Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-12-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:56 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 17/12/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Νέο χτύπημα της Βρετανίας στο Ιράκ. - Έντονες αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο προκάλεσαν οι αιφνιδιαστικές επιθέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας στο Ιράκ.
  • Τον Γιάννο Κρανιδιώτη είχε ενημερώσει ο Νίκολας Μπερνς για το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Βαγδάτη - Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την επίθεση στο Ιράκ.
  • Α. Αλαβάνος: Απουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εξελίξεις στον Περσικό.
  • Σε νέες τηλεδιασκέψεις με μαθητές από σχολεία της χώρας μετείχε σήμερα ο υπουργός Παιδείας - Στις 16 Ιανουαρίου θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.
  • Στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης κρατούνται δύο μαθητές λυκείου που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν καταστροφές σε σχολείο υπό κατάληψη.
  • Δ. Ρέππας: Σε αδιέξοδο η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
  • Προφυλακίστηκε το απόγευμα η 42χρονη που έπνιξε τη 14χρονη κόρη της.
  • Τον ταμία της Εθνικής Τράπεζας στο Παγκράτι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στο πόδι τέσσερις ένοπλοι ληστές.
  • Στις 1.600 δραχμές διαμορφώνεται φέτος η λιανική τιμή πώλησης της νωπής γαλοπούλας.
  • Έρευνα του ΙΝΚΑ για τις αγορές των Χριστουγέννων.
  • Η Θεσσαλονίκη αποτελεί το "κέντρο προώθησης" τμημάτων της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ.
  • Στενεύουν τα περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης για τον Μπουλέντ Ετσεβίτ.
  • Την απόφασή της για την υπόθεση Πινοσέτ ανακάλεσε η Βουλή των Λόρδων στη Βρετανία.
  • Κακοκαιρία θα επικρατήσει αύριο κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Σε νέες επιθέσεις στο Ιράκ προχώρησαν στις 5.45 το απόγευμα οι βρετανικές δυνάμεις. Οι προειδοποιητικές σειρήνες άρχισαν να χτυπούν στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, 6 το απόγευμα, ώρα Βαγδάτης. Ακολούθησαν νέοι βομβαρδισμοί από τις βρετανικές βάσεις στο Κουβέιτ. Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ παρουσίασε τις θέσεις του Σαντάμ Χουσεϊν και έκανε γνωστά τα σημεία που επλήγησαν στις χθεσινοβραδινές βομβιστικές επιθέσεις. Συγκεκριμένα επλήγησαν το σπίτι της κόρης του Σαντάμ Χουσεϊν, κτίρια που εκπαιδεύονται μηχανικοί, ένα κτίριο της ασφάλειας, κτίριο των στρατιωτικών υπηρεσιών, πολυκατοικίες και πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Έντονες αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο προκάλεσε η αιφνιδιαστική επίθεση των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, δήλωσε ότι οι επιθέσεις των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων θα συνεχιστούν. Ο Πρόεδρος Κλίντον από την πλευρά του γνωστοποίησε ότι οι επιθέσεις θα κρατήσουν δύο με τρεις μέρες και στο διάστημα αυτό θα αναμένεται η τοποθέτηση του Σαντάμ Χουσεϊν. Κατά τη χθεσινοβραδινή επίθεση που άρχισε περίπου στις δώδεκα παρά τέταρτο, εκτοξεύτηκαν διακόσιοι περίπου πύραυλοι τύπου "Κρουζ" ενώ επλήγησαν, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, στρατιωτικές εγκαταστάσεις χημικών και βιολογικών όπλων. Στο διάγγελμά του ο Σαντάμ Χουσεϊν απηύθυνε έκκληση στον ιρακινό λαό ''να πολεμήσει κατά των εχθρών του θεού, του έθνους και της ανθρωπότητας''. Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον ο Μπιλ Κλίντον κατηγορείται ότι αποφάσισε τις επιθέσεις στη σκιά της ψηφοφορίας για την καθαίρεσή του λόγω του σκανδάλου Λεβίνσκι.

Ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς, επισκέφθηκε χτες το βράδυ τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη, τον ενημέρωσε για το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Βαγδάτη και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης. Την απάντηση αυτή έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας στην ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για την επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ. Οπως είπε ο κ. Ρέππας, δεν ζητήθηκε η συνδρομή της Ελλάδας, ούτε η χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας στην Κρήτη. Το ΓΕΕΘΑ βρίσκεται σε ετοιμότητα, χτες και σήμερα έγιναν συσκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή του υφυπουργού Γιάννου Κρανιδιώτη, ενώ το πρωί έγινε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Στην Αθήνα επιστρέφουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στο Ιράκ και εκφράζει την ελπίδα ότι οι επιχειρήσεις θα είναι σύντομες και θα τερματιστούν.

Η εξαγωγή των εσωτερικών προβλημάτων των ΗΠΑ, με την πρόταση καθαίρεσης του προέδρου Κλίντον εξαιτίας του σκανδάλου Λεβίνσκι και η απουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τις δραματικές εξελίξεις στη Βαγδάτη, αποτελούν τις πρώτες εκτιμήσεις του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου, για την επίθεση στο Ιράκ. Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από το Στρασβούργο ο κ. Αλαβάνος επισήμανε ότι "τα πραγματικά κίνητρα της αμερικανικής επίθεσης δεν αποβλέπουν σε μια τιμωρία κάποιου καθεστώτος που παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες, αλλά στο να κερδίσει χρόνο η αμερικανική κυβέρνηση ώστε ο πρόεδρος Κλίντον να πείσει κάποιους Βουλευτές να μη ψηφίσουν την παραπομπή του σε δίκη στη Γερουσία, για τα αδικήματα που κατηγορείται".

Σε νέες τηλεδιασκέψεις με μαθητές από σχολεία της χώρας μετείχε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Στο μεταξύ, στις 16 Ιανουαρίου θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των μαθητών. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Γιάννης Πανάρετος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας". Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Επισήμανε ακόμη ότι ο κ. Αρσένης χειρίζεται υπεύθυνα τα θέματα της παιδείας και χρέος όλης της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει ξεσπάσει.

Στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης κρατούνται δύο μαθητές λυκείου που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν καταστροφές σε σχολικό συγκρότημα της πόλης που τελεί υπό κατάληψη. Οι μαθητές Στυλιανός Λαζαρίδης, 18 χρονών και ο 16χρονος Δ.Α. οδηγήθηκαν το μεσημέρι στο αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο κατηγορούμενοι για εμπρησμό από πρόθεση και για πρόκληση διακεκριμένων φθορών. Ζήτησαν 24ωρη προθεσμία για να δικαστούν αύριο αλλά με απόφαση του δικαστηρίου δεν αφέθηκαν ελεύθεροι και κρατούνται στην ασφάλεια. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου τους χαρακτήρισε επικίνδυνους, φοβούμενος πρόκληση και άλλων φθορών. Οι δύο μαθητές κατηγορούνται από την ασφάλεια για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο 2ο λύκειο Τούμπας στην οδό Κλεάνθους. Αρχικά οι καταστροφές του σχολείου είχαν αποδοθεί σε εξωσχολικά άτομα, αλλά από τις έρευνες τις ασφάλειας εντοπίστηκαν οι δύο νεαροί και συνελήφθησαν.

Ως διακωμώδηση των αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου και δείγμα του αδιεξόδου της εξωτερικής πολιτικής της Αγκυρας, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τις δηλώσεις αξιωματούχων της Τουρκίας που ζητούν να ακυρωθεί η παραγγελία των πυραύλων S-300 για την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν κατανοεί την πραγματικότητα και παράγει περισσότερα προβλήματα από αυτά που μπορεί να λύσει.

Προφυλακίστηκε το απόγευμα η 42χρονη Βαλεντίνη Σιαμάνη που έπνιξε τη 14χρονη κόρη της και προσπάθησε να δολοφονήσει και τον γιο της. Ο συνήγορος της Σιαμάνη έκανε λόγο για διατάραξη των ψυχικών της λειτουργιών.

Τον ταμία της Εθνικής Τράπεζας στο Παγκράτι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στο πόδι τέσσερις ένοπλοι ληστές. Οι δράστες απέσπασαν χρηματικό ποσό και εξαφανίστηκαν με δύο μοτοσικλέτες.

Στις 1.600 δραχμές διαμορφώνεται φέτος η λιανική τιμή της νωπής γαλοπούλας, που θα διατίθεται στην αγορά από το τέλος της εβδομάδας. Η προμήθεια προϊόντων για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα κοστίσει στον καταναλωτή περίπου όσο πέρυσι, ενώ σε αρκετές κατηγορίες αγαθών θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις. Για παράδειγμα, οι μειώσεις των τιμών στα διάφορα είδη κρέατος θα κυμανθούν μεταξύ 100 και 400 δραχμών στα κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Θεόφιλο Κεσίδη, πρόεδρο του τοπικού Σωματείου Κρεοπωλών.

Tριάντα τρεις ημέρες χρειάζεται να εργαστούν οι οικονομικά ασθενείς τάξεις της Ελλάδας για να πραγματοποιήσουν τις αγορές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), επικαλούμενο προηγούμενες στατιστικές και κατά κεφαλήν καταναλώσεις. Την ίδια στιγμή, οι ανήκοντες στην τάξη των "νεόπτωχων" που - σύμφωνα με το ΙΝΚΑ- διαμορφώνεται σταδιακά στην Ελλάδα, πρέπει να δουλέψουν περίπου 21 ημέρες. Οι κάπως πιο εύπορες τάξεις θα συγκεντρώσουν σε 16 ημέρες εργασίας το ποσό που απαιτείται για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους, ενώ οι "έχοντες" σε ένα δεκαήμερο.

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί το "κέντρο προώθησης" τμημάτων της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ, μέρος της οποίας έχει ήδη εγκατασταθεί στην ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το γερμανικό φορτηγό πλοίο "Πέτεσμπουργκ", το οποίο θα μεταφέρει εξοπλισμό για την δύναμη της Βορειατλαντικής Συμμαχίας που εδρεύει σε διάφορα σημεία της ΠΓΔΜ. Εξάλλου, χθες έφθασε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το βρετανικό φορτηγό πλοίο "SEA SENTURION", το οποίο μετέφερε 150 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, οπλίτες και 60 οχήματα. Οι άνδρες της βρετανικής δύναμης μεταφέρθηκαν με C-130 στο Τέτοβο. Επίσης, την περασμένη Κυριακή κατέπλευσαν στο λιμάνι της πόλης ένα ιταλικό οχηματαγωγό και ένα ολλανδικό φορτηγό πλοίο, τα οποία μετέφεραν άνδρες που θα πλαισιώσουν την πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ.

Στενεύουν τα περιθώρια για τον Μπουλέντ Ετσεβίτ, καθώς ένας- ένας οι Τούρκοι πολιτικοί αρχηγοί απαντούν αρνητικά στην πρότασή του να υποστηρίξουν το σχηματισμό κυβέρνησής του. Ετσι, μειώνονται δραματικά οι ελπίδες του να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση, που θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία - ακόμη και ως υπηρεσιακή- μέχρι τις εκλογές του Απριλίου. Μετά την Τσιλλέρ και ο Μπαϊκάλ "γύρισε την πλάτη" στον Ετσεβίτ, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Την απόφασή της για την υπόθεση Πινοσέτ ανακάλεσε η Βουλή των Λόρδων στη Βρετανία. Διέταξε μάλιστα την επανεξέταση της υπόθεσης. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα.

Κακοκαιρία θα επικρατήσει αύριο κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στα βόρεια θα εκδηλωθούν νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -3 μέχρι 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από έναν μέχρι 12 και στα νησιά του Αιγαίου από 6 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 3 μέχρι 6 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 17 December 1998 - 17:05:23 UTC