλια στις βαλίτσες τους επέστρεψαν από τη Σόφια όπου διεξήχθη το βαλκανικό πρωτάθλημα καράτε εφήβων και νέων - νεανίδων οι Ελληνες αθλητές. Η ελληνική αποστολή ανέβηκε 16 φορές στο βάθρο και κατέκτησε πέντε χρυσά μετάλλια, ένα αργυρό και δέκα χάλκινα. Οι αθλητές μας κατέλαβαν τη 2η θέση στη διοργάνωση, πίσω από τους Γιουγκοσλάβους που πήραν έντεκα χρυσά, δέκα αργυρά και εννέα χάλκινα μετάλλια.

Κακοκαιρία θα επικρατήσει αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα δυτικά θα εκδηλωθούν νεφώσεις και στις βόρειες περιοχές της χώρας νεφώσεις με πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα πέσει χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις νότιες θαλάσσιες περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 μέχρι 5 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 2 μέχρι 12 και στα νησιά του Αιγαίου από 7 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί και πρόσκαιρα πολύ ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 14 December 1998 - 17:05:22 UTC