Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 13:35 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 17/12/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Έντονες αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο προκάλεσε η αιφνιδιαστική χθεσινή επίθεση των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ. - Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες ο απολογισμός της επίθεσης - Οι ΗΠΑ και η Βρετανία δηλώνουν ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν.
  • Σύσκεψη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τις εξελίξεις στο Ιράκ.
  • Πρωτοβουλία Παρασκευόπουλου για να συγκεντρωθούν υπογραφές βουλευτών σε κείμενο καταδίκης της νέας επίθεσης των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ.
  • Αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ, τον Συνασπισμό και το ΔΗΚΚΙ.
  • Συνεδριάζει η κοινοβουλευτική επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων.
  • Στην ολομέλεια της Βουλής αρχίζει στις 7 το βράδυ η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1999.
  • Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου ΚΑΤ εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο Ντίνος Ηλιόπουλος.
  • Μετά το Μάρτιο θα δρομολογηθεί η τρίτη απόπειρα μετοχοποίησης των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών.
  • Morgan Stanley: Tα μεγαλύτερα κέρδη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα απολαύσουν το 1999 όσοι επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές της Σοφοκλέους.
  • Στο "στόχαστρο" του ΣΔΟΕ μπαίνουν ενόψει των εορτών επιχειρήσεις, καταστήματα και κέντρα διασκέδασης σε όλη τη χώρα.
  • Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ το δώρο Χριστουγέννων για τα ταξί.
  • Τρεις θέσεις που οδηγούν στους "16" του κυπέλλου Ελλάδας έχουν μείνει ελεύθερες.
  • Τοπικές βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά θα σημειωθούν κυρίως στην ανατολική Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Έντονες αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο προκάλεσε η αιφνιδιαστική χθεσινή επίθεση των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, δήλωσε το μεσημέρι ότι οι επιθέσεις των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων θα συνεχιστούν. Ο Πρόεδρος Κλίντον από την πλευρά του γνωστοποίησε ότι οι επιθέσεις θα κρατήσουν δύο με τρεις μέρες και στο διάστημα αυτό θα αναμένεται η τοποθέτηση του Σαντάμ Χουσεϊν. Κατά τη χθεσινοβραδινή επίθεση που άρχισε περίπου στις δώδεκα παρά τέταρτο, εκτοξεύτηκαν διακόσιοι περίπου πύραυλοι τύπου "Κρουζ" ενώ επλήγησαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις χημικών και βιολογικών όπλων. Στο διάγγελμα του προς τον ιρακινό λαό ο Σαντάμ Χουσεϊν απηύθυνε έκκληση στον ιρακινό λαό ''να πολεμήσει κατά των εχθρών του θεού, του έθνους και της ανθρωπότητας'' και έκανε λόγο για ''δυνάμεις του κακού'' οι οποίες προσπαθούν να σπάσουν τη θέληση του ιρακινού λαού. Αντιδράσεις στην αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξέφρασαν η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Υπέρ της επίθεσης τάχθηκαν η Ιαπωνία και η Γερμανία. Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η πολύωρη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Κόφι Ανάν χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την επίθεση.

Οι εξελίξεις μετά τη χτεσινοβραδινή αιφνιδιαστική επίθεση στο Ιράκ από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, συζητούνται σε σύσκεψη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Στο μεταξύ, επιστρέφει εσπευσμένως από το Κουβέιτ στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, λόγω των εξελίξεων στον Περσικό Κόλπο. Ο κ. Πάγκαλος ματαίωσε το ταξίδι του στο Πακιστάν.

Πρωτοβουλία για να συγκεντρωθούν υπογραφές βουλευτών σε κείμενο καταδίκης της νέας επίθεσης των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ ανέλαβε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παρασκευάς Παρασκευόπουλος. Οπως είπε ο ίδιος στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στόχος του είναι η αποστολή του κειμένου στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με το αίτημα να μεσολαβήσει ο διεθνής οργανισμός ώστε να σταματήσει η επίθεση στο Ιράκ. Ο Π. Παρασκευόπουλος θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη από τον οποίο θα ζητήσει να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία και το κοινοβούλιο, ενώ μαζί με άλλους συναδέλφους του θα πραγματοποιήσουν το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΗΕ στην Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει τα κόμματα για το τι συνέβη στον Περσικό Κόλπο, αν χρησιμοποιήθηκε ή όχι η βάση της Σούδας στην Κρήτη, τόνισε η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι ο βομβαρδισμός του Ιράκ πρέπει να συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να διαμορφωθεί μια κοινή θέση σχετικά με το θέμα. Οπως είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για το μέλλον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί δεν το ενημέρωσαν αυτή τη φορά, και σημείωσε ότι όλα αυτά είναι πάρα πολύ ανησυχητικά και δυσάρεστα. Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το ΚΚΕ που αναφέρει ότι "πίσω από το χτύπημα των ΗΠΑ και της Βρετανίας βρίσκεται ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών κρατών για τον έλεγχο και την τιμή του πετρελαίου". Από την πλευρά του ο Συνασπισμός κάνει λόγο για τυχοδιωκτική ενέργεια και προσθέτει ότι παρακάμπτει τον ΟΗΕ παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, σημειώνει ότι η προκλητική και αναιτιολόγητη επίθεση αποτελεί ντροπή για την ανθρωπότητα και τους διεθνείς οργανισμούς της.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων. Τη σχετική ενημέρωση κάνει ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ενώ στη συνεδρίαση μετέχουν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών φορέων και γονέων. Αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, μιλώντας σε εκδήλωση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Ο υπουργός αιτιολογώντας την εμμονή του τόνισε χαρακτηριστικά: "προτιμώ τις κατακραυγές των νέων τώρα που τους λέμε ότι τους έλεγαν ψέματα στο παρελθόν παρά την ιστορική ευθύνη να αφήσουμε άοπλα τα παιδιά στον 21ο αιώνα". Στο μεταξύ, με το προεδρείο της ΟΛΜΕ συναντάται σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Στην ολομέλεια της Βουλής αρχίζει στις 7 το βράδυ η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1999. Η συζήτηση θα ξεκινήσει με τις ομιλίες των γενικών εισηγητών των κομμάτων που είναι ο Μηνάς Σταυρακάκης από το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Βουλγαράκης από τη Ν.Δ., ο Νίκος Γκατζής από το ΚΚΕ, ο Γιάννης Δραγασάκης από το ΣΥΝ και ο Τάσος Ιντζές από το ΔΗΚΚΙ. Το "θερμόμετρο" αναμένεται να ανέβει με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, λόγω και της έντασης που υπάρχει για την αναταραχή στην παιδεία, ενώ η συζήτηση θα κλείσει με ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία που θεωρείται και ως παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου ΚΑΤ εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο Ντίνος Ηλιόπουλος, με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Ο μεγάλος ηθοποιός είναι διασωληνωμένος με καταστολή σε μηχάνημα τεχνητής αναπνοής.

Μετά το Μάρτιο θα δρομολογηθεί η τρίτη απόπειρα μετοχοποίησης των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών, αφού η προκήρυξη με τους όρους του νέου διαγωνισμού θα δημοσιευτεί μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN, στο τέλος του Φεβρουαρίου. Το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών των "15" θα αποφασίσει τότε για την τύχη των duty-free shops σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η απόφαση σύνδεσης του νέου διαγωνισμού με τη συνεδρίαση του ECOFIN ελήφθη χτες, στη διάρκεια σύσκεψης στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Tα μεγαλύτερα κέρδη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα απολαύσουν το 1999 όσοι επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές της Σοφοκλέους. Αυτό ευαγγελίζεται η Morgan Stanley, εκτιμώντας ότι η ελληνική αγορά ομολόγων θα εμφανίσει τις υψηλότερες αποδόσεις στη γηραιά ήπειρο, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο θα ενισχυθεί σημαντικά. Η ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι -σύμφωνα με την έκθεση της Μοrgan Stanley- αποτέλεσμα της συσπείρωσης του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας γύρω από το στόχο της ΟΝΕ. Ενα στόχο που δεν μπορεί να κάμψει ούτε η κοινωνική αντίδραση στα μέτρα λιτότητας.

Στο "στόχαστρο" του ΣΔΟΕ μπαίνουν ενόψει των εορτών επιχειρήσεις, καταστήματα και κέντρα διασκέδασης σε όλη τη χώρα. Οι υπάλληλοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εντατικοποιούν τους ελέγχους στην αγορά μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν σημειώνονται παραβάσεις, όπως η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων. Τα συνεργεία του ΣΔΟΕ θα εργάζονται όλο το 24ωρο, ενώ οι υπάλληλοι που θα τα στελεχώσουν θα αυξάνονται σταδιακά, όσο πλησιάζουν οι γιορτές. Η αριθμητική δύναμη των συνεργείων αναμένεται να κορυφωθεί κατά τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ το δώρο Χριστουγέννων για τα ταξί, που θα είναι 150 δραχμές για κάθε διαδρομή. Το δώρο θα ισχύσει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Τρεις θέσεις που οδηγούν στους "16" του κυπέλλου Ελλάδας έχουν μείνει ελεύθερες και έξι ποδοσφαιρικές ομάδες καλούνται σήμερα να παλέψουν μέχρι τελικής πτώσης για να τις κατακτήσουν. Ενα μεγάλο ντέρμπι θα διεξαχθεί στις 7 το βράδυ στο Χαριλάου ανάμεσα στον Αρη και τον Ολυμπιακό. Όμως Η αυλαία της σημερινής μέρας θα ανοίξει με την αναμέτρηση του Ηρακλή στη Ρόδο. Ο "γηραιός" θα αντιμετωπίσει στις 2:15 το μεσημέρι τον Ιάλυσο με στόχο να πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση. Τρία τέταρτα αργότερα, θα αρχίσει στη Ξάνθη και το παιχνίδι της τοπικής ομάδας με τον Εθνικό. Χθες την πρόκριση τους στους "16" του κυπέλλου Ελλάδας κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, Ιωνικός, Πανηλειακός, Ποσειδών Μηχανιώνας, Λάρισα, Αθηναϊκός, Αιολικός, Λύκοι, Α.Ο. Καρδίτσας, Καλαμάτα, ενώ χωρίς αγώνα στην επόμενη φάση πέρασαν η Κοζάνη και ο Πανσερραϊκός.

Τοπικές βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά θα σημειωθούν κυρίως στην ανατολική Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχές το απόγευμα, ενώ το βράδυ θα σημειωθούν καταιγίδες στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 μέχρι 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 1 μέχρι 13 και στα νησιά του Αιγαίου από 6 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 17 December 1998 - 12:22:45 UTC