Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 21/12/1998 (MΠΕ)

Μπλόκα στις εθνικές οδούς από την Πελοπόννησο έως τον Έβρο θα στήσουν από αύριο οι μαθητές, ταυτόχρονα με τους αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων, σύμφωνα με απόφαση των συντονιστικών τους επιτροπών. Στις 15 Ιανουαρίου, έχουν προγραμματίσει διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σε Αθήνα και Πειραιά. Στις 24 Ιανουαρίου, θα συναντηθούν εκ νέου για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων τους. Ο Υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης κάλεσε σε διάλογο την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι δεν πρόκειται να ανασταλεί η εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Με την καθιερωμένη ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί σήμερα τα μεσάνυχτα στη Βουλή, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Έντονη κριτική κατά της πολιτικής της κυβέρνησης που οδηγεί, όπως εκτίμησε, "σε περαιτέρω οικονομική αστάθεια" και προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού, τον οποίο κατηγόρησε ότι "δε διστάζει να παίζει ακόμα και με τους θεσμούς", άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στη Βουλή, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 1999. "Το χάσμα", τόνισε, "ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κοινωνία διευρύνεται συνέχεια. Έγινε αγεφύρωτο. Η κυβέρνηση αποκομένη από την πραγματικότητα αρνείται να το καταλάβει με αποτέλεσμα να βαθαίνει το χάσμα. Αυτή η κοινωνική οργή και δυσφορία κατά της κυβέρνησης καταγράφεται παντού, παίρνει τη μορφή χιονοστοιβάδας".

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε χθες ότι σε ένδειξη σεβασμού προς το επιβατικό κοινό, αναστέλλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, που είχε εξαγγείλει για την περίοδο των γιορτών.

Διαβουλεύσεις με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και κυρίως με τη Γαλλία και τη Ρωσία, θα έχουν από σήμερα οι ΗΠΑ, προκειμένου να μελετήσουν τρόπους για το πως θα αντιμετωπίσουν στο εξής το ιρακινό πρόβλημα. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Μέσης Ανατολής Μάρτιν Ιντίκ, προσθέτοντας ότι η επόμενη φάση θα είναι ουσιαστικά διπλωματική. Χθες ο Ιρακινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, κατήγγειλε πως οι πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ιράκ, προκάλεσαν το θάνατο και τον τραυματισμό χιλιάδων ανθρώπων, επισημαίνοντας ότι η Βαγδάτη, θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να άρει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το 1990. Ωστόσο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι οι κυρώσεις εναντίον του Ιράκ θα συνεχιστούν.

Στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος Κλίντον έχει να αντιμετωπίσει την παραπομπή του στη Γερουσία, με το ερώτημα της καθαίρεσης από το αξίωμα του. Σε μήνυμα του, προς τον αμερικανικό λαό εξέφρασε την ελπίδα ότι η Γερουσία θα δώσει συνταγματική και έντιμη λύση στην υπόθεση. Κατά την κρατούσα άποψη η καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου θεωρείται απίθανη, λαμβάνοντας υπόψη τους συσχετισμούς δυνάμεων στη σύνθεση των ενόρκων γερουσιαστών.

Στόχος εμπρηστών με γκαζάκια έγινε χθες το απόγευμα το δικηγορικό γραφείο του Λέοντα Αυδή, επί της οδού Σόλωνος 142. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές, ενώ την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ομάδα "Τα παιδιά του Νοέμβρη". Το ΚΚΕ έκανε λόγο "για προβοκατόρικη ενέργεια".

Η εξέλιξη του δημόσιου χρέους θα συνεχίσει να μας απασχολεί διότι θα αποτελέσει το πεδίο όπου θα δίδεται πλέον η έμφαση της δημοσιονομικής πολιτικής στην πορεία μας προς την ΟΝΕ. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης στην χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής που συζητά τον προϋπολογισμό του 1999, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι εκεί που οι χώρες της ΕΕ θα εξακολουθήσουν να διαφέρουν θα είναι στο ύψος του δημόσιου χρέους. Η ταχεία αποκλιμάκωσή του, πρόσθεσε, θα αποτελέσει το σταθερό άξονα γύρω από τον οποίο αρθρώνεται η δημοσιονομική πολιτική των επόμενων ετών σε όλη την Ενωση. Ενα άλλο κρίσιμο μέγεθος κατά τον κ. Χριστοδουλάκη, είναι οι δαπάνες τόκων που ανατροφοδοτεί το χρέος και δημιουργεί ο φαύλος κύκλος δανεισμού και υποχρέωσης. Μάλιστα επεσήμανε ότι τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα πέτυχε μείωση στις δαπάνες τόκων κατά 2,6% του ΑΕΠ, η οποία είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 0,80%.

"Με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Θεόδωρο Πάγκαλο θα προσπαθήσουμε να "σπάσουμε" τον πάγο" δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής". Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων έδωσε το περίγραμμα της πολιτικής, που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση του γειτονικού κράτους, στις σχέσεις με την Ελλάδα. Οπως είπε, προτεραιότητα έχει η ανάπτυξη των οικονομικών και των πολιτιστικών σχέσεων, μεταξύ των δύο χωρών. Οσον αφορά στο θέμα της ονομασίας τονίζει ότι "δε θα προσεγγίσουμε τη λύση ύστερα από μάχη". " Στην πρώτη γραμμή θα βάλουμε τις δυνατότητες συνεργασίας, υπογραμμίζει. Ο κ. Σημίτης έχει κάνει μια πολύ καλή κίνηση: άφησε το πρόβλημα της ονομασίας να λυθεί σε χωριστή γραμμή και υποστήριξε στο μέγιστο βαθμό την πολιτική και οικονομική συνεργασία. Αυτό αποτελεί και τον οδηγό, για το πως θα χειριστούμε την υπόθεση απο δώ και πέρα. Από τη μια θα συζητάμε και θα προσπαθούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα της ονομασίας και, από την άλλη θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, ώστε να μην αντιμετωπίζουν εμπόδια η οικονομική και πολιτιστική συνεργασία."

Πραγματοποιήθηκε και φέτος η καθιερωμένη πλέον ετήσια "Γιορτή της Αγοράς" η οποία διοργανώνεται από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, την τελευταία εργάσιμη Κυριακή του έτους. Στην πλατεία Αριστοτέλους, εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Δημητριάδη και τον ΓΓ του συλλόγου Κ. Χανταρίδη, απηύθυναν ευχές για Καλή Χρονιά και χαρούμενες γιορτές στους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι επισκέφθηκαν το κέντρο της πόλης για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους. Ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε ότι η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια πράξη αγάπης προς τους κατοίκους της πόλης και εντάσσεται στα προγράμματα δράσης του συλλόγου με στόχο την εκπλήρωση κοινωνικών και φιλανθρωπικών σκοπών για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Προειδοποίηση στο Δημοκρατικό Κόμμα και τον Σαλί Μπερίσα να σταματήσουν τις αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές πράξεις τους απηύθυνε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο απείλησε με αυστηρά μέτρα. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος επισημαίνεται ότι "δε θα επιτραπεί στον Μπερίσα να σαμποτάρει την αλβανική κυβέρνηση αλλά και να προκαλέσει μια νέα καταστροφή στην Αλβανία". Στο ίδιο κλίμα, ήταν και οι δηλώσεις του Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ιλίρ Ζέλα, χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η στάση αυτή του κυβερνώντος κόμματος χαρακτηρίζεται από πολιτικούς και από εφημερίδες των Τιράνων ως προειδοποίηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την εφαρμογή μιας σκληρής γραμμής, προκειμένου να αποφευχθούν νέες ταραχές στην Αλβανία.

Τα δύο τρίτα των στρατιωτών που θα υπηρετήσουν στη δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη στα Σκόπια, ενώ έως το τέλος του Δεκεμβρίου και το αργότερο, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η άφιξη και των υπολοίπων στρατιωτών, που θα λάβουν μέρος στην αποστολή προστασίας των 2. 000 παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο. Όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΑΤΟϊκής δύναμης, αντισυνταγματάρχης Αντριου Ουίνις, στην ΠΓΔΜ έχουν φτάσει 650 Γάλλοι, 200 Ιταλοί, 150 Βρετανοί, 100 Γερμανοί και 100 Ολλανδοί στρατιώτες και αναμένονται άλλοι 600. Οι στρατιώτες βρίσκονται στις βάσεις που διαμορφώθηκαν για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ σε στρατόπεδα του Τετόβου και του Κουμάνοβο, καθώς και στη βάση στο αεροδρόμιο Πέτροβετς των Σκοπίων.

Την άμεση επανέναρξη των διαβουλεύσεων Πρίστινας-Βελιγραδίου για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου ζήτησαν οι εκπρόσωποι των χωρών μελών της Ομάδας Επαφής, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Πρίστινα με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και με μέλη της ομάδας των διαβουλεύσεων. Μετά τη συνάντηση με τον εκπρόσωπο της αλβανικής ομάδας για τις διαβουλεύσεις, Φεχμί Αγκάνι, ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο, Βόλφγκανγκ Πέτριτς ζήτησε την συγκρότηση νέας ομάδας διαβουλεύσεων, στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι πλευρές των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, από την πλευρά της γερμανικής αστυνομίας, περισσότεροι από 10.000 Κούρδοι πραγματοποίησαν διαδήλωση στο κέντρο της Βόννης, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και με βασικό αίτημα την πολιτική επίλυση του Κουρδικού προβλήματος. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις έφταναν τους 40.000, ζήτησαν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν στον ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα και να του δώσουν άσυλο. Παράλληλα ζήτησαν από τη Δύση να δεχτεί τον Οτσαλάν ως εκπρόσωπο της Κουρδικής πλευράς, εάν στο εγγύς μέλλον υπάρξουν πρωτοβουλίες και διαβουλεύσεις για την αναζήτηση λύσης στο Κουρδικό ζήτημα.

Οι νεφώσεις και οι βροχές θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού στη Δυτική Ελλάδα, ενώ τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν μέχρι το τέλος της ημέρας και στην υπόλοιπη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη, για σήμερα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και αργά το απόγευμα θα βρέξει.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 21 December 1998 - 6:40:18 UTC