Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-12-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:34 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 16/12/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Για όλα τα θέματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής συζήτησαν Σημίτης και Στεφανόπουλος.
  • Το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κληθεί την επόμενη εβδομάδα πιθανώς να αποφασίσει για την τύχη των ρωσικών πυραύλων.
  • Δ. Ρέππας: Ισχύει ακόμα το συμβόλαιο της Κυπριακής κυβέρνησης για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-300.
  • Συνεχίζεται η αναταραχή στην παιδεία.
  • Δ. Ρέππας: Το θέμα της παιδείας το χειρίζεται υπεύθυνα ο υπουργός Παιδείας.
  • Φθηνότερα θα κοστίσει φέτος στους Θεσσαλονικείς το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
  • Συνέντευξη Τύπου του Κώστα Σκανδαλίδη.
  • Στην εντατική μονάδα θεραπείας του νοσοκομείου ΚΑΤ εισήχθη το μεσημέρι ο Ντίνος Ηλιόπουλος με αναπνευστικά προβλήματα.
  • Ελεύθερος είναι από σήμερα ο ηγέτης του Κουρδικού Κόμματος ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. <LI>Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, σε επίπεδο επιχειρηματιών, ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Νίκος Ευθυμιάδης.
  • Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ το δώρο Χριστουγέννων για τα ταξί.
  • Μεγάλη ανταπόκριση στα πιλοτικά προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας που υλοποιεί το Κέντρο Καινοτομικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΑΠΘ.
  • Ελληνική ιθαγένεια απέκτησαν πριν από λίγες μέρες τα δυο εγγόνια του Αλέξη Ζορμπά, του ομώνυμου ήρωα του Καζαντζάκη.
  • Γιουβέντους - Ολυμπιακός και Λάτσιο - Πανιώνιος στην Ευρώπη.
  • Η κλήρωση για το φάιναλ - φορ του κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ θα διεξαχθεί την Παρασκευή το μεσημέρι.
  • Τοπικές βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά θα σημειωθούν αύριο κυρίως στην ανατολική Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Για όλα τα θέματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, όπως και την αναταραχή στο χώρο της παιδείας συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος κατά τη συνάντηση που είχαν στο προεδρικό μέγαρο. Αμέσως μετά ο κ. Σημίτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησε τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδίως τα της Συνόδου Κορυφής στη Βιέννη. Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Βιέννη επισήμανε ότι υπήρξε μια θετική εξέλιξη στα θέματα της απασχόλησης και ότι προδιαγράφεται μια στενότερη συνεργασία στα ζητήματα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αναφερόμενος στις δυσκολίες σχετικά με τους πόρους της Ε.Ε. ο κ. Σημίτης είπε ότι είναι γνωστές και υπαρκτές οι διαφορές απόψεων, αλλά παρατήρησε πως η Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες έχουν μια κοινή θέση και ελπίζουν να πετύχουν ένα αποτέλεσμα που θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντά τους.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κληθεί την επόμενη εβδομάδα πιθανώς να αποφασίσει για την τύχη των ρωσικών πυραύλων S300. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αναφορικά με το θέμα της ακύρωσης της εγκατάστασης των πυραύλων, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι ισχύουν τα όσα λέχθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με τα οποία για να μην εγκατασταθούν οι S300, "είτε πρέπει να μπούμε σε μια οδό παραγωγικών συνομιλιών, είτε πρέπει να μπούμε σε ένα δρόμο μείωσης των δυνάμεων και των εξοπλισμών που θα οδηγεί στην αποστρατικοποίηση".

Ισχύει ακόμα το συμβόλαιο της Κυπριακής κυβέρνησης για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-300, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Πρόσθεσε ότι το θέμα το χειρίζεται υπεύθυνα η κυβέρνηση της Κύπρου και η ελληνική κυβέρνηση της έχει εμπιστοσύνη.

Συνεχίζεται η αναταραχή στην παιδεία καθώς υπό κατάληψη παραμένουν πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα, ενώ οι μαθητές προχώρησαν και σήμερα σε αποκλεισμούς δρόμων. Την Κυριακή οι μαθητές θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Απόψε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, θα μιλήσει σε ειδική εκδήλωση για την εκπαίδευση, ενώ αύριο θα συνεδριάσει η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Το θέμα της παιδείας το χειρίζεται υπεύθυνα ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος έχει ξεκινήσει διάλογο και έχουν περιοριστεί η άγνοια, η αμάθεια και η παραπληροφόρηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Απαντώντας σε ερώτηση ποιες εντολές έδωσε ο πρωθυπουργός στον κ. Αρσένη, κατά τη χτεσινή συνάντησή τους, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν παρεμβαίνει στο έργο των υπουργών, απλώς συνεργάζεται μαζί τους. Το ότι γίνεται διάλογος δεν σημαίνει ότι θα γίνουν και αλλαγές. Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει τις προτάσεις της και περιμένει να ακούσει και τις απόψεις των άλλων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνία.

Φθηνότερα θα κοστίσει φέτος στους Θεσσαλονικείς το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την κατανάλωση εγχώριων κρεάτων. Οι μειώσεις των τιμών στα διάφορα είδη κρέατος θα κυμανθούν μεταξύ 100 και 400 δραχμών, σε σχέση με πέρυσι, ενώ θα υπάρχει επάρκεια στην αγορά. Τις εκτιμήσεις αυτές διατύπωσε -μιλώντας στο ΜΠΕ- ο Θεόφιλος Κεσίδης, πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης. Στο μεταξύ, η χριστουγεννιάτικη αγορά μπαίνει αυτές τις ημέρες στο "στόχαστρο" της Αγορανομίας και της Αστυκτηνιατρικής Υπηρεσίας, ώστε να αποφευχθούν κρούσματα αισχροκέρδειας και να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία. Εκτός από τα καταστήματα, εντατικοί έλεγχοι θα διενεργούνται σε αποθηκευτικούς χώρους, ψυγεία και λαϊκές αγορές.

Το χρέος του ΠΑΣΟΚ για συσπείρωση και ενότητα είναι μεγαλύτερο ενόψει του συνεδρίου του κόμματος, δήλωσε το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του, Κώστας Σκανδαλίδης. Ο κ. Σκανδαλίδης επανέλαβε την υποστήριξη ΠΑΣΟΚ και κυβέρνησης στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και στον υπουργό Παιδείας, ενώ αναφερόμενος στην εθνική συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας, έκανε λόγο για παντελή έλλειψη προτάσεων και για διάθεση ανάκτησης της εξουσίας εκ μέρους της Ν.Δ. που μόνο σε περιπέτειες μπορεί να οδηγήσει τον τόπο. Σχετικά με την πρόταση Κωνσταντόπουλου για διάλογο ανάμεσα στα κόμματα του ευρύτερου χώρου με προϋπόθεση την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κ. Σκανδαλίδης αποδέχτηκε το διάλογο όμως τόνισε ότι δεν πρέπει να τίθεται ως προϋπόθεση η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Στην εντατική μονάδα θεραπείας του νοσοκομείου ΚΑΤ εισήχθη το μεσημέρι ο Ντίνος Ηλιόπουλος με αναπνευστικά προβλήματα. Το ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε το μεσημέρι κάνει λόγο για οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και αναφέρει ότι ο ασθενής είναι διασωληνωμένος με καταστολή σε μηχάνημα τεχνητής αναπνοής.

Ελεύθερος είναι από σήμερα ο ηγέτης του Κουρδικού Κόμματος ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Τη σχετική απόφαση έλαβε το εφετείο της Ρώμης, μετά την απόσυρση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχε εκδώσει η Γερμανία.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, σε επίπεδο επιχειρηματιών, με αφορμή την Σύνοδο επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη, από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κυπριακή Δημοκρατία, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Νίκος Ευθυμιάδης. Ο βορειοελλαδίτης οικονομικός παράγοντας, ο οποίος μετείχε στη διήμερη Συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε επίσης ότι το Μάρτιο του 1999 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η αναβληθείσα συνάντηση του ΕλληνοΤουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, συνάντηση στην οποία και θα αξιολογηθούν τα μέχρι εκείνη την ώρα βήματα προσέγγισης των Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών.

Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ το δώρο Χριστουγέννων για τα ταξί, που θα είναι 150 δραχμές για κάθε διαδρομή. Το δώρο θα ισχύσει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση μαθητών και εκπαιδευτικών για συμμετοχή στα πιλοτικά προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας που υλοποιεί το Κέντρο Καινοτομικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΑΠΘ από την προηγούμενη σχολική χρονιά. Εννιάμιση χιλιάδες μαθητές από 88 σχολεία της Πελοποννήσου, της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, του Έβρου, καθώς και από νησιά του Αιγαίου συμμετέχουν φέτος στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο αφορά την ανάπτυξη ξεχωριστών σχεδίων δράσεων. Όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος Τζέλα Σκούρα, η οποία είναι καθηγήτρια του ΑΠΘ, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να αναλάβουν τα ίδια πρωτοβουλίες και να αναδείξουν τα ιδιαίτερα ταλέντα τους.

Ελληνική ιθαγένεια απέκτησαν πριν από λίγες μέρες τα δυο εγγόνια του Αλέξη Ζορμπά, του ομώνυμου ήρωα του Καζαντζάκη, η Άννα Γκάηγκερ και ο Βασίλης Γιάντα, που ζουν στο Βελιγράδι και έρχονται αύριο στη Θεσσαλονίκη. Η ελληνική ιθαγένεια τους δόθηκε με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Φλωρίδης και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 8 Δεκεμβρίου. Η Άννα Γκάηγκερ και ο Βασίλης Γιάντας έρχονται στη Θεσσαλονίκη ύστερα από πρόσκληση του βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευά Παρασκευόπουλου, και του εκδότη του οίκου "Ελληνικά Γράμματα" Παύλου Παπαχριστοφίλου, αλλά και με την ευκαιρία της απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Τη Γιουβέντους θα βρει στο δρόμο του στους "8" του Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός, μετά την κλήρωση που έγινε σήμερα στη Γενεύη. Η πρώτη ελληνοϊταλική μάχη θα γίνει στις 3 Μαρτίου στο Τορίνο, ενώ ο επαναληπτικός αγώνας θα διεξαχθεί στις 17 του ίδιου μήνα στο ΟΑΚΑ. Τα υπόλοιπα ζευγάρια που θα παλέψουν στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι Ρεάλ Μαδρίτης - Δυναμό Κιέβου, Μπάγερν - Καϊζερσλάουτεν και Μαντσεστερ Γιουνάϊτεν - Ιντερ. Την ιταλική Λάτσιο θα κληθεί να αντιμετωπίσει στους "8" του κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης ο Πανιώνιος. Το πρώτο παιχνίδι θα γίνει στις 4 Μαρτίου στην Ιταλία, ενώ ο επαναληπτικός θα διεξαχθεί στις 18 του μηνός στη Νέα Σμύρνη. Τα υπόλοιπα ζευγάρια που θα αναμετρηθούν στο κύπελλο Κυπελλούχων είναι Τσέλσι - Βαλερένκα, Λοκομοτίβ Μόσχας - Μακάμπι Χάιφα, Βάρτεξ - Μαγιόρκα.

Η κλήρωση για το φάιναλ - φορ του κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ θα διεξαχθεί την Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) στο ΟΑΚΑ. Οι ομάδες που έχουν κερδίσει το εισιτήριο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης είναι Αρης, ΠΑΟΚ, Ηρακλής και ΑΕΚ. Οι τέσσερις σύλλογοι της Α1 περιμένουν με αγωνία να δουν ποιος θα είναι ο αντίπαλος τους στα ημιτελικά του φάιναλ - φορ κυπέλλου που θα διεξαχθεί στις 30 και 31 Ιανουαρίου ΄99 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Τοπικές βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά θα σημειωθούν αύριο κυρίως στην ανατολική Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχές το απόγευμα, ενώ το βράδυ θα σημειωθούν καταιγίδες στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 μέχρι 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 1 μέχρι 13 και στα νησιά του Αιγαίου από 6 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 16 December 1998 - 17:06:12 UTC